Prezentele considerente se adreseaza fermierilor care isi vor depune cererea de subventie in Campania Apia 2018, dar si functionarilor Apia din toate centrele locale si judetene.

Nu toti fermierii stiu sa utilizeze aplicatia IPA Online si in cele mai multe cazuri apeleaza la functionarii Apia. Acestia ii ajuta conform instructiunilor Apia, in timpul serviciului, sau in afara programului.

In timpul serviciului si cu riscurile aferente, responsabilul de dosar il pune pe fermier sa semneze o declaratie : ‘Fermierul poate solicita asistenţă centrelor APIA în vederea realizării unei identificări corecte a parcelelor. În acest caz fermierul completează Declaraţia privind completarea cererii în IPA-Online, prin care declară că pe userul şi parola proprii, informaţiile din cererea unică de plată 2018 au fost operate/actualizate cu sprijinul funcţionarului APIA. Fermierul preia întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi veridicitatea datelor şi se angajează că nu va contesta ulterior datele înscrise în cererea unică de plată.

Riscurile la care se supune functionarul rezulta tocmai din instructiunea de mai sus data de APIA, prin care functionarul ii identifica si digitizeaza parcelele fermierului, dupa care il pune sa semneze, transferandu-i intreaga responsabilitate. Fermierul, fara sa stie ca anual se actualizeaza sistemul de identificare a parcelelor agricole(LPIS)- actiune despre care functionarul care ii prelucreaza cererea este perfect constient- se poate trezi ca prestatorul Apia, impreuna cu functionarii desemnati pentru actualizarea LPIS, sa-l faca debitor.

Din acest moment incepe sarabanda proceselor intentate de catre fermier impotriva APIA, pentru a i se anula actul administrativ de debit. Nu de putine ori, fermierii au afirmat in fata instantelor ca ei nu se pricep la softul geografic si ca functionarul responsabil de dosar i-a digitizat cererea. Din acest motiv, APIA i-a pus pe toti fermierii care nu stiau sa-si opereze o cerere, sa semneze si sa-si asume intreaga responsabilitate. In toate cazurile, instanta lucreaza cu propriile proceduri si va da dreptate APIEI, obligand fermierul sa inapoieze banii.  Sau agoniseala, daca acesta a aplicat pentru prima data pentru subventie.

Pentru a stopa un asemenea rapt, functionarul ar trebui sa sesizeze pana la data de 1 martie 2018 APIA Central, faptul ca zborurile nu sunt actualizate, actionand in IPA Online din ‘Harti’ stratul ‘Straturi diverse’ apoi ‘Data de zbor’. Se va observa, in fotografia de mai sus, existenta unor harti vechi(2011, 2012, 2013, 2015), unele neactualizate din 2011. Cum poti sa identifici corect parcelele, pe o harta veche neactualizata?

In momentul actualizarii LPIS, prestatorul(Directia Topografica Militara) si functionarii Apia pot micsora blocurile fizice. Fermierii declara initial corect in astfel de blocuri iar cineva le micsoreaza suprafata fara acordul lor , trezindu-se sanctionati. Or, asta este o incalcare a drepturilor lor.

Solutia ar fi ca Apia sa opereze cererea fermierului, in orice etapa, doar cu acordul acestuia.

Stratul cu cantec din IPA Online, menit parca sa te incurce, este stratul ‘ANCPI’- Parcele cadastrale. APIA plateste subventii agricole pe bloc fizic, nu dupa planuri parcelare. Totusi, agentia ar trebui sa seteze hartile ANCPI la scarile de lucru la digitizare, in numar de cel putin trei, de baza fiind scarile 1 :2500 si 1:5000. Veti observa ca la momentul digitizarii va veti afla de multe ori la o scara la care nu este vizibila harta ANCPI, ceea ce ar putea sa duca la suprapuneri sau depasiri ale limitelor blocurilor fizice.

Un alt aspect de care ar trebui sa tineti seama, este cel al activarii stratului de control, pentru a vedea daca ati fost sau nu la control : ‘La actualizarea digitizării parcelelor în aplicaţia IPA-Online 2018, fermierii care anterior au fost controlaţi pe teren clasic sau prin metoda teledetecţiei vor utiliza în mod obligatoriu rezultatele controalelor, prin activarea straturilor de măsurători şi se vor asigura că suprafaţa declarată este conformă cu suprafaţa utilizată.

Obligatia este si pentru functionarul care ajuta fermierul sa-si depuna cererea, pentru ca foarte multi fermieri nici nu stiu ca au avut vreun control sau uita , iar masuratorile poate nu sunt incarcate in IPA Online. Daca masuratorile nu sunt incarcate, functionarul intra in baza de date IACS,  unde constata existenta sau nu a ordinului de control clasic sau prin teledetectie.

Daca va mai amintiti, in anii trecuti, cererile de subventie contineau paragraful 16 . La fel , nici atunci fermierii nu stiau de existenta vreunui control, la data depunerii cererii, dar semnau ca primaru’:
16. Declar ca la momentul completarii declaratiei de suprafata am avut la dispozitie suprafetele determinate (constatate) în urma controalelor pentru cererea depusa anterior si parcelele digitizate asa cum au rezultat în urma controalelor conform art. 19 din Regulamentul CE nr. 73/2009, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 20 din Regulamentul CE nr. 1122/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Indata ce accesam o cerere care a avut control clasic pe teren, functionarul care ajuta fermierul dar si fermierul care se pricepe, poate activa stratul de control din campania precedenta. Pentru a verifica daca inspectorii au fost cu adevarat la control, atat functionarii responsabili de dosar cat si fermierii pot face o verificare: daca parcele digitizate si parcelele masurate, in anul de control, coincid perfect, inspectorul nu a fost pe teren. Totul se poate observa, regland imaginea la o scara mica in IPA Online. Este imposibil ca punctele de digitizare facute pe un scaun la calculator, sa corespunda perfect cu punctele luate in teren, manual sau automat, cu GPS-ul. Imediat trebuie sesizat acest aspect la centrul local si judetean APIA. Pentru a se lua masuri si ‘masuratori’ corecte, se pot face si altfel de investigatii in GPS, tocmai pentru a stopa astfel de practici.

Dar acesta este un subiect pe care l-am mai abordat.

Speram ca APIA sa fie la fel de pregatita pentru Campania 2018 ca si in alti ani iar neregulile, oricare ar fi ele, sa fie inlaturate cat mai rapid.


No Comments on “Capcanele cererii de subventie APIA 2018”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>