In timp ce, tu, Dorel, te lupti cu cucuveaua mov pe constitutionalitati, in acelasi timp, tu aderi la ‘legalitati’, avansandu-ti  nevasta pe post de sefa de sectie la un spital. Pe ‘admisibilitati’ ti-ai aranjat si cei doi fii, dupa cum afirma presa.

‘Prin urmare’, noi, prostii, urlam in van sa se respecte legea  in institutiile statului, iar in ministere se trag sfori si se fac aranjamente. Si plasamente. Pentru ca, intreaga armata de sustinatori ai puterii si rudele acestora, trebuie multumiti prin promovari rapide si concursuri dinainte aranjate. O meteahna veche, numai eu raman prostul cel nou, uimit mereu de faptul ca se poate intampla asa ceva.

Am deschis site-ul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici(ANFP) si am selectat jud. Cluj. In Cluj-Napoca nu exista nicio functie de consilier de executie scoasa la concurs. La nivelul jud. Cluj, da, exista. Am incercat, apoi, o cautare dupa functii de conducere. ANFP-ul organizeaza in 28.03. 2018 concurs de director executiv al Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii(AIPPIMM)-Cluj. La conditii de admisibilitate dosar si in afara legii, este adaugata obligativitatea functionarului de a avea certificat de Manager de Proiect. Nu am auzit ca un dir. exec.  intr-o institutie publica sa fie si manager de proiect. Sub aspectul managementului de proiect, ai la indemana adaugarea legislatiei in bibliografia de concurs. Pun mana pe telefon si sun la sediul ANFP din Bucuresti, tel. 0374 112 714, pentru a ma lamuri. Doamna de la celalalt capat al firului, mi-a zis ca ei sunt organizatori si ca referitor la actele in plus cerute, sa iau legatura cu initiatorul acestor examene. Cum ramane cu rolul ANFP de gestionare a functiilor publice, ma intreb ? Repet, este o functie publica de conducere, iar examenele se desfasoara obligatoriu la sediul ANFP. Functiile publice de consilier de executie, dupa caz, se organizeaza la sediile institutiilor publice din teritoriu, care scot asemenea posturi la concurs. Toate concursurile sunt desfasurate cu respectarea legii functionarului public, iar garantul lor este ANFP.

Intrand pe site-ul AIPPIMM, am observat ca Oficiul din Cluj-Napoca scoate la concurs un post de consilier superior, vacant, si unul de consilier superior, temporar vacant. In mare graba am dat o fuga la sediul agentiei. Acolo am gasit un afis prin care se comunica noua locatie a oficiului. Asadar, pe acte si pe site, sediul agentiei din Cluj este la o adresa, iar in realitate este la alta adresa. Nu-i nimic, mi-am zis. Las la o parte informatiile invechite si derutante de pe site-ul  AIPPIMM Cluj. Ajuns la noua locatie privirea mi-am fixat-o pe avizier. Am ramas uimit sa vad cum la actele necesare pentru a participa la concurs pentru postul vacant de consilier superior, este o cerinta in afara legii functionarului public, si anume, diploma de master. Nu acelasi lucru era trecut pentru postul temporar vacant de consilier superior. Mai precis, pe site-ul AIPPIMM  conditiile erau corecte, iar la avizier cu totul altceva.  Toate actele, atat pe support de hartie cat si electonic, sunt semnate de Veronica Danciu, dir. exec. al acestui oficiu. Sotul ei este Lucian Danciu, fost director Antena 1 Cluj.

Tot la avizier, contrar legii, nu aparea nicio informatie despre concursul de director executiv al agentiei din Cluj, cu desfasurare la sediul ANFP din Bucuresti, asa cum am aratat mai sus.

Am intrat in oficiu, si, fara sa ma prezint, am intrebat-o pe doamna Tiberia Oance, care se ocupa cu concursul de consilier superior, de ce anume a introdus o cerinta in plus, fata de ceea ce era trecut pe site?. Mi-a zis, cu o usoara iritare, ca daca cineva are si masteratul, de ce sa nu ataseze si acest act la depunerea dosarului de concurs. Dupa mintea ei, la depunerea actelor te duci cu tot ce ai prin pod. Gata sa ma expedieze, fara sa-i cer, mi-a listat fisa cu actele necesare, fisa cu cerintele obligatorii inventata de ea, dupa care, i-am spus ca in conformitate cu legea functionarului public, nu este obligatoriu sa ai masterat pentru o functie de consilier de executie, doar pentru cea de sef birou, serviciu sau director executiv.  Intreband-o de postul temporar vacant, mi-a zis ca acela este suspendat. Pai, zic, cum de apare scos la concurs?

Ce credeti !?  I-a sarit imediat mustarul,  intrebandu-ma ardeleneste: ‘da’,dumniata , dom’le, ce meserie ai?’.  Stati linistita, zic, am si masterul ! E clar ca le-am stricat oarecum jocul pe un post atat de ravnit. Tipa, in mod discret si ilegal, a introdus drept obligativitate, cerinta de a avea master, tocmai pentru a stopa  tupeul altor candidati de a ocupa o functie publica, fara binecuvantarea celor care fac imparteala posturilor. Referitor la postul temporar vacant, acesta a fost al vechiului sef de oficiu, Mircea Mihastean, aflat in concediu de maternitate. Asadar, fosta conducere a fost pedelista, iar actuala, probabil, este o metamorfoza intre PSD, ALDE si PC.

M-am intors  acasa revoltat si am pus mana pe telefon , incercand sa sun la MMACA. Mi-am zis, hai, mai intai sa sun la Direcția de Antreprenoriat si Programe pentru IMM, coordonatoarea AIPPIMM. Din trei telefoane mi-a raspuns unul, tel. 0765 245 296, mai precis, o tipa pe care am intrebat-o despre  inadvertentele din actele necesare ocuparii functiilor de consilier superior si director executiv. Raspunsul a venit din mers, caci tipa era probabil pe strada in Bucuresti: ‘eu nu ma pricep, sunati la Resurse Umane la minister’.

M-am miscat si eu rapid si am sunat la Resurse Umane la MMACA la numarul de telefon de pe site : 021 20 25 318. Mi-a raspuns un tip de la Ministerul Economiei. Va dati seama? El mi-a zis ca e o gresala si ca numarul real este 021 20 25 319. Am sunat, dar nimeni nu a raspuns. Hai, zic, sa sun la Registratura. In zadar. Am sunat apoi la Biroul de Presa, am explicat demersul meu; mi s-a dat numarul real de la Resurse Umane, dupa care am repetat faptul ca nu raspunde nimeni. Enervata putin, dar totusi decenta, mi-a recomandat sa fac o petitie.

Cum tipa de la Biroul de Presa, probabil  se grabea, ma intreb si acum: unde sa fac petitia? La MMACA, AIPPIMM, ANFP sau DNA ? Singurii care raspund prompt sunt cei de la DNA.


3 Comments on “Misterul de la Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat(MMACA)”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. teo m says:

    Dupa acest demers, destul de anevoios si cu multe aspecte ”neintelese”, ati reusit cel putin sa va elucidati in privinta concursului/concursurilor? a modului si conditiilor de ocupare a functiilor publice de conducere/executie? Legea, așa cum este definita de unii autori, este un gard, care este sarit de … pe sub care care se strecoara altii si in care boii intra cu capul. Nu este normal. Pana cand? Stie cineva? Probabil ca pana vor exista ”destepti” sa-si desemneze reprezentantii care sa decida ca anormalul este normal. Nu-i normal ceea ce se intampla, acolo si in alte situatii in care ai de-a face cu institutii si persoane care populeaza aceste institutii publice.

  2. Directoarea says:

    Misterul continua: concursul a fost suspendat! Ce urmeaza oare? Ce se mai ticluieste?

  3. Obligatoriu says:

    :))))))))))
    Capcanele sistemului românesc, eşti mortal!
    :))))))))))
    Ca să găseşti ouă, mergi la supermarket, sau la cuibarul găinilor, ca să găseşti proşti, dai o tură pe la instituţiile publice!
    :))))))))))

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>