Argumentele privind monitorizarea suprafetei cuprinse intr-o propunere de Regulament al Comisiei Europene si sustinute de catre APIA in ADDENDUM NAŢIONAL -2021 prin care „România va utiliza, începând cu anul de cerere 2021, tehnologia realizării fotografiilor cu geolocație în scopul furnizării de dovezi relevante pentru controale pentru a sprijini și completa metodele de verificare”, au relevanta si in fata instantelor de judecata.

Toate aparatele de masurat suprafate(GPS-uri) achizitionate de catre APIA inca din 2006 pentru inspectorii de la serviciul controale pe teren, aveau si au posibilitatea de a face si fotografii geoetichetate sau georeferentiate. APIA a preferat inca de la inceput fotografii digitale, achizitionand aparate simple de fotografiat limitele blocului fizic, limitele parcelelor sau culturile subventionate. Aceste fotografii se ataseaza in mod obisnuit rapoartelor de control clasic, dar si celor prin teledetectie atunci cand in cadrul acestui control se realizeaza si vizite rapide pe teren.

Cei gasiti in neregula la astfel de controale au contestat si contesta in instanta actele administrative, inclusiv fotografiile anexate, prin care li se cerea/cere returnarea subventiei din cauza neconformitatii intre declaratia de subventie si masuratorile pe teren.

Este cunoscut faptul ca fermierii au ajuns in multe cazuri in instanta sa conteste masuratori, probabil, facute fara deplasari pe teren ale inspectorilor de la serviciul specializat de control pe teren, ba mai mult, folosind si fotografii, altele decat cele aferente controalelor respective.

Astfel, APIA a decis ca din 2021 toate rapoartele de control sa fie insotite de fotografii care indica exact coordonatele geografice ale locului din care s-au executat, pentru a pune capat miilor de contestatii ale rapoartelor de control, in instatele din tara si mai nou de afara.

Activitatea de control prin teledetectie-2021, se va desfasura pe 35 de site-uri, reprezentate de doua loturi: Lotul 1 va cuprinde 18 zone cu un numar de aprox. 52.737 de fermieri controlati, totalizand 357.259 parcele si o suprafata de 350.101 ha iar Lotul 2 va cuprinde 17 zone cu un numar de aprox.37585 de fermieri controlati, totalizand 227.670 parcele si o suprafata de 377159 ha.

Tehnica teledetectiei consta in semnalele cu microunde trimise catre Pamant de catre satelitii radar si masurarea semnalului care revine, fara ca acesta sa fie perturbat de catre nori. Alti sateliti masoara lumina vizibila si lumina infrarosie reflectata de Pamant pe 13 lungimi de unda diferite.

Impreuna, satelitii colecteaza imagini, procesand automat seriile cronologice de date pe parcursul perioadei de vegetatie facand posibila identificarea culturilor si monitorizarea practicilor agricole desfasurate de catre fermieri pe parcelele agricole.


One Comment on “Controlul prin teledetectie-2021”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Staneci Ilie pantelimon says:

    Am avut și eu probleme cu controlul apia

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>