Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(AFIR) a delegat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA), pe baza unor acorduri de delegare, câteva măsuri de dezvoltare rurală, măsuri plătite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală(FEADR)-fond gestionat de către AFIR: Măsura 8 cu SubMăsura 8.1, Măsura 10, Măsura 11, Măsura 13, Măsura 14, Măsura 15 cu SubMăsura 15.1.

Toate aceste șase măsuri sunt cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală(PNDR) 2014-2020.
AFIR a accesat un proiect de Asistență Tehnică, Măsura 20, finanțat integral de PNDR 2014-2020.

În acest sens, APIA a semnat un acord cadru cu AFIR-decizie de finanțare APIA/AFIR 11071/16.03.2017//6757/16.03.2017.

Prin acest acord, Apia beneficiază de un ajutor nerambursabil de 39.844.610 Euro.

Să vedem ce activități sunt finanțate prin M20 pentru APIA, în conformitate cu Fișa Măsurii de asistență tehnică, Cap. 15.6 din PNDR 2014-2020 și ce costuri sunt eligibile, strict pentru gestionarea măsurilor din FEADR.

Costuri eligibile pentru APIA

-plata stimulentelor salariale inclusiv plata contribuțiilor sociale datorate de angajat și angajator ale
personalului APIA implicat, la toate nivelurile, în gestionarea măsurilor de dezvoltare rurală
delegate, proporțional cu atribuțiile prevăzute în fișa postului. Numărul persoanelor ce vor beneficia
de stimulente salariale, va fi stabilit in urma derulării contractului ce va avea ca obiect servicii de
audit a personalului APIA in vederea stabilirii gradului de implicare in masurile delegate FEADR ;
-cheltuieli cu achiziționarea prin cumpărare /închiriere/leasing operațional de
autoturisme/ambarcațiune (acolo unde este cazul) pentru APIA
-plata cheltuielilor de întreținere și funcționare a autoturismelor APIA achiziționate prin proiectul de Asistenta Tehnica pentru deplasările care au ca obiect strict masurile de dezvoltare rurală.
Pentru personalul APIA,se va elabora o procedura în cadrul căreia se va defini
categoria de personal ce beneficiază de salarii si/sau stimulente (categorie ce are peste 50% din
atribuții de serviciu constituite din sarcini de management și control pentru FEADR). În acest scop
se va întocmi lunar un plan de raportare și verificare a personalului ce are atribuții de implementare
și control pentru FEADR. Atribuțiile de serviciu constituite din sarcini de management,
implementare si control pentru FEADR se pot cuantifica fie ca pondere a acestora din totalul
atribuțiilor de serviciu fie ca pondere a timpului alocat acestora din totalul timpului de lucru. APIA va implementa un sistem informatic de gestiune a performantelor personalului.”
-cheltuieli privind asigurarea transportului (intern şi internațional), cazarea şi masa, diurna (în
limitele prevăzute de instituțiile UE) personalului APIA pentru deplasările care au ca obiect
măsurile de dezvoltare rurală delegate;
-cheltuieli APIA pentru bunurile/serviciile care au ca obiect măsurile de dezvoltare rurală
delegate(achiziția și întreținerea echipamentelor informatice, pedagogice, materiale de
documentare, de birotică, licențe si dezvoltare de software)”.

La un așa purcoi de bani, Petre Daea(ministru al Agriculturii în funcție
4 ianuarie 2017 – 4 noiembrie 2019) nu putea lipsi și imediat a dat un Ordin nr.316/24.05.2019 în care a prezentat metodologia de completare a rapoartelor de activitate și a criteriilor de performanță individuală pentru FEADR. Pentru punerea în aplicare, imediat s-a mobilizat soția lui, Camelia Luchian, director al Direcției de Management Resurse Umane din APIA.

Adrian Pintea, director general APIA, nu s-a lasat mai prejos și a achiziționat aplicația informatică ” Stimulente salariale FEADR”.

De pe net, inventatoarea haștagului # noisuntemapia, Raluca Daminescu, Director Direcţia Metodologie, Monitorizare, Rapoarte şi Relaţii Instituţionale a trecut rapid la întocmirea Ghidului de utilizare a aplicației informatice. Bineînțeles că cei din APIA Central și-au adaugat primii stimulentele salariale și și-au achiziționat mașinile de lux pline de senzori, numai bune pentru controlul măsurilor delegate prin ungherele Capitalei.

După ce au stabilit stimulente pentru șefii din APIA, conducerea acestei agenții s-a gandit și la pulime- funcționarii APIA-, care gestionează efectiv aceste de măsuri în baza de date IACS, pregătindu-le aplicația informatică în care puteau fi monitorizați, acordându-le stimulente salariale la juma’ de preț.

După primul an, au aparut și comentariile între funcționari, cum era firesc, deoarece nu toate centrele locale și județene APIA din țară au în gestiune măsuri delegate de la AFIR, pentru a beneficia de stimulente salariale din FEADR.

Mai mult, au apărut disfuncționalități în raportările APIA către AFIR în privința acestor cheltuieli.

Amintesc faptul că, APIA plătește stimulentele și se raportează lunar cu aceste cheltuieli către AFIR. Beneficiarii acestor stimulente trebuie să aibă în fișa postului cuprinse astfel de activități, exact cum am explicat mai sus, în Fișa Măsurii de asistență tehnică, Cap. 15.6 din PNDR 2014-2020.

Numai că, aceste disfuncționalități sunt menite să trezească suspiciuni de fraudă la ajutorul comunitar nerambursabil, alocat agenției APIA.

Ca să împace și capra și oaia, Petre Daea(ministru al Agriculturii din 8 iulie 2022-prezent) a ieșit din nou furtunos și a modificat Ordinul nr.316/24.05.2019 cu un nou Ordin nr. 245/18.08.2022 care stabilește criterii de eligibilitate și sumele acordate drept stimulente salariale din FEADR:
-directorul general APIA și directorii genenerali adjuncți, suma de 7.000 lei brut, cuantum lunar, aflați în plată în luna pentru care se acordă și care au prestat activitate în cursul lunii anterioare plății
-directori din Apia central și directori executivi din centrele județene APIA, suma de 5.000 lei brut, cuantum lunar, aflați în plată în luna pentru care se acordă și care au prestat activitate în cursul lunii anterioare plății
-directori executivi adjuncți ai centrelor județene APIA, suma de 4500 lei brut, cuantum lunar, aflați în plată în luna pentru care se acordă și care au prestat activitate în cursul lunii anterioare plății
-șefii de servicii, suma de 4.000 lei, cuantum lunar, aflați în plată în luna pentru care se acordă și care au prestat activitate în cursul lunii anterioare plății
-șefii de birou, suma de 3.800 lei, cuantum lunar, aflați în plată în luna pentru care se acordă și care au prestat activitate în cursul lunii anterioare plății
-pesonalului de execuție, suma de 3700 lei, cuantum lunar, aflați în plată în luna pentru care se acordă și care au prestat activitate în cursul lunii anterioare plății

Bairamul pe aceste fonduri comunitare nerambursabile, trebuie sa înceteze la APIA, dacă el există, iar metodologia de acordare a stimulentelor salariale trebuie schimbată rapid și justificată corect, nu prin narațiuni fictive și criterii de performanță aberante. Plățile trebuie inversate și stimulentele cele mai mari trebuie acordate celor care lucrează și gestionează în baza de date IACS măsurile delegate.

Pentru a elimina orice suspiciuni, invit pe această cale autoritațile competente, în baza Legii nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public, să facă urgent un control al acestor cheltuieli, în mod transparent și în interesul public, mai ales că, în mod suspect, Ordinul nr. 316/24.05.2019 și Ordinul nr. 245/18.08.2022 nu se regăsesc pe site-urile APIA, Ministerul Agriculturii și nici pe cel al Camerei Deputatilor. Cel puțin până la ora la care scriu aceste rânduri.


2 Comments on “Stimulentele salariale din FEADR de la APIA, ascunse de ochii curioșilor”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Adrian Ionescu says:

    A început din nou acțiunea „stimulente”, nu doar netransparenta ci, chiar, securizata/parolata. Cat despre legalitatea „procedurii” ar trebui să fie verificată de cine are competența, daca ar fi interes.
    Mai mult, documentația a fost aprobată ptr PNDR, în acest moment, acțiunile acestui program nemaifiind in acelasi procent, nu? doar angajamentele în detulare…In fine, o mare nedreptate, o discriminare introdusă voluntar și care a generat niste arogante nesustinute de vreo valoare profesională.

  2. Ioana says:

    Aveti mare dreptate! In sfarsit cineva observa ca aceste stimulente,total netransparente au adus doar discordie intre angajatii Apia.Nu au beneficiat de ele decat sefii si alesii sefilor ,adica cei care si-au platit regeste angajarea in Apia. Dosarele cu FEADR au fost date pe spranceana doar pilosilor.Cum va explicati ca angajati cu 16 ani vechime in Apia luau stimulente de 2-3 ori pe an iar proaspat angajati cu vechime de 2-3 ani luau 12 luni din an?Ba mai mult,angajati din agentii fara FEADR apareau in istoricul dosarelor din agentii cu FEADR doar ca sa vaneze stimulentele.Sefii or sa spuna ca s-au dus in claca!🤣 Dar eu va asigur ca ei nu puteau sa lucreze in agentii diferite la interval de cateva minute.
    Au fost controale,adevarat ca foarte superficiale,dar nu sunt ei mai destepti ca apiotii care sunt asi in schimbul de parole,stiu sa se acopere de hartii pana la d-zeu si trei palme mai sus si apar in istoricul dosarului intrand doar sa dea o geana. 🤣

    Parerea mea a fost ca asta era interesul,sa se cheltuie banii ca de nereguli,au fost cu nemiluita.

    Mi-as dori ca aceste stimulente,daca nu pot fi transparente,sa dispara!
    Va asigur ca daca s-ar dori sa se verifice cine si cat a beneficial de aceste stimulente,am fi o RUSINE pt UE.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>