Asistam de ani de zile la o lupta crancena dintre doi fosti securisti, un marinar si un motan, lupta care ocupa prea mult spatiile media din Romania.
Daca sovietica ne-a mancat zilele revolutiei, cei doi securisti-antrenati in manuirea armelor si diversiune inainte de a fi trimisi la post-ne mananca sanatatea democratica. Lupta lor nu se va termina nici dupa alegerile prezidentiale din toamna, circul continuand, parca vad, prin inculparea marinarului.
Cei doi derbedei securisti notorii fac circ de ani de zile in Romania, compromitand carierele multor jurnalisti, in mod special, si bulversand in aceasi maniera si justitia, impartita precum mass-media in ‘ai nostri’ si ‘ai vostri’.
Cu toate acestea, unele anchete jurnalistice din ambele tabere au avut si au totusi un rol si efecte pozitive, ceea ce nu e rau.
Cronologic, amintesc aici anchetele celor de la Antene referitoare la achizitionarea de catre Ioana Basescu in comuna Nana, jud. Calarasi, a peste 290ha de teren arabil. Ancheta este in desfasurare si exista suspiciunea ca achizitia de terenuri s-a facut fara respectarea legii, si anume, prin cumpararea de terenuri si intabularea lor, de la falsi proprietari. Apoi, cumparatoarea Ioana Basescu a solicitat subventie de la Apia pe aceasta suprafata. Ea nu poate primi ajutorul solicitat daca nu face dovada dreptului de proprietate asupra terenului pana la 1 dec 2014 cand incep platile pentru Campania 2014. E putin probabil ca justitia sa se pronunte pana la aceasta data in privinta legalitatii tranzactiei, atata timp cat intreaga primarie NANA este anchetata dar si o parte din functionarii de la Cadastru.
Pentru a vedea averea dobandita prin cumparare de catre Ioana Basescu, se introduc numerele cadastrale din contractul de vanzare-cumparare, pe site-ul Agentie Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara(ANCPI).
O alta ancheta, de data asta prezentata de B1TV, se refera la modul in care firma GRIVCO SA, apropiata lui Dan Voiculescu, a arendat peste 2400ha de teren de la Agentia Domeniilor Statului(ADS) in comunele Baneasa si Gostinu, jud. Giurgiu. ADS a contestat in instanta contractul initial de arenda, procesele fiind pe rol. Prudenta, Grivco SA n-a mai depus solicitare de subventie la Apia in 2013, transferand intreaga suprafata pe o alta firma apropiata latifundiarului Voiculescu, Grivco Agro SRL, rebotezata SC Agro Seed Muntenia SRL, perfectand un nou contract de arenda. Cu cine credeti? Cu ADS, agentie cu care Grivco SA este in litigiu.
In aceasta situatie, Grivco SA recunoaste tacit ilegalitatea contractului prin neactualizarea cererii de subventie in 2013, ceea ce inseamna ca, din 2007 va fi luat ilegal subventii APIA, din bugetul national si bugetele comunitare FEGA si FEADR, daca instanta va anula vechiul contract de arenda. Acelasi post de televiziune a pus in discutie modul de atribuire si moralitatea noului contract de arenda dintre ADS, arendator, si firma rebotezata SC Agro Seed Muntenia SRL, arendas.
Cuminte si ascultatoare, agentia APIA a facut controale pe teren la Grivco SA in 2010 si 2012, dar si la noua firma SC Agro Seed Muntenia SRL in 2013, confirmand suprafata de aprox. 2400 ha, astfel incat, ‘clasa muncitoare’ sa nu suspecteze cumva faptul ca firmele apropiate lui Voiculescu n-ar fi controlate.
‘Cumintenia pamantului’, conform reglementarilor comunitare, promitea in 2007 ca toate exploatatiile care acceseaza subventii pe suprafata vor fi controlate. Unele exploatatii se controleaza cu dedicatie, altele prea des, altele niciodata. Riscul cel mai mare de a gasi nereguli il reprezinta dimensiunea exploatatiei. Cu cat este mai mare ferma cu atat creste riscul de a gasi nereguli. Acest factor de risc se introduce anual in analiza de risc pe care o face APIA, analiza premergatoare platilor pe suprafata. Cu toate acestea, multe exploatatii cu mari suprafete de teren nu au fost niciodata controlate, milioanele de euro din subventii fiind obtinute fara ca cineva sa vada daca terenurile au fost intretinute sau cultivate cu adevarat. Un exemplu este firma italiana SC Emiliana West Rom Srl, care are in proprietate si arenda peste 10.600ha in vestul tarii. Ea nu a fost niciodata controlata clasic pe teren cu GPS sau prin teledetectie. Presa locala a sesizat ani de zile faptul ca aceasta firma a distrus amenajarile funciare facute in parteneriat cu partea sarbeasca, sau ca a distrus fondul de vanatoare, flora si fauna din zona. Exista suspiciunea ca toti politicienii din Timisoara, dar si directorii APIA, au protejat de-a lungul timpului aceasta firma. O alta exploatatie necontrolata in vreun fel este Interagro SA, cu peste 18.300 ha in proprietate sau arenda. Exploatatia are o marime impresionanta si se intinde pe trei judete: Calarasi, Teleorman si Prahova.
Dubla masura aplicata de APIA si acolitii sai din minister ar putea da de gandit micilor fermieri, controlati la sange si facuti debitori de ani de zile.
« Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
Nici în mormânt! »
2 Comments on “‘Noi vrem pamant !’”
You can track this conversation through its atom feed.
Alex says:
Domnule Antoniu,am incercat sa accesez in 2012 un proiect pe masura 112,insa nu am reusit sa ating punctajul necesar.As dori sa ma lamuriti cu o chestie: faptul ca am fost inscris la APIA Vaslui inca din 2012 imi va afecta o noua cerere de accesare de fonduri pe care vreau sa initiez in 2015?? Mentionez ca in tot acest timp nu am avut niciun fel de activitate,si nu am reusit sa imi dau seama din Ghidul solicitantului,daca trebuie sa fiu inscris de cel putin 1 an,sau sa am cel mult 1 an la APIA,si,implicit sa am activitate??? Astept un raspuns concret !! Multumesc!
Posted on 17 iulie 2014 la 11:02 am.
Alex says:
Foarte frumos!!
Posted on 17 iulie 2014 la 10:56 am.