In virtutea Legii nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii, va propun o dezbatere constructiva privind reorganizarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, mai mult decat necesara in aceasta perioada marcata de o criza profunda.
Un proiect de ordonanta de urgenta privind reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR) precum si a unor institutii publice aflate in subordinea acestuia, propune in Anexa I ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), agentie finantata integral de la bugetul de stat si infiintata prin Legea 1/2004, sa reduca un numar de 540 de posturi.
Prin Legea 1/2004 s-a infiintat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Dezvoltare Rurala si Pescuit. Ordonanta de Urgenta 103/2005 a rectificat Legea 1/2004 infiintand APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP). Totodata s-a prevazut prin aceeasi ordonanta si infiintarea Organismului pentru Coordonarea celor doua agentii de plata, ca structura independenta. Acest lucru s-a infaptuit prin HG nr. 933/11.08.2005, MADR-prin coordonarea directa a ministrului-, a devenit autoritatea competenta pentru acreditarea agentiilor de plati pentru agricultura, dezvoltare rurala si pescuit.
APIA a fost acreditata de guvern, insa certificarea europeana s-a obtinut numai daca agentia isi putea dezvolta o structura de personal pina la 1 ianuarie 2007, capabila sa gestioneze dupa aceasta data, banii veniti de la Comunitatea Europeana in sprijinul agricultorului roman.
La solicitarea ministrului integrarii, guvernul a emis la sfirsitul lui ianuarie 2006 o ordonanta de urgenta(OUG nr.1/2006). Ordonanta suspenda ocuparea prin concurs a functiilor publice vacante, cu putine exceptii, una fiind Ministerul Agriculturii, Apelor si Padurilor(vechea denumire a MADR). Ministerul a scos la concurs in februarie 2006, mii de posturi de functionari publici, capabili sa gestioneze banii comunitari.
Pentru aceasta s-au alocat de la bugetul consolidat resursele financiare garantate de stat, cerute de catre Comisi a Europeana, inclusiv banii sub forma de salarii pentru viitorii functionari APIA.
APIA are in componenta un sistem integrat de administrare si control(IACS) elaborat in cadrul Proiectului PHARE de infratire Romano-Germano-Francez RO 2003 IB/AG/01.
Din punct de vedere tehnic, nu aveai cum sa scoti peste noapte mii de functionari pregatiti sa lucreze la un astfel de proiect. Fosta Agentie de Plati si Interventie pentru Agricultura, Dezvoltare Rurala si Pescuit avea in componenta aprox.1000 de persoane foarte slab pregatite si de care alte institutii nu mai aveau nevoie. La APIA era prevazut sa fie angajati in jur de 5000 de persoane. S-a dat o noua ordonanta, OUG nr.2/2006 prin care se puteau angaja sute de persoane, fara concurs, pe un proiect comunitar, prin transfer de la alte institutii. Aceasta ordonanta, cu dedicatie, dadea dreptul celor transferati sa mai incaseze o treapta la transfer.
Master Plan-ul proiectului de infratire semnala faptul ca peste 70% dintre noii veniti in agentie nu vor cunoaste lucrul cu calculatorul. Eu as zice: acelasi procent, in anul de gratie 2010 nu cunoaste bine limba romana scris si vorbit, desi este o cerinta a Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor public, republicata, cu modificarile ulterioare.
Pentru a restructura APIA exista urmatoarele posibilitati:
-toti cei care au dat concurs pentru a lucra pe proiectul de infratire amintit mai sus si finalizat sa li se intrerupa contractul de munca pentru ca apoi sa fie eventual reexaminati si selectati exclusiv pe criterii de competenta.
-cei care au venit din vechea agentie in APIA doar prin OUG nr. 103/2005 sau prin transfer, OUG nr.2/206, sa li se intrerupa contractul de munca. Nu aveau dreptul sa lucreze pe un proiect comunitar fara concurs. Au sansa sa fie si ei selectati pe criterii de competenta.
– in selectia viitoare sa se dea o proba scrisa la limba romana conform Legii nr 188/1999 care spune ca trebuie sa cunosti limba romana, o proba de limba straina si lucrul cu calculatorul.
-toti cei care se afla in incompatibilitate cu statutul de functionar public sa fie dati afara si deferiti justitiei, conform legii.
– organele in drept sa solicite toate documentele justificative prin care APIA si Agentia Nationale a Functionarilor Publici au facut angajari incepand cu 2006 si controlul dosarelor de concurs, atata timp cat se propun reduceri de posturi in perioada de criza si in acelasi timp se fac angajari, iar de castigarea unui concurs la APIA pana si expertii straini ai proiectului stiau ca se percepea o taxa de soyez le bienvenu.
-organele in drept sa solicite toate notele de fundamentare prin care s-au dat premii si salarii de merit in APIA.
-cei care nu mai lucreaza in agentie si sunt suspectati ca au plecat cu bazele de date ale APIA sa fie deferiti justitiei, conform legii.
-depolitizarea agentiei la nivel central si local
-descentralizarea cu adevarat a agentiei.
Lista poate continua.


No Comments on “Misiune imposibila”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. MARIANA says:

    CRED CA LA APIA SAU FACUT ANGAJARII PE BAZA DE PILE CACI PERSOANELE CARE LE CUNOSC NU AVEAU FUNCII IMPORTANTE INAINTE ERAU PERSOANE ICU RELATII SUS PUSE SI TREBUIE SA VORBESTI FRUMOS CA SUNT STRESATE RAU SI LE ENERVEZI TARE CHI AR O FUNCTINARA MIA VORBIT URAT MA FACUT PROASTA SI AVEAM DREPTATE PENTRU CA IN ZIUA ACEEA DANSA NICI NU ERA LA APIA IN FINE DAR NICI EU NU IAM RAMAS DATOARE IAM VORBIT PE ACELASI TON SI ACELASI LIMBAJ DACA DANSA ERA INGINERA SI SA COBORAT LA NIVELUL MEU DE CE SA NU MA COBOR SI EU LA NIVELUL EI,

  2. Lucian says:

    Sigur ca ai dreptate și sunt de acord cu tine, in cea mai mare parte, dar, dacă se reorganizează ministerele, unele probabil se vor desființa, se zvonește ca ministerul culturii și patrimoniului național s-ar alipi unui alt minister, deci domnul Hunor ar rămâne fără loc de munca, sau nu ? Daca se va da UDMR-ului ministerul agriculturii, atunci dezideratul tău privind proba scrisa la limba romana conform Legii nr 188/1999, nu ar putea fi îndeplinit :)), apoi reexaminarea și selectarea pe criterii de competenta nu s-a făcut niciodată în APIA, crezi ca s-ar putea face acum ? Asta necesita voință din partea conducătorilor instituțiilor statului dar, atâta timp cât din ’89 încoace la vârf nu ai văzut unitate, ci fiecare a tras înspre partea lui, e de la sine înțeles ca aceste criterii de competenta sunt ultimele care se iau în calcul… A propos ! ce întrebări se pun la proba orala la posturile scoase la concurs în APIA ? Se pun ceva întrebări sau numai se zâmbește și se da din cap afirmativ cu subînțeles…? Sa ne uitam numai la cei angajați cu contracte de prestări servicii în ultima perioada.
    Si ar mai fi ceva: dacă cu ceva timp în urma s-au făcut convenții de lucru cu DADR-ul, cu ANCA, s-au făcut contracte de prestări servicii pe perioada determinata pentru finalizarea dosarelor la timp, asta înseamnă ca ÎN APIA NU ESTE SUFICIENT PERSONAL ! NU ? Atunci e ilogic sa reducă 540 de posturi. Dar, ce mai e logic în tărișoara asta ? Si lucrul cu calculatorul … unii au prins din mers, alții au făcut cursuri, alții nu știu nici acum sa aranjeze un text în pagina sau sa facă un tabel în Excel, pentru ca e suficient sa dispună altora sa le facă … ar mai fi multe de povestit Don Quijote 🙂

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>