Nu a fost suficient dezastrul cauzat de ploile torenţiale din anul 2010, pentru ca, apoi, să se abată asupra oraşului în care m-am născut, Ocna-Mureş, alte două dezastre: prăbuşirea magazinului Plus în hăul unei vechi mine de sare, formându-se un crater uriaş, şi cucerirea oraşului de către mafia portocalie, votată de o specie de oameni unică în ţară, denumită bangăi.
Dacă până mai ieri, ocnamureşenii, uiorenii, ciunganii, cisteienii şi micojlăcanii erau denumiţi şuvagăi, de la ungurescul sóvágó(tăietori de sare), începând cu data de 11 iunie 2012, ei pot fi denumiţi bangăi.
Se pare că populaţia romă din oraş, aşa-zişii bangăi, a făcut diferenţa la votul din 10 iunie 2012, ea fiind majoritară în oraş şi în localităţile aparţinătoare, Uioara de Sus, Uioara de Jos(Ciunga), Cisteiul de Mureş, Micojlaca şi Războieni.
PDL, specializat în minorităţi, pungi, zahăr, ulei şi găleţi, a ştiut exact unde să insiste pentru a pune mâna pe frâiele oraşului. Un oraş străvechi, cu exploatare de sare de pe vremea romanilor, exploatare distrusă de industrializarea comunistă şi o fabrică de sodă închisă datorită unui management defectuos.
Miza câştigării primăriei oraşului Ocna-Mureş de către PDL rămâne un mister. Putem bănui doar faptul că fostul primar al comunei Noşlac-lansat în politică de Silviu Bianu, cel condamnat la noua ani de închisoare cu executare, după ce a luat mită din poziţia de director AJOFM Alba-, şi-ar fi dorit un refugiu la conducerea oraşului Ocna-Mureş ca urmare a unor presupuse anchete ale DNA.
N-au pus încă mâna pe putere şi consilierii PDL umblă deja prin bietul oraş, ameninţând în dreapta şi în stânga, precum temuţii consilieri sovietici din perioada stalinistă. O încăierare a şi avut loc, între un grup de romi care ar fi votat cu USL şi un fost plutonier major de miliţie, tatăl unui consilier PDL. În fond, consilierii reprezintă un număr de oameni care naşte întotdeauna controverse, unii dintre ei fiind certaţi cu legea, restanţieri la bugetul local, patroni de firme, doctori, etc.
Subiectele campaniei electorale au fost focusate pe închiderea spitalului de către coaliţia PDL-UDMR-UNPR şi redeschiderea lui, prin avizul dat de către noul ministru USL al sănătăţii, demolarea vechilor băi sărate sau intrarea în insolvenţă a primului combinat de sodă din România.
Nimeni n-a vorbit cu hotărâre despre locurile de muncă. În privinţa insolvenţei combinatului, istoricul desfăşurării evenimentelor ne arată că managementul defectuos a dat naştere la un nou cartier de locuinţe de lux, un ziar şi o franciză la o televiziune naţională, toate în municipiul Cluj-Napoca. Acest lucru, în traducere liberă, însemnând devalizarea fabricii de către şuvagăi şi transferul tehnologiei de producere a substanţelor clorosodice în afara graniţelor de către bangăii indieni, proprietari ai fabricii.
Pe de altă parte, ograda USL nu a fost nici ea ferită de critici dure. Această nouă uniune politică, inedită pentru un oraş pustiit, s-a trezit abia după ce a pierdut alegerile. Consilierii PSD trebuiau să susţină un primar ţărănist(ramura Victor Ciorbea-adevăratul PNŢCD) devenit peste noapte candidat PNL. Organizaţia PNL este condusă de un general în rezervă, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Alba şi vice-primar până la data de 10 iunie 2012. Am putea spune că, doar organizaţia PNL a fost mai bine organizată, însă sub comanda generalului n-au stat mai mulţi simpatizanţi decât sub cei ai preşedintelui PSD Ocna-Mureş. În degringolada renăscută din vechile orgolii locale şi în faţa unui PDL organizat la nivel de hoarda tătărască, USL Ocna-Mureş a ajuns să-şi facă o campanie ineficientă, fără să reuşească să transmită mesajele clare către populaţie ale fostului primar, care, a reuşit cu adevărat să menţină un echilibru financiar şi moral în oraşul de pe Mureş.
Hoarda a lovit în plină noapte un adversar pe care l-a studiat din timp şi în casa căruia avea deja stabilite punctele de diversiune şi atac.
De la nivel judeţean, campania a fost susţinută suficient prin prezenţele repetate ale lui Victor Ciorbea şi Teodor Atanasiu. Consilierii de imagine ai noului prefect de Alba şi ai candidatului la preşedenţia consiliului judeţean Alba, Teodor Atanasiu,  responsabili cu campania din Ocna-Mureş, n-au avut nicio eficienţă.
Una peste alta, preşedinţii de organizaţii locale ai PSD şi PNL Ocna-Mureş, trebuie să-şi asume înfrângerea şi să demisioneze de îndată. De asemenea, consilierii veniţi de la judeţ pe post de coordonatori ai campaniei din Ocna-Mureş, trebuie schimbaţi imediat.
Altfel, campania pentru alegerile generale din toamnă va fi compromisă în totalitate.

No Comments on “Ocna-Mureş, ‘oraşul prăbuşirilor’.”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. MartinUiorean says:

    Dupa 8 luni de „lupte seculare” ce se constata in Ocna Mures ? Ce se simte nou in administrarea localitatii? Ce vad ocnenii,ciunganii…etc in schimbare fata de politica locala promovata de catre persoanele hulite din perioada anteriora ?? Nimic nou sub soare !! Bangaii au invadat spatiul public ,oricum restrins fata de pretentiile unei localitati de referinta in trecutul nu-prea-indepartat,iar cetatenii obisnuiti se strecoara apatici prin bresele lasate.
    In afara de plata impozitelor si taxelor ( PENTRU CE ???)nu se simte nici o revigorare a vietii cotidiene! Minusul de la PLUS s-a extins in tot orasul !!!
    Nu se intrezareste nici o perspectiva .Oare nu exista nici un proiect de viitor ????

    1. Antoniu says:

      @MartinUiorean- priviti planul strategic 2008-2013 elaborat de echipa fostului primar Cristea aici si apoi trageti concluziile singur.

  2. nelu says:

    Excelenta luare de pozitie. Multumesc ptr revedere. Astazi am fost pana la Razboieni, la un prieten. Te am pomenit. Cu respect.

  3. Andrei Hannu says:

    1. Alianta putea veni cu o alta propunere, daca cea facuta nu era pe placul orgoliosilor, adica, sa fi avut macar reactie, opinie; nu, ei au stat deoparte.
    2. Campania, adica mersul pe strada, asa, in dorul lelii, a fost o plimbare de voie; cati dintre membrii USL au intrat in curti, au intrat in blocuri, sa bata la usi, sa vb cu oamenii? S-au multumit sa astepte sa vina lumea spre ei; si daca veneau, ok, daca nu, la fel, plecau mai departe.
    3. S-a mers mult prea mult pe campanie negativa.
    4. In discutiile anterioare, electoratul a si mintit, poate e dur spus, dar au fost multi care au declarat ca voteaza X si au votat Y; de ce, nu stiu, cum ziceam nu stiu algoritmul, regula. Teama? Duplicitate? Lipsa de franchete?
    5. Sicer, cred ca au fost si tradari din interior.
    OM

  4. Antoniu says:

    @Ruxandra I.-la saramura sunt ceva dosare.Se poate trece pragu’ dupa ce Daniel Morar nu va mai fi la DNA.

  5. Ruxandra I. says:

    asa asa, mereu vor fi supravegheati, si in cazul in care fac un pas gresit vor fi trasi la raspundere! e vremea sa punem piciorul in prag. adevarat tony? nota 10+ pt blog!

  6. Antoniu says:

    @Gabriella A. si Ruxandra-multumesc amandurora pentru felicitari! vom fi cu ochii pe toti cei care nu vor vrea binele orasului.

  7. Ruxandra I. says:

    Adevarat spus, felicitari pentru articol! mi-ar fi placut sa fie alta situatia in orasul nostru, dar se pare ca treaba merge din rau in mai rau.

  8. Gabriella A. says:

    Complimente pt articol…Ai descris cu o precizie de nedescris, starea de fapt si spirit de la Ocna…..
    Pardon…din RESERVATIA DE PORTOCALI…..

  9. Antoniu says:

    @anghel-a-l cita vesnic pe Tutea, fara sa fi facut vreunul dintre noi ceva in acesti ani, pentru societatea noastra, inseamna, dupa parerea mea, ceva lipsit de inteles. Nu ne aflam,insa, in aceeasi situatie, amandoi pretinzand ca totusi am facut ceva. A asocia vremurile de atunci, cu cele de acum este o eroare. O spun din postura celui care a luptat impotriva PCR,FSN,PDSR,PNL,PD si PDL prin fapte si nu prin vorbe, de mai bine de 22 de ani.

  10. anghel says:

    Mereu răsare acelasi soare, mereu trăiesc aceiasi prosti.» «nu cred că sînt singurul parazit ce creste în cutele societătii, nu?» — Vreau să mai trăiesc pentru a vedea dacă poporul român mai este, în sensul lui a fi în fire. Nu pot să l ajut cu nimic, dar această curiozitate mă stăpîneste. Vreau să văd ce se întîmplă cu haimanalele astea de comunisti si cu zevzecii ăstia de atei! Tutea, care, auzind întrebările ziaristului, îl întreabă: «Cine guvernează România astăzi? stînga?» — Da. «Atunci, nu există politică!» Mi am spus: elitele morale nu seamănă cu cele intelectuale. Mie îmi plac oamenii care fac judecăti. Cei care fac silogisme sînt, fată de Adevăr, ca acele curci care se încurcă printre popice.
    — Ati avut deseori dorinta de a vă implica în viata cetătii…
    — Cum să nu! Un mare intelectual care nu se implică în viata socială e un anahoret. De fapt, dacă gîndim pragmatic, societatea ar trebui alcătuită doar din savanti si ingineri…

    Omul e un animal care se poate însela si care însală la discretie.
    Din pacate traim aceleasi vremuri, cu diferenta ca culoarea politica e de stanga centru(PSD+PNL).

  11. Antoniu says:

    @Florina-valul de simpatie USL la nivel de tara, trebuia anticipat si exploatat si de catre votantii din Ocna-Mures. Nu discut capacitatile organizatorice si profesionale ale candidatilor. Asa, ne trezim din nou, cum am facut-o pentru d-l Dragut, cand am intervenit fiecare dintre noi cei plecati, pe la ministerele PDL pentru a salva orasul, sa intervenim acum la rugamintile viitoare ale d-lui Vinteler, pe langa ministerele USL pentru aceleasi lucruri. Daca s-ar fi votat Dragut, era mai simplu. Situatia se va repeta, nedrept, pentru Ocna Mures: spitalul probabil nu se va redeschide iar proiectul cu centrul balnear va fi blocat, doar pentru ca e un PDL-ist la conducere. Din pacate.

  12. Antoniu says:

    @Om-sincer,nici eu!

  13. Florina says:

    Sa lasam deoparte faptul ca dl Vinteler este PDL ist cine a-ti fi dorit sa castige profesorul de sport sau cel de desen ? Sa fim sincerisi realisti din raul cel mai mare dansul trebuia sa castige chiar daca este PDL ist.

  14. Om says:

    Corect.
    Caut de duminica incoace regula dupa care voteaza electoratul ocnean si nu o pot afla.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>