Institutul National de Statistica(INS) a iesit de dimineata, prognozand o crestere economica a Romaniei, peste prognozele Bancii Mondiale si Fondului Monetar International.
Astia de la INS nu-s normali, am putea zice. Si dovedi.
‘Behaitul’ ala de la MADR, mancator de rosii de sera si carne de oaie, apare de luni de zile prin presa, laudand munca angajatilor APIA. Ar fi trebuit sa se puna de-a curmezisul, sa creasca salariile, nu sa asiste cu indiferenta la scaderea lor, la ce munca se depune acolo.
Pentru a fi in ton si cu fermierii nedreptatiti, as vrea sa le spun ca neregulile facute in dauna lor, probabil cu rea vointa sau din nestiinta, de catre unii functionari sau conducatori de centre locale si judetene, sunt in contrast cu platile masive efectuate catre restul fermierilor din tara.
Aceste plati sunt facute cu o munca istovitoare la calculator sau la controale pe teren, cu ore suplimentare neplatite, cu un soft de multe ori deficitar sau sanatate precara. Si, asta din 2006, fara intrerupere. Multi dintre fostii colegi au plecat din aceste cauze, iar altii au murit cu zile.
Dupa cum stim, INS face prognoze cu date culese de la alte institutii din tara, date de referinta si pentru institutiile europene, care fac prognoze la nivel continental.
Un proprietar de padure din Borsa, jud. Maramures, articol pe care il puteti citi aici, a reclamat la agentiile de profil locale si judetene, faptul ca i s-a taiat padurea fara acordul sau. Nemultumit de raspuns, a facut o plangere penala la procurorul sef, DNA Maramures. Acesta si-a restrans cercul de suspecti la diametrul unei ‘Portocale’, dispunand neinceperea urmaririi penale. Avocatul proprietarului de padure a atacat decizia de clasare, iar instanta a dispus refacerea dosarului de catre procuror.
In articolul semnalat, veti vedea o harta cu padurea defrisata, prezentata de catre fermier in fata procurorului, dar si o harta inainte de defrisare.
Harta se poate identifica geografic, iar in blocul fizic defrisat apar trei fermieri care isi depun cerere de subventie pe pasune, accesand si pachete de agromediu, facand, culmea, si dovada dreptului de proprietate sau folosinta. Blocul fizic are peste 350 ha, initial declarat neagricol, cu padure, pentru ca apoi sa fie declarat pasune, cu concursul Directiei Topografice Militare, prestator de servicii pentru APIA. Nu mai punem in discutie faptul ca la momentul anchetei si proceselor proprietarului de padure, Apia a schimbat din nou atributul celor 350 ha din pasune in neagricol, facandu-i debitori pe fermieri. Cum a reusit sa scoata din circuit o asa mare suprafata de pasune fara avizul MADR, este un mister pe care procurorul de caz ar trebui sa-l cerceteze.
Cautand pe site-ul INS localitatea Borsa din Maramures si selectand ‘paduri’, am dat o filtrare cu suprafetele localitatii, din 2005 pana in 2014. Aceeasi suprafata, 42412 ha. La fel si la ‘pasuni’, 9143 ha. Asadar, suprafata de padure si de pasune nu s-a diminuat in perioada 2005-2014. Mentionez ca fisierele selectate sunt semnate si asumate de catre functionari ai INS.
In concluzie, cu astfel de date eronate, se observa cum aria de prospectare se reduce in cazul oricaror statistici sau anchete privitoare la suspiciuni de frauda, datorita lipsei de comunicare intre agentiile statului, platite din banii nostri.
De aici apar si prognozele ‘in sus’ ale INS, in dauna tuturor categoriilor de salariati, carora le-a scazut salariul si implicit nivelul de trai.
„Indrazneste sa crezi in Romania condusa de oameni cinstiti PSD”, suna sloganul electoral PSD, inregistrat la OSIM.
No Comments on “Salariile la APIA in scadere,prognozele economice in crestere”
You can track this conversation through its atom feed.