Clauza de revizuire si adaptarea angajamentelor de agromediu
‘In conformitate cu art. 46 din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006, pentru a asigura
adaptarea angajamentelor in caz de modificare a standardelor obligatorii sau a cerintelor
relevante privind ecoconditionalitatea, se impune folosirea clauzei de revizuire.’
Prezentul articol se adreseaza fermierilor care isi depun cereri de subventie pe suprafata incepand cu 1 martie 2010 la Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) dar si functionarilor agentiei care inregistraza, verifica sau controleaza pe teren aceste dosare.
Conceptul de ecoconditionalitate face posibila legatura dintre platile pe suprafata si respectarea Bunelor Conditii Agricole si de Mediu(GAEC) si Conditiile Statutare de Management(SMR). Asadar, nu primesti bani daca nu respecti GAEC-urile si SMR-urile.
GAEC-rile cuprind standarde obligatorii pentru mentinerea terenului in bune conditii agricole si de mediu iar SMR-urile se refera la standarde pentru mediu, sanatatea animalelor si a plantelor, siguranta alimentelor si bunastarea animalelor.
Cateva standarde din GAEC si SMR s-au modificat in 2009 datorita schimbarii politicilor de dezvoltare rurala la nivel european.
Modificarea standardelor presupune si adaptarea angajamentelor de agromediu. Intr-un cuvant, daca ai semnat un angajament de agromediu(P1, P1+P2, P3) pe cinci ani acceptand vechile standarde, ai libertatea sa accepti sau nu, noile standarde. Cei care au avut anul trecut pachetul P1+P2, pot renunta la el in 2010 fara sa fie nevoiti sa ramburseze banii din anii anteriori. De asemenea, cei carora li s-au produs comasari de suprafete in cadrul exploatatiei sau terenurile fac obiectul unor lucrari publice(vezi autostrazi, hale industriale, etc.), contractul privind angajamentele de agromediu poate inceta sau poate fi revizuit. La depunerea cererii de subventie pe 2010 fermierul va solicita functionarului APIA formularul(Anexa 33) pentru incetarea contractului privitor la angajamentele de agromediu.
Noile standarde prevad ca la nivel de exploatatie sa existe un plan de fertilizare sau interzicerea fertilizantilor chimici pe parcelele aflate sub angajament de agromediu. Cei care nu reusesc sa tina o evidenta stricta a activitatilor agricole corelate cu standardele de agromediu vor trebui sa renunte la pachetele financiare in plus. Asta nu ii degreveaza de responsabilitati, respectarea in continuare bunele conditii agricole si de mediu pe intreaga exploatatie fiind obligatorie.
Trasabilitate
Comunitatea Europeana a introdus standarde de calitate si pentru baza de date care gestioneaza dosarele fermierilor. Astfel, incepand din 2010 APIA urmareste daca parcela cu pachet de agromediu(P1,P1+P2 sau P3)٭ si-a schimbat numarul sau blocul fizic, anul de referinta fiind 2008. Daca ti-ai schimbat printr-un document justificativ numarul parcelei dintr-un bloc fizic, in 2009, un functionar APIA cu o parola speciala, intervine in baza de date si face asocierea(mapare) intre cei doi ani, astfel incat sa se vada ca se respecta angajamentul de agromediu semnat pe cinci ani, in caz contrar, se restituie banii din anii precedenti.
In cazul in care exista o corespondenta intre cei doi ani, asociere facuta automat in sistem, cererea isi urmeaza cursul firesc pana la plata. Cazul in care iti transferi parcela unei alte exploatatii trebuie de indata sa anunti agentia in asa fel incat angajamentul pentru pachetele de agromediu sa nu fie intrerupt.
In baza de date se mai urmareste istoricul parcelelor(trasabilitate) care respecta sau nu mentinerea teraselor existente la 1 ianuarie 2007(GAEC3) sau daca floarea soarelui a fost cultivata sau nu mai mult de doi ani pe aceeasi suprafata(GAEC4). O alta noutate este urmarirea parcelelor care au pachetul P4, culturi verzi, ele putand fi cultivate in orice bloc fizic al exploatatiei, permitind rotatia culturilor, dar cu mentinerea suprafetei pe o perioada de cinci ani.
Exemplu:
Daca in 2008 ai avut declarate 24 de parcele, sa zicem, pe parcela 4a cu grau de 8 ha din blocul fizic 235 si ai solicitat P4, in parcela 11a cu porumb de 9 ha din blocul fizic 450 si in parcela 12a cu triticale de 5 ha din blocul fizic 376, in 2009 vom avea 4a cu porumb(schimb cultura) de 8 ha, 11a cu porumb de 5ha, 12 a cu triticale de 1 ha. Cele opt ha pentru care in 2008 am cerut P4 se regasesc in 2009 in parcelele 11 a si 12 a: 4 ha in parcela 11 a dar introdusa in cerere cu numarul imediat urmator ultimei parcele din cerere si in acelasi bloc fizic, adica, 25 a cu porumb de 4 ha in blocul fizic 450 cu P4 si 26 a cu triticale de 4 ha in blocul fizic 376 cu P4.
٭ P1-Pajisti cu Inalta Valoare Naturala
P2-Practici agricole traditionale
P3-Pajisti Importante Pentru Pasari
P4-Culturi verzi
Informatii generale pentru fermieri privind platile pe suprafata 2010
No Comments on “Trasabilitatea parcelelor agricole. Adaptarea angajamentelor de agromediu”
You can track this conversation through its atom feed.
Antoniu says:
@Miclea Lia-BF 134096-237 nu apare in stratul de referinta 2009. Probabil se vor inlocui hartile vechi cu altele noi, urmata de o actualizare si de accea nu se vad in Lpisweb. Va recomand sa solicitati in scris un extras de carte funciara de la Ancpi apeland la un expert geodez si veti afla imediat cine este proprietarul acestui bloc fizic. BF apartine probabil comunei daca amintiti de L.72/2002,l.18/1991. Apia nu tine evidente privind proprietatea asupra terenurilor.
Posted on 15 iunie 2010 la 9:54 am.
Miclea Lia says:
Va rog sa ma scuzati daca am gresit cumva adresarea dar nu mai stiu cum sa procedez.Consultand blogul d-voastra ,am citit lucruri interesante.Nu sunt fermier,sunt un proprietar al unei parcele (cu acte de propr.)pe care am reusit sa o identific pe harta-Siruta 139046-240(JUD.PRAHOVA-COM.MANECIU).Tot pe harta APIA am identificat si vecinul bloc 237,care este pasune.Intrebare-de unde pot afla oficial cui apartine aceasta pasune-am intrebat la ANCPI,nu stiu(sau nu doresc sa stie),comuna Maneciu nu e dornica sa ma ajute(desi prin L.72/2002,l.18/1991 ,aceasta ar apartine comunei.Va rog respectuos,poate maputeti invata unde sa ma adresez pentru a avea un raspuns oficial cu privire la apartenenta acestei pasuni.Interesul meu legat de aceasta problema este ca trebuie sa dovedesc efectiv ,ca aceasta pasune apartine(sau nu)Comunei.
Va multumesc anticipat si poate imi puteti da o solutie
P.S-accesand acum lpisweb,nu am mai gasit respectivul bloc fizic (237) si nici pe al meu(240),pe harta,asa cum a fost acum 2 saptamani.
Cu respect
Miclea Lia.
Posted on 15 iunie 2010 la 4:13 am.