In data de 1 martie 2018 s-au implinit sapte ani de cand am fost destituit din functia publica de consilier superior la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Cluj, conform art.77, alin (2) lit. e), dinLegea 188/1999 actualizata, privind statutul functionarilor publici. Conform art. 82, alin. (1), lit. c) : sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de sapte ani de la aplicare.

Fiind abonat la un site guvernamental de posturi vacante in administratie publica, mi-am zis sa dau o cautare pe site-ul Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii(AIMM).

Un prim contact cu agentia l-am avut zilele trecute si am scris despre asta AICI.

In final m-am hotarat sa ma inscriu la un post temporar vacant de consilier.

Si, da-i si invata ! Am dat jos valiza cu diplome din pod si m-am inscris. N-aveti incredere in noi?mi-a zis doamna responsabila cu inscrierile, Tiberia Oance, in momentul in care am cerut numar de inregistrare pe documentele depuse. Nu, doamna, zic, legea spune clar ca de pe orice document depus la o institutie publica, primesti un numar de inregistrare.

La nici 24 ore- timp in care, dupa lege ar trebui sa ti se valideze dosarul de inscriere sau nu-, aceeasi doamna m-a sunat si m-a invitat sa aduc din nou cartea de munca pentru ca in copiile xerox nu se vede vechimea,  ca sunt pagini lipsa, etc. Era clar ca aveau dubii cu cazierul meu administrativ si vechimea. Si cu aritmetica !

Nu a contat pentru aceasta persoana faptul ca am semnat pe propria raspundere veridicitatea si completitudinea datelor din actele depuse, sub sanctiunea legii penale.

De data aceasta mi-a sarit mie mustarul.

Simtind cum intentioneaza sa-mi respinga dosarul, am intrebat-o cum de a dat anuntul pentru postul vacant temporar la care ma inscrisesem, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III a, nr. 190/7.III.2018, in data de 7.03.2018, si a stabilit data examenului scris in 19.03.2018 ? Conform Hotararii de Guvern 611/2008 ‘Art. 38. – Înainte cu cel puţin 30 de zile de data stabilită pentru proba scrisă, pe baza avizului sau, după caz, cu dovada înştiinţării Agenţiei, autoritatea ori instituţia publică organizatoare a concursului are obligaţia asigurării publicităţii concursului, în condiţiile legii.
Art. 39. – (1) Anunţul privind concursul se publică de către autoritatea sau instituţia publică organizatoare în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi într-un cotidian de largă circulaţie, cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă.’

Doamna a recunoscut neregula si a motivat prin faptul ca a primit avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici(ANFP). Scris sau verbal ? am intrebat. Nu, verbal, mi-a raspuns. Pai, atunci e ilegal, stimata doamna, i-am replicat. Documentul de pe site si ajuns la Monitorul Oficial, este semnat de dir. exec. AIMM Cluj, Veronica Danciu.

Astfel, din lecturarea Legii 346/2004 actualizata, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, am constatat ca, de fapt, nu intreprinderile se impart in trei tipuri(autonome, partenere si legate), ci insasi aceasta agentie.

Pentru edificare va dau exemple de posturi scoase la concurs pentru consilieri, in celelalte sapte centre din tara precum si pentru postul de dir. exec. ai acestor opt agentii, concurs ce se va desfasura la Bucuresti, la ANFP, in 28.03.2018: la AIMM Tg. Mures, spre exemplu, bibliografia pentru un post de consilier contine 10 puncte, fata de Cluj 16 puncte sau Iasi, 19 puncte. Pentru acelasi obiect al muncii. Bibliografia pentru dir. exec., 13 puncte.

Ati zice ca sunt singurul care sesizeaza aceste nereguli, dar un ziar local din Iasi, in data de 8.03.2018, arata cum aranjeaza Mafia PSD-ALDE angajarile in posturile publice tocmai la AIMM Iasi.

La concursul pentru directori excutivi ai acestor agentii din data de 28.03.2018, s-a introdus , pe langa cerintele legale si o cerinta specifica, la propunerea agentiei si cu avizul ANFP: perfectionări (specializări): certificat manager de proiect.
HG 611/2008 spune: la art.21, alin. 1, si alin. (2), lit. d): ’ 1) În vederea organizării şi desfăşurării concursurilor, în cazul concursurilor de recrutare pentru care competenţa de organizare aparţine Agenţiei sau autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală, acestea au obligaţia de a solicita avizul Agenţiei cu cel puţin 45 de zile înainte de data organizării probei scrise a concursului.
(2) Solicitarea prevăzută la alin. (1) trebuie să cuprindă următoarele:
d) condiţiile de participare la concurs, respectiv condiţiile prevăzute de lege pentru ocuparea funcţiilor publice vacante şi alte condiţii specifice prevăzute în fişa postului aferentă respectivei funcţii publice;

Aceasta cerinta specifica perfida, ingradeste dreptul celor care nu au certificat de manager de a participa la concurs.

Pentru a ma lamuri,  m-am adresat AIMM, ministerului de resort si ANFP-ului, pe Legea 544/2001, dar n-am primit inca raspuns:

Buna ziua,

In conformitate cu legea accesului liber la informatiile publice(L 544/2001), va rog sa-mi rapundeti la urmatoareale intrebari :
1. In virtutea carei legi, candidatii la o functie publica de conducere, care indeplinesc conditiile stabilite de legea functionarului public(L188/1999), si anume, candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de art. 54 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare si sa aiba
– studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă;
-studii de masterat sau postuniversitare absolvite în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, în condiţiile legii;
-vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice: minimum 3 ani,
trebuie sa mai indeplineasca o conditie in plus, cea de manager de proiect? Consider ca cerinta adaugata in plus nu este legala, este echivoca , a carei valabilitate in cazul acestui concurs permite arbitrariul, abuzul si ingradirea persoanelor care nu au acest certificat. Acest fapt rezulta din insasi descrierea atributiilor directorului executiv, postata pe site-ul ANFP, referitor la anuntul de recrutare http://www.anfp.gov.ro/Concurs/90831 , care nu are de-a face cu atributiile managerului de proiect, din cadrul aceleiasi institutii.
2. Organizarea acestui concurs se face in conditii legale, atata timp cat Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional art.69, alin. 5, din Legea 188/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, prin comunicatul din 7 dec. 2017 https://www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-276 si motivarea https://www.ccr.ro/files/products/Decizia_818.pdf , fara ca ANFP-ul sa informeze recrutatorul Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii(AIMM) si ministerul de resort, despre aceasta modificare, iar AIMM potentialii candidati ai acestui concurs?
Solicit raspuns pe adresa electonica [email protected]

Va multumesc,
Antoniu Poienaru

Draga DNA, pentru a nu te citi invers ca mai sus, IAMM in loc de AIMM, transformandu-te intr-o conjunctie, ar trebui sa te sesizezi!


No Comments on “Intreprinderea pentru Agentii Mici si Mijlocii(IAMM)”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>