feature1-lgUn snowboarder american in varsta de 20 ani s-a pierdut in statiunea de ski Colorado Winter Park in Muntii Stancosi la nord-vest de Denver, statul Colorado. Acest lucru se intampla de Valentine’s Day la ora 16.00.
Tanarul a sunat la numarul de urgenta si in 25 min., in loc de 5-6 ore, echipele de salvare l-au gasit.
Un scenariu aproape identic cu tragedia din Apuseni.
Doua echipe de salvamontisti, dotate cu statii radio, aflate in patrulare si de acoperit o arie de 250ha- suprafata cu copaci si pante abrubte unde semnalul GPS este mai slab-au esuat in gasirea tanarului. Timpul era esential mai ales ca era si frig si incepea sa se inopteze.
Iar acum urmeaza un exemplu de mobilizare, tipic american: o echipa de 40 de persoane de la conducerea statiunii s-a mobilizat in cateva minute dupa ce a primit longitudinea si latitudinea de la agentia specializata a statului Colorado, un fel de STS. Analistii GIS ai statiunii, un fel de Romatsa, au transferat locatia tanarului in softul Esri ArcGIS pentru Desktop , soft instalat si in Romania in toate consiliile judetene sau extensii ale acetuia cum sunt la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(IPA On-line, Sivgis), Inspectoratul pentru situatii de urgenta, firme de transport auto,etc.
La final, un tehnician GIS si un membru al echipei de salvamontisti, au transmis echipelor de salvare exact locatia tanarului.
Cum au reusit?
Statiile radio de pe masinile salvamontistilor sunt dotate cu GPS iar semnalele lor ofera locatiile masinilor in timp real, folosind ArcGIS Desktop cu extensia ArcGIS Tracking Analyst. Nu e nimic nou pentru firmele romanesti de transport auto sau APIA care isi monitorizeaza masinile in timp real. Unele institutii ale statului aveau asemenea softuri si extensii inaintea multor firme private de transport auto.
La ora 16.30 salvamontisii au coborat impreuna cu tanarul in conditii de siguranta.
Asadar, tanarul a apelat, semnalul telefonului a fost trasat in coordonate, coordonatele transmise si trasate pe harta, apoi echipele de salvare, monitorizate tot pe harta, au fost trimise exact la locul incidentului.

Sursa: ESRI


No Comments on “Tragedia aviatica din M-tii Apuseni putea fi evitata”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>