Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), prin anuntul cu nr.125474 din data de 13.06.2012 de pe e-licitatie.ro, atribuia firmei SIVECO Romania SA un contract in valoare de 2,157,755.18 RON, fara TVA. Descrierea contractului specifica efectuarea de “Servicii de suport tehnic pentru 1509 licente software licentiate Siveco Applications 2011 detinute de achizitor(APIA)”.
APIA s-a justificat ca a folosit procedura de negociere fara anunt de participare datorita faptului ca “Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.
Dupa preluarea fraielor agentiei de catre Dorel Benu, prin anuntul de participare nr.138270 din data de18.08.2012, acesta a solicitat dezvoltarea, modificarea si extinderea sistemului informatic al APIA.
Nu mai este cazul sa ne intrebam de ce s-a cerut modificarea sistemului informatic, pentru ca se cunoaste cat de greoi se lucreaza cu baza de date.
Lovita la ficati, SIVECO nu s-a lasat nici ea mai prejos si a solicitat bani in plus pentru modulele nou create in baza de date, pentru platile la gasca cu gat rosu, asa numitul pachet 7 agromediu, pajisti pentru fluturi, pachet 6 agromediu, ecoconditonalitate,etc., intr-un cuvant, bani pentru servicii de implementare modificari pentru modulele standard SIVECO Aplications. Anuntul de atribuire nr.130706 din data de 16.11.2012 are aceeasi justificare: “Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.
Ca un facut, in data de 24.11.2012, prin anuntul nr. 131081, APIA a atribuit contractul de dezvoltarea, modificarea si extinderea sistemului informatic, firmei TEAMNET INTERNATIONAL S.A., in valoare de 5,230,000.00 RON, fara TVA .
Desigur, firma castigatoare nu putea lucra pe un software licentiat fara subcontractorul SIVECO, caruia i-a cedat de nevoie 65% din valoarea contractului, suma insemnand 3,399,500.00 RON, fara TVA.
Ce se urmareste prin modernizarea sistemului informatic al APIA in 2013?
Se va modifica cererea de plata electonica; generarea ei in perioadele de depunere a solicitarilor de subventie(1 martie-15 mai), se suprapunea cu prelucrarea dosarului de plata din anul anterior(1 dec. anul curent.-30 iunie anul urmator), consecinta fiind imposibilitatea generarii automate a cererii.
Un alt modul va fi creat pentru recuperarea platilor necuvenite pentru pachetul 5, agricultura ecologica.
Pentru masurile de piata se vor dezvolta module privitoare la ajutorul de ‘fructe in scoli’ si ‘lapte in scoli’. De asemenea, se vor rezolva disfunctionalitatile existente in transmiterea la plata a borderourilor CAMPI(Compartiment Autorizare Masuri de Piata – Interventie) si verificarea conturilor bancare CAMPI.
Amintim ca baza de date alfanumerice IACS a fost facuta de catre SIVECO.
APIA lucreaza cu mai multe baze de date dar acestea trebuie sa fie compatibile, astfel incat controalele administrative a dosarelor de plata sa se desfasoare cu usurinta.
Baza de date geospatiale a fost facuta tot de catre SIVECO(SivGis).
In softul IPA Online(realizat de o firma germana) dar si in SivGis, se vor adauga functionalitati de etichetare a obiectelor spatiale, un strat spatial pentru inregistrarea parcelelor aflate in reconversie viticola si un altul pentru inregistrarea parcelelor aflate in agricultura ecologica.
Pe masura ce Ministerul Apararii Nationale(MAN), conform Legii 136/2010, va actualiza sistemul de identificare a parcelelor agricole(LPIS) si va furniza ortofotoplanuri noi, se vor actualiza si staturile spatiale de tip ‘referinta’.
Ceea ce mi se pare interesant este ca se vor implementa servicii webmapping(WMS-Web Map Server) care vor usura vizualizarea si interogarea datelor geospatiale.
De asemenea, se va implementa o functie de control a datelor din baza de date si se vor stabili indicatori de monitorizare si evaluare a programelor de dezvoltare rurala 2007-2013.
Din pacate, contractul de modernizare a sistemului informatic, blocheaza deocamdata efectuarea unor plati din Campania 2012, si, cu siguranta va ingreuna campania de depunere a cererilor de subventie pe 2013.


No Comments on “Modernizarea sistemului informatic al APIA”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>