Pe 31 ianuarie 2025 scriam despre necesitatea introducerii unei probe simple de dictare în procesul de recrutare pentru funcțiile publice. Argumentam atunci, cu exemple și citate oficiale de la ANFP, că stăpânirea limbii române, scris și vorbit, este o condiție legală pentru a deveni funcționar public. Mai afirmam că, dacă această condiție ar fi aplicată cu adevărat, jumătate din aparatul de stat ar dispărea a doua zi.

Nu a trecut mult și realitatea confirmă. Un comunicat semnat recent de președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA conține două greșeli flagrante:

„în urma pierderi salariale” în loc de „pierderii salariale”;

„Deasemenea” într-un cuvânt, în loc de forma corectă „De asemenea”.

Aceste greșeli nu sunt simple scăpări. Ele reflectă un nivel grav de analfabetism funcțional într-o instituție care gestionează anual miliarde de euro din fonduri europene.

Domnul în cauză nu este un funcționar de execuție. Este șef de birou la APIA – Centrul Local Slatina (Str. Tudor Vladimirescu, nr. 163), președinte al Sindicatului APIA Olt și președinte al Federației Naționale a Sindicatelor APIA – adică vocea care pretinde că vorbește în numele tuturor funcționarilor din sistem.

Soția domnului sindicalist, este șef serviciu Recuperare Debite la Centrul Județean APIA Olt (Str. Arcului nr. 20, Slatina). Aparent, sunt despărțiți de câteva străzi. În realitate, sunt legați pe traseul decizional al debitelor, într-o relație profesională care încalcă principiul celor patru ochi, impus în APIA pentru prevenirea conflictelor de interese.

Fermierul depune cererea la centrul local unde domnul sindicalist este șef. În urma unui control, se generează o decizie de debit. Decizia ajunge la centrul județean, unde soția semnează ca șef serviciu și este autorizată să introducă fermierul în serverul central de debite.

Această conlucrare între soț și soție într-o instituție publică este incompatibilă cu etica administrativă. Dacă într-adevăr cei doi semnează, direct sau indirect, pe aceleași decizii de debit, avem un conflict de interese de gradul I, interzis de Codul Administrativ, de normele APIA și de reglementările Comisiei Europene.

Avem funcționari care nu pot construi o frază corectă. Avem lideri sindicali care vorbesc în numele altora, deși nu stăpânesc limba oficială a statului. Avem familii care controlează fluxuri decizionale în sistemul de plăți, fără ca vreo instituție de control să reacționeze.

Reafirm propunerea făcută în ianuarie de introducere a unei probe de dictare obligatorie pentru accesul și menținerea în funcțiile publice.

Solicit ANI să își exercite mandatul și să verifice toate cazurile de rudenie din structura funcțională a APIA, începând cu județul Olt și terminând spectaculos în județul Maramureș.

După cum se vede, unii confundă sindicatul cu moșia, alții confundă biroul cu sufrageria.

Dar cetățeanul român care plătește taxe nu trebuie să confunde tăcerea cu acceptarea.


No Comments on “Dictarea și conflictul de interese de la APIA Olt”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>