hd-cwrsIntr-un apel de bun simţ adresat lui Dacian Ciolos de către Vlad Macovei de la Agrointeligenţa, acesta ii recomanda premierului, printr-un joc de cuvinte cu tâlc, să rezolve plaţile de la APIA prin a scoate softul şi a folosi hardul. Or, un program de calculator(soft) nu poate rula decât pe un suport fizic(hard), ceea ce sugerează că îndemnul lui Macovei se adresează unuia pentru care softu’-i hard şi ceapa-i brânză.

Așa după cum am mai anunțat, aprox. 1.500.000 ha din Campania 2015, au fost excluse de la orice tip de plată, datorită faptului că suprafața se afla în eșantionul de control prin teledetecție. La această suprafața s-a adăugat și eşantionul din controlul clasic.

Am evitat până acum să anunț datele de demarare a altor tipuri de plăți pentru că, așa cum ați văzut cu toții, APIA și SIVECO n-au reușit să respecte niciun termen de plată datorită softului de plăți care funcționează cu sincope.

După finalizarea acestor controale prin introducerea datelor în bazele de date geospațiale și controlul administrativ în baza de date alfanumerice, APIA a anunțat demararea plăților în data de 22.06.2016.
Startul plăților nu a fost lipsit de incidente, o pană de curent blocând serverele centrale și implicit funcționarea softului SIVECO, cel pe structura căruia funcționează Sistemul Integrat de Administrare și Control(IACS) de la APIA.

Achim Irimescu, șeful MADR, a acuzat în nenumărate rânduri că este sabotat de către vechea conducere a ministerului, inclusiv prin penele suspecte de curent, survenite în momentele în care s-a anunțat demararea altor tipuri de plăți. Acuzele lui s-au referit și la funcționari din interiorul APIA Central.

Astfel de pene au mai avut loc și în alți ani, iar strategia lui Irimescu, contestat și prin moțiunea de cenzură, este una tipic securistă. Încolțit din toate părțile, fără să facă reforme în minister și în agențiile din subordine, s-a ‘aruncat’ tovărășește în brațele șefilor marilor asociații și federații, spunând că aceștia îl susțin. A participat de zor la adunările sau manifestațiile lor, i-a mângâiat pe creștet ori le-a rezolvat probabil, ‘peste rând’, cererile de subvenție.

În județul Hunedoara există un singur lot de teledetecție de aprox. 84.000 ha, așa cum se vede mai sus Toți fermierii aflați sub acest lot au fost verificați iar acum plățile le vor fi deblocate.
Recomand ca toți fermierii să-și urmărească atent conturile bancare pentru a vedea ce plăți vor încasa pentru Campania 2015. Apoi să solicitaţi neapărat deciziile de plată de la APIA pentru a vă face socotelile și a vedea sumele de bani intrate ce corespund tipurilor de plăți pentru care ați aplicat, reducerile, sancțiunile,etc.

Nu uitați să reveniți cu atenție și concentrare pe cererea de subvenție pentru Campania 2016. În următoarea perioadă intrați pe cererea dvs., pe aplicația IPA Online și încercați să eliminați toate suprapunerile cu ajutorul vecinilor, pe care îi puteți contacta, având numele lor tipărit în IPA Online în ‘Controlul parcelelor digitizate’. Dacă aveți supradeclarari, în aplicație veți vedea că se vor genera notificări pe care le veți primi prin poștă acasă, după care trebuie neapărat să mergeți la APIA pentru clarificări. Dacă aveți de adăugat sau de retras suprafețe, o puteți face acum. Puteți, de asemenea, să modificați cultura, dacă în momentul depunerii cererii ați declarat altă cultură iar apoi ați schimbat-o.

Important este să aveți cererea ‘curata’ și conformă cu realitatea din teren. Orice control pe care îl veți avea, va constata conformitatea și completitudinea declarației de pe suport scris cu realitatea din teren, astfel încât, controlul administrativ al cererii și aprobarea plăţii pentru Campania 2016, să se facă mai facil.

Reamintesc faptul că, APIA face anual plăți în avans în perioada 16 octombrie-30 noiembrie. Diferența de plăți pentru cei care iau avans, și, plata integrală pentru cei care nu iau avans, se înfăptuiește prin plățile generale, care încep în 1 decembrie, anul curent, până în 30 iunie, anul următor.

Anul acesta, în mod excepțional, plățile generale pentru Campania 2015, se vor prelungi până la 15 octombrie 2016.


No Comments on “„Scoateți softu` și băgați hardu`!””

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>