Harta Romaniei cu zonele in care se fac plati exclusiv pe AXA II din PNDR 2007-2013

Harta Romaniei cu zonele in care se fac plati exclusiv pe AXA II din PNDR 2007-2013

Grabit sa faca platile in avans la APIA(plati in avans conform reglementarilor comunitare, anual intre 16 octombrie si 30 noiembrie) pana la data celui de-al doilea scrutin al alegerilor prezidentiale si la cererea expresa a lui Victor Ponta, Daniel Constantin a fost chestionat in privinta stadiului platilor pe suprafata.

In data de 12 noiembrie 2014 intr-un interviu acordat revistei Recolta de aici, acesta a afirmat ca: ‘In momentul de fata putem sa vorbim de corectii financiare care nu sunt definitive; s-au identificat anumite deficiente pe masurile mici unde vin anumite corectii, depinde de masura, unele sunt de 20 %, altele de 15%. Eu cred ca nu sunt corectii atat de mari incat la 6 miliarde si ceva de euro, nu cred ca avem un procent atat de mare de corectii financiare.

In loc sa expliciteze ce inseamna aceste corectii, mai degraba era preocupat de alegerea in functia de presedinte a lui Victor Ponta, facand o declaratie uluitoare in data de 16.11.2014, aici, spunand ca: ’exista informatii potrivit carora s-ar intentiona ca „multi” alegatori din strainatate sa iasa la vot dupa ora 16,00, pentru a bloca sectiile de votare’.

Nu mai amintim faptul ca si-a implantat cu simpatizanti PC, toate agentiile ministerului pe care il conduce, intr-un mod cu totul discutabil. Singura institutie care il ‘asculta’ si-i aresteaza oamenii fiind DNA-ul.

Eu am semnalat in 2010, aici, faptul ca auditul Directiei Generale pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene <a constatat ca pentru masurile cuprinse in Axa II finantata din FEADR, nu au fost respectate prevederile din Regulamentul nr. 1290/2005, in ceea ce priveste cursul de schimb utilizat pentru autorizarea platilor, respectiv penultimul curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana inainte de luna la care este efectuata plata. Acest curs ar fi trebuit utilizat pentru inregistrarea in euro a obligatiilor de plata catre beneficiari, a platilor efectuate, a debitelor, dobanzilor constituite si recuperate si sanctiunilor, dar in mod eronat APIA a folosit cursul utilizat pentru autorizarea Schemelor de plata unica pe suprafata reglementat prin HG nr.1560/2008 privind stabilirea pentru anul 2008 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, al platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal(…).>

La vremea respectiva lucram la APIA Cluj, centrul judetean. Articolul de pe blogul meu a fost preluat si de suplimentul revistei Lumea Satului, Agro-Business aici.

Continutul articolului a ramas acelasi si constituie proba la dosarul meu de destituire din functia publica de consilier superior, proba prezentata impotriva mea de catre fostul dir. exec. APIA Cluj, Serban Gheorghe.

Dupa cum stim, platile SAPS si PNDC din AXA I,  se calculeaza cu un curs dat de Banca Centrala Europeana in octombrie anul in curs iar platile pe masurile delegate din AXA II, zona montana defavorizata, ZSD,ZDS, agromediu, etc. se calculeaza cu un curs dat de aceeasi banca in luna ianuarie a anului urmator.

APIA impreuna cu APDRP si ministerul ca autoritate competenta, au calculat platile petru masurile delegate din AXA II in mod gresit, folosind valoarea cursului de schimb dat pentru platile SAPS si PNDC.

In acest moment, in anul de gratie 2014, in luna noiembrie, la patru ani de la sesizarea mea, se recalculeaza toate platile pe Axa II din 2007, 2008, 2009, asa numitele corectii financiare, fermierii primind bani in plus datorita faptului ca platile pe aceasta axa se calculeaza cu un curs de schimb superior cursului de schimb pentru platile SAPS si PNDC din Axa I.

Problema mare o reprezinta cei care au fost sanctionati ca debitori pentru masurile din Axa II si au pierdut in instanta. Ei vor trebui sa mai aduca bani de acasa sau daca nu vor fi obligati de instantele judecatoresti.

Eu am sesizat pe primul-ministru de atunci, Emil Boc, dar si Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene, in data de 11.01.2011, cand inca mai lucram la APIA Cluj.

Raspunsul a fost sec: ‘Va multumesc pentru informatiile trimise. Acestea au fost inaintate autoritatilor competente’.

Sesizarea a produs un scandal monstru la Apia Central si drept urmare am fost destituit din functia publica in data de 1 martie 2011.

Aceasta bulibasala este un caz penal iar cei care au gresit cursul de schimb trebuie anchetati, valoarea corectiei financiare ridicandu-se la aprope 1 mld. de euro si este platita din bugetul national.

La conducerea acestui minister in anul 2008 era Dacian Ciolos!.

In 2009,  Ciolos a fost inlocuit cu Ilie Sarbu iar dir. gen. la APIA era nimeni altul decat Daniel Constantin. La data auditului european ministru era Valeriu Tabara. Unde mai pui ca la directia audit din cadrul APIA lucreaza si sotia actualului dir. gen. APIA, Putintei Spatarelu Mihail.

Daca le-ai spune astora ca sunt dobitoci s-ar supara. Poate le spune DNA-ul cum sta treaba cu ‘neglijenta in serviciu’ si ‘suspiciunea rezonabila’.

 


No Comments on “Probe pentru DNA in ‘Dosarul AπA’”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>