Prezentul articol nu încearcă să stabilească o posibilă natură penală a faptelor lui Les Gabriel Beniamin, fost ministru al Apărării, Lazin Nicolae Flaviu, dir. exec. adj. APIA Satu-Mare şi fost secretar de stat în MADR, poliţiştilor, procurorilor sau a actualului dir. exec. APIA Maramureş, Urs Ioan Florin. DNA-ul are o ‘ chită’ de mâncat şi nu vrem să-i luăm ‘ bucătura’ de la gură.

Este vorba de traseul unei livezi de aproximativ 500 ha inundată de vegetaţie nedorită şi lăsată în paragină, de pe care s-au luat subvenţii cu acordul APIA. Persoanele implicate în această luptă au constituit în stil mafiot o adevărată ‘apărare siciliană’, pentru a stopa orice intervenţie a instituţiilor de forţă ale statului român, de a da curs sesizărilor de fraudă şi de a recupera prejudiciul adus Fondului European de Garantare Agricolă(FEGA).

Vina este şi a ADS-ului care anual a dat în arendă aceasta suprafaţă , cândva o livadă, fără a urmări dacă arendaşii au respectat caietul de sarcini chiar şi pentru perioada de un an sau doi de arendă.

Agenţia Domeniilor Statului(ADS)scoatea la licitaţie în 29.12.2016 prin Direcţia Administrare Patrimoniu, anunţ nr. 98.435, suprafaţa de 567,79 ha liberă de contract, astfel: 501,32 ha teren agricol, şi o suprafaţă neagricolă de 66,47 ha, ambele aflate în portofoliul POMICOLA SA-HOMOROD. Numai că, Pomicola SA Homorod este radiată din data de 9 Decembrie 2016.

La data de 1.03.2017, ADS revine şi anunţă aceeaşi suprafaţă de 567,79 ha liberă de contract: 2,14 ha arabil, 5,77 ha fâneţe, 0,30 ha vii, 493,11 ha livezi, 15,98 ha ape,bălţi, 27,44 ha drumuri, 8,77 ha curţi,construcţii şi 14,28 ha neproductiv. Repet, Pomicola SA Homorod era radiată din data de 9 Decembrie 2016, aşa cum se observă pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pe portalul de justiţie, în data de 30.06.2016 Tribunalul Satu-Mare, în dosarul 4552/82/2005, aprobă raportul final de activitate şi admite cererea formulată de lichidatorul judiciar CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ ARDELEAN IOSIF PENTRU SC POMICOLA HOMOROD SA. Dispune închiderea procedurii falimentului debitorului SC Pomicola Homorod SA-Hotărâre 347/2016.

Ne întrebăm cum poate o firmă radiată şi falimentară să anunţe faptul că mai are în portofoliu suprafeţe de arendat?

De-a lungul timpului suprafaţa de 567,79 ha a fost neproductivă, după cum se vede in imagine, iar arendaşii, conform caietului de sarcini, ar fi trebuit să o lucreze şi să plătească arendă.

În 1.06.2007, pe această suprafaţă s-a făcut primul contract de arendare dintre SC POMICOLA SA-HOMOROD şi firma GLC CHAMP-PROD SRL Negreşti Oaş, administrată de Zaha Cristian.

Nouă proprietară şi-a depus cerere de subvenţie în 2008, 2009 şi 2010 la APIA Satu Mare, luând subvenţie pentru o suprafaţă de 566,82 ha declarată livada în localitatea Homoroade.

În urmă nerespectării clauzelor contractuale, administratorul judiciar al SC POMICOLA SA-HOMOROD a cerut împreună cu Primăria Homorod insolvenţa firmei GLC CHAMP-PROD SRL. Radierea acesteia din Registrul Comerţului s-a produs la data 23 Februarie 2015.

Pe firmament, ca din senin, apare o nouă firmă, SC ANIMAL CONSULT S.R.L., care arendează aproximativ aceeaşi suprafaţă şi accesează subvenţii APIA în 2011 şi 2012.

Menţionăm faptul că plantaţia pomicolă apare sub lotul de teledetectie în 2010 şi 2015 şi nimeni nu observă sau se face că nu observă cum plantaţia este invadată de vegetaţie nedorită şi neintretinută, chiar dacă fostul director executiv al APIA Satu-Mare, Viorel Pintea, făcuse plângere penală şi anunţase conducerea centrală a APIA despre aceste nereguli.

În 2014, înainte de a fi săltat de procurori, fostul dir. general APIA, Dorel Benu, îl detaşează pe Pintea la un centru judeţean din Moldova.

Lui Pintea îi ia locul, cine credeţi, Les Gabriel Beniamin, devenit ulterior ministru al Apărării, care retrage plângerea lui Pintea de la Poliţia Satu-Mare, împotriva neregulilor descoperite în jurul plantaţiei pomicole Homorod.

Pintea câştigă în instanţă măsurile luate împotriva lui de către Dorel Benu, se întoarce la APIA Satu-Mare şi printr-o plângere penală adresată de data aceasta structurii centrale DNA, procuroarei Mihaela Iorga, descrie ’apărarea siciliană’din jurul plantaţiei pomicole.

Drept răspuns, procurorii îi organizează lui Pintea un flagrant şi-l arestează, înlăturându-l definitiv de la APIA Satu-Mare. Imediat conducerea APIA Satu-Mare este preluată de către Les Gabriel Beniamin.

Urmărind traseul celebrei suprafeţe pomicole plină de spini, o regăsim declarată în 2015 la APIA Baia-Mare de către un fermier pe nume DUNCA Vasile.

Organele de cercetare penală verifică în acest moment motivele pentru care DUNCA Vasile a declarat doar în 2015 suprafaţa de 493,11 ha arendată de la POMICOLA SA-HOMOROD şi dacă a beneficiat de ajutoare excepţionale date de catre Comisia Europeană pomicultorilor ca urmare a embargoului rusesc. De asemenea, cercetările privind embargoul rusesc se fac şi pe marginea dosarului deschis de OLAF în cazul dir. exec. APIA Baia-Mare, Urs Ioan Florin cu a sa firmă SC POMICOLA SA Şomcuta Mare.

Dosarul penal a lui Pintea este în stand-by, la fel cum s-au blocat şi plângerile penale ale acestuia împotriva ‘e4 c5’.
Nu, ‘e4 c5’ nu este vreun complet de judecată.

Este o deschidere în şah denumită ‘apărarea siciliană’.


No Comments on “Şah la APIA şi ‘apărarea siciliană’”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>