Principiile teledetectiei

Site-urile agricole abunda in aceste zile cu pareri ale ‘specialistilor’ APIA in materie de teledetectie si prezentarea firmei Gauss drept mare specialista in astfel de controale.

Gauss , singura de altfel, castiga pe banda rulanta, de ani de zile, toate loturile oferite de APIA pentru controlul prin teledetectie. APIA, in schimb, n-a prezentat niciodata concluziile firmei/firmelor care au facut controlul calitatii controlului prin teledetectie. Ceea ce, incontestabil, ne face sa ne indoim de calitatea lucrarilor facute de catre un singur executant.

In Campania 2015, site-urile mai sus amintine ne spun ca aprox. 60% din firmele controlate in jud. Mures si aflate sub lotul de teledetectie , prezinta coduri de neconformitate. Astfel, pentru necunoscatori, se afla abia acum despre erorile generate de diferenta dintre suprafata declarata de catre fermier si cea constata prin controlul prin teledetectie.

Nu se aminteste nimic despre erorile aparatelor de masurat ale inspectorilor de la controlul clasic pe teren, aparate(GPS-uri) care isi asteapta de ani buni recalibrarea sau inlocuirea.

Pentru cunoscatori, ma refer la functionarii APIA, se stie cum Gauss, in anii trecuti, cand controlul se efectua pe desene facute pe hartie in format A3, n-a ‘vazut’ pe hartile de foarte inalta rezolutie suprafete cu culturi, uneori si de 20 ha, inebunind fermierii cu ‘neconformitatile’ sale.

Erorile constatate la controlul prin teledetectie dar si la controalele pe teren, au o cauza penala despre care nu se vorbeste.

Imediat dupa incheierea perioadei de depunere a cererilor de catre fermieri la APIA, functionarii vad toate suprafetele digitizate. O parte dintre ele se suprapun, lucru neobservabil de catre fermieri. Ei isi vad propria cerere, o digitizeaza si vad suprapunerile din vecinatatea propriilor parcele pe care le rezolva sau nu. Functionarii, in sistemul Intranet, vad declaratiile si suprapunerile tuturor fermierilor. Suprapunerile sunt atat de numeroase incat nu exista timpul fizic pentru invitarea fermierilor la agentie si rezolvarea acestor neclaritati. Drept urmare, sefii de la APIA, presati de minister, ordona ilegal centrelor judetene si locale, pentru ca functionarii sa ‘traga’, tot ilegal, de limitele parcelelor digitizate, pentru a elimina suprapunerile si pentru a lua toti fermierii subventie. Atunci cand se desfasoara controlul prin teledetectie, este normal ca suprafata culturilor suprapuse pe suprafata declarata sa nu mai ‘puste’.

La fel se intampla si la controlul clasic pe teren, dupa incheierea datei de depunere a declaratiilor de suprafata si a ‘violului’ la parcelele digitizate efectuate de catre functionarii responsabili de dosare: inspectorii de teren incarca in GPS-uri parcelele digitizate si ‘trase’, merg pe teren si masoara parcela dupa coordonatele incarcate, dar si cultuara de pe aceasta parcela. Dupa descarcarea masuratorilor la parcela si la cultura, in calculatoarele APIA, se observa aceeasi diferenta dintre suprafata culturilor declarata si cea constatata pe teren.

Vina este datorata lipsei cadastrului general. Din acest motiv, majoritatea fermierilor, am putea spune, primesc ilegal subventii comunitare si nationale, pe declaratii de identificare de genul, ‘ia p’acilea‘, si nu pe suprafete aflate in sistemul national de referinta.

Conceptul de identificare a parcelei fara echivoc, este un semnal de alarma tras de catre Comisia Europeana, indreptat mai degraba impotriva autoritatilor pentru a cadastra suprafetele aflate in plati comunitare, decat impotriva fermierilor, care, in marea lor majoritate(aprox. 700.000 mii) nu au bani sa-si intabuleze pamanturile.

E suficient sa amintim ca Romania a fost sanctionata cu apox. 1 mld. euro datorita faptului ca APIA a calculat din 2007 subventia SAPS si CNDP de pe AXA I cu acelasi curs cu care au calculat masurile delegate de la APDRP(AFIR)de pe AXA II(PNDR 2007-2014). Cursul dat de Banca Centrala Europeana pentru AXA I era diferit de cursul dat pentru AXA II. Pentru acest caz penal nu a raspuns nimeni.

Asteptam acum, in lipsa cadastrului, sa returnam CE, din bani publici, banii de pe suprafete declarate aiurea si controlate la cacialma?


5 Comments on “Cacialmaua controlului prin teledetectie de la APIA”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Carmen says:

    Toti fermierii care sint proprietari de terenuri arabile stiu ca ADEVARATUL motiv pentru care nu se face cadastrarea sint ilegalitatile comise de OCPI- urile judetene care prin fals in acte in cirdasie cu mafiotii locali au mutat terenurile adevaratilor proprietari in coordonate si vecinatati care NU MAI CORESPUND CU ACTELE DE PROPRIETATE cu scopul de a-i improprietari pe acestia ilegal.
    CITI DINTRE PROPRIETARI SI-AU VERIFICAT in ultimii 3 ani schitele cafdstrale ale propriului teren la OCPI ca sa vada daca mai corespund cu vecinatatile din actele de proprietate ?
    DACA fermierii ar face aceste verificari, va garantez ca 90% dintre ei ar lua foc vazind ca din cauza falsurilor in acte facute de OCPI in ultimii 3-4 ani NU SE MAI POATE FACE CADASTRUL – caz usor de verificat in judetul CALARASI unde cadastrul este blocat in multe comune de insusi OCPI ca urmare a sesizarilor facute de fermieri dupa ce au descoperit ca le-au fost pratic ” MUTATE” proprietatile.

  2. Fermier says:

    asa sa fie domnule Antoniu..ne cunoastem din 2012 v-am dat cerere de prietenie pe facebok..dar vad ca nu ati acceptato inca.. al dvs prieten Cepareanu Sorin..si cu banii mai putin ca nea traso APIA anul asta de nea zapacit.

  3. Fermier says:

    La multi ani domnule ANTONIU…

    1. Antoniu says:

      @Fermier-Multumesc si La multi (b)ani in 2016!

  4. Balici Mihai says:

    D-le consilier
    Romania trebuie sa iasa din aceste structuri mafiote UE,NATO si sa se alinieze Rusiei d-lui Putin
    Ganditi-va ca pretul combustibilului care acum costa similar cu cel din Austria , ar fi pretul din Rusia la cca 70 de bani litrul
    Faceti socotelile cat ar costa 1 ha cultivat cu preturile aliniate Rusiei si veti vedea ca nu ne mai trebuie cei 150 de euro de la UE ,pentru care tara si-a instrainat bogatiile solului si subsolului ,si-a distrus intreaga economia , are o datorie istorica de 120 de miliarde de euro si se imprumuta anual de 20 de miliarde de euro pentru asi plati salariatii ,pensionarii si dobanzile
    Deci numai pedalati pe imbunatatirea sistemului creat de UE ,ca nu veti reusi ,ci mai bine sa aducem preturle in Romania la nivelul din 1992 care erau egale cu ale Rusiei de acum si luati aminte ca drumul Romaniei este similar cu al Greciei ,dar ne mai trebuie 2-3 ani

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>