In urma auditului Curtii de Conturi(CC) la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), Agentia Nationala Sanitar-Veterinara(ANSV), Directiile Sanitar- Veterinare(DSV) si Directiile Agricole si Dezvoltare Rurala(DADR), s-a constatat un prejudiciu de 12,4 mil euro adus bugetului de stat, ca urmare a platilor efectuate pentru cererile de subventie in sectorul zootehnic, in perioada 2007-2010. Raportul se poate citi aici.

Pana la data aderarii, 1 ian. 2007, sa ne amintim cum se dadeau cu generozitate bani din bugetul national, drept sinecura, taranului roman pentru a-i lua votul. Comisia Europeana(CE) a venit si ne-a limitat ajutoarele de stat destinate sectorului zootehnic, impunand anumite praguri si reguli europene. Nu puteam continua sa subventionam aiurea cu bani publici sectorul zootehnic, parte a unui program de dezvoltare rurala sustinut din bani europeni, fara o strategie. Astfel, Ministerul Agriculturii si-a facut strategia pe hartie, ANSV-ul si Apia ca intermediari, au inregistrat animalele, respectiv au facut plati. ANSV-ul devenise la un moment dat stat in stat si nu voia sa dea baza de date la Apia pentru interogare si efectuare de plati. ANSV-ul a fost ulterior trecut in subordinea guvernului. Nu mai zic nimic de medicii veterinari penali care au lucrat sub egida ANSV-ului sau firma care a facut baza de date a animalelor, tot pentru aceeasi agentie. A fost suficient ca Apia sa fie prinsa la mijloc si sa faca cu greu platile si controalele la astfel de subventii. Ceea ce nu a remarcat raportul CC este ca, baza de date a animalelor trebuie sa fie compatibila cu bazele de date alfanumerice si geospatiale ale Apia, o conditie ceruta de reglementarile comunitare pentru a avea un Sistem Integrat de Administrare si Control(IACS) si a putea face plati si pe suprafata. Daca in bazele date ANSV au fost declarate animale fictiv, inseamna ca s-au indeplinit Bunele Conditii Agricole si de Mediu(GAEC) si conditiile pentru a obtine plati pentru zonele defavorizate si plati compensatorii stipulate in PNDR. Toti fermierii care au solicitat subventii pentru animale, trebuiau sa fie inscrisi cu suprafete de teren si in Registru fermelor la Apia. Deci, pentru animale fictive s-au incasat si plati nejustificate pe suprafete destinate pasunatului, zone defavorizate sau plati compensatorii de agromediu.

CC trebuie sa-l anunte nu numai pe premier sau sa faca recomandari. Obligatoriu trebuie informate CE si Biroul de Lupta Antifrauda(OLAF) pentru platile europene incasate ilegal pe suprafata, ce decurg din declaratiile false pentru obtinerea platilor complementare in zootehnie(plati din bugetul national).


No Comments on “Raportul Curtii de Conturi privind platile in zootehnie 2007-2010”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. blaga elena says:

  buna ziua!va rog sa-mi scrieti ,,,de ce mama mea nu primeste subventia din 2008 ?dosarul este trimis la APIA !demult timp!va multumim

  1. Antoniu says:

   @blaga elena-mama dvs. a depus cererea la un centru local al Apia. Ea poate merge acolo si sa se intereseze de dosarul ei de subventie. Daca nu poate, puteti sa o faceti dvs. cu o imputernicire nortariala.

 2. Ignat Vasile says:

  Multumesc frumos! sper sa imi fie de folos!

 3. Ignat Vasile says:

  Buna ziua. ma numesc Ignat Vasile, sunt din satul Dimacheni, comuna Dimacheni, judetul Botosani. Am primit in luna decembrie a anului 2011 un plict de la APIA in care ma instiinta cu privire la subventiile acordate pentru cresterea bovinelor ca am fost penalizat pentru ca in anul 2008 aveam datorii la bugetul de stat, finante 20 RONI(asta presupun) pe care le-am achitat in august 2009 datorita faputului ca trebuia sa facem un imprumut la banca si trebuia sa ducem de la finante o adeverinte din care sa reiasa ca nu avem datorii la stat. Din cauza acestui fapt mi-au blocat subventiile la bovine , suna de 5900 RONI si in plus trebuie sa returnam subventiile primite in anii anteriori(2008, 2009, 2010. Ce as putea sa fac?trebuie sa returnez banii sau …as putea face altceva? ce ma sfatuiti? astept raspuns si va multumesc anticipat!

  1. Antoniu says:

   @Ignat Vasile- adeverinta prin care trebuia sa dovediti ca nu aveti datorii la stat s-a cerut doar din 2009, la dosarul de solicitare de subventie la bovine. Mergeti imediat la Apia, la centrul judetean, la Serviciul Autorizare CNDP si Ajutoare specifice Comunitare, Masuri de Piata si solicitati explicatii. Daca nu sunteti multumit de raspunsul inspectorului, solicitati o copie a dosarelor de plata pentru acesti ani, vedeti conditiile in care ati fost subventionat si veti observa ca doar din 2009 trebuia sa faceti dovada ca nu aveti datorii la stat. Asadar, returnarea subventiei din 2008 nu este legala. Faptul ca in 2009 v-ati achitat de restante, iar apoi ati beneficiat legal de subventie, in mod ilegal vi s-a cerut returnarea banilor din 2009 si 2010. Pentru orice decizie pe care o veti lua, studiati copiile dosarelor de plata, vorbiti cu Apia si abia apoi luati o decizie de a va adresa instantei.

 4. ion says:

  buna ziua am si eu o nelamurire , de vreo cateva zile am fost informat ca e posibil sa restitui bani pe subventia pe bovine 2007 – 2008 pe motiv ca nu am platit inpozitu pana pe data de 16 aprilie 2007si 2008 . va rog frumos sa ma informati ce imi cer acum , la primarie miau raspuns ca nu stiu deocamdata de ce , in cazul meu mai sunt nu sunt singurul .

  1. Antoniu says:

   @ion-adeverinte de la primarie prin care trebuia sa faceti dovada ca nu aveti datorii la stat s-au cerut din 2009, nicidecum in 2007 si 2008. Mergeti la primarie si luati o adeverinta cu situatia exacta a impozitelor dvs. din 2007 si 2008, apoi la Apia sa solicitati clarificari privind dosarele de plata bovine din 2007 si 2008, la serviciul Autorizare CNDP şi Ajutoare specifice Comunitare, Măsuri de Piaţă de la Centrul judetean.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>