Noile pachete financiare aparute in plus, odata cu depunerea cererii de subventie la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) nu au reusit sa formeze o imagine clara asupra sprijinului comunitar dedicat spatiului rural romanesc.
La depunerea cererii si identificarea parcelelor pe harta, fermierii primesc informatii despre aceste ajutoare, drepturile si obligatiile ce le revin. In momentul cand sunt controlati, uita de obligatii.
Nu intamplator aduc in discutie acest subiect. Multi dintre dumneavoastra faceti proiecte si cereti beneficiarului, in conformitate cu specificul proiectului, sa faca dovada ca este inregistrat la APIA. De asemenea, dupa aplicarea criteriilor de selectie se poate obtine un scor mai bun si o calificare a dosarului, daca, beneficiarul face dovada derularii unor masuri suplimentare. Aceste masuri apar in copia dosarului obtinut de catre beneficiar de la APIA.
Dupa ce dosarul a fost acceptat pentru finantare, pe parcursul implementarii lui, veti avea surprinderea ca printr-o decizie, aparent arbitrara, Agentiei de Plati pentru Dezvortare Rurala si Pescuit(APDRP) stopeaza finantarea.
Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala(FEADR) gestionat de APDRP, finanteaza impreuna cu Bugetul National unele masuri care se regasesc in cerere de subventie a fermierului, viitor beneficiar al unui proiect cu finantare europeana.
Un protocol semnat intre cele doua agentii de plati, da dreptul APDRP de control asupra modului cum ii sunt gestionati banii si daca i se respecta toate cerintele.
Una dintre cerinte este si repectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Daca fermierul nu respecta aceste cerinte pentru care primeste bani din FEADR, atunci APDR poate dispune sanctiuni prin incetarea platilor.
Iata unul dintre motivele pentru care poate inceta finantarea unui proiect aflat in faza de implementare.
No Comments on “Stoparea finantarii unui proiect. Cauze posibile”
You can track this conversation through its atom feed.
Antoniu says:
@tavi-’Finantarea se acorda doar daca se respecta clauzele contractuale dintre beneficiar si APDRP’, ceea ce este adevarat. ‘Doar’ ca, APDRP urmareste modul cum ii sunt cheltuiti banii. Corect?
APDRP iti da banii. Tu, beneficiar mai primesti niste bani tot de la APDRP, bani care se reflecta si in conditia ‘adeverinta de la APIA’. In adeverinta se regasesc subventiile din Axa 2, M 211, 212 si 214 plus o parte din schemele de plati nationale directe complementare(PNDC).
La APIA se acceseaza masuri, scheme de plata, pe baza unui proiect-cerere de finantare, la care fermierul aduce documentatiile cerute de noi. Ai falsa impresie ca APIA e un fel de DADR la care s-au dat sinecure taranilor, dupa cum s-au schimbat conducerile politice. Gata, cu pomenile electorale!. Orice ban comunitar se da pe baza unei cereri de finantare/ proiect, cum vrei sa-i zici.
Pentru jud Cluj, functie de UAT-uri avem:
211-ZMD-50 euro/ha
212-ZSD-60 euo/ha
214- 124 euro/ha-Pajisti cu Inalta Valoare Naturala
– 58 euro/ha-Practici Agricole traditionale
– 130 euro/ha-Culturi verzi
la care se adauga si procente din PNDC. Bashka, la M141, APDRP iti mai da la criteriile de selectie la pct 2, 15 puncte si la 3, 20 puncte, daca folosesti M 211,212 si 214(pe baza de contract la APIA!)
Daca in aceste zone, aflate sub contract pe cinci ani(ex. ZMD), vine fermierul si imi ara pasunea aflata sub contract, nu respecta GAEC-urile, supradeclara blocurile fizice, nu declara suprafete, cultiva altceva fata de ce declara, da foc la miristi fara acordul autoritatilor de mediu,etc.,toate astea atrag sanctiuni si e posibil sa devina debitor la APIA. APDRP isi va recupera si ea banii din finantarea de aprox 80% pe care o face.
Pe scurt: FEADR mai da bani unei entitati care ii este debitoare? Informatiile acestea nu deruteaza pe nimeni. Ele sunt postate in premiera aici si pot fi CAUZE POSIBILE.
Posted on 17 ianuarie 2009 la 10:06 pm.
Tavi says:
Informatiile din acest articol referitoare la stoparea unui proiect sunt generatoare de confuzii si deja am auzit plangeri in acest sens, adica se transmit informatii false. Despre ce proiecte este vorba? Pe ce masura, ce axa? Daca este vorba de axa 2, da exista protocol, la platile referitoare la zonele defavorizate, dar in acest caz nu se poate vorbi de existenta unui „proiect”. Daca se face referire la proiecte de pe axa 1 atunci in nici un caz nu poate fi stopat un proiect deoarece nu se are in vedere „repectarea bunelor conditii agricole si de mediu”. Daca exista un protocol referitor la acest aspect, ce nr. are el si din ce data este? Daca nu sunt date concrete, articolul dvs. are un caracter speculativ si poate induce in eroare. Ex.: un proiect pentru o ferma de vaci care are adeverinta de la APIA (se cere pt suprafete mai mari de 1 ha „Document eliberat de Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura din care sa reiasa inscrierea in registrul fermelor”). Nu se va cere de catre APDRP verificarea „bunelor conditii agricole si de mediu” pentru a se acorda sau nu finantarea. Finantarea se acorda doar daca se respecta clauzele contractuale dintre beneficiar si APDRP.
Posted on 13 ianuarie 2009 la 10:15 pm.