Zilele trecute, o fosta colega de la APIA Braila s-a sinucis. Dumnezeu sa o odihneasca in pace !

Despre mortile subite ale altor colegi, cauzate de stres, s-a scris in nenumarate articole de presa. Este primul caz de sinucidere in aceasta agentie.

Articolele predominante din presa ultimilor ani, au vorbit mai mult despre procesele fermierilor indreptate impotriva agentiei de plati, dar forte putin despre munca si viata functionarilor agentiei, cei care sunt de fapt artizanii platilor catre fermieri. Ei sunt supusi nu numai presiunilor exercitate de catre fermieri, dar si de catre sefii ierarhici superiori, care, uneori, au tendinte de tip mafiot de a se razbuna pe cate un mare sau mic fermier, din motive politice, financiare sau familiare. Singura arma a functionarului public ramane, in ambele cazuri, respectarea cu sfintenie a reglementarilor europene si nationale in materie de plati.

Ne intrebam ce ar fi determinat-o pe Gobeaja Mariana Aurora sa se sinucida ? Din declaratia ei de avere pe 2018 de pe site-ul Apia, constatam ca era necasatorita, locuia intr-un apartament in proprietate, avea in jur de 8 ha de teren dat in arenda, fara datorii, un cont frumusel in banca si un venit anual incasat de la Apia de 64.766 lei.

Din spusele colegilor, era necasatorita si fara copii iar motivul sinuciderii ar fi fost teama ca procesul intentat impotriva ei de catre un fermier l-ar putea pierde. Gurile rele spun ca nu a mai rezista presiunilor din partea conducerii Apia Braila, care a vrut sa se razbune pe fermier.

In fapt, fermierul Caruz Gheorghe Sorin, proprietar al SC COMPLEXUL DE CRESTERE A PORCILOR SRL, a intentat in numele firmei un proces(Dosar nr. 11/113/2016, Tribunalul Braila) impotriva APIA Braila, AFIR, MADR, dir. exec. Apia Braila, Militaru Daniela, consilier principal Apia Braila, Olteanu Mihaela si consilier superior Apia Braila Gobeaja Mariana Aurora. Motivul ar fi refuzul Apia Braila de a i se aproba cererea de subventie privind Masura 2.1.5, plati privind bunastarea animalelor-porcine.

Dosarul s-a judecat in prima instanta la Tribunalul Braila in 14.06.2017 : ‘Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii completatoare invocată de pârâtele Militaru Daniela, Olteanu Mihaela şi Gobeaja Mariana Aurora. Respinge acţiunea formulată de reclamanta SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL împotriva pârâtei Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge cererea adiţională formulată de reclamanta SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL împotriva pârâtelor Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura – Centrul Judeţean Brăila, Militaru Daniela, Olteanu Mihaela şi Gobeaja Mariana Aurora privind obligarea la plata sumei de 1.477.947,33 euro reprezentând ajutor de stat aferent anului 2014-2015, ca fiind introdusă împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge ca nefondată acţiunea completată formulată de reclamanta SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL, judeţul Brăila în contradictoriu cu pârâtele Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura – Centrul Judeţean Brăila,Militaru Daniela în calitatea de Director Executiv APIA Brăila, Olteanu Mihaela şi Gobeaja Mariana Aurora. ’

Firma lui Caruz a facut recurs la Curtea de Apel Galati , solicitand si stramutarea procesului la o alta instanta, data judecarii cererii de stramutare fiind 13.02.2018.
Dupa cum se observa, firma lui Caruz solicita obligarea la plata sumei de 1.477.947,33 euro a paratilor, cerere respinsa de prima instanta. Aceasta stare de fapt nu poate crea motive de sinucidere, atata timp cat ai respectat legea privind aprobarea platilor comunitare si nationale.

La polul opus si cu revendicari infinit mai mici, este un caz aflat pe rolul Tribunalului Maramures(Dosar nr. 2456/100/2017), in care fermierul Codrea Vasile reclama APIA Maramures, pe dir. exec. Urs Florin, Apia MM, dir. exec. adj. Banzei Ioan, Apia MM, Sef Serviciu Autorizare Plati si Masuri Specifice, Matyas Mihai, Apia MM, Sef Birou IT, Control Intern, LPIS, Monitorizare, Cota de Lapte, Botis Daniel Vasile, Apia MM, Sef Centru Local Apia Baia-Mare, Botis Radu Ioan, si consilierii Pura Margareta, Pasca Alina Mariana, Czako Gheorghe, Mihnea Maria, Muresan Ciprian Ionel, toti de la Apia MM.

In cele doua cazuri, cei doi fermieri au chemat la bara conducerile agentiilor unde acestia si-au depus cererile, considerand ca au fost nedreptatiti, iar cererile lor au fost tratate cu rea vointa.

Conducerea centrala a agentiei ar trebui sa se sesizeze in acest caz de suicid, nu doar sa dispuna prin juristii centrelor judetene o aparare in fata careia orice fermier pierde. Sa constate daca fermierii au gresit cu intentie sau nu, daca au fost averizati in privinta nerespectarii conditiilor impuse pentru a beneficia de subventii sau sunt razbunari locale de tip mafiot, ale celor numiti politic in APIA.

In sprijinul clarificarii unor astfel de situatii, procuratura ar trebui sa-si faca treaba. In primul caz, cel de la Braila, s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa.

Speram ca in al doilea caz, cel al fermierului Codrea Vasile de la Maramures, nimeni din Apia sa nu-si mai puna capat zilelor, iar procuratura si instantele de judecata sa faca dreptate.


One Comment on “Sinucidere la Apia Braila!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Ilie says:

    Mare nenorocit esti tu asta ce scrii. Sper sa se faca dreptate si familia Iuga si Codrea sa ajunga acolo unde le e locul, la beciul domnesc. Iar tie, scriitorule iti doresc numai minte in cap…care se pare ca iti lipseste.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>