Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, face mai nou pe investigatorul, cu veleitati de jurnalist de investigatii, afirmand ca o mare parte din laptele din magazine este produs din apa si lapte praf. Ar trebui sa ne ofere explicatii privind propria lui firma.
In imaginea de mai sus, fostul ministru Valeriu Tabara se afla in vizita de lucru la Procera, firma lui Stelian Fuia, in data de 31-08-2011. Pe cand o vizita asemanatoare ‘Fuia la Fuia’?
In perioada 2007-2009 a existal la APIA o schema de plata pentru culturi energetice, din bani comunitari(45 euro/ha). Din anul 2007 s-au acordat in Romania plati pentru culturi energetice pentru o suprafata totala de 22.000 ha, in valoare de 682.519 euro. Pentru anul 2008, suprafata a fost de 32.650 de hectare, cu o valoare de 1.470.000 euro iar pentru anul 2009, suprafata a fost de 69.509 hectare in valoare de 3.128.000 euro. Suprafata subventionata in UE in aceeasi perioada, a fost de aprox. 2.000.000 ha.
La nivelul anului 2008, Procera, firma lui Stelian Fuia, conform HG nr.1844/2005, aparea in contractele cu fermierii, cultivatori de plante energetice(rapita, floarea-soarelui, soia, porumb, etc), drept colector. Nici vorba sa indeplineasca aceasta conditie si nici macar nu era in lista agreata de ministerul agriculturii(producatori de biocarburanti, colectori sau prim procesatori). Fabrica de combustibil Procera era in faza de proiect. Procera avea inchiriate spatii de colectare, nu in proprietate, pe care le prezenta drept depozite colectoare, lucru nepermis de legislatie. La Apia Calarasi, Fuia are oameni care au lucrat si la Procera si care trebuiau sa-l informeze de conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca un colector. Un alt aspect a fost, faptul ca, Apia nu avea finalizat de catre firma de soft Siveco, modulul din baza de date care sa confirme actele prezentate de catre fermier(inclusiv contractul de vanzare-cumparare dintre beneficiar si colector, documentele care sa ateste statutul de colector, etc), pentru a beneficia de subventia comunitara.
Cu toate acestea, Stelian Fuia trebuie sa prezinte documentele prin care soia colectata de la fermieri a ajuns la prim-procesatori sau la fabricile de biocombustibil si nu transformata pe sest in hrana pentru animale. Sa faca dovada colectorului autorizat obligat sa tina urmatoarele evidente:
a) datele de identificare a beneficiarilor, prim procesatorilor si/sau producatorilor de
biocarburanti;
b) numerele de inregistrare a contractelor de vanzare-cumparare;
c) cantitatile de produse agricole energetice, pe fiecare tip in parte, preluate de la beneficiari;
d) cantitatile de produse agricole energetice, pe fiecare tip in parte, predate prim
procesatorilor si/sau producatorilor de biocarburanti;
e) suprafetele de pe care s-a recoltat materia prima aferenta culturilor energetice, pe fiecare tip de cultura, inscrisa in contracte.
O interogare a bazei de date de la Apia, a dosarele fermierilor care au avut contract cu Procera si un control al Biroului de Lupta Antifrauda(OLAF), vor putea arata daca soia s-a facut biocombustibil sau a ajuns lapte. Lapte praf.
No Comments on “Laptele, praf in ochi!”
You can track this conversation through its atom feed.