La mai puțin de o săptămână de la începerea campaniei de depunere a cererilor de subvenție, Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură(APIA) nu dă suficiente informații despre noile pachete de agromediu si valoarea acestora, conceptul de eco-condiționalitate sau clauza de revizuire. Printr-un comunicat datat 1 februarie 2012, se spune că funcționarii APIA, cei din primăriile comunale dar și bibliotecarii IREX de la bibliotecile comunale, vor fi instruiți pentru a veni în sprijinul fermierilor pentru depunerile online a cererilor de subvenție. Acest lucru se pare că nu s-a făcut.
Parcă văd blibliotecarii explicând țaranului cum stă treaba cu pajiștile pentru fluturi, pachetul 6 de agromediu, sau cum se dă la rațe cu gât roșu, pachetul 7 agromediu. Exact cum le-ai spune că ceapa-i brânză. Sau pe funcționarii din primării explicând cum zboară vaca în pajiștile naturale făcând ca rața, cum se face o fermă de fluturi sau ce-i aia eco-condiționalitate.
Despre clauza de revizuire vă voi explica eu cum stă treaba. În Campania 2010 am invocat această clauză ca fermier și nu am mai depus cerere de subventie. Urma să restitui banii de pe pachete și zona defavorizată, așa cum a înțeles Ciucă Maria de la Apia Cluj. Certată cu limba română, Ciucă Maria a devenit celebră în agenție, atunci când s-au făcut dotările cu stații grafice de lucru, cărora le spunea flotăre. Acest lucru nu s-a întâmplat. Clauza am invocat-o pentru că s-au schimbat două GAEC-uri și nu am acceptat așa ceva, conform acestei clauze. În 2012 s-a introdus conceptul de eco-condiționalitate(GAEC+SMR). Ca fermier poți să accepți sau nu Cerințele Statutare de Management(SMR), nou introduse. Dacă nu accepți să mai beneficiezi de pachete sau zona defavorizată poți invoca această clauză, declarând ca nu ești de acord cu SMR-ul, fără să returnezi banii din urmă, conform angajamentului cu APIA.
De asemenea, nu se explică corect cum se generează parola pentru persoanele juridice, astfel încât și ele să acceseze IPA Online. Nu se dau suficiente detalii despre plățile pe 2011, acest lucru fiind obligatoriu. Plățile se fac în continuare în conturile fermierilor fără să se știe pe ce scheme de plată au fost plătiți.
Totuși, trebuie să remarc faptul că, formatul cererii de subvenție în Campania 2012 este cel mai complet de până acum, ținându-se cont de sugestiile din anii precedenți făcute de către foștii colegi și de mine. Se explicitează clar faptul că zona defavorizată este una montană(ZMD) și o alta, diferită de cea montana(ZDS sau ZSD). De asemenea, există corespondență între pachetele de agromediu și straturile de informații geografice din IPA Online. Pentru prima data poți invoca clauza de revizuire, dacă nu accepți modificarea legislației în timpul jocului. Dar, toate acestea trebuie explicate fermierului și nu pasat la bibliotecă. Parteneriatul dintre APIA și IREX, prin care bibliotecarii pot ajuta țăranii să-și depună cererile de subvenție, va fi un fiasco, generând erori în bazele de date alfanumerice și geospațiale ale agenției. Aceste erori se vor transforma în sancțiuni pecuniare aplicate, pentru a câta oară, bietului fermier.
Ca o ultimă sugestie, APIA ar trebui să înștiințeze din timp fermierii din zonele declarate calamitate din cauza zăpezii și eventualelor inundații, că pot să-și actualizeze cererile de subvenție, fără să piardă bani, invocând forța majoră.
176 Comments on “Precizări privind cererile de subvenție pe 2012 de la APIA”
You can track this conversation through its atom feed.
alina says:
Buna ziua,
Am avut un control APIA pentru anul 2011 in care s-a constatat o diferenta intre suprafata declarata si suprafata confirmata de 2,85%. La aceasta suprafata APIA a adaugat si o suprafata retrasa prin formularul S1, astfel incat s-a ajuns la depasirea procentului de 3%. Este corect sa se adauge si suprafata retrasa prin formularul S1? Unde gasesc regulile referitoare la calculul suprafetelor si la formularul S1? Multumesc mult pentru ajutor.
Alina
Posted on 20 octombrie 2014 la 12:56 pm.
Bakcsi Ana says:
o persoana juridica ia in baza unui contract de inchiriere(prin licitatie publica) 50 ha pasune pe care o pasuneaza cu animaledetinute in baza unui contract de comodat. Solicita subventie la APIA, aplica pentru P1 de agro-mediu pe toata suprafata, si dupa 2 ani de angajament i se spune ca cererea sa nu e corecta, pentru ca pe pasunatul comunal pot pasuna doar cei care detin animale in proprietate. Ce vina are societatea, care plateste chiria la primarie pentru teren si se ocupa de acel teren si de cresterea animalelor ca un bun proprietar. inca nu stim ce sanctiuni vor urma. va rugam, ne puteti lamuri?
Posted on 6 septembrie 2014 la 12:17 pm.
adelina says:
bunaziua ma numesc adelina si locuiesc intr-o comuna din judetul Sibiu. familia mea detine o mica ferma de vaci (25 vaci 20 oi) la noi in sat sunt multi crescatori de animale iar terenul de pasunat este insufficient deoarece a crescut foarte mult numarul de animale de cand se ofera subventie pe pasunat. desi tatal meu creste vaci de 20 de ani nu a beneficiat de subventie pe pasunat (desi plateste impozit la primarie) deoarece baietii destepti nu au dorit sa imparta din bani. as dori sa intreb ce demersuri se pot face legal pentru a putea beneficia de banii oferitii de ue. multumesc!
Posted on 10 februarie 2014 la 1:01 pm.
anna says:
Buna seara,
Posed in zona comunei Sandominic judetul Harghita un teren agricol, situat extravilan (faneata si pasune), deasemena posed si animale. Pentru a ma putea extinde am nevoie sa construiesc pe acest teren un grajd si anexele necesare pentru prelucrarea laptelui si implicit am nevoie de curent electric , pentru a indeplini cerintele UE.
In conformitate cu legea pentru a construi am nevoie de autorizatie de constructie dar aceasta nu se elibereaza pana ce terenul nu va fi situat intravilan.
Pentru a fi documentatia completa, protectia mediului solicita o adeverinta de la APIA Harghita , dar faptul ca am solicitat subventia pe teren ne-a blocat si nu putem continua. Mentionez ca terenul nu va fi scos din circuitul agricol pentru ca ne ocupam de agricultura.
Indrumati-ne ce solutii sunt pentru a putea continua ce am inceput si a nu ramane blocati.
Va multumesc
Posted on 22 noiembrie 2013 la 7:36 pm.
Corneliu says:
Buna ziua. Am o asociatie de crestere a animalelor pe intreaga comuna. Am infiintat asociatia in mai 2012. Suprafata de pasune,luata in concesiune este de 830 ha. Am primit subventia pentru 2012. In 2013 in vara am avut control de la APIA si imediat un supracontrol, care mi-a scos o suprafata de 120 ha, de pe care nu am reusit sa curat tufele lemnoase si suprafata totala fiind foarte mare pur si simplu nu am reusit sa-l curat tot. Am facut fantani, adapatori, semanat iarba, imprastiat ingrasamant si gunoi, taiat spini,etc. Este foarte greu sa gasesti zilieri si numai noi membrii ne descurcam cam greu.
Intrebare: ce bani v-a trebui sa restitui, pe ce perioada, voi plati penalitati, imi va mai da pe 2013 subventia, ma vor amenda?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Posted on 21 noiembrie 2013 la 5:48 pm.
coste says:
cand incepe plata pe suprafata pentru P1 si P2?
Posted on 3 octombrie 2013 la 4:22 pm.
Maria says:
Am depus cererea pt.subventie la primaria din comuna,Apele Vii, Dolj pentru o suprafata de 7,28 ha, dar nu am primit niciun ban. Am intrebat la centrul APIA Craiova si mi s-a raspuns ca nu am nicio cerere depusa. Unde trebuie sa ma interesez si ce trebuie sa fac ?
Posted on 3 octombrie 2013 la 12:06 pm.
Antoniu says:
@Maria-Primaria a uitat sa va inregistreze cererea la Apia. Nu mai puteti face nimic. Incepand cu 1 martie 2014 pana in 15 mai 2014 puteti merge personal sa va depuneti cererea la agentie.
Posted on 4 octombrie 2013 la 6:02 pm.
SANDA says:
cum pot afla daca pentru suprafata de teren pentru care am act de poprietate in satul amara ,jud buzau .a fost luat suventii pamant de catre rudele mele din acel sat . eu nu am facut nici o cerere pentru suventii .pe act de poprietate am fost trecuti sub-prezeret sanda , fratele tatalui meu prezeret arsene care este decedat ,sora tatalui meu preda anica care este decedata si ea de doi ani . in satul amara a ramas fiul lui preda anica –preda costel care nu vrea sa spuna ce face cu tot pamantul .spune ca este parloaga ,dar se lauda in sat ca incasesza suventii de pe tot pamantul.
Posted on 27 iulie 2013 la 1:20 pm.
ionel says:
Buna ziua! as vrea sa stiu daca am un teren trecut in acte fanat trebuie cosit sau pasunat? sa nu am probleme la apia.
Posted on 26 mai 2013 la 7:59 am.
ileana mesaroş says:
vă salut respectuos, doresc o lămurire, bunica mea în vârstă de 80 de ani are făcută suvenţie la apia inclusiv cu măsuri de agro mediu, pe mai mult din jumătatea suprafeţei de 6,30 ha ,din anul 2012, pe tot terenul familiei. Din cauza vârstei aş dori să transfer suvenţia pe mesaroş mihai (nepot).
înainte de 01.03.2013 în registrul agricol am trecut terenul de pe bunica pe nepot, dar când am făcut dosarul la apia anul 2013 au cerut să se facă tot pe bunica,acum după 15.05.2013 când se încheie perioada de depunere a dosarelorc e hârtie trebuiesc întocmite de bunica sau de mine, vă mulţumesc anticipat pentru răspuns .
Posted on 15 mai 2013 la 6:20 am.
daniel says:
va salut.
am o mare problema detin 30hect teren agricol cu cadastru si intabulare anul trecut nu lam putut folosi din cauza asociatilor agricole au folosit terenul fara acordul meu nu am mai primit subventie ca nu am putut indeplini conditilile.acum din nou au arat terenul si chiar lau declarat din nou am reclamat pt infractiunea de tulburare de posesie acum ma judec si pe cale civila.
cu tot respectul cum ma sfatuiti sa procedez in continuare
Posted on 11 aprilie 2013 la 10:58 am.
popa natalia says:
Buna ziua,
Mama mea a facut cerere de subventie, si cu toate ca au observat ca pozitiile in digitizata nu erau corecte,(in adeverinta de la primarie numerele parcelelor au fost trecute gresit) au complectat procedura.
V-as ruga sa imi spuneti daca este posibil sa fie anulata aceasta cerere de subventie, si refacuta in mod corect,deoarece functionarul imi spune ca nu se mai poate face nimic. Multumesc.
Posted on 5 aprilie 2013 la 5:54 pm.
Alina says:
Buna seara,
Daca bunicul meu are un teren de 60 de ari(arabil) din care 19 ari sunt cultivate cu grau si restul de 41 nelucrat de ani de zile de ce domnul de la Apia a introdus toti cei 60 de arii in declaratia de suprafata pe 2013 la codul 550-alte culturi in teren arabil???Intrebarea e trebuie sa cultive ceva neaparat si pe cei 41 de arii ramasi nelucrati in acest an sau poate sa il lase tot asa????
Va multumesc.
Posted on 19 martie 2013 la 7:22 pm.
Antoniu says:
@Alina-v-a pus gresit codul 550, asta insemnand ca veti lua plata SAPS plus PNDC1 pe toata suprafata de 60 de arii. La controlul pe teren veti fi sanctionata. Trebuie sa mergeti la Apia si sa corectati, solicitand formularul M1 asa cum se vede aici la pag.7. Vechea parcela o transformati in doua parcele: o parcela separata o faceti cu grau, 0,19 ha cu cod 101, dar nu veti lua subventie pe ea pt ca e mai mica de 30 de arii iar cealalta 0,41 ha, o faceti de cu codul 970 si veti lua doar plata SAPS.
Posted on 20 martie 2013 la 12:11 am.
balanica tudorel says:
astazi am fost la Apia si mi-au spus sa mai astept cateva zile ca au termen de judecata cu cei de la CC si e posibil sa se finalizeze cu bine ca sunt multi in situatia tatalui meu care nu au scris acea declaratie cu rea credinta doar ca nu au fost bine informati si de aceea sa ajuns aici. multumesc pentru raspuns.
Posted on 13 martie 2013 la 6:09 pm.
Antoniu says:
@balanica tudorel- dupa cum se misca instantele in Ro si pe povestile APIA nu te poti baza, asa ca, nu ezitati sa contestati la Apia decizia de plata apoi cu raspunsul lor sa mergeti in instanta. Intre timp pot veni mii de decizii care nu pot fi decat benefice pt dvs.
Posted on 13 martie 2013 la 6:52 pm.
balanica tudorel says:
Buna seara,Tatal meu este beneficiar de subventie pt un nr de 3 bovine,am primit o notificare de la apia ca trebuie sa returnam banii primiti in perioada 2007-2010 deoarece in momentul depunerii cererii de acordare a sprijinului financiar inregistra datorii la bugetul de stat mi se pare o mare aberatie ca l-au pus la vremea respectiva sa dea o declaratie precum ca nu are datorii,,,,dar el saracul nici nu stie ce a semnat ca e un simplu om de la tara care la timpul respectiv avea 72 de ani in prezent 78. ulterior la aproximativ o luna de zile sa platit impozitul la zi. mi se parea mai normal sa i se ceara adeverinta de la primarie sau fisa fiscala,,,,,,,si cum pot spune ei de restanta ca acea datorie era defapt impozit curent nu restant,,,,,,astept un sfat te rog ca sunt pornit sa ma adresez instantei in cel mai scurt timp. multumesc anticipat.
Posted on 13 martie 2013 la 5:41 pm.
Antoniu says:
@balanica tudorel-instantele au pe rol o gramada de cauze intentate de catre APIA impotriva deciziei Curtii de Conturi care obliga pe toti fermierii aflati in acceasi situatie sa returneze banii din perioada 2007-2010. Achim Irimescu spunea in 10.03.2013 la Viata Satului de pe TVR ca se asteapta ca cei de la Comisie sa invalideze decizia CC de returnare urmand ca toate procesele sa nu-si mai aiba sensul iar fermierii in totalitate sa nu mai trebuiasca sa returneze banii. Pana la aceasta decizie a Comisiei, faceti o contestatie la APIA pe baza acelei notificari de returnare si cu raspunsul lor mergeti in instanta.
Posted on 13 martie 2013 la 5:59 pm.
Ela says:
Multumesc mult pt raspuns,ma pot revansa cu consultatie fiscala .Daca mergem pe ctr .de comodat nu mai trebuie prin notar ?
Am inteles ca v-ati facut cerere de revizuire inca din 2010.Legislatia e din ce in ce mai stufoasa ,conditiile de respectat mai greoaie-parerea mea e ca ar trebui iesit din sistem cu prima ocazie(modificare legislativa).Recunosc ca n-am o viziune de ansamblu asupra problemei si nu inteleg ce se urmareste prin acordarea acestor subventii.Scopul sa fie angrenarea intr-o activitate agricola fara intoarcere dupa care o impozitare pe masura a.i.sa se recupereze subventia si ceva in plus-pt a misca economia?Sau miza este cedarea pamantului de „buna-voie”si silit de n-eco-conditionalitati catre mari corporatii?
Posted on 10 martie 2013 la 7:21 pm.
Ela says:
Buna seara,sunteti un profesionist si ma bucur ca existati.Va rog sa-mi dati un sfat.Am facut succesiune si partaj la 5 ha de pamant lasat mostenire de tatal nostru in august 2012(decedat in 2004).La primarie am depus in august certificatul mostenitor,era lumea in concediu,iar in martie 2013,ni s-a raspuns ca nu s-a operat pe motiv ca toti cei 7 mostenitori trebuie sa ducem cerere si copii CI.Dilema noastra e ca la APIA s-a inregistrat cu toata suprafa unul dintre frati,cel care a ramas la casa parinteasca.Oare cum putem proceda a.i.la Registrul agricol sa figuram fiecare,dar sa nu-i facem probleme fratelui care de altfel a ingrijit terenurile?Mentionez ca terenul e in zona defavorizata,poate eventual pe cererea din 2013 sa se inregistreze doar cu suprafata cuvenita lui?
Posted on 9 martie 2013 la 8:04 pm.
Antoniu says:
@Ela-daca se inregistreaza doar cu suprafata cuvenita lui, nu mai mica de 1 ha, va trebui sa returneze banii din urma pentru zona defavorizata, pentru toate cele 4 ha. Inteleg ca sunt sapte mostenitori, de aceea recomand sa depuna fratele in 2013 pe intreaga suprafata, semnand un act notarial prin care ceilalti frati il imputerniciti, cu obligatia ca el sa distribuie fiecaruia cota din subventie. Cand veti avea succesiunea incheiata si pe extrasul de carte funciara veti figura toti mostenitorii, veti putea depune cerere de subventie, cu conditia ca fiecare sa aiba min. 1 ha si sa preia si contractul pe zona defavorizata. Parerea mea este sa mergeti pe declaratia de 5 ha in continuare facuta de o singura persoana imputernicita, cu obligatia acesteia de a imparti banii, dupa ce toate cheltuielile aferente intretinerii terenului vor fi fost efectuate.
Posted on 9 martie 2013 la 9:01 pm.
TITULESCU says:
Multumesc!
Posted on 8 martie 2013 la 5:01 pm.
TITULESCU says:
Apreciez munca si devotamentul dvs. pentru sprijinul necesar acordat fermierilor.
Mama mea, persoana in varsta, nu mai poate sa-si indeplineasca obligatiile legale (asumate in cazul in care au fost declarate la APIA pentru subventia de suprafata)privind exploatarea tuturor parcelelor de pamant pe care le are.
In acest sens, va rog sa-mi comunicati daca in declaratia de suprafata pe anul in curs se poate renunta la unele parcele care au cultura: pajisti permanente utilizate individual si livada traditionala utilizata extensiv si ce implicatii in timp poate sa aduca aceasta modificare?
multumesc anticipat.
Posted on 8 martie 2013 la 7:24 am.
Antoniu says:
@TITULESCU-„3. Retragerea unei/unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă, a pachetelor de agro-mediu de pe parcelă (retragere parţială de suprafeţe) – M3 conform art. 25 din Regulamentul CE nr. 1122/2009. Se realizează oricând mai puţin în situaţiile în care fermierul a fost informat cu privire la neregulile din cererea sa de sprijin, a fost înştiinţat cu privire la intenţia A.P.I.A. de a efectua un control pe teren sau în cazul în care controlul la faţa locului a scos în evidenţă anumite nereguli. Dacă în timpul campaniei, fermierul A cedează o parte din exploataţie prin vânzare, concesionare, arendare, etc. (o parte sau toate parcelele cu pachete de agro-mediu) fermierului B, până în data de 10 iunie 2013 inclusiv, fermierul A depune formularul M3 şi fermierul B formularul M2. 4. Declaraţie de retragere totală a suprafeţei din cererea de sprijin 2013 – retragerea întregii suprafeţe declarată de fermier în cererea de sprijin se poate realiza oricând, (se specifică clar motivul retragerii), mai puţin în situaţiile precizate la punctul 3.”
Posted on 8 martie 2013 la 8:21 am.
GHEORGHE says:
Buna sara,
Areciez munca de clarificari a diferitelor cazuri particulare ale fermierilor, asa ca nu trece saptamana sa nu citesc despre problemele ce apar .Apropo de cazul lui „costy” de mai sus am vazut ca la transferul de expolatatie din norme Nu este prevazut cazul cand un fermier vrea sa vanda, arendeze, etc o parte a ei .
Deci daca un fermier vrea sa vinda(adrendeze, inchirieze) o parte a terenului pe care il are unei persoaone care doreste sa continue cu obligatiile asumate e vorbeste doar de tra( de ex agromediu)de vechiul proprietar , este posibil? In acel formular se vorbeste doar de tranferul intregii expolataii.Cazul fiind valabil in cazul in care sunt mai multi mostenitori.
Posted on 23 februarie 2013 la 4:33 pm.
Antoniu says:
@GHEORGHE-poti sa renunti oricand la solicitarea de subventie cu ajutorul formularului M3(retragere), cu conditia ca daca ai angajamente si renunti inapoiezi valoarea lor din urma. Daca vinzi, arendezi,etc., conditia este ca cel care cumpara,arendeaza,etc., sa preia toate angajamentele.
Posted on 23 februarie 2013 la 6:36 pm.
costy says:
@antoniu- multumesc f. mult. Acum am inteles ce trebuie sa fac pentru transfer, adica un contract de comodat. O zi buna in continuare!
Posted on 21 februarie 2013 la 9:44 am.
Antoniu says:
@costy-cu placere. Verificati cu atentie si procesele verbale de debit ale tatalui dvs. S-ar putea sa platiti de doua ori debitul: odata prin procesul verbal de recuperare debite si, fara sa stiti, vi se poate retine acelasi debit pe cererea de plata. Atentie ca sunt asemenea cazuri si Apia habar n-are, sau se face ca nu pricepe!
Posted on 21 februarie 2013 la 9:52 am.
costy says:
Buna ziua!
Ce acte trebuie sa fac pentru a trece suprafata de pamant agricol de la tatal meu la mine pentru a face actele catre Apia pe numele meu si pentru a primi subventia pe suprafata pe anul 2013. Precizez faptul ca si tatal meu este in situatia asta cu sanctiuni multianuale pt. o pozitionare incorecta in anul 2009 a suprafetei de teren agricol (din vina celor de la primarie), iar de atunci tot ii opresc banii pe fiece an fara macar ca sa primeasca vreun document in acest sens (decizie de plata). Multumesc anticipat!
Posted on 20 februarie 2013 la 10:32 am.
Antoniu says:
@costy- se face transfer de exploatatie de aici pag.49-51. succes!
Posted on 20 februarie 2013 la 11:09 am.
Mihaela says:
va multumesc mult!!
Posted on 16 februarie 2013 la 10:39 am.
Mihaela says:
Daca la inceput am avut 4 bovine la subventie,acum am 12 bovine. Intrebare:Se mai pot trece restul de bovine la subventie? Astept raspuns.
Posted on 15 februarie 2013 la 2:11 pm.
Antoniu says:
@Mihaela-Nu! Anul de referinta este 2008, dupa care se fac platile. Cele 12 bovine le puteti inregistra in exploatatie.
Posted on 15 februarie 2013 la 2:56 pm.
GHEORGHE says:
MULTUMESC MULT !Mi se parea detul de ciudata aceasta toleranta atat de mare intre 2 si 6,7 ovine /ha
Posted on 31 ianuarie 2013 la 7:48 pm.
GHEORGHE says:
Buna seara,
Poate ma puteti ajuta sa pricep corect .
Pentru pasunatul in conitiile de agomediu vad ca scie in ghiduri ca pasunatul se poate face in conditiile respectarii Uvm de max 1 sau 0,3 uvm/ha. Adica daca am 100 ha pasune pot pasuna intre 1/0,15 ovine x 100 ha=667 ovine si 0,3×1/0,15 ovinex100 ha=200 ovine ?
Posted on 31 ianuarie 2013 la 5:30 pm.
Antoniu says:
@GHEORGHE-corect. mai mult de 1UVM/ha sa nu fie, pt evitarea suprapasunarii.
Posted on 31 ianuarie 2013 la 6:54 pm.
mirela says:
urgent va rog daca puteti sa ma ajutati cu acest proces verbal facut de APIA brasov bunicii mele, 92 ani) pentru rambursarea ajutorului primit pentru un pachet de mediu relativ la cca 4 ha de teren pentru care a facut cerere in 2007 cererea a fost admisa in 2008 insa, vinde un hectar habar nu avea ca nu are voie) pe urmatoarea cerere desigur, declara doar suprafata restanta 3 ha anul acesta insa primeste 2 decizii, una pentru care a rambursat deja suma cca. 12000 lei, si alta cea de mai jos, pe care as dori sa o contestez dar nu stiu cum si unde va multumesc.
Posted on 26 ianuarie 2013 la 12:34 pm.
Antoniu says:
@mirela-ok, va ajut.
Posted on 26 ianuarie 2013 la 12:55 pm.
GIGI says:
In 2012 am solicitat clauza de revizuire.Pt campania din 2013 mai pot solicita P1 SI P2.
Ce noutati aduce campania din 2013 ?
VA MULTUMESC
Posted on 12 ianuarie 2013 la 6:56 pm.
Antoniu says:
@GIGI- clauza de revizuire s-a aplicat in 2010 la schimbarea a doua GAEC-uri si in 2012 cand s-a introdus obligatoriu conceptul de ecoconditionalitate(Gaec+SMR+cerinte minime privind utilizarea ingrasamintelor). Da, puteti, fara probleme sa faceti un nou contract pe cinci ani pt P1si P2, respectand, atentie, ecoconditionalitatea!
Posted on 12 ianuarie 2013 la 8:43 pm.
ionel says:
de ce trebui sa returnez bani la suventia pentru animale ca am intarziat cu plata impozitului care mai apoi a fost achitat?
Posted on 9 ianuarie 2013 la 2:10 pm.
Antoniu says:
@ionel- in momentul cand Curtea de Conturi a facut control la Apia, foarte multi fermieri nu indeplineau conditiile de eligibilitate si erau deja beneficiari ai subventie pe animale. O conditie era plata impozitului. Chiar daca ati platit ulterior impozitul, decizia de returnare a banilor era deja intocmita. Dpdv al Apia trebuie sa returnati banii.
Posted on 9 ianuarie 2013 la 2:17 pm.
szasz ionela lenuta says:
cand incep licitatiile pentru subventia la pasunile comunale…….ce conditi trebuie sa indeplinesc pentru a putea sa particip la licitatie…mentionez ca sunt detinator de bovine si locuiesc in comuna unde doresc sa particip la licitatie.
Posted on 5 ianuarie 2013 la 2:37 pm.
Antoniu says:
@szasz ionela lenuta- Consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv, ale municipiilor trebuie sa initieze
procedura de concesionare pana la data de 1 februarie a fiecarui an. Acestea nu fac licitatii pentru subventii! Pentru punerea in valoare si folosirea optima a pajistilor, consiliile locale, in baza cererilor organizatiilor si asociatiilor locale ale crescatorilor de animale, legal constituite, scot la licitatie concesionarea suprafetelor de pajisti, in conformitate cu legislatia invigoare, pentru o perioada de minimum 10 ani si o incarcatura optima de animale pe hectar, dar nu mai mica de 0,3 UVM/ha. In cazul in care organizatia sau asociatia locala a crescatorilor de animale nu asigura o incarcatura minimă de 0,3 UVM/ha de pajiste, suprafata prevazuta in contractul de concesiune se diminueaza proportional cu efectivele
detinute.
Posted on 5 ianuarie 2013 la 7:25 pm.
Aura says:
Multumesc!
Posted on 17 decembrie 2012 la 12:49 pm.
Aura says:
Si de unde o pot obtine de la Centrul Apia Deva sau de unde am depus cererea?
Posted on 16 decembrie 2012 la 3:00 pm.
Antoniu says:
@Aura- la Centrul judetean Apia Hunedoara la seful serviciului Măsuri de Sprijin-IT, DEVA, Str. 22 Decembrie, nr. 222.
Posted on 16 decembrie 2012 la 4:35 pm.
stefan says:
detin cu titlu un ha de pasune intr-o tarla de 20 ha.
pot sa o imprejmuiesc si sa opasunez individ?
Posted on 16 decembrie 2012 la 1:38 pm.
Antoniu says:
@stefan-da
Posted on 16 decembrie 2012 la 2:47 pm.
Aura says:
Si pentru acea adeverinta care se ofera pt cei ce nu au primit banii din a2a transa ce acte trebuie depuse sau cum sa fac pt a o obtine? 🙂
Posted on 16 decembrie 2012 la 12:51 pm.
Antoniu says:
@Aura-functionarul de la Apia, care va gestioneaza dosarul va va spune exact ce trebuie facut. Daca nu e in stare, atunci luati legatura direct cu centrul judetean, cu persoana autorizata pentru eliberarea adeverintei si va rezolva.
Posted on 16 decembrie 2012 la 1:35 pm.
Aura says:
53de euro pe hectar :p
Posted on 8 decembrie 2012 la 2:36 pm.
Antoniu says:
@Aura-poate 35euro/ha, plata pentru PNDC1, nicidecum 53euro/ha!
Posted on 8 decembrie 2012 la 5:13 pm.
Tonya says:
Multumesc!
Posted on 6 decembrie 2012 la 8:18 pm.
Tonya says:
Buna seara,
am control de la APIA pe anul 2011 si mi-au fost cerute anumite contracte de arenda pentru justificare, conform tabelului, depus anexa la cererea de suprafata si am constatat ca am introdus gresit in tabel , nr. contractului de arenda .Mi s-a spus ca va fi dat jos acel contract chiar daca restul corespunde, adica numele firmei, suprafata exploatata.Fac mentiunea ca, suprafata exploatata corespunde cu cererea pe suprafata ,cu contractele de arenda incheiate, cu adeverinta eliberata de primarie,nu am nici o supradeclarare.Va rog sa ma sfatuiti, cum as putea sa indrept aceasta gresela sa nu fiu penalizata?
Posted on 6 decembrie 2012 la 6:28 pm.
Antoniu says:
@Tonya-Solicitati in scris la centrul judetean o copie a dosarului dvs pe 2011. Copia trebuie sa contina si raportul de control pe teren care trebuia sa va parvina. Pentru o eroare de redactare, functionarul Apia ar face o eroare sa va sanctioneze.
Posted on 6 decembrie 2012 la 6:40 pm.
Aura says:
Cand se efectueaza a-2-a transa de la A.P.IA. pt agricultura?? 🙂
Posted on 6 decembrie 2012 la 4:30 pm.
Antoniu says:
@Aura-ce plati ati incasat in prima transa?
Posted on 6 decembrie 2012 la 6:20 pm.
birsanu vasilica says:
am o intrebare in anul 2007 am avut control de la apia mi a gasit 0,44ari anul acesta cineva a facut un drum cu budozerul pe linga proprietatea mea iar la primavara se sa surpa obuna parte .ce se va intimpla daca eu cer control si nu mai gaseste acei ari cine e vinovat trebuie sa depun o cerere la apia si sa explic situatia .va multumesc
C
c
Posted on 29 noiembrie 2012 la 11:59 am.
Antoniu says:
@birsanu vasilica-da, anuntati Apia atasand si o poza, concomitent cu cate o plangere la primarie si politia locala.
Posted on 29 noiembrie 2012 la 9:48 pm.
Rurac Andreea says:
Multumesc frumos pentru raspuns.
Posted on 17 octombrie 2012 la 8:23 am.
Rurac Andreea says:
Buna ziua. Aveti idee unde pot gasi listele de la APIA, cu cererile de sprijin financiar pentru bovine? Nu gasesc decat din 2009 si-mi doresc sa le vad pe cele din 2010, 2011 si chiar 2012 daca se poate. Va multumesc.
Posted on 16 octombrie 2012 la 12:14 am.
Antoniu says:
@Rurac Andreea- Aceste liste se puteau viziona pe site-ul Apia, dar vad ca in acest moment nu mai exista aceasta posibilitate. Pentru orice informatie legata de sprijinul financiar la bovine consultati aici si aici
Posted on 16 octombrie 2012 la 5:02 am.
papoiu elena says:
Buna ziua,
Sunt contabil la o asociatie cu 350 de bovine , care a concesionat pe 20 de ani izlazurile =197 ha de la primaria orasului si a depus cerere de subventie la APIA Valcea in mai 2012.Acum am fost chemati sa ducem la dosar o Hotarire AGA conf Ordin 246/2008 art5 alin4 prin care sa ne asumam raspunderea printre aletele si pentru distribuirea platilor catre membrii asociatiei.
Intrebarii si nelamuriri:
Ce cheltuieli sunt permise din subventia APIA ?Nu avem alte fonduri proprii intucit au fost stabilite taxe de inscriere si cotizatia anuala si nu se platesc, dar avem de platit costul
redeventei, impozitul pe teren, lucrari de intretinere, fertilizare, salarii si contributii sociale.
Ce sume sa distribuim membrilor , ce ramane dupa suportarea cheltuielilor si dupa ce criteriu (nr de capete inscrise , ca in realitate unii membrii au mai multe la pasunat sau le-au instrainat fata de lista depusa la APIA initial in mai )?????
Cu stima ,
PAPOIU ELENA
Posted on 5 octombrie 2012 la 8:30 am.
Antoniu says:
@popoiu elena-stimata doamna, multe asociatii s-au destramat sau sunt in curs de destramare din cauza modului in care si-au cheltuit banii. Fermierii cu o pondere semnificativa si-au dorit banii de la Apia integral, atacand in instanta agentia, in solidar cu asociatia sau ministerul. Ca sa stopeze avalansa de procese, ordonanta semnata de Ciolos prin acest art.5 alin 4 complica si mai mult lucrurile. Hotararea AGA privitoare la plata subventiilor catre membrii sai, stopeaza abuzurile conducerii unei asociatii iar in subsidiar duce la destramarea ei. Asa cum nicaieri nu se stipuleaza care sunt cheltuielile eligibile pentru un fermier persoana fizica sau juridica(PFA,IF,Asociatie,SRL,etc), pentru distribuirea platilor catre membrii asociatiei, ar trebui sa se stie cat ar lua fiecare, daca acestia si-ar depune individual cerere de subventie, pe cota parte din animale, teren in arenda, samd. Aberant! Eu zic la modul hotarat si in respectul legilor aiuritoare, sa faceti AGA si sa va asumati raspunderile strict pe prevederile ordonantei. Fermierii nu vor mai ataca Apia pentru neplata subventiei ci asociatia. In instanta, asociatia se va apara impotriva membrilor sai, exact cu motivarea cheltuielilor necesare functionarii acesteia si la care au subscris la constituire, iar Apia se va apara de fermierii contestatari din asociatie, prevalandu-se de hotararea AGA. Punct.
Posted on 5 octombrie 2012 la 10:07 am.
costina says:
Buna ziua bunic mea a primit un proces verbal de constatare acum ca s-a verificat cererea de suventie pe suprafata din 2009 fara a fi anuntata si fara vizita pe teren, se specufica ca in cererea din 2010 a modificat suprafata cu 0.36 ha mai putin desi ea sustine ca eate aceiasi suprafata ca nu a modificat nimic,Se solicita platirea de catre ea a unei sume din suventia primita ce pot face pt a verica daca este adevarat ce spun si sa nu fie nevoita sa plateasca suma respctiva.
Posted on 4 octombrie 2012 la 5:37 pm.
Antoniu says:
@costina-bunica( sau dvs. cu imputernicire notariala) poate solicita Apia o copie a dosarului de plata din Campania 2009 si contesta procesul verbal de constatare. Va primi raspunsul la contestatie si va confrunta cu copia dosarului de subventie pe 2009. Daca nu va fi multumita de raspuns, va avea dreptul sa se adreseze instantelor de judecata.
Posted on 5 octombrie 2012 la 8:50 am.
ABBA says:
Sa inteleg ca daca am depus cerere de subventie pe suprafata si ptr agromediu nu,in campania 2011, sanctiunile multianuale recuperate de APIA prin decizia de plata din decembrie 2011 sunt o penalizare pentru ca nu am mai declarat suprafata ptr agromediu??
Posted on 18 septembrie 2012 la 1:58 pm.
Antoniu says:
@ABBA-la asta ma gandeam si eu. dvs spuneti :”In toamna anului 2011 nu a mai infiintat culturi verzi deoarece o parte din pamant s-a vandut si restul a fost preluat de o Intr. Indiv in arenda.” Daca firma s-a retras de pe acel teren cu cultura verde, dupa ce a depus cerere de subventie si in 2011, atunci, ea figureaza in plus, cu inca un an, cu un debit pentru culturi verzi. Anuntati in scris ca nu mai puteti sa respectati contractul.
Posted on 18 septembrie 2012 la 5:45 pm.
cosmin bobes says:
va rog sa ma ajutati la o intrebare:am doua contracte de inchiriere de la primarie pe 5ani,fara licitatie si un contract de concesiune pe 6ani cu licitatie.Pe toate contractele am solicitat la apia plati de agromediu,pachetul 1 si 2 si sunt in al 2-lea an de agromediu.Noua conducere de la primarie vor sa faca un parc eolian si mi-au spus ca am doua modalitati de alegere:sa reziliez toate contractele ca imi va da in alta parte teren sau daca nu reziliez de buna voie mi le va rezilia cele doua contracte de inchiriere fiindca au zis ca nu au fost facute legale fara licitatie.va rog sa-mi spuneti ce posibilitati am.sunt obligat sa renunt?pot sa-mi rezilieze contractele?fiindca eu nu vreau.ei au voie sa faca parc eolian pe o pasune?daca imi reziliaza contractele trebuie sa dau banii inapoi?sunt un fermier de 30ani si de la varsta de 18ani am aceasta pasune.va multumesc
Posted on 15 septembrie 2012 la 8:09 am.
Antoniu says:
@cosmin bobes- „Conform Regulamentului 1974/2006, art. 45, alin. 4, în cazul în care fermierul se
găseşte în imposibilitatea de a-şi onora angajamentele luate, deoarece exploataţia face
obiectul unor comasări de suprafeţe, lucrări publice aprobate de autoritatile publice
(amenajare funciară) ,,se va permite adaptarea angajamentelor la noua situaţie a
exploataţiei. În cazul în care adaptarea se dovedeşte imposibil de realizat,
angajamentul încetează fără a se solicita o rambursare pentru perioada în care
angajamentul a fost efectiv.” ”
Deci, solicitati primariei sa va dea echivalentul in alta parte, dupa ce reziliati de comun acord cele doua intelegeri. Rezilierea sa fie explicitata de catre primarie in scris, motivand parcul eolian, document pe care il veti atasa in martie 2013 la o noua solicitare de subventie. Acest document si cu o cerere la Apia, veti solicita intreruperea angajamentelor pe vechiul amplasament si angajarea eventual cu un nou contract pe noul amplasament pe care il veti primi de la primarie. Nu uitati sa invocati clar Regulamentului 1974/2006, art. 45, alin. 4. Ca sa fiti sigur de zicala ‘bate saua sa priceapa iapa’, depuneti aceeasi solicitare de incetare a angajamentelor de agromediu, fara returnarea banilor din urma, incepand cu Campania 2013 si la Bucuresti si la centrul de care apartineti. Succes!
Posted on 15 septembrie 2012 la 8:58 am.
ABBA says:
Da,cerea pe suprafata dar nu si pentru agromediu.
Posted on 14 septembrie 2012 la 7:01 pm.
ABBA says:
Multummesc pentru promptitudine!
,,b) returnează plăţile efectuate până la acea dată pentru respectiva suprafaţă, în situaţia în
care noul utilizator nu acceptă preluarea angajamentului existent.”este paragraful la care ne incadram, dar majorarile care se aplica sunt de 100% ?
Pentru ca ne-au retinut suma o data din platile pe suprafata iar apoi ni s-a trimis o notificare prin care se cere achitarea debitului si majorarilor cu aceeasi suma.
Posted on 14 septembrie 2012 la 6:17 am.
Antoniu says:
@ABBA- in Campania 2011 ati depus cerere de subventie la Apia?
Posted on 14 septembrie 2012 la 9:23 am.
ABBA says:
Lucrez la o societate agricola infiintata cu Lg 36/1991.
Pe 08.07.2011 societatea a primit suma de 87851 lei plati pentru agromediu ptr campania 2010.
In toamna anului 2011 nu a mai infiintat culturi verzi deoarece o parte din pamant s-a vandut si restul a fost preluat de o Intr. Indiv in arenda.
Angajamentul nu a putut fi preluat, drept urmare administratorul a facut o cerere pentru inapoierea sumei de 87851.
Prin decizia de sprijin pe supraf. eliberata de centrul local in ianuarie 2012 , ni se retine suma de 87851 lei reprezentand sanctiuni multianuale recuperate, conform cererii.
Pe 03.02.2012 a fost emis un proces verbal fara audierea administratorului societatii, din care reiese ca societatea este debitor ptr campania 2010 cu suma de 87851 lei.
Cand au fost intrebati de administrator de ce s-a emis acest PV au zis ca sa recupereze banii de la cult. verzi.
Au fost atentionati ca banii au fost recuperati prin decizia de plata cu sanctiuni multianuale stabilite in campaniile anterioare. inreg.la centrul local in data de 18.01.2012.
Pe 19.07.2012 primim o notificare prin care ni se cere sa achitam debitul si majorarile de intarziere in suma de 87 851 lei .
Drept urmare societatea a facut o adresa catre APIA prin care explicam ca sumele retinute de apia din decizia pe suprafata ar trebui sa compenseze acest debit. Intelegem ca ar trebui sa platim majorari de intarziere, dar sa achitam inca o data suma ? Dumneavoastra ce parere aveti?
In speranta ca imi veti da un raspuns va multumesc anticipat!
Posted on 13 septembrie 2012 la 8:28 pm.
Antoniu says:
@ABBA- Conform art. 17 din HG nr. 224/2008 : „Pentru beneficiarii măsurii 214 „Plăţi de agromediu”, în cazul pierderii dreptului
de utilizare a suprafeţei care face obiectul angajamentului sau a unei părţi a acesteia, fermierul
va proceda diferit, după cum urmează:
a) nu returnează plăţile primite, în situaţia în care noul utilizator al suprafeţei în cauză
acceptă să preia angajamentul existent;
b) returnează plăţile efectuate până la acea dată pentru respectiva suprafaţă, în situaţia în
care noul utilizator nu acceptă preluarea angajamentului existent.”
Posted on 13 septembrie 2012 la 8:33 pm.
ilie says:
incerc maine.daca puteti sa mai trimiteti odata.adresa de email,unde sa trimt dosarul.va multumesc
Posted on 5 august 2012 la 11:25 am.
ilie says:
ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ANIMALE VALISOARA.CARAS-SEVERIN
Ín data de 14.05.2012 am depus la sediul APIA CARANSEBES,dosarul privind concesiunea prntru pasune comunala si montana,mentionez ca asociatia fiind infiintata anul acesta.Am prezentat contractul de concesionare si adeverinta cu nr de ha primite 241 ha.Asociatia are un efectiv de 249 vaci si 800 de oi.Dupa 2 saptamini am fost instiintat sa ne prezentam la APIA pentru niste nereguli ,acolo ni sa precizat ca nu putem concesiona mai mult de 174de ha.De aici incepe necazul nostru ,aproape o luna de zile am fost plimbati de catre angajatii APIA fiind trimisi ba la Caransebes ba la Resita,dupa cateva saptami am fost sfatuiti de catre directorul adjunct Apia Caransebes sa facem o cerere de indentificare de suprafata pentru 30 ha.nu am fost anuntati cand sa facut controlul.am fost anuntati dupa k au venit sh au masurat constatand ca nu este suprafata pasunabila.ma gandesc ca trebuia sa fim anuntati sa mergem si noi cu ei sa semnam un act ceva.dar nimic.In data de 18.07.2012.am fost din nou la apia.unde ni sa spus ca avem suprafete supradeclarate sh suprapuse.si ca vom fi penalizati.la apia nu ni sa arat niciodata cu cine suntem in blocurile fizice.Ce putem face in continuare.VA MULTUMESC.
Posted on 4 august 2012 la 6:29 pm.
Antoniu says:
@ilie- solicitati luni, printr-o cerere inregistrata la centrul judetean, cu nr. de inregistrare, o copie a dosarului dvs, conform Legii 677/2001, pentru ca aveti acest drept. Scanati dosarul si trimiteti-l pe adresa de e-mail. Atentie: dosarul sa aiba filele numerotate si stampila ‘conform cu originalul’; de asemenea sa contina toate hartile cu blocurile fizice unde aveti declarate parcelele. Nu acceptati decat o copie completa a dosarului dvs. Din cate imi dau seama, s-a incalcat grav procedura de rezolvare a conflictului de supradeclarare. Nu uitati ca la Apia Caras, directorul de acolo a fost saltat de procurori, iar suspiciunile de frauda vin, se pare, din interiorul Apia, mai degraba decat din partea fermierilor. Aici puteti vedea stirea.
Posted on 4 august 2012 la 8:15 pm.
Emil says:
Oare cand se da avansul pentru subventia din 2012 ?
Posted on 27 iulie 2012 la 12:30 pm.
Antoniu says:
@Emil- Perioada avansului 16 oct.-30 noi. 2012. Daca doriti mai repede un capital de lucru, atunci puteti obtine o adeverinta de la Apia, cu care veti merge la o banca indicata de agentie. Adeverinta vi se elibereaza numai in conditiile cerute de catre Apia, conform conventiilor pe care le are cu diferite banci. Mai multe detalii la centrul judetean de care apartineti si aici
Posted on 27 iulie 2012 la 11:39 pm.
Adrian says:
Referitor la culturi verzi am o intrebare pe care nu am reusit sa mi-o clarific:
-am ales pt o parcela optiunea de a semana rapita in toamna aceasta (si urmatorii 4 ani). Intrebarea mea este daca in primavara trebuie sa o incorporez in sol (adica sa ar parcela din nou) sau pot sa o las asa (sa infloreasca rapita) si in vara urmatoare ar din nou si seaman rapita?
Intreb deoarece cineva zicea ca trebuie arat dar nu am gasit in Ghidul solicitantului nimic despre asta si nu inteleg de ce ar trebui sa ar parcela respectiva deoarece am niscai albine si mi-ar prinde bine sa las rapita sa infloreasca.
Posted on 23 iulie 2012 la 8:33 am.
Antoniu says:
@Adrian-Cultura verde(Pachetul 4, Masura 214 agromediu din PNDR) exact asta spune: semanat in septembrie iar in luna martie a anului urmator, se ara suprafata cultivata cu rapita , mazare,mazariche, etc. Mai multe detalii la pag. 34 aici
Posted on 23 iulie 2012 la 7:38 pm.
MIHAI FLORIN says:
REFERITOR LA INTREBAREA MEA….DE MAI SUS….DACA LA ANUL EU AM 25 DE VITELE CU VARSTA CUPRINSA INTRE 6-12 LUNI, EU CE SUBVENTIE PRIMESC PE ELE? PT CA LA ANUL CAND DEPUN CEREREA PENTR ANUL 2014(CA SE FACE CU UN AN INAINTE-PARCA)VITELELE AU VARSTA ACEEA, IAR IN 2014..MAJORITATEA SUNT DEJA VACI DE LAPTE …..AICI AM O NELAMURIRE…DACA MA PUTETI AJUTA!
Posted on 17 iulie 2012 la 3:49 pm.
Antoniu says:
@MIHAI FLORIN- cea mai in masura sa va raspunde de aici este GABRIELA ALBU, sef serviciu autorizare CNDP, ajutoare specifice comunitare si de piata, de la centrul judetean. De fapt, toate solicitarile de subventie la bovine se depun la centrele judetene, la acest serviciu. Daca nu vrea sau nu se pricepe, reveniti. Important este sa va obisnuiti cu agentia si modul ei de lucru.
Posted on 17 iulie 2012 la 5:50 pm.
ANDREI says:
Stie cineva cant incep sa intre banii pentru masura 141 pe anul 2012, prima transa?
Posted on 16 iulie 2012 la 11:10 am.
Antoniu says:
@ANDREI- urmariti site-urile MADR si APDRP. Apia nu gestioneaza o astfel de masura.
Posted on 16 iulie 2012 la 1:25 pm.
MIHAI FLORIN says:
Am si eu o intrebare….in ianuarie anul viitor voi cumpara 25 de vitele de 6-8 luni de zile(de la o ferma) cu contract cu tot. si tot atunci iau in arenda 15 ha de pasune si 5 ha de teran arabil. astea toate la inregistrez la primarie si la medicul veterinar.Toate sunt in zona montana, zona defavorizata.Intrebarea este…care sunt toate suventii ce le pot primii si cand se depun cererile?
Posted on 10 iulie 2012 la 6:48 am.
Antoniu says:
@MIHAI FLORIN- mergeti aici si va informati. Daca nu veti primi suficiente informatii, reveniti, astfel incat, la data inceperii Campaniei 2013 de depunere a cererilor de subventie(1 martie 2013) sa aveti ferma inregistrata. Forma de organizare nu trebuie sa fie pe persoana fizica, deoarece nu veti avea prea multe avantaje.
Pentru animale, puteti beneficia de cota de lapte si veti primi ‘subventii pentru bovine’. Animalele trebuie sa indeplineasca conditiile necesare pentru evitarea suprapasunarii, si anume, o densitate adecvata de animale pe o suprafata determinata(UVM/ha, adica unitate vita mare la hectar). Solicitati Apiei sau primariei de care apartineti, sa va calculeze pe ce suprafata trebuie sa pasuneze 25 de vite intre 6-8 luni.
Pentru teren, veti primi o plata de baza denumita SAPS(aprox 100 euro/ha pt cele 25 ha, plata din 2012). Diferentiat si in plus pt cele 5 ha, mai primiti o plata nationala complementara daca veti cultiva ceva. Pentru pasune veti primi si o plata suplimentara daca suprafata se afla in zona cu pasuni cu inalta valoare naturala si/sau pe care se aplica practici agricole traditionale(cositul). Pe intreaga exploatatie, mai primiti o suma daca sunteti in zona montana defavorizata. Puteti de asemenea beneficia si de motorina subventionata, necesara desfasurarii agricole, doar daca sunteti persoana juridica. Subventiile sunt multe si trebuie sa va hotarati cu atentie pentru care dintre ele veti opta. In schimbul lor, trebuie sa indepliniti conditiile cerute de reglementarile Apia si cele comunitare: respectarea de bune conditii agricole si de mediu, cerinte minime, cerinte statutare de management samd. Sumele pentru fiecare dintre subventiile mentionate, vor creste anual, nivelul lor atingand maximul subventiilor din celelalte state, in 2016. Treptat, veti putea accesa si alte tipuri de fonduri comunitare, prevazute in Planul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013. Succes!
Posted on 10 iulie 2012 la 8:21 am.
maria says:
sau facut platile pe cota de lapte 2011,mai sint restante de platit pe terenurile agricole pe 2011
Posted on 28 iunie 2012 la 8:45 am.
mioara says:
Va multumesc pentru informatii.
Posted on 25 iunie 2012 la 7:10 pm.
Lucian says:
Pentru MIOARA
Buna ziua, am verificat trasabilitatea crotaliei in cauza, arata cam asa:
Cod crotalie
RO107000010222
Sex animal
F
Data nasterii
2003-04-01
Data aplicarii crotaliei
2005-03-30
Data inregistrare in calculatorul medicului
2005-03-30
Data transfer catre serverul central
2005-11-24
Inregistrata prima data in exploatatia cu codul
RO0456910063
din localitatea
Alexandru Odobescu
cu siruta
45691
din judetul
Buzau
Primul proprietar
Babeanu Eugenia
Informații din registre exploatație
Registrul exploatatiei cu codul
RO0456910063
Data intrare registru
2005-03-30
Operator intrare
csv 675
Nume proprietar registru
Babeanu Eugenia
Data iesire
2007-05-08
Operator iesire
–––––––––
Registrul exploatatiei cu codul
RO0456910063
Data intrare registru
2007-05-08
Operator intrare
Nume proprietar registru
Babeanu Mioara
Data iesire
2012-03-24
Operator iesire
csv 675
–––––––––
Registrul exploatatiei cu codul
RO1760160115
Data intrare registru
2012-03-23
Operator intrare
csv 2822
Nume proprietar registru
Trandafir Asanache
Din cate se vede aici, se pare ca s-a facut o modificare a proprietarului bovinei, in aceeasi exploatatie. Parca sunteti coproprietari.
Oricum, bovina iese de la Babeanu Eugenia in 08.05.2007, si intra la Babeanu Mioara, deci Babeanu Eugenia nu era proprietara acestei bovine la 31.01.2008, ci erati dvs. si atunci nu poate solicita sprijin pt. ea, decat cu imputernicire de la dvs.
Nu se stie cand a operat medicul inregistrarea respectiva, a putut-o face si in 2011…
Ar trebui ca Babeanu Eugenia sa faca cererea, ea fiind proprietara exploatatiei la 31.01.2008, alaturi sa aiba atasata declaratia dvs. ca-i dati voie sa solicite sprijin si pe bovina dvs. Teoretic nu ar avea de ce sa nu accepte cererea dansei in forma asta.
Daca sunt incapatanati si nu va accepta, aveti posibilitatea sa va completati singura cererea online, accesati: http://www.apia.org.ro/, mai jos aveti PLAŢI NAŢIONALE DIRECTE COMPLEMENTARE ÎN SECTOR ZOOTEHNIC, accesati aplicatia, de asemenea aveti si Informaţii şi Modalitate Utilizare, cititi-le cu atentie si urmati pasii. Dupa ce v-ati completat cererea, va trebui sa o imprimati si sa o duceti la centru, sa va inregistreze in forma generata de dvs. pana la 30.06.2012
Teoretic scrie ca pot depune cerere online cei care au mai mult de 50 de bovine, practic cred ca se poate si cu 3. Va sugerez sa folositi browserul Google Chrome, si sa deblocati pop-up-ul pentru siteul de generare al cererii.
Sper sa va descurcati, succes
Posted on 25 iunie 2012 la 2:46 pm.
DANA-MARIA says:
Buna ziua , sunteti amabili sa-mi raspundeti si mie la niste intrebari ?
in mai 1012 am depus pentru prima data dosarul la APIA pentru finantare la pamant (arabil,pasune si fanat) cand voi primii banii?
se mai poi recupera banii pe anii din urma daca nu a fost incris pamantul la apia pana anul acesta?
va multumesc,
Posted on 24 iunie 2012 la 2:00 pm.
Antoniu says:
@DANA-MARIA-in perioada 16.10.2012-31.11.2012 se fac plati in avans. Incepand cu 1.12.2012-31.06.2013 se platesc diferentele pentru cei care au luat avansul si plata integrala pentru cei care nu au fost pe listele de avans. Nu, nu se mai pot recupera banii din urma, daca nu ati solicitat pana acum subventii de la APIA.
Posted on 24 iunie 2012 la 3:35 pm.
mioara says:
BUNA SEARA LUCIAN!
Incerc sa fiu mai explicita in legatura cu dosarul soacrei mele depus pt subventia la animale.Exploatatia a fost infiintata ,inscrisa la RNE, la data de 31.01.2008.Crotalia bovinei in cauza este RO107000010222-pe numele de BABEANU MIOARA,CODUL DE EXPLOATATIE ESTE RO0456910063- pe numele de BABEANU EUGENIA.
Dosarul a fost depus pe numele de BABEANU EUGENIA,in anul 2008,cu tot ce a cerut APIA la acel moment:cel putin 3 animale cu varsta peste 6 luni ,inscrise la RNE-situatie ce a fost scoasa de la medicul veterinar la acel moment copie bi/ci si cont bancar,bineinteles de la medicul veterinar fiind prima data cand a depus dosar i s-a dat o adeverinta si cu nr.crotaliilor de la cele trei animale inregistrate.Dosarul a fost depus la APIA RM SARAT/BUZAU.La acel moment nu i d-a adus la cunostinta ca ar fi o bovina cu probleme.Nici anul urmator cand a depus dosar nu a fost instiintata de aceasta problema.Abia la dosarul din 2011 am aflat ca exista aceasta bovina pe numele de BABEANU MIOARA prin notificarea primita la domiciliu cu intarziere bineinteles(tiparita pe data de 18.10.2011,depusa la posta pe 25.10.2011,data de la care nu au mai primit nici o adaugare la dosar).Ar fi multe de explicat dar va retin prea mult.Oricum nici acest an nu rezolv nimic cu subventia pe bovine,deoarece am mers cu dosarul la APIA-BUZAU si nu mi l-a primit deoarece trebuie sa rezolv mai intai la medicul veterinar,aici mi s-a zis ca nu se poate sa se mai interezeze la BUCURESTI si uite asa m-am plimbat degeaba.
Daca puteti sa ne ajutati cu un sfat macar caci am fost amenintati caci o sa dam banii inapoi.Am uitat sa precizez ceva, cand a depus dosarul in 2008 s-a cerut si copie de pe pasapoartele bovinelor, care erau toate in aceeasi exploatatie .Eu nu acuz pe nimeni vreau doar sa indrept aceasta greseala si nu stiu cum ,oricum timp nu mai avem sa depunem dosarul pe 2012. SCUZE PTR.PLICTISEALA SI MII DE MULTUMURI
Posted on 22 iunie 2012 la 8:41 pm.
oltyan ana says:
buna ziua.As avea si eu o intrebare ne stind la cine sa apelez, poate puteti sa ma ajutati. Am o bunica care primeste subventii pe terenuri si in anul aceasta a primit o penalizare precizand ca au gasit niste nereguli , ea find mai fricoasa a platit ca dupa 2 luni sa mai vina una iara pentru nereguli .Exista asa ceva ca in acelasi an sa iti gaseasca de 2 ori .Dar daca sa facut verificarea o data de cate ori se verifica? e legal sa-u o fraiereste cineva. astept raspuns,multumesc anticipat cu respect ana
Posted on 21 iunie 2012 la 5:00 pm.
Antoniu says:
@oltyan ana- daca va incadrati in termenii descrisi in deciziile de plata cu privire la contestatii, puteti sa contestati. Astfel, veti afla in detaliu, motivele pentru care bunica dvs a fost sanctionata: in urma controlului clasic pe teren, controlului prin teledetectie, nerespectarea angajamentelor de agromediu, nerespectarea bunelor conditii agricole si de mediu, etc.
Posted on 22 iunie 2012 la 9:17 am.
Lucian says:
Pentru Atrejei Cezar:
Nu am inteles mare lucru, ce zici tu referitor la codul de exploatatie, o fi data intrarii bovinei in exploatatia ta?
Inainte de 27.03.2009 ai mai avut bovine?
Daca nu, inseamna ca exploatatia ti-ai infiintat-o in perioada 01.02.2009-31.01.2010
Si la 31.01.2010 ar fi trebuit sa ai minim 3 capete de bovine cu varsta de minim 6 luni.
Daca ai avut numai 2, atunci nu poti solicita sprijin, pentru ca bovinele ce au intrat in exploatatia ta dupa 31.01.2010, nu se mai iau in calcul.
Posted on 20 iunie 2012 la 2:43 pm.
Lucian says:
Pentru Doboli Alexandra:
Platile pentru cererile depuse in fiecare an, e obligatoriu sa se faca pana cel tarziu 30 iunie a anului urmator.
Deci pentru cererea depusa in 2011 banii se vor plati pana cel tarziu in 30 iunie 2012.
Si in fiecare an e la fel.
Posted on 20 iunie 2012 la 2:35 pm.
Lucian says:
Pentru Florina:
Florina, scrieti foarte rau Romaneste…
Daca asa va adresati si functionarilor APIA, atunci nimeni nu va intelege nimic.
Se spune in cel mai bun caz „Subventie” nu „Sugventie” sau, ajutor de la Statul Roman.
Detaliile legate de indeplinirea conditiilor pentru acordarea sprijinului vi le poate da functionarul APIA, numai dupa ce ii spuneti perioada infiintarii exploatatiei, si apoi, se stabileste daca aveti bovine care indeplineau conditiile la acea data.
Nu pot sa cred ca din 2008 si pana in 2012, nu cunoasteti conditiile pentru acordarea acestui sprijin! In fiecare an au fost aceleasi!
Stiu! Nu v-a anuntat nimeni, nu v-a spus nimeni nimic !
Si DA, daca a luat in 2008 pentru minim 3 bovine, poate sa ia si in 2012 chiar daca le-a vandut.
Posted on 20 iunie 2012 la 2:32 pm.
Lucian says:
Pentru Mioara:
Din ce scrieti, eu inteleg ca ati luat subventie in 2009 si 2010 pentru 3 bovine.Pana la ce data a fost infiintata exploatatia dvs., 31.01.2008, sau 31.01.2009?
In primul rand trebuie sa aflam de ce acea bovina apare abia in 2011 inregistrata pe altcineva.
Care e crotalia bovinei in cauza? Si care e codul exploatatiei dvs. ?
Daca medicul veterinar, a facut modificari retroactiv, in Registrul National al Exploatatiilor, pentru acea bovina, aceasta ar putea fi una dintre cauze.
Trebuie vazut de ce in anii anteriori s-a acceptat dosarul in forma depusa la acel moment si ulterior nu s-a mai acceptat.
Singurii care pot face modificari legate de toate datele ce tin de animal sau exploatatie, sunt medicii veterinari de care apartineti, APIA numai vizualizeaza datele introduse de ei. Si de aceea se iau decizii in functie de datele introduse de medici sau existente in RNE la o anumita data.
Problema e ca, probabil datele legate de una dintre bovine, nu coincid, de la un an la altul.
Posted on 20 iunie 2012 la 2:21 pm.
gigi adam says:
Buna ziua.Poate sa-mi spuna cineva cit este subventia pe ha de livada de meri?
Posted on 19 iunie 2012 la 10:49 am.
Antoniu says:
@gigi adam- la pag. 37, masura 214, pachetul P5, varianta 5.3 de aici la care se adauga plata SAPS de aprox 100 euro. Conditia necesara este ca terenul sa fie inscris in agricultura ecologica. Detaliile le primiti de la Apia si DADR.
Posted on 19 iunie 2012 la 12:50 pm.
mioara says:
am luat subventie ptr.3 bovine in 2009 si 2010.In 2011 am fost notificata ca una din cele trei bovine este inregistrata pe alt nume si ca trebuie sa depuna persoana o declaratie notariala ca nu are pretentie la prima ptr.respectiva bovina.Am mers la APIA pentru depunerea declaratiei si am fost refuzata pe motiv ca este prea tarziu cu toate ca am respectat termenul de 7 zile specificat in notificare.Am facut contestatie dar raspunsul a fost dosar anulat.
Anul acesta am mers sa depun dosar la APIA,sa mentin dosarul din 2008 la care sa adaug declaratia notariala.Nu mi-a primit dosarul ca nu se accepta cu declaratie notariala si sa merg la medicul veterinar pentru o remediere in calculator.Bineinteles caci nici aici nu am facut nimic,raspunsul dat ” nu depinde de ei”.
INTREBARE:UNDE MA POT ADRESA PENTRU MODIFICARE LA RNE,ESTE VORBA DE COPROPRIETAR PE ACEST ANIMAL,ESTE IN ACEEASI EXPLOATATIE .Mentionez ca locuim si godpodarim in aceeasi curte si cred ca s-a facut o greseala la crotaliatul animalului,nu avem nici un formular de miscare de la depunerea dosarului din 2008 si pana la vanzarea animalului facuta la inceputul anului 2012.
Posted on 17 iunie 2012 la 11:03 am.
florina says:
Bunaziua va rog sa im-i raspundeti si mie la urmatoarele intrebari
– Pentru sugventia din anul 2012 daca are dreptul la sugventie pentru 6 bovine cu varsta cuprinsa intra 6 luni-3 ani
-Daca a avut dreptu la sugventie in 2008 si acu nu mai are bovinele respective daca mai are dreptul la sugventie pe 2012
–
Posted on 13 iunie 2012 la 8:53 am.
doboli alexandra says:
cand intra banii pe zona defavorizat pe bovine
?
Posted on 5 iunie 2012 la 7:33 pm.
atrejei cezar says:
la data de 28 mai 2012 am 3 bovine cu pasapoort toate cu varsta mai mare de 6 luni pentru 2 cod de exploatatie din 27.03.2009 iar pentru a treia cod de exploatatie din 11.07.2011 .pot beneficia de subventie la bovine pe anul 2012?
Posted on 28 mai 2012 la 5:21 am.
Gabriela says:
Bunaziua,
Am depus in aul 2007 cerere pentru subventie la bovine.In momentul de fata se cer persoanele care sunt restantiere si au depus cerere in anul 2007.Sotul figureaza ca restantier pentru anul respectiv .Stiti cumva daca voi fi afectata de acest lucru pentru ca stiu ca am dat si eu o declaratie pe propria raspundere in care sustineam ca nu am datorii la stat(eu crezand k se refera la persoana mea si nu la sotul meu care are rolul agricol).
Posted on 24 mai 2012 la 5:33 am.
gabriela says:
Bunaziua,
Am avut inscris la Apia in anul 2008 o suprafata de teren de 6 ha pe care l -am cumparat de la 4 mostenitori fara a face acte.In prezent 2 mostenitori au decedat{acestia nu au fost casatoriti si nici copii nu au avut} ramanand numai ceilaltti 2.Ce as putea face pentru a beneficia de la primarie de adeverinta de utilizator a suprafetei respective pentru a putea face cerere la Apia si in acest an.Cei 2 mostenitori sunt de buna credinta si vor sa ma ajute dar nu mai este timp de succesiune…….mai exista cumva o alta varianta ?{asociere intre cele 2 parti in notariat sau o altfel de metoda pentru a nu pierde anul acesta subventia ?}
Va multumesc .
Posted on 23 mai 2012 la 11:46 am.
manescu mirela says:
Cumnatul meu are 4 Ha de teren,inreg. la APIA(agromediu),iar eu am cumparat de la el 1 HA in care m-am intabulat.Mi-a fost frica sa nu-l penalizeze ,dar mi s-a spus de la APIA ca prin anexa 33,se poate face transferul si ma pot inreg eu la APIA in continuare.Va rog sa-mi spuneti daca mi s-a spus bine sau nu??
Pe acest teren vreau sa pun un grajd pt. animale,se poate??Si care este procedura??
Daca cumpar de la o persoana o vaca care e inreg la APIA si o trec pe mine tot la APIA este ok,sau care e procedura,pt ca acea persoana de la care am cumparat sa nu fie penalizata??Va multumesc tare mult si astept raspuns
Posted on 23 mai 2012 la 9:56 am.
nelu says:
UU Un fermier care face cerere pentru prima oara anul acesta poate cere p1p2.
Multumesc,
Posted on 22 mai 2012 la 8:45 pm.
Antoniu says:
@da, cu conditia sa fiti in zona cu pachete de agromediu P1.2 din Masura 214 PNDR
Posted on 22 mai 2012 la 10:41 pm.
Gavris Ioan says:
Buna ziua
Buna ziua
Am depus cerere pentru subventie începind cu anul 2008 pentru o suprafata de teren care este a unchiului meu prezentînd la acea vreme la APIA titlul de proprietate în copie legalizata la notar,iar dupa 4 ani mi se cere o adeverinta de la primarie iar aici sînt refuzat deoarece nu sînt trecut în registrul agricol.
As dori sa stiu daca este obligatorie adeverinta fiind fermier de 4 ani. Ex. fermier eu-proprietar unchiul meu domiciliat in alt judet.
Posted on 15 mai 2012 la 11:57 am.
Antoniu says:
@Gavris Ioan-faceti un contract de arenda cu unchiul dvs si inregistrati-l la primarie. Modelul il gasiti acolo. Adeverinta o solicita unchiul dvs., iar cu ea si cu contractul de arenda puteti sa continuati sa solicitati subventie de la Apia.
In caz contrar, daca unchiul dvs nu vrea sa va arendeze pamantul, Apia isi va recupera banii, daca este cazul. Solicitati Clauza de revizuite de la Apia(cerere), daca aveti pachete de agromediu sau zona defavorizata, si nu veti returna banii din urma.
Posted on 15 mai 2012 la 3:18 pm.
LUCICA says:
Daca accesez masura 141 mai primesc subventia de la apia?
Posted on 13 mai 2012 la 9:58 am.
Antoniu says:
@LUCICA-Bineinteles ca veti primi subventie!. Masura 141 nu este gestionata de catre APIA.
Posted on 13 mai 2012 la 3:36 pm.
cerere subventie pe suprafata says:
-am fost la primaria SANDULESTI pentru a-mi elibera adeverinta cu mod de utilizare a terenurilor pe care le detin in calitate de coproprietar cu sora mea,si mi se cere de angajati primariei o declatatie de la sora mea cu suprafata agricola pe care mi-o cedeaza.
Am inteles ca APIA nu ar primi adeverinte doar pentru arenda cu toate ca formularul are 7 poziti (arenda ,parte,titlu gratuit,concesiune,asociere,alte forme .
Cum ar trebui sa procedez ?
Posted on 11 mai 2012 la 2:52 pm.
Antoniu says:
@cerere de subventie-la Registru agricol de la primarie figurati amandoi. La Apia depune cerere de subventie, o singura persoana pentru amandoi, adica dvs. Ce-i de facut? Pentru a evita conflictele cu primaria si Apia, pana in 11 iunie aveti timp sa faceti o asociatie familiala amandoi si nu veti mai avea probleme cu eliberarea adeverintei si depunerea cererii. Singura problema ar fi ca dupa 15 mai sa urgentati infiintarea asociatiei pentru a evita sanctiunile, care se aplica dupa aceasta data in procent de 1% pe zi, pana la data de 11 iunie 2012, cand se incheie oficial campania de depunere a cererilor de subventie pe 2012.
Posted on 12 mai 2012 la 6:10 pm.
laura says:
Buna ziua.
Am citit cu interes sfaturile date pentru diverse situatii si va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate. Locuiesc la oras si in urma cu cativa ani am imputernicit pe cineva cu procura sa administreze 12 hectare teren (livezi si fanete)pe care le am la tara. Nu platea nimic (primeam doar cateva kilograme de fructe la recolta)dar avea obligatia sa mentina livezile si terenurile in buna stare. Acum doi ani am mers sa vad care este situatia si am descoperit ca totul era lasat in paragina. I-am retras procura si am semnat apoi un contract de arenda cu o alta persoana care s-a si apucat sa curete si sa ingrijeasca proprietatea. Intre timp insa am aflat ca primul administrator, in baza procurii dar fara stirea mea, semnase un contract cu APIA pentru cinci ani. Acum arendasul, care a cheltuit deja o multime de bani ca sa faca garduri si sa curete pomii,a incercat sa faca cerere de subventie la APIA si i s-a refuzat pe motivul trebuie sa expire intai celalalt contract. Am incercat sa aflu detalii privind celalalt contract si nu mi se spune nimic de la APIA, pentru ca nu sunt semnatarul contractului, desi terenul este al meu si am titluri pe el. Banuiesc ca admnistratorul a continuat intre timp sa foloseasca procura, desi i-am retras-o, si sa obtina subventii in fiecare an pe un teren cu care nu mai are nimic de-a face. Unde pot sa ma adresez ca sa se anuleze contractul vechi cu APIA, inainte de expirarea lui in doi-trei ani.
Posted on 5 mai 2012 la 5:34 am.
Antoniu says:
@laura-arendasul isi poate depune cererea online. Functionarul nu e pus acolo sa-si dea cu parerea in privinta dreptului oricarui cetatean de a-si depune o cerere de subventie. Ar putea fi sanctionat ca gestioneaza un dosar de plati europene, unui individ care nu are niciun drept de folosinta asupra terenurilor, desi dvs. l-ati informat despre neregula. Odata depusa cererea, o sa apara suprapuneri si supradeclarari de suprafata. Functionarul va vedea asta in baza de date si va rezolva supradeclararea, conform manualelor de proceduri, invitand arendasul si cel cu vechea imputernicire. Documentele vor elucida cazul, iar cel care se foloseste abuziv de procura va restitui banii. Neaparat arendasul sa bifeze in cererea noua pe care o va depune si pentru pachete de agromediu sau zona defavorizata pentru a exista continuitate in contractul pe cinci ani cu Apia si de a beneficia de banii cuveniti pentru munca de intretinere. Contractul cu arendasul trebuie sa-l inregistrati la primaria la care se plateste impozitul pe pamant. Informati si in scris Apia, despre neregula iar in ultima instanta, consultati un avocat pentru a va adresa justitiei.
Posted on 6 mai 2012 la 5:50 am.
Alexandra says:
Mihai a spus:
domnule admin, tin sa va felicit pt munca pe care o faceti si totodata sa va multumesc! in realitate dv ar trebui sa fiti cel putin purtatorul de cuvant al acestei agentii care este destul de greoaie, complicata..etc! ce vreau sa va rog sa-mi explicati…eu am mers la apia cu toate documentele..am in total 1 ha, 16 ari, in contractele de vanzare-cumparare pe care le am de cand am cumparat eu era trecut mai multe parcelute…15 ari arabil..8 ari faneata..22 ari faneata..13 ari arabil…
Dle Mihai, de ce nu va actualizati documentele conform situatiei actuale a terenurilor?De ce nu modificati la Registrul Agricol? Imi pare rau ca va e asa de usor sa acuzati APIA,insa va rog sa-mi spuneti ce institutie publica v-ar putea accepta niste documente neconforme cu realitatea? De ce fermierii cred ca este suficient sa arate niste acte (care uneori nu sunt nici pe numele lor, nici conforme cu utilizarea actuala) si sa primeasca banii? Subventiile europene se acorda celor care indeplinesc toate cerintele stabilite.Stiti ce greu este sa stai sa explici unor auditori de ce titlul de proprietate/adeverinta de rol nu sunt pe numele celui care a depus cerere (pentru ca stim cu totii ca nu se dezbat succesiunile) sau de ce acolo apare terenul cu o anumita categorie si el e declarat la APIA cu alta categorie?
Cred ca o atitudine corecta ar fi cea de colaborare si de intelegere reciproca atat a drepturilor, cat si a obligatiilor.
Multumesc.
Posted on 4 mai 2012 la 8:42 pm.
Alexandra says:
Fiind in plina campanie de primire a cererilor nu v-am mai citit de ceva timp blogul, insa tin sa va multumesc pentru aprecieri.
In privinta completarii anexei 2 si a modului prin care un fermier dovedeste ca utilizeaza un teren cu categoria PP:este adevarat ca poate pasuna, cosi sau ambele.Insa, un fermier care are o suprafata mai mare de teren si a solicitat si agromediu pe aceasta, nu poate cosi atata teren.La fel si pentru pasunile situate in goluri alpine.Aici este problema fermierilor:au mosteniri de zeci, sute de ha, stau la oras (sunt doctori, consilieri, politicieni) si au pretentia de a lua bani fara a fi utilizatorii.De ce nu fac contracte cu cei care sunt utilizatorii adevarati ai acelor terenuri, adica cei care au animale si pasuneaza si le mai si dau proprietarilor bani sau produse?
„Dan a spus:
Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am in proprietate 13 hectare de pasune (zona montana), din 2007 beneficiez de subventie, insa fara sa detin animale, niciodata nu mi s-a solicitat sa dovedesc acest lucru. Terenul a fost pasunat de catre o ruda care detine bovine, deci-consider eu- ca am respectat conditiile”
Conform Curtii de Conturi nu ati respectat conditiile pentru ca nu dvs ati utilizat acel teren.Procedura APIA cere ca fermierii sa faca dovada dreptului de utilizare si a utilizarii efective a terenului.Dl Poienaru, ca o parere personala-credeti ca se poate cosi manual o suprafata mare de pasune? Va multumesc
Posted on 4 mai 2012 la 8:30 pm.
Antoniu says:
@Alexandra- CC sa ma mai lase cu interpretarile ei. Amintiti-va ca toate controalele lor au fost ‘traduse’ de catre noi functionarii, pana au invatat legislatia comunitara. Conflictul cu ‘utilizatorul ia subventia’ s-a creat intre fermierii care isi pasunau animalele pe pasunile comunale, si consiliile locale. Proprietarii de pasuni, in contextul modificarii legislatiei in 2012(modificarea GAEC si introducerea SMR-urilor), pot sta linistiti in birouri sau orasele de domiciliu-e dreptul lor- daca, completeaza anexa 2 corect: pasunatul se efectueaza de catre alt fermier caruia trebuie sa-i treci nr de animale si codul de exploatatie in vederea evitarii suprapasunarii si respectarii SMR, fara ca proprietarul sa piarda subventia, si/sau cositul. Referitor la pachetul doi, practici agricole traditionale, el se poate accesa sau nu. Daca totusi este accesat, se poate cosi, dar nu cu coasa romaneasca. Ma intreb, credeti ca in Europa civilizata, care acceseaza si ea acest pachet, mai exista celebra coasa iar cositul se efectueaza cu o unealta pe care noi romanii am folosit-o pana de curand si ca arma de spintecat invadatorii? Nu. Mijloacele de cosit pentru P2 sunt tot mecanice, sa stiti, gen trimmere, masini electrice de taiat iarba, samd. In mod tacit, de ceva timp, Apia accepta cositul cu astfel de utilaje, strict pentru P2. Politica agricola trebuie sa fie exclusiv pentru cei care invata sa respecte conditiile impuse de legislatia europeana, fie ei proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, si nu impotriva lor.
Posted on 6 mai 2012 la 6:31 am.
Mihai says:
domnule admin, tin sa va felicit pt munca pe care o faceti si totodata sa va multumesc! in realitate dv ar trebui sa fiti cel putin purtatorul de cuvant al acestei agentii care este destul de greoaie, complicata..etc! ce vreau sa va rog sa-mi explicati…eu am mers la apia cu toate documentele..am in total 1 ha, 16 ari, in contractele de vanzare-cumparare pe care le am de cand am cumparat eu era trecut mai multe parcelute…15 ari arabil..8 ari faneata..22 ari faneata..13 ari arabil…etc…DAR MENTIONEZ CA AM 2 LOTURI COMPACTE..UN LOT DE 50 ARI SI UN LOT DE 64 DE ARI…in lotul asta de 64 de ari erau trecute mai multe categorii..faneata si arabil..la inceput zicea ca nu ma incadrez deloc..apoi eu le-am spus ca defapt eu acolo am plantat pomi certificati si ca nu mai este nici arabil nici faneata..mi-au admis cererea…dar mi-a spus ca nu ma baga la pachet…adica nu-mi da pachet…am intrebat-o pe tanti aia ce e ala pachet..si mi-a zis ca voi lua bani mai putini…pt ca la faneata dadea mai mult…DAR EU AUZISEM CA LA LIVADA DA MAI MULT..?!..si glumeam eu amar..ma intrebam singur..ce sa fac? sa tai pomii? VA ROG SA-MI EXPLICATI DV…TANTI ASTA ERA RAU INTENTIONATA CU MINE? PT CA AM VAZUT MAI MULTE BABE CA ADUCEAU SACOSE CU BRANZA…EU NU AM DAT NIMICA..CREDETI CA ASTA ESTE MOTIVUL? SI DE FAPT CATI BANI VOI LUA EU PT 64 DE ARI DE LIVADA SI 50 ARI FANEATA? VA MULTUMESC MULT!
Posted on 19 aprilie 2012 la 2:03 pm.
Antoniu says:
@Mihai-Intr-adevar Apia a devenit o agentie greoaie. Flexibilitatea poate deveni un cuvant de ordine doar atunci cand functionarii agentiei vor citi si intelege propriile manuale pentru a da informatiile cat mai bune fermierilor. Printr-un minim efort, ‘tanti’ de la Apia, isi putea muta privirea de la sacosa cu branza a babei, spre ghidul informare fermieri 2012, pag.22 de aici si v-ar fi spus ca pentru livada, daca accesati M214, varianta 5.3, livezi, puteti lua 393 de euroi la ha. Aceasta varianta este posibila daca acceptati suprafata ca fiind inclusa in agricultura ecologica, bifand corespunzator in cererea de subventie. Imediat ‘tanti’ trebuia sa va indrume pasii pentru a include livada in agricultura ecologica, adica spre DADR local, obtinerea certificarilor, firma specializata pentru obtinerea autorizatiilor, samd. In plus, pe livada mai luati si o plata SAPS. Pentru faneata, daca accesati pachetul 1 si 2, luati 182 euro la ha(vezi aceeasi pag 22 din ghidul de mai sus) plus plata SAPS. Plata SAPS a fost anul trecut de aprox 100 euro la ha. Anul acesta va fi mai mult si se va comunica in acord cu Comisia Europeana. La fel se va comunica si cursul de schimb aplicabil sumelor de mai sus, pentru cererile din 2012, curs ce se va stabili in toamna de catre Banca Centrala Europeana. Sumele astea se diminueaza la nivel de tara, daca fermierii, prin declaratiile lor depasesc suprafetele negociate de catre Ro la aderare in 2007. Se aplica coeficienti de degresivitate si reduceri lineare. Ca sa va faceti o impresie, Ro a negociat aprox 8 mil de ha si de vreo doi ani se declara la Apia peste 9 mil de ha. Din 2013 Ro va face alte negocieri. In cazul livezilor, este posibil sa se introduca si reconversie ca la vii, incepand cu 2014, si sa se primeasca si mai multi bani. Pana atunci se-mpute branza babei!
Posted on 20 aprilie 2012 la 4:07 am.
vasile says:
Hristos a inviat! si felicitari cu ocazia Floriilor, pentru cei cu numele de flori.
Citesc cu mult interes articolele si regret mult ca nu pot fi citite de mai multi fermieri.
Semnam in veselie la centrele apia fara a cunoaste nimic din noile cerinte pe care trebuie sa le respectam .
Am o rugaminte
Care este forma cea mai simpla de asociere a mai multor fermieri la nivel de primarie si sa fie valabila la apia. Unde gasesc un model.
Va multumesc .
Posted on 8 aprilie 2012 la 1:23 pm.
Antoniu says:
@vasile-pentru forme simple de asociere vedeti aici. Consultati un avocat pentru a va intocmi toate documentele si a face alegerea cea mai buna.
Posted on 9 aprilie 2012 la 5:18 pm.
Popovici Eugen says:
in primul rand as vrea sa precizez ca mie nici pana acum nu mi-au intrat toti banii din decizia de plata de la apia.
Deasemenea nici subventia pe animale:VACA DEFAVORIZATA si
COTA DE LAPTE.de ce???
Si inca o intrebare am pachetul P1 si P2 pe unele parcele.insa anul trecut nu au fost digitizate corect.Am voie anul acesta sa schimb digitizarea.Deci aceeasi parcela la fel declarata doar digitizata unpic diferit???va multumesc!
Posted on 6 aprilie 2012 la 6:51 am.
Antoniu says:
@Popovici Eugen-mergeti la centrul judeteal al Apia si cereti informatii asupra cererii de plata si asupra redigitizarii de la seful Serviciului Măsuri de Sprijin-IT. Tot la centrul judetean va puteti interesa de: ‘vaca defavorizata’ la seful Serviciului Autorizare CNDP şi Ajutoare specifice Comunitare, Măsuri de Piaţă, iar pentru cota de lapte la seful Serviciului Administrare şi Control Cota de lapte. V-am trimis numai la sefi. Ar fi bine sa va raspunda toti si nu sa va paseze de la unul la altul. Referitor la redigitizare, puteti sa o faceti dar sa nu iesiti din blocul fizic si nici sa micsorati parcela, conform angajamentului. Daca o mariti trebuie sa semnati un nou angajament, incepand cu 2012, cu referire la suprafata in plus declarata.
Posted on 6 aprilie 2012 la 12:22 pm.
tincu alina says:
Stimate domnule Poienaru, va multumesc pentru raspuns. Stiu situatia platilor si am verificat si in banca sumele aferente anului 2008. Una peste alta aveti dreptate: merita! Rugamintea mea este sa-mi explicati cum se poate solicita clauza de revizuire la care faceti referire mai sus si care ar fi optiunea cea mai buna pentru a scapa de sanctiuni.
Eu as fi grozav de tentata sa las pasunea sa se impadureasca cu mesteceni dar se pare ca madame Europa nu e interesata de asa ceva. Multumesc inca o data.
Posted on 4 aprilie 2012 la 12:26 pm.
Raul Noica says:
Buna ziua Stimate Domn
Ma numesc Raul Noica si am depus pentru bunica mea o cerere de subventie pentru pasune in 2008 ( undeva in zona Suceava – zona defavorizata )Nu am mai reinnoit de atunci cererea si sunt intr-o dilema : cei de la APIA spun ca nu mai pot depune si anul acesta cererea de subventie pentru ca nu am depus atitia ani . Ce pot sa fac sa beneficiez in continuare de subventie ?
Respectele mele
Raul Noica
Posted on 4 aprilie 2012 la 10:22 am.
Antoniu says:
@ Raul Noica- mergeti sau sunati aici: SUCEAVA , B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 3, cod 720262,Telefon: 0230/511.047, 0230/511.048,Fax: 0230/511.048, E-mail: [email protected], Şef Serviciu Măsuri de sprijin-IT: CHELER NICOLETA. Rugati-o pe Nicoleta Cheler sa va ajute. Sa-i spuneti doar atat: Antoniu Poienaru. Ea va va spune exact ce trebuie sa faceti.
Posted on 4 aprilie 2012 la 7:51 pm.
tincu alina says:
Domnule,poate ma puteti indruma cu un sfat.
In 2008 am facut cerere de subventie pentru pasune, undeva in Bucovina, si am primit banii in cont. De atunci nu am mai facut cerere si nu am primt subventie. Anul acesta am luat legatura cu APIA Campulung si mi-au spus ca ,intrucat nu am mai avut depusa cererea pot s-o fac anul acesta si sa primesc banii dar nu retroactiv. Mi-au mai sugerat ca la anul as putea fi pusa sa returnez banii. La ce se refera, va rog? Am noua hectare de pasune. Merita subventia sa-mi bat capul cu APIA sau sa-i las in plata Domnului? Multumesc anticipat.
Posted on 3 aprilie 2012 la 2:29 pm.
Antoniu says:
@tincu alina- merita, daca indepliniti conditiile cerute de Apia, conform reglementarilor europene. Mergeti la cel mai apropiat centru local si informati-va in legatura cu subventia pentru zona in care este pasunea si ce conditii trebuie sa indepliniti. Subventia este pentru fermierul roman, nu pentru functionarul statului roman. Daca nu veti fi lamurita de catre cei de la Apia, trimiteti-mi RO..-ul de identificare la Apia, cel primit in 2008, si CNP-ul dvs si va voi spune ce subventie veti lua si ce trebuie sa indepliniti, daca aveti de returnat bani, situatia actuala a dosarului de plata inregistrat in 2008,etc., numai pe adresa de mail [email protected]. Ro..-ul si CNP-ul sunt datele dvs. confidentiale, care nu se trec pe blog.
Posted on 3 aprilie 2012 la 4:27 pm.
Gigi says:
Informatia pe care ne ati dat o despre clauza de revizuire a venit intrun moment cum nu se poate mai bine deoarece ni se cer adeverinte de la primarie pentru pamintul inscris la apia .Multi oameni fiind nevoiti sa reduca suprafetele inscrise deoarece la registrul
Agricol supraetele sunt mai mici Pimaria refuza sa faca modificari decit cu masuratori cadastrale
In cazul meu am fost controlat de doua ori. ,si mi sa masurat toate parcelele neavind probleme de suprapuneri hotarele fiind cunoscute foarte bine Vas intreba daca nu se poate tine cont de aceste masuratori mai ales ca in unele cazuri detin tot blocul fizic.
Va cer permisiunea daca pot afisa la gazeta de perete a obstii unele raspunsuri pe care le ati dat
Va multumim f mult
Posted on 26 martie 2012 la 11:50 am.
Antoniu says:
@Gigi- Intrati pe cerere, cu programul IPA Online. Aveti nevoie de RO..-ul de identificare de la Apia si CNP-ul dvs pentru a va genera parola. Dupa ce intrati in program, activati din stanga ecranului, la Harti, stratul Informatii control pe teren. Digitizarea sa o faceti pe 2012 pe aceste masuratori recunoscute de Apia. Pentru cei care nu isi schimba parcela ca pozitie si culturile, in anul urmator se face o actualizare a cererii online. Pentru cei care au avut control pe teren, digitizarea in 2012 se face pe masuratorile din 2011.
Cei care au masuratori cadastrale in fisiere Autocad mi le pot trimite pe mail specificand ce culturi vor sa puna in 2012 si le fac cererile de aici de la Cluj, daca nu stiu sa lucreze cu Ipa Online. La fel si pentru cei care nu schimba nimic de la un an la altul, cererile se rezolva rapid online. Da, sunt de acord sa afisati raspunsurile care credeti ca va sunt utile cu rugamintea sa treceti si adresa de blog pentru persoanele care au internet si vor sa ma contacteze spre a le oferi ajutor https://antoniupoienaru.finantare.ro
Persoanele care vor sa-si vada incasarile de la Apia din 2007-2010 pot accesa lista platilor
Posted on 26 martie 2012 la 1:49 pm.
Daniela says:
Buna ziua. Ma numesc Daniela si am o problema vis a vis de care consider ca dumneavoastra imi puteti da lamuririle necesare. Situatia este urmatoarea: o asociatie a crescatorilor de animale a concesionat pasunea comunala dintr-o comuna. A beneficiat de subventie si din suma aferenta subventiei, care in mod firesc s-a facut venit al asociatiei, a platit redeventa, impozitul, a cumparat ingrasaminte si a platit c-valoarea lucrarilor de curatire/intretinere a pasunii. In acelasi timp, a incasat, de la membrii asociatiei, taxa pentru pasunat. Membrii au doua nemultumiri: pe de o parte plata acestei taxe cu care nu sunt de acord si pe de alta parte faptul ca subventia nu a fost impartita intre membrii asociatiei. Eu as avea urmatoarele intrebari in legatura cu aceasta speta: 1) poate asociatia, incasa taxa si subventie in acelasi timp, pentru aceeasi suprafata? nu suntem in cazul unei duble plati pentru aceeasi suprafata de pasune? nu se aplica prin analogie aceleasi prevederi conform carora consiliile locale, pentru a beneficia de subventie pentru o pasune nu au voie sa mai incaseze taxa de pasunat pentru acea pasune? si 2) subventia se poate imparti intre membii asociatiei?
Daca imi permiteti, va expun punctul meu de vedere: subventia s-ar putea imparti intre membri, dar numai dupa ce din aceasta se vor fi efectuat cheltuielile de natura sa onereze asociatia de obligatiile contractuale pe care le are in calitate de concesionar. In varianta in care membrii ar hotari, mai mult sau mai putin indrituit, ca subventia sa se imparta, atunci ar trebui in acelasi timp sa fie de acord cu plata unei taxe, (dar nu acea disputata taxa de pasunat) care sa se faca venit la asociatie si din care sa fie platite: impozitul, redeventa, lucrarile de intretinere/curatire, fertilizantii si altele. In legatura cu fertilizantii, din cate m-am documentat, conform Pachetului 1 pajisti de inalta valoare, fertilizarea se face doar cu gunoi de grajd si nu cu ingrasaminte chimice. Pe cand in practica am vazut ca aceeasi asociatie despre care am vorvit anterior, a administrat doar ingrasaminte chimice.
Posted on 26 martie 2012 la 4:23 am.
Antoniu says:
@Daniela-Asociatia s-a inscris la Apia printr-o imputernicire data reprezentantului ei, semnata de fiecare membru, pe un tabel in care erau trecute si animalele. In cadrul asociatiei, puteti institui tot felul de taxe sau nu, prin hotararea adunarii generale. In aceeasi masura, adunarea generala poate schimba conducerea prin faptul ca in numele asociatiei s-au folosit fertilizanti chimici, contrar reglementarilor comunitare in materie de ecoconditionalitate. Dupa achitarea tuturor obligatiilor fata de Apia, asociatia poate hotara, prin adunarea generala, distribuirea subventiei membrilor sai. Referitor la ‘dubla plata’, consiliile locale arendau pamantul contra unei sume si vroiau sa incaseze si o taxa de pasunat, ceea ce nu a fost posibil. Nu este vorba de asa ceva in cazul asociatiei dvs.
Folosirea fertilizantilor chimici este un motiv pentru care Apia s-ar putea sesiza si sa va suspende de la plata, sau sa va acuze de intentie de frauda la bugetele comunitare. Daca nu o va face ea, controlele unei agentii specializate, aflata in contract cu Apia, va lua probe de sol si pana la urma tot va depista ca asociatia incalca reglementarile. Trebuie sa schimbati urgent, prin adunarea generala, conducerea asociatiei, pentru ca in numele vostru nu se respecta GAEC, cerintele minime si SMR-rile, toate constituind conceptul de ecoconditionalitate.
Posted on 26 martie 2012 la 6:00 am.
vasile says:
cand se vor face platile pentru pachetele de zmd si agro-mediu aferente anului 2011 ? multumesc
Posted on 25 martie 2012 la 11:34 am.
Antoniu says:
@vasile-platile se fac anual astfel: 16 oct.-30 noi. un avans, iar de la 1 dec. pana la data de 30 iun. a anului urmator, diferenta. Deci, platile aferente Campaniei 2011 se fac pana la data de 30 iunie 2012. Pentru orice nelamurire solicitati de la Apia decizia de plata in care veti observa daca ati fost sau nu sanctionat; intrebati daca dosarul dvs a fost selectionat cumva la supracontrolul efectuat de catre APDRP, cand se va finaliza si cand va vor intra banii.
Posted on 25 martie 2012 la 12:22 pm.
Dan says:
Va multumesc mult! Insa cum ramane cu principiul potrivit careia primeste subventia cel care lucreaza pamantul?
Posted on 24 martie 2012 la 6:28 pm.
Antoniu says:
@Dan-puteti primi subventie si daca altcineva va lucreaza pamantul. Depinde cum va intelegeti cu persoana, fie ea persoana fizica sau juridica.
Posted on 25 martie 2012 la 7:27 am.
Dan says:
Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am in proprietate 13 hectare de pasune (zona montana), din 2007 beneficiez de subventie, insa fara sa detin animale, niciodata nu mi s-a solicitat sa dovedesc acest lucru. Terenul a fost pasunat de catre o ruda care detine bovine, deci-consider eu- ca am respectat conditiile. Anul acesta mi s-a zis la Centrul local Apia, ca daca nu fac dovada ca detin in proprietate animale, nu sunt indreptatita sa depun cererea pentru subventie. Care ar fi solutia in acest caz? Cum pot dovedi ca terenul este pasunat? Am vazut de ex. in Caietul de agromediu care trebuie completat de fermieri, ca daca fermierul nu detine animale, se va faca mentiune de acest fapt. De aici inteleg ca daca nu detin animale, totusi pot beneficia de subventie. Care este pararea Dvs? va multumesc mult de tot.
Posted on 23 martie 2012 la 11:37 am.
Antoniu says:
@Dan- la cel de la Apia, care v-a spus ca trebuie sa aveti animale, ca persoana fizica, pe pasunea dvs declarata, ar trebui sa-i prezentati articolul de blogul meu de aici. Dupa ce citeste articolul, sa-l trimiteti la manualele Apia, sa le citeasca cu atentie. In concluzie, aveti dreptul sa depuneti cerere de subventie, fara sa aveti animale, cu conditia ca pasunea sa va fie pasunata si/sau cosita, respectand astfel ecoconditionalitatea(GAEC+conditii minime+SMR). Cum? Doar i-ati explicat. Toata treba-i din conjunctii, adica, din gramatica limbii romane, asa sa-i spuneti functionarului. Succes!
Posted on 23 martie 2012 la 5:16 pm.
Maria says:
Multumesc mult pentru informatie. Chiar astazi am fost la APIA si am depus cererea. Sincer nu ma asteptam sa fie atat de usor si rapid. Problema este ca nici ei nu erau convinsi 100% de faptul ca nu va trebui sa restitui banii. Probabil acest lucru se va intampla in urma unui control pe teren, la care nu se va gasi nici o neregula din punctul meu de vedere. Oricum sper ca totul va fi OK. Daca mi-ati putea confirma acest lucru v-as fi recunoscatoare.
Nu in ultimul rand vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti. Sunteti de un real ajutor multor persoane. Pacat ca internetul nu este accesibil tuturor.
Va doresc o seara minunata.
Posted on 22 martie 2012 la 5:10 pm.
Antoniu says:
@Maria-ati luat o copie a ‘clauzei de revizuire’ cu nr de inregistrare de la Apia? Daca da, atunci puteti pleca linistita in strainatate fara sa mai depuneti la vreo cerere de subventie. Nu trebuie sa mai returnati nimic din urma. Pana sa se convinga ‘ei’ ca nu se va lasa cu controale pe teren sau returnat banii, va mai trece mult timp. Apia nu are interesul ca fermierii sa renunte la bani, asta insemnand o mai slaba absobtie de fonduri. De ce credeti ca in 2010, cand s-au schimbat doua standarde la GAEC, n-au spus nimic de clauza de revizuire? In 2010 se putea ca si in 2012 apela la clauza. CE i-a obligat in 2012 sa specifice asta in cererea de subventie. Culmea, in 2010 au anuntat aici la pag 34, printr-o nota, ce drepturi ai. La nivel local si central se stia ca doar pt masura de agromediu P4 este valabila clauza. Si, ca sa fii linistita, eu, ca fermier, in 2010 am depus o solicitare conform Regulamentului 1974/2006, art 46, invocand clauza de revizuire, fara sa mai depun nici cerere de subventie pe 2012. Nu s-a intaplat nimic, neavand nimic de returnat. Cred ca am fost singurul din tara care am solicitat clauza de revizuire, pentru ca nu stiau de asa ceva nici functionarii care nu citesc propriile manuale, cu atat mai putin fermierii..
Posted on 22 martie 2012 la 8:43 pm.
dan says:
Bunaziua,
Am citit foarte multe lucruri utile pe blogul dumneavoastra si cred k sunteti singurul care ma puteti lamuri.
Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra si v -as ruga daca puteti sa- mi raspundeti.
Am 20 ha de pamant inscrise la APIA pe numele meu si as dorii sa transfer o parte din aceasta suprafata copiilor mei .Doresc sa mi pastrez si eu 3 ha iar restul sa apara pe numele celor 2 copii la APIA.
Cu suprafata ramasa stiti cumva daca pot renunta la P1 si P2?
Va multumesc .
Posted on 22 martie 2012 la 1:08 pm.
Antoniu says:
@dan-am mai raspuns la intrebarea asta! raspunsul il gasesti aici
Posted on 22 martie 2012 la 8:50 pm.
mariana says:
Antoniu, multumesc. Am depus contestatia.O sa vad ce raspuns primesc.
Posted on 22 martie 2012 la 10:33 am.
Antoniu says:
@mariana-foarte bine. o sa vezi ca va fi bine. de fapt numai din 2009 s-a cerut la dosar dovada ca nu ai debite. daca la data aceea era un debit ‘ascuns’ si nu din vina ta, inseamna ca nu va trebui sa returnezi nimic. sa vedem raspunsul si apoi discutam.
Posted on 22 martie 2012 la 10:47 am.
Maria says:
Incerc sa aflu un raspuns concret la o intrebare, dar in nebunia de la APIA din perioada asta nu l-am aflat. Sper ca ma puteti ajuta. Si iata intrebarea: pot renunta la subventia pe suprafata pentru anul 2012 fara a returna banii primiti pana acum? Dosarul a fost depus in 2008 si am o parcela inscrisa in programul de agromediu (P5). Problema mea este ca in scurt timp voi pleca din tara si nu mai am timp sa alerg de la primarie la APIA si tot asa pentru a depune dosarul anul acesta. Si mai ales nu vreau sa am probleme cat timp voi fi plecata (verificari pe teren, etc.) Indiferent de raspuns, ce pasi trebuie sa urmez?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Posted on 21 martie 2012 la 6:39 pm.
Antoniu says:
@Maria-Aveti posibilitatea sa solicitati de la Apia documentul ‘clauza de revizuire’, sa-l completati si sa nu mai depuneti niciun fel de cerere de subventie pe 2012, fara sa returnati vreo suma din anii precedenti. Succes!
Posted on 21 martie 2012 la 8:56 pm.
mariana says:
Buna ziua,
am primit proces verbal de constatate de la APIA prin care trebuie sa returnez subventiile la bovine din 2007-2010. Precizez ca nu aveam datorii la bugete in momentul cererii din 2007, si am scos de la primarie o adresa prin care se spune ca debitul din 2007 a fost creat dupa momentul primirii subventiei( debitul este insa creat din impozite din 2005, probabil primaria nu m-a impozitat corect in acei ani).
In acest caz se poate considera ca aveam debite la momentul depunerii dosarului? Scrie clar ca debitul a fost creat dupa data la care am depus dosarul la APIA! o sa fac contestatie, dar statul vrea doar sa ne fure, prin legi dubioase.
Multumesc.
Posted on 18 martie 2012 la 3:52 pm.
Antoniu says:
@mariana- In contestatie, atasati adresa de la primarie. Raportul Curtii de Conturi(CC) specifica faptul ca s-au dat subventii celor care nu indeplineau aceasta cerinta la data solicitarii subventie la bovine. In urma controalelor, CC a considerat ca la data depunerii, erati cu debitul din 2005. Daca raspunsul la contestatie va va fi nefavorabil, va puteti adresa instantei. Pentru a lua decizia corecta, solicitati de la Apia, dupa ce faceti contestatie, o copie a dosarelor dvs de plata din perioada 2007-2010 si consultati-va si cu functionarul responsabil de dosar.
Posted on 18 martie 2012 la 6:49 pm.
Voicu says:
Multumesc
Posted on 17 martie 2012 la 3:45 pm.
Voicu says:
La controlul parceleleor digitizate apare acum la doua parcele faptul ca sunt in arii protejate! Ce pot sa fac?
Posted on 16 martie 2012 la 6:57 pm.
Antoniu says:
@Voicu- este o atentionare doar si nu influenteaza depunerea online a cererii.
Trebuie sa stiti : ‘Agricultorii care detin sau care administreaza terenuri agricole si care desfasoara activitati în perimetrul si în vecinatatea ariei naturale protejate au urmatoarele obligatii: sa respecte planul de management si regulamentul ariei naturale protejate, sa nu distruga habitatele, cuiburile, sa nu culeaga ouale provenite de la pasarile salbatice, sa nu polueze sau sa deterioreze prin actiunile lor habitatul pasarilor salbatice(SMR1).. sa nu polueze, deterioreze sau sa distruga habitatele naturale apartinând speciilor de fauna si flora salbatica(SMR5).’
Posted on 17 martie 2012 la 5:23 am.
gigi says:
clauza de revizuire permite
sa renunt la anumite parcele care apar in
anii 2008/2011
sa renunt numai la p12 pe toate parcelele
sa fac o noua cerere asa cum consider
va multumesc
sa
Posted on 16 martie 2012 la 12:54 pm.
Antoniu says:
@gigi-clauza de revizuire e valabila numai anul acesta in perioada 1 martie-15 mai-11iunie 2012. Puteti solicita formularul de revizuire si sa renuntati doar la P12, care face parte din masura 214, pastrand zona montana defavorizata si/sau zona defavorizata, alta decat zona montana(masura 211, respectiv 212). Depinde in ce zona va aflati. Puteti de asemenea sa renuntati la masurile 211 si 212 si sa continuati angajamentele pe 214. Puteti sa renuntati la toate masurile si sa solicitati numai plati pe suprafata Saps si complementare, PNDC. La toate angajamentele la care va decideti sa renuntati, 211,212 sau 214, dupa caz, nu veti plati din urma nimic. Aveti posibilitatea sa completati doar documentul ‘clauza de revizuire’ si sa nu mai depuneti niciun fel de cerere de subventie pe 2012, fara sa returnati vreo suma la Apia. Alegerea va apartine. Succes.
Posted on 16 martie 2012 la 2:30 pm.
Alexandra says:
Dna Angela Andone- solicitati Centrului Local unde ati depus cerere o copi dupa dosarul dvs din 2010, acolo exista si Raportul de control pe teren (pe care trebuie sa-l primit si prin posta). Este adevarat ca dc la un control pe teren clasic ati primit codul PA11-suprafata masurata este mai mica decat cea declarata- sistemul va propune automat pt recuperarea platilor efectuate pana atunci pentru suprafata negasita (nemasurata cu GPS-ul). Pe baza masuratorilor echipei de control incarate in IPA sau Sivgis , responsabilul de dosar intocmeste proces verbal pentru recuperarea banilor/fara recuperare.
Este posibil ca din toata suprafata declarata de dvs sa fi fost selectate la control doar anumite aprcele- selectia se face de APIA Central , din calculator pe baza unor criterii de risc. Noi (judetele) primim esantionul in fiecare an si facem controlul (acesta poate fi doar pe o schema sau pe mai multe, pe respectare GAEC sau conditii minime etc).
Solicitati lamuriri cu dosarul in fata la centrul local unde ati depus cerere, in judetul unde lucrez eu incercam sa lamurim fiecare fermier care ne intreaba ceva (mai ales legat de cererea lui).
Posted on 14 martie 2012 la 3:51 pm.
Antoniu says:
@Alexandra-ma bucur nespus de bunele intentii ale fostilor mei colegi de a ajuta fermierii in desisul asta legislativ de la Apia. Noua reforma PAC va simplifica cu siguranta procedurile de accesare a fondurilor. Sunt dispus pentru a da, fara rezerve, drepturi de moderator pe acest blog, in acord cu gazda mea Finantare. ro, pentru cat mai multi colegi, la fel de bine pregatiti si pasionati in munca cu fermierii romani, asa cum este Alexandra.
Posted on 15 martie 2012 la 2:30 am.
Alexandra says:
Buna ziua
Va citesc blogul si va admir ca spuneti anumite lucruri in fata, insa imi permit sa va precizez anumite lucruri (lucrez zilnic cu ele, ma pasioneaza munca mea si incerc sa fiu tot timpul la curent cu modificarile).
Mai sus, dl Gheorghe a intrebat (citez):
„Am o intrebare: in interiorul blocului fizic pot muta parcela chiar daca e declarata la agromediu ,fara a fi penalizat?”
Raspuns corect: penalizarea pt nerespectarea angajamentului asumat de agromediu se refera la diminuarea parcelei (parcelelor)/nedeclararea parcelei (parcelelor)/nedepunere cererii timp de 5 ani (exista si alte penalizari pt nerespectarea cerintelor minime sau a GAEC).
Astfel, daca dl Gheorghe doar isi muta pozitia (desenul) in cadrul blocului fizic, dar isi mentine suprafata nu va returna banii primiti (nu va fi propus in Plati necuvenite).
Sa stiti ca multi dintre noi cunoastem si aplicam foarte corect procedurile, sunt de acord ca exista si „uscaturi”, insa CLAUZA DE REVIZUIRE este foarte bine inteleasa (cel putin la judetul unde lucrez). Astfel, exista 1 formular numit „Clauza de revizuire” pe care fermierul il completeaza si un formular care spune ca fermierul este de acord sa nu mai solicite agromediu etc, le spunem fermierilor cu LFA si/sau agromediu care depun cerere in 2012 ca au posibilitatea de a accesa aceasta clauza si dc doresc sa o acceseze le punem formularele la dispozitie.Astfel lucram noi, nu stiu ce fac alti colegi, insa nu i-as discredita pe toti. Fermierul poate depune cerere si solicita doar SAPS, nu se vor recupera banii platitit acestuia pana acum pt agromediu.
Cred ca stiti si dvs ca aceste cerinte de eco-conditionalitate si SMR-urile erau prevazute a fi introduse si in tara noastra, fermierii sunt instiintati acum pt ca din acaesta campanie intra in vigoare si de aceea au posibilitatea inchiderii fara recuperare.Clauza se aplica (cum ati spus si dvs) tuturor pachetelor si numai pt fermierii sub angajament care au depus pana acum an de an cerere.
Va doresc succes si va urmaresc cu interes!
Posted on 14 martie 2012 la 3:42 pm.
Antoniu says:
@Alexandra-referitor la mutarea parcelei purtatoare de pachete P12 in interiorul bf., vreau sa va spun ca, parcela declarata de fermier este o suprafata de teren bine definita in raport cu sistemul national de referinta, Stereo70. In lipsa cadastrului, plimbarea unei astfel de parcele in interiorul bf este permisa numai in Romania. In ce tara din UE, i se permite fermierului sa-si mute parcela cu angajament P12 in interiorul bf, fara sa fie sanctionat?. El declara o parcela in proprietate, intr-un loc bine definit. Schimbarea- de proprietate pana la urma-, in interiorul bf., dupa mofturile tehnice ale Apia(suprapuneri,etc.), nu este permisa si nicaieri in manualele agentiei nu se specifica asa ceva, dar se face!. Controlul pe teren, spre exemplu, cand gaseste parcela in alta pozitie in interiorul bf decat cea declarata, aplica un cod de neconformitate. Va reamintesc faptul ca Romania a adoptat la 1 ian 2007 parcela de referinta, blocul fizic, parcela raportandu-se la Stereo 70 ca si bf.
Clauza de revizuire trebuia introdusa in cererile de subventie, spre informarea fermierului, inca din 2007. Cum de in 2010 cand s-au schimbat doua Gaec-uri, de la nivel central s-a comunicat ca se aplica doar pentru P4 clauza de revizuire iar fermierul nu a fost informat prin cererea de subventie? Reglementarea comunitara se face prin Regulamentul (CE) nr. 1974/2006. Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Posted on 15 martie 2012 la 2:23 am.
Angela Andone says:
Buna ziua si multumesc pt.raspuns. Detineti cumva cheia secreta de a posta intrebari pe FORUMUL APIA ?
Mie mi se pare ca ei isi pun intrebarile si raspund cu copy paste din chestionarul de declaratie pe 2012 !
Posted on 12 martie 2012 la 3:56 am.
Antoniu says:
@Angela Andone-ati incercat sa postati vreo intrebare si nu ati reusit? S-ar putea ca intrebarile sa vina de la functionarii din teritoriu, intrebari culese de la fermieri, iar Apia Central sa raspunda. Trebuie sa ma uit. Sunteti a doua persoana care sesizeaza acest lucru, asa cum se observa la rubrica ‘Toate comentariile’ de pe blog.
Posted on 12 martie 2012 la 7:00 am.
Florin says:
Buna seara,
Mama mea, a depus cerere de subventie pentru Campania 2011,la C.L A.P.I.A in aprilie 2011 pentru suprafata de
14,5 ha. In data de 07.07.2011,a fost chemata de catre C.L A.P.I.A la sediul Primariei Comunale in vederea clarificarii supradeclararii unei parcele de 5.20 ha
Prezentandu-se la Primarie Functionarii APIA au inselat-o,punand-o sa scrie si sa semneze pe formularul de corectare ca”suprafata de 5,20 ha este data in arenda”,desi mama mea le-a comunicat reprezentantilor APIA prezenti la intalnire,ca nu are inregistrat la Primarie „NICI UN CONTRACT DE ARENDA”.
Functionarii APIA, voit au inselat-o,necomunicandu-i implicatiile intocmirii formularului de corectare S1
Nestiind nimic de repercursiunile s/m,a asteptat intrarea drepturilor banesti in cont,dar vazand ca aceasta nu se intampla,a sunat in data de 12.12.2011 la C.L A.P.I.A,acestia din urma comunicandu-i verbal ca a fost penalizata,anul acesta si inca 3 ani de aici inainte.
In data de 13.12.2011,a depus o petitie la CJ APIA,la care a anexat o adeverinta emisa de Primarie din care reiese ca falsul arendas nu are inregistrat cu nici un contract de areda pe 2010 si 2011 cu mama mea si nici nu a fost eliberata nici o adeverinta necesara la APIA acestuia pentru parcela de 5,20ha.
Deasemenea in data de 27/02/2012,respectiv 05/03/2012 mama mea a mai depus doua petitii prin care solicita raspuns.
Raspunsul la toate petitiile a fost primit abia in data 07/03/2012,raspuns din care reiese ca „fermiera este exclusa de la sprijin in primul an si mai mult va fi exclusa de la sprijin pana la o suma corespunzatoare diferentei dintre suprafata declarata si suprafata determinata pentru urmatorii 3 ani”
Mentionez ca respectivul a primit subventia pe un contract fals,neinregistrat,precum si fara adeverinta(obligatorie),iar mama mea a fost penalizata.
Va rog sa-mi comunicati sugestiile D.voastra .
Florin
Posted on 11 martie 2012 la 8:20 pm.
Antoniu says:
@Florin-Contestati la Apia decizia de plata atunci cand o veti primi. Daca nu o sa va convinga raspunsul, in sensul ca nu vor anula S1 al mamei dvs., dandu-i suma cuvenita de drept, si sanctionarea celuilalt pentru fals si intentie de frauda, va puteti adresa justitiei si biroului de lupta anti-frauda al Apia.
Posted on 11 martie 2012 la 9:20 pm.
Angela Andone says:
La 13 ianuarie 2012,APIA mi-a solicitat sa returnez in 30 zile, subventia primita cu DECIZIE APIA pentru 2009.In „Proces Verbal de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare” redactat de APIA la 05.12.2011, in urma verificarii la sediul APIA pe perioada 1.1.2011-31.12.2011 (redactat inanite de perioada de cercetare mentionata).Un an in 2011, au verificat fisa fermierului,decizii de plata si ordine de plata.
Am depus CONTESTATIE in termen, solicitand sa ni se precizeze FAPTA si ce articol din legislatia in baza careia ne-au sanctionat am incalcat.Am mai arata ca Ord.66/2011,unul din actele in baza caruia ne-au sanctionat, prevede la Art.21 alin.14,15,16 obligatii ce NU au fost respectate de APIA-comunicarea catre noi al unui PROIECT de PV ,sa ne putem exprima opiniile.
APIA in raspunsul la contestatie ne comunica MOTIVUL incadrarii noastre ca debitor:CONTROL CLASIC in 2010.Tot in acest raspuns APIA insira 23,30ha din care 2ha NU au fost gasite? Noi am declarat in 2010 28.39ha, deci alte 5,09ha nu au nici o mentiune!
Ma intreb de ce APIA nu a transmis in 2010 rezultatul controlului? Noi nu l-am vazut si nu l-am semnat.Parcelele au fost pasunate si altele cosite.
Ma intreb cum NU au gasit 2ha si au confirmat cu precizie cu 2 zecimale suprafetele?
Ma intreb de ce au facut raportul dintre supraf. declarata de 28,39ha si cea confirmata de 10,07ha cand despre 5ha nici nu pomenesc?
Ma intreb de ce la APIA toleranta admisa este 20% si in LEGE este 30%?
Ma intreb de ce nu am decizie APIA pe 2010 si 2011 ?
Va rog sa-mi dati sugestii si solutii si va multumesc.
Posted on 10 martie 2012 la 10:01 am.
Antoniu says:
@Angela Andone-banuiesc ca va aflati in termenul legal de a apela la instante. Pentru aceasta, solicitati copii ale dosarelor de plata din 2009, 2010 si 2011. Din cate imi dau seama, neregulile din PV ar putea fi atacate in instanta. [email protected] este adresa mea de email.
Posted on 11 martie 2012 la 1:11 pm.
GHEORGHE says:
Multumesc pt raspuns
Gheorghe
Posted on 3 martie 2012 la 6:22 am.
Ileana says:
Trebuie sa mai depun pt 2012 altceva in afara de formularul clauzei de revizuire? Cei de la forumul APIA nu se pricep din păcate! Multam fain!
Posted on 2 martie 2012 la 2:59 pm.
Antoniu says:
@Ileana-administratorul Horumba sau cum l-o fi chemand, de pe forumu’ ala, a facut copy-paste la manualele Apia. La nivelul Apia, inca nu se cunoaste ce-i aia clauza de revizuire. In 2010, la o videoconferinta, cand se schimbasera doua standarde la GAEC, o directoare cu nume de pachet de agromediu, Mierlea cred, zicea clar ca acesta clauza se aplica doar pachetului P4, culturi verzi. Gresit! Asadar, depuneti luni o cerere la Apia, centrul judetean, centrul local si Apia central, functie de mare sau mic fermier, cu numar de inregistrare, adica in doua locuri, prin care solicitati inchiderea angajamentului de agromediu, fara rambursarea platilor efectuate pana la acea data, invocand art. 46 din Regulamentul Comisiei Europene, nr. 1974/2006, prin care spuneti clar ca nu sunteti de acord cu Cerintele Statutare de Management(SMR). La cat pricep astia, o sa va treziti cu sanctiuni, daca nu inregistrati cererea in doua locuri, asa ca, atentie!. Eco-conditionalitatea cuprinde Gaec-urile, cerintele minime si SMR-urile. SMR-urile au fost introduse ca obligatorii in 2012, in timpul angajamentelor de agromediu, fara sa fiti informata, deci puteti sa nu fiti de acord. De asemenea solicitati sa va puna la dispozitie formularele clauzei de revizuire si Anexa 29.
Posted on 2 martie 2012 la 4:28 pm.
Ileana says:
Trebuie sa mai depun altceva in afara de formularul pt revizuirea clauzei? Cei de pe forumul anonimilor de la apia.org.ro nu mi-au răspuns. Multumesc mult
Posted on 2 martie 2012 la 2:53 pm.
GHEORGHE says:
Buna seara,
Gratie faptului ca identificarile parcelelor s-au facut gresit , acum incerc sa corectez ce mai pot. Am o intrebare: in interiorul blocului fizic pot muta parcela chiar daca e declarata la agromediu ,fara a fi penalizat?
Cu multumiri,
GHEORGHE
Posted on 1 martie 2012 la 3:11 pm.
Antoniu says:
@GHEORGHE-daca pe parcela aveti declarat pachetul P4(cultura verde) agromediu puteti muta parcela. La acest tip de pachet este important sa mentineti aceeasi suprafata pe perioada angajamentului, indiferent de pozitia parcelei. Daca ati declarat parcele cu pachetele P1 si P2(pajisti naturale si practici agricole traditionale), nu puteti schimba pozitia lor pe toata durata angajamentului: aceleasi parcele in aceleasi blocuri fizice, pe toata perioada de cinci ani!. Pachetele P1,P2 si P3 se acorda pe parcela si nu pe suprafata totala a exploatatiei.
Posted on 1 martie 2012 la 4:19 pm.