Pe 10 iulie 2025, președintele României, Nicușor Dan, a declarat public, fără nicio tresărire logică sau istorică: „Această asociație are sau nu are caracter legionar, pentru că legea nu ne spune. Legea spune că dacă faci o organizație cu caracter legionar trebuie să faci pușcărie. Eu cred că nu. Eu cred că e legitim să faci o organizație care să promoveze rezistența anticomunistă din munții Făgăraș.”
Când un președinte al României fost dublu laureat al olimpiadei internaționale de matematică emite asemenea enormități juridice și istorice, ne punem întrebarea firească dacă suntem conduși de un geniu matematic analfabet funcțional? Sau pur și simplu de cineva care ridică în slăvi, prin ambiguitate, o ideologie criminală, pentru că probabil are rude foști legionari?
România are o legislație clară, limpede, fără ecuații complicate, OUG 31/2002 interzice înființarea și promovarea de organizații cu caracter legionar iar Legea 217/2015 condamnă cultul persoanelor vinovate de crime împotriva umanității. Nu există nicio „zonă gri” legală.
Nu e nicio dilemă dacă înființezi sau promovezi organizații cu caracter legionar, e infracțiune. Simplu. Chiar și pentru un matematician. A contesta această lege la Curtea Constituțională, a o retrimite în Parlament după ce ți-a fost respinsă, și a susține că „legea nu e clară”, e nu doar ridicol, ci periculos.
Legionarismul nu este o idee romantică despre demnitate națională. Nu e nici măcar un simplu episod controversat. Este o ideologie fascistă, violentă, antisemită și criminală, responsabilă de Pogromul de la București (1941), asasinate politice (de la Armand Călinescu la Iorga), colaborări cu regimul nazist. E adevărat că unii legionari s-au ascuns în munți și au luptat împotriva comunismului. Dar asta nu schimbă trecutul lor fascist. E ca și cum ai spune că un criminal de război e mai puțin vinovat pentru că a învățat să cânte la fluier în închisoare. Istoria nu se spală cu apa rece a ignoranței.
Nicușor Dan s-a născut în zona Făgărașului, unde gruparea lui Ion Gavrilă Ogoranu a dus o luptă armată împotriva comunismului. Foarte bine. Dar gruparea era compusă, în mare parte, din foști legionari. Asta înseamnă că avem voie să facem azi asociații legionare cu scop nobil? Răspunsul este nu.
Dacă președintele are rude în zonă sau simpatii legate de această mitologie a rezistenței, e problema lui personală. Dar funcția prezidențială nu e spațiul pentru omagii aduse ambiguităților ideologice. Nu e pentru nostalgia „căpitanului”, ci pentru apărarea valorilor europene și a legii.
Federația Comunităților Evreiești din România, istorici, profesori, intelectuali, toți au reacționat prompt și tranșant. Pentru că știu ce înseamnă să lași necontestat un discurs care relativizează fascismul. Pentru că au văzut, în Europa, unde duce banalizarea urii. Pentru că știu că tăcerea lasă loc recidivei.
Domnule președinte, nu suntem toți olimpici la matematică, dar știm să citim o lege. Nu am luat medalie internațională, dar știm să identificăm o ideologie toxică. Nu conducem România, dar nici nu vrem s-o vedem reabilitând, sub masca anticomunismului, ceea ce Europa a condamnat cu decenii în urmă.
Fie sunteți complet rupt de istorie și realitate, fie vă bateți joc de noi cu bună știință. Oricare dintre variante e îngrijorătoare.
Și ambele ar trebui să vă coste politic.
No Comments on “Dan, Căpitan de plai!”
You can track this conversation through its atom feed.