agrogreennanadobrenana

In anul 2013, ca urmare a vanzarii terenurilor firmei Berfige Srl catre Ioana Basescu, APIA s-a autosesizat si i-a facut debitori pe fermierii care lucrasera in arenda terenurile pana la data vanzarii.

Firma Berfige Srl nu putea anula unilateral contractele de arenda, facute cu SC Amygo MT Srl, detinuta de Simona Alina Preda si cu fermierul Ion Tudor, fara o notificare prealabila, astfel incat, cei doi fermieri sa fi putut anunta APIA din timp sau sa-si fi refacut contractele de arenda cu noul proprietar, pana la data platilor in avans(16.oct-30 noi. 2013) sau pana la 1 dec. 2013 cand incepeau platile generale pe suprafata.

Ilegalitatea vanzarii terenurilor de catre Berfige, fara notificarea prealabila a arendasilor, da castig de cauza in instanta celor doi fermieri dar culpabilizeaza si APIA prin rapiditatea cu care i-a facut debitori pe cei doi fermieri de buna-credinta, fara sa verifice daca s-au respectat clauzele din contractul de arenda, dintre cei doi arendasi si arendatorul Berfige Srl.

Nu la fel de rapida a fost Apia la capitolul autosesizare, in momentul in care Elena Udrea, presedinta Partidului Miscarea Populara, proprietara SC Agro Green Nana, a luat in arenda suprafata de 290,41 ha, declarand-o ilegal intr-un singur bloc fizic, pentru obtinerea de subventii pe suprafata, stiind clar faptul ca, suprafata se afla in doua blocuri fizice, asa cum arata si contractul de vanzare-cumparare dintre firma italiana si fata presedintelui.
Conform contractului, suprafata se afla in doua tarlale, ceea ce se traduce in limbajul APIA, doua blocuri fizice, 104323-67 respectiv 104323-140.

Smecheria a reiesit atunci cand la depunerea declaratiei, suprafata de 290,41 ha din blocul fizic 104323-67 s-a suprapus cu o parcela a primarului de la NANA. Acesta s-a retras imediat din blocul fizic supradeclarat, facand loc firmei lui Udrea. Rezulta ca, retragerea unei suprafete din parcela primarului, pentru evitarea supradeclararii blocului fizic, presupune si falsa declaratie a primarului.

APIA, in loc sa verifice contractul de arenda dintre Agro Green Nana si Ioana Basescu, avand de pe internet si contractul de vanzare-cumparare dintre Berfige si Ioana Basescu, a preferat sa accepte o declaratie falsa a suprafetei de 290,41 ha intr-un singur bloc fizic, cand, de fapt, suprafata este distribuita in doua blocuri fizice situate la o distanta apreciabila unul de celalalt.

Culmea este faptul ca, diferenta de 12, 5 ha din zestrea de 290.41 ha, aflata in blocul fizic 104323-140, bloc exploatat de firma Amygo MT Srl si fermiera Timisica Zizina, este declarata probabil ilegal la Apia si lucrata de catre unul dintre cei doi fermieri.

Agro Green Nana nu putea face schimb de teren cu Amygo sau Zizina, fara un contract de arenda, astfel incat sa justifice declaratia Elenei Udrea a intregii suprafete intr-un singur bloc fizic. Or, un contract de arenda dintre Amygo MT Srl si Agro Green Nana, sau dintre Zizina si Nuti, nu se putea intocmi peste capul Ioanei Basescu.

Departamentul de lupta antifrauda din cadrul Apia(DACIS) si DNA ar trebui sa se autosesizeze de indata, mai ales ca, cel care i-a facut ilegal debitori pe SC Amygo MT Srl si Ion Tudor, este nimeni altul decat Dorel Benu, numit de Partidul Social Democrat dir. gen. APIA, suspendat pentru fapte de coruptie si in prezent anchetat.

Benu declara in 6 dec. 2013 : ‘Ei(SC Amygo MT Srl si Ion Tudor), cand au facut declaratiile in primavara nu au mintit, dar si-au pierdut ulterior eligibilitatea. Arendasul va pierde acesti bani pentru ca nu a avut grija in momentul vanzarii sa se duca si sa prelungeasca exploatarea terenului. Adica sa i se cedeze dreptul de folosinta pana la 1 decembrie, ca sa nu piarda banii. APIA s-a autosesizat, a trimis o notificare catre cei doi arendasi care, conform legii, ar fi trebuit sa se prezinte in zece zile si sa faca dovada cu documente a dreptului de folosinta asupra terenului pana la 1 decembrie. Termenul a expirat pe data de 4 decembrie. Acum, si daca ar prezenta documente ar fi prea tarziu.’

Sarcina noului dir. gen. Apia, Putintei Spatarelu Mihail, devine mai usoara prin blocarea la plata in 2014 a SC Agro Green Nana, avand in vedere ca terenurile vandute de catre Berfige sunt in neregula si fac obiectul unei anchete DNA, iar sotia acestuia, Puţintei Iulia Diana, lucreaza ca auditor superior la APIA.


No Comments on “‘Miscarea’ populara, sociala si democrata a terenurilor de la NANA”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>