Proiectul de lege propus de Ministerul Apararii Nationale, referitor la circuitul hartilor topografice si introducerea acestora in categoria informatiilor clasificate, nu este in contradictie cu reglementarile europene. Problema a stirnit controverse atit in redactiile unor ziare si televiziuni, dar si la Ministerul Agriculturii.

In primul rind Armata stopeaza furtul de harti ce a facut obiectul multor tranzactii intre cei pusi sa le pazeasca(vezi firme de prospectiuni, agentii de resurse minerale sau directii de topografie militara)si firmele straine care au concesionat imediat dupa „90 terenuri in vederea descoperirii de noi zacaminte de hidrocarburi.Sa exemplificam pe indelete pentru a nu face confuzii pe viitor : cumpar 10 ha de teren si doresc sa le cultiv cu griu.

Merg la o firma de topografie si vreau o ridicare topo ca sa intabulez terenul pe numele meu. Firma, dupa ce vede unde-i situat terenul, se duce la Oficiul de Cadastru local si cumpara coordonate topografice, pentru a-mi incadra terenul in sitemul de referinta national. Ei bine, acele coordonate cumparate de catre firma de topografie sunt considerate secrete( puncte topografice ca :virful bisericilor, balizele-borne geotopo de pe dealuri,samd) ele neaparind in desenul din dosarul meu final, ci in dosarul care merge la Cadastru.

La Cadastru, firma duce si suportul pe cd sau pe discheta a desenului, cu toate masuratorile. Acolo desenul meu este suprapus digital peste ortofotoplanurile si/sau ale Armatei apoi mi se introduce suprafata in noul bloc fizic. Dupa cum se observa, Armata este in sistem si nu in afara acestor proceduri, incasindu-si banii pe etapele la care ea a contribuit: intocmirea hartilor avind caracter comercial sau militar(puncte strategice militare, baze militare, resurse strategice de hidrocarburi, etc.),considerate secrete de stat.Odata ce am cumparat terenul si-l intabulez, prin instanta, devin proprietar si pot sa-l cultiv, benefiiciind si de un drept in bani pentru aceasta suprafata.

Merg la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) din localitatea de resedinta si solicit o cerere de plata. Dupa ce completez cererea in care specific printre altele si suprafata de 10 ha pentru care solicit sprijin, serviciul tehnic al agentiei verifica daca suprafata declarata de mine este aceeasi cu cea aflata in blocul fizic, considerata suprafata de referinta. Agentia are posibilitati de verificare multiple, una fiind bazata pe tehnica satelitara, pe care o poseda si Armata. Asadar, functionarul agentiei, intr-un cadru legal si cu mijloace legale, poate afla coordonatele topografice ale terenului meu, coordonate considerate de firma -care mi-a facut la intabulare ridicarea topo a terenului, ca fiind secrete.

Aceste contradictii simple care apar, pot fi eliminate printr-o lege prin care Armata propune ca toate planurile topografice sa fie introduse in categoria informatiilor clasificate. Masura este una in conformitate cu legile tarii si va impune o mai mare responsabilitate a celor care minuiesc aceste harti. Dupa adoptarea legii, Armata isi va incasa ca si pina acum taxele pe munca prestata, de la Cadastru sau de la viitorii parteneri ai Agentiei de Plati si Interventie.Dupa cum stim, APIA va gestiona fondurile comunitare din 2007 si are in componenta un sistem integrat de administrare si control(IACS) elaborat in cadrul Proiectului PHARE de infratire Romano-Germano-Francez RO 2003 IB/AG/01. Sistemul IACS prevede un sistem de identificare a parcelelor agricole(LPIS) pe baza unor fotografii aeriene georeferentiate denumite ortofotoplanuri.

Parcelele taranului aflate in blocurile fizice(suprafete) vor fi identificate pe baza acestor fotografii. Agentia va avea ca dotari statii grafice, scanere, calculatoare, imprimante, servere, copiatoare GPS-uri, etc. tehnica susceptibila de a face negot cu harti digitizate sau cadastrale. Reglementarile europene, mai precis Regulamentul CE nr. 1663/95 stopeaza in „Anexa” posibilitatea de a face comert si indirect, fraudarea fondurilor comunitare destinate platilor catre agricultorul roman, solicitind agentiilor de plati, inainte de acreditare sa respecte mai multe criterii : „pct. 6 (vi) Cand cererile sunt prelucrate cu ajutorul unui sistem informatic, accesul la sistemul informatic este protejat si controlat in asa fel incat:

– toate informatiile introduse in sistem sunt validate corespunzator pentru a se asigura ca erorile de introducere sunt detectate si corectate,;
– nici un fel de date nu pot fi introduse, modificate sau validate, cu exceptia celor introduse de catre functionarii autorizati carora le sunt atribuite parole individuale;
– identitatea fiecarui functionar care introduce sau modifica date sau programe este inregistrata intr-un jurnal de operatiuni.

Parolele sunt schimbate in mod regulat pentru a se evita abuzurile. Sistemele informatice sunt protejate fata de accesul neautorizat prin controale fizice, iar datele sunt salvate pe copii depozitate intr-o locatie sigura, separata. Introducerea datelor este verificata prin controale logice destinate detectarii datelor incoerente sau neverosimile.

„Pe baza acestui regulament si a Reglementarii CE nr 1782/ 2003, Armata poate absolut legal sa coordoneze-controleze, fara a stopa actiunile de plati, circuitul hartilor. Iata ce spune cap.4, art.23 al acestei ultime reglementari :”Art.23. Verificarea conditiilor de admisibilitate pentru a beneficia de sprijin:

1. Statele membre procedeaza la controlul administrativ al cererilor de plata, verificand suprafata admisibila care beneficiaza de plata si dreptul la plata corespunzator.
2. Controalele administrative sunt completate printr-un sistem de control pe teren pentru verificarea admisibilitatii pentru a beneficia de sprijin. Pentru aceasta, statele membre stabilesc un plan de esantionare pentru exploatatiile agricole.Statele membre pot utiliza tehnici de teledetectie pentru realizarea controalelor pe teren a parcelelor agricole.
3. Fiecare stat membru desemneaza o autoritate pentru asigurarea coordonarii controlului prevazut in prezentul capitol.Daca statele membre incredinteaza o parte a lucrarii pentru aplicarea prezentului capitol unei agentii sau intreprinderi specializate, autoritatea desemnata trebuie sa monitorizeze conducerea si responsabilitatea.

„Asadar, autoritatea desemnata” poate fi Armata, iar reglementarile europene se aplica mutatis mutandis, legii pe care aceasta institutie urmeaza sa o supuna dezbaterii spre aprobare.


No Comments on “Gata cu furtul de harti!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. BAJUSZ ZOLTAN says:

    PENTRU PROPRIETARII DE WEB-SITE.
    AŞ DORI SĂ-MI TRIMITEŢI LA ADRESA MEA DE E-MAIL MENŢIONATĂ, HARTA
    TOPOGRAFICĂ GENERALĂ ACTUALĂ A MUNICIPIULUI TURDA, ŞI HARTA
    TOPOGRAFICĂ CU NUMERELE TOPOGRAFICE EXISTENTE, CU DELIMITĂRI EXACTE
    DE NUMERE TOPOGRAFICE ŞI DELIMITĂRILE DE GRANIŢE, CONTUR SAU CUM
    VREŢI SĂ-I MAI SPUNEŢI, A PORŢIUNII, DENUMITE A K N A, DEOARECE
    ACESTEA AU DISPĂRUT ATÂT DIN TURDA, CÂT ŞI DIN CLUJ-NAPOCA, ATÂT ÎN
    TURDA, CÂT ŞI ÎN CLUJ, EXISTĂ PORŢIUNEA DENUMITĂ A K N A , DAR, FĂRĂ
    CONTURURI, ADICĂ DELIMITĂRI EXACTE, DECI, NU-MI POT GĂSI TERENUL MEU,
    CU EXACTITATE. AŞ FI FOARTE FERICIT, ŞI V-AŞ RĂMÂNE ÎNDATORAT DACĂ
    AŢI PUTEA DA CURS SOLICITĂRII MELE.
    [email protected]

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>