Ministerul Fondurilor Europene a anuntat oficial un bilant dezastruos de absobtie a fondurilor europene(0,09%) pe Programul Operational Capital Uman(POCU). Motivul nu poate fi altul decat bicrocratia excesiva a accesarii unor astfel de proiecte, birocratie dictata de la Bruxelles si intarita de autoritatile romane. In lipsa ei, se pare ca lucrurile au inceput sa se miste.
In acest sens, o asociatie de firme a prezentat la Cluj programul ‘START-Sansa pentru antreprenori si afaceri durabile’. Administratorul schemei de antreprenoriat este Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara, condusa de presedintele ei, ing. Dragos Frumosu.
Frumosu are o lunga experienta in acccesarea proiectelor comunitare, livrand pana acum peste 4000 de diplome de calificare membrilor federatiei si nu numai. Partenerii acestui proiect, POCU 82/3.7/105266, sunt: Euro-Link Consultants Srl, Asociatia Clubul Sportiv ‘Aqua 1969 Baia Mare’ si Asociatia Megline.
Proiectul face parte din Axa prioritara 3, locuri de munca pentru toti, avand Obiectivul tematic 8, privitor la promovarea unor locuri de munca durabile si de calitate si sprijinirea mobilitatii lucratorilor. Prioritatea de investitii este 8.iii, intelegand prin aceasta activitati independente, antreprenoriat si infiintare de intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi si a unor intreprinderi mici si mijlocii inovatoare. Obiectivul specific 3.7 al acestei axe prevede cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor mici cu profil nonagricol din zona urbana.
Cursul isi propune sa ofere instruire antreprenoriala pentru 660 persoane, 62 someri, 165 persoane inactive si 433 persoane care au un loc de munca, dar doresc sa infiinteze o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca.
Dupa ce ai facut cursul primesti o diploma de antreprenor recunoscuta. Daca vrei sa accesezi 40.000 Euro fara nicio contributie, in cadrul acestui program vei face un plan de afaceri. La final 80 de proiecte vor fi selectionate si subventionate cu aceasta suma.
Un procent de 10% dintre cei care nu participa la curs, dar prezinta un plan de afaceri viabil pot primi finantare.
In mare, nu-ti ramane decat sa contactezi administratorul acestui proiect si sa te inscrii, dupa care ti se va comunica rezultatul evaluarii dosarului. Apoi, incepi cursul, finalizat cu o diploma de absolvire. Etapa urmatoare este sa participi la concursul de planuri de afaceri. Daca planul tau este bun, din cele 80 admise de proiect, va trebui sa efectuezi un stagiu de practica la o firma care are obiectul de activitate prevazut in planul tau de afaceri. Firma te va evalua si va fi platita pentru perioada de consultanta de catre administratorul acestui proiect. Odata ce s-a incheiat aceasta etapa iti infiintezi o firma din banii tai, decontand ulterior administratorului proiectului toate cheltuielile.
Semnezi apoi contractul de subventie cu administratorul proiectului si primesti 75% din valoarea ajutorului de minimis de 40.000 Euro. In decurs de un an va trebui sa demonstrezi ca obtii venituri pe noua firma de 30% din valoarea primei transe de 75%. Numai in aceste conditii vei primii si ultima transa de 25% din valoarea ajutorului de minimis.
Pe firma esti obligat sa creezi minim 2 locuri de munca, iar sediul social si punctul de lucru trebuie sa fie in mediul urban. Afacerea trebuie sa fie nonagricola.
Adresele la care poti solicita actele de inscriere sunt : pentru judetele Bihor si Satu-Mare, [email protected], pentru judetele Maramures si Salaj, [email protected], pentru judetele Cluj si Bistrita-Nasaud, [email protected] si [email protected]
Succes !
No Comments on “Foduri europene pentru jud. CJ, BH, BN, SJ, MM si SM”
You can track this conversation through its atom feed.