A-Sărmana mea țara a rămas de izbeliște: ungurii o regulează pe la spate, țiganii o fură de fiare ruginite, sașii o umplu de haine vechi. A acceptat sărăcuța de ea ca toate națiile să-și facă veacul pe ea dar cred că nu până la sfârșitul veacurilor. Proprietarii ei sunt oameni calzi și primitori. Ne schimba alții culorile tricolorului dacă vom fi mai toleranți fară a fi călcați în picioare?
R.I.-Chiar şi tu ai muşcat retorica-asta? :neutral: Ai uitat ce făcea Ceauşescu, atunci când n-aveai nimic în frigider?

A-Draga mea R, eu is alta foaită. Pe vremea lui Ceausescu serviciile ne spuneau de pretentiile teritoriale, fara sa cunoastem cu adevarat si parerea solicitantilor. De vreo 20 de ani ungurii ne spun ce pretentii au iar serviciile tac. M-am saturat. Una dintre cumnate este unguroaica. Trec peste faptul ca bunicul ei a maltratat romani sau ca un var de-al tatalui meu, invatator intr-un sat din Alba a fost legat de membrele inferioare si superioare si rupt de patru cai. Caii lui Horty. Jocul perfid al udemeristilor, inconsecventa regimului care conduce tara asta, spumele la gura facute de Vadim, trecutul de securist imputit al lui al papistasului reformat, scanteia loviturii de stat din ‘89, ura atavica a romanilor din zona impotriva ungurilor si invers ma inspaimanta. De aceea imi pun intrebarea, pana unde putem merge cu toleranta si iubirea de aproapele nostru?. Crestineste ar fi pana la moarte. Oare pamantul asta cat ii mai rabda pe cei rai, ca sa ma exprim asa ca un moshneag de la tzara?

R.I.  Am mai întrebat şi nu mi-a răspuns nimeni: de ce nu s-a învrednicit nici un român să iniţieze revoluţia? De ce nu s-a iniţiat în faţa casei doamnei Cornea, din Cluj?

Referitor la unguri, sunt atrocităţi care au avut loc împotriva românilor, dar trebuie să-i urâm pe cei de azi pentru cei de ieri? Ai încercat să te pui în locul secuilor? Eu da. Mi se pare că sunt mici copii faţă de ce aş face eu dacă mă năşteam de etnia lor. :) Îi privesc cu toată simpatia, n-au decât să-şi facă parlament, guvern local, să-şi cinstească steagul şi imnul. Revenim la Trei Scaune de pe vremea Regatului. Facem descentralizare reală, Guvernăm pe principiul subsidiarităţii. Şi vom avea o ţară prosperă, cu un popor responsabil. Format din români şi minorităţile care ne îmbogăţesc prin diversitatea lor culturală. Ştiu că de la teorie la practică distanţa poate fi dureros de mare. Dar dacă nu ne propunem şi nu credem că putem reuşi, nu vom reuşi. Vom rămâne la infinit cu mentalitatea de tranşee şi temeri de grotă, cu bâta sub pernă, ura în suflet şi într-o tristă zi vom constata că ne-a trecut viaţa şi am uitat să ne bucurăm de ea, fiindcă ni s-a părut nefiresc să se bucure şi alţii pe limba, sufletul şi obiceiurile lor. Cum crezi că poate fi cineva rezonabil, dacă e privit cu suspiciune, ură, opacitate?

P.S. E o bucurie dialogul cu tine.

A-Draga R, inainte de evenimetele de la Timisoara, un fost coleg de facultate maghiar m-a invitat la el. De la el din cartier se prindea televiziunea maghiara de stat. Acolo am vazut cu ochii mei cum serviciile lor difuzau cu repetitie pe postul national o caseta cu papistasul si cu securistii nostri, toate filmate din interior. Cum crezi ca filmul a fost facut fara ca securitatea sa stie, mai ales ca-l tineau fortat la domiciliu? Cu aceeasi frateasca intelegere l-au mutat dupa un timp tot sub suprveghere in jud. Salaj.
Doina Cornea era filata cu aceeasi masura. Toti cei care au incercat sa se apropie de ea au fost batuti si arestati. Ea a fost din timp la o matusa de-a mea calugarita greco-catolica(sase ani inchisa de comunisti pentru ca n-a vrut sa treaca la ortodoxismul sovietic din trecut, a facut primul cor romanesc greco-catolic intr-o biserica romano-catolica in Cluj si adorata de Papa Ioan Paul al-II-lea pentru curajul ei) si i-a propus sa protesteze impreuna. Matusa mea e moarta de mult timp. Ceea ce pot sa-ti spun este ca s-a ferit atat ea cat si preotii greco-catolici sa colaboreze cu DC.
Asta ca sa ne lamurim: daramarea regimului s-a facut cum au vrut serviciile si nu cum am vrut noi.
Referitor la secui, eu am lucrat cu ei avandu-i muncitori pe un santier din Mures aflat la ‘granita’ cu Harghita. Ei pot fi considerati o minoritate de sine statatoare. Au obiceiuri si traditii diferite de o majoritate maghiara reformata si conservatoare pentru ca sunt romano-catolici. Cu toate astea, statul maghiar face eforturi sa-i aduca la un numitor comun. Autoritatile maghiare au constatat probabil faptul ca nu le pot schimba mentalitatile ungurilor de confesiuni diferite decat sugerindu-le sa-si faca un mic stat, in asa fel incat, lupta pentru afirmare nationala sa se petreaca in interiorul teritoriului autonom si nu cu vesnica referire la Patria Mama. Noi romanii avem in memoria colectiva aceeasi vesnica lupta, ca si cand, si unii si altii am fi handicapati, imaturi,etc. Atunci cand cele doua state vor privi inainte si vor respecta cu sfintenie valorile pe care se cladeste Europa, fiecare va accepta ca tara lor sa fie casa pentru toata lumea iar casa lor sa fie tara tuturor.

bicDeci se ascute “lupta electorala” … Iar sunt ungurii de vina … Ha ha ha! Ungurii astia care sunt si catolici si reformati si rai si tragatori pe la spate si … etc … Astia sunt de vina. Ha ha ha. Au scos securistii din nou sperietoarea (maghiarimea) la interval … asa zisul “rau suprem” pentru sufletul imaculat al tarisoarei astea … Ha ha ha. Nu mai conteaza libertatea de exprimare, libertatea presei, furtul banului public de la nivelul oricarui buget consolidat, nepotismul din cadrul administratiei de stat, favorizarea accesului la credite a unor (anumitor) romani pe baza relatiilor politice, mafiotizarea sistemului politic de acaparare a puterii de stat … etc … De fapt nu mai conteaza nimic. Fara scrupule pentru atingerea scopului final … accesul la ciolan. Asta este strategia romanilor care se simt amenintati de unguri. Ha ha ha. Cretinii …

A-Bic baci vad ca dintr-o data va intereseaza si problemele tarisoarei noastre nu numai ale voastre, alea cu steaguri si cu alea-alea. Daca e asa, de ce mergeti incolonati la vot la chemarea ‘dezideratelor’ in loc sa votati binele comun, iar cand cineva se ia de voi, imaculatii si nevinovatii, straini de nepotisme si furtul din banul public, etc. va sare mushtarul?. Hai te, ma lasi? Sa ma apuc sa-ti spun cum v-ati pus oamenii in administratia publica? (Hallo, Birtalam?) Sau voi nu stiti cum se fura banul public. Yoi te! Din pacate avem aceleasi probleme. Eu va suspectez de data asta, nu de ideea de autonomie pe care o stim. Acum o scoateti ca si cei pe care ii condamnati, la comanda, la intelegere, parca din palarie ca si prestidigitatorii. Imi dau seama in naivitatea mea ca si voi mancati ciolanul cu aceeasi pofta ca si romanii, fabricati diversiuni ca si romanii, vreti independenta ca si romanii. Nu ne deosebim cu nimic. Ar trebui sa mancam berea si sa bem ciolanul impreuna, Ertet?

M.P.– Articolul 1 din Constitutie prevede ca “Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.” B. uita asta, la fel ca G. sau B. La fel si ungurii din Romania… Singurul care a avut o reactie promta si clara a fost C. A. care a spus ca Legea si Constitutia trebuie aplicate si respectate!

atitudini-Cuvintele de ocara ale lui Sir Winston Leonard Spencer Churchill, ar trebui mai des amintite poporului.

Experienta si trairea noastra democratica este inca foarte limitata. Valorile pe care le exprima preponderent poporul sunt inca cele traditionale: casa, familie, biserica etc. Nu avem inca un cult al democratiei si libertatii. Suntem inca foarte vulnerabili. Noroc cu corsetul uniunii europene si al NATO…

Cei care au cel mai mult in sange ideile de libertate, democratie, separarea puterilor in stat…. in sfarsit, tot ce intra in definitia statului de drept, ar trebui sa repete mai des in urechea poporului:

“Democratia este un sistem politic prost, insa cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat pana acum.”

blogideologic– La anii 1437/38, Unio Trium Natiorum întărea de facto privilegiile enorme ale ungurilor minoritari, nu-i proteja deloc pe secui de agresiunea prin asimilare maghiară, îi excludea complet pe români, populaţie majoritară în Transilvania ! Nici măcar vechile cronici ale maghiarilor nu îi prezentau pe secui drept una dintre Săgeţile ungureşti. Faptul că secuii nu sunt trib ungur este consemnat de savanţii Occidentului, Encyclopedia Britannica îl menţionează. În romanul Dracula, Bram Stoker ni-l prezintă foarte clar pe mândrul conte Dracula drept unul dintre aristocraţii secuilor care au refuzat jugul ungar. Forţându -i să înveţe limba maghiară, ungurii le-a distrus demult identitatea lor de secui. După Compromisul (Ausgleich) de la 1867, a fost elaborată o ideologie a maghiarizării obligatorii a populaţiei româneşti şi secuieşti din Transilvania, cu metodologia extrem de precisă. Mai cred că pentru intelectualii români este absolut necesară, în sensul că este absolut prioritară, demantelarea ideologiei maghiarizării populaţiei româneşti şi secuieşti din Transilvania. Elevii de etnie maghiară din România şi elevii secui nu vor putea învăţa româneşte dacă nu vor fi demantelate ideologiile Unio Trium Natiorum şi Ausgleich, care induc, încă, aspectele cele mai negative ale vieţii din Transilvania.


No Comments on ““Romania se koyeste””

You can track this conversation through its atom feed.

  1. maria says:

    Toleranta da, nu uitare.

  2. Mihaila Raul says:

    Frumoasa tara !!! Pacat ca e locuita.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>