Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, statul roman a acreditat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) dupa ce a indeplinit criteriile minime ale Uniunii in patru domenii de baza: mediul intern, activitătile de control, informarea si comunicarea, precum si monitorizarea.
Incepand cu Campania agricola 2007, APIA a efectuat plati catre fermieri pe baza cererilor de subventie. Dupa activitatile de control pe teren, agentia a constatat nereguli in declaratiile fermierilor.
Un tanar fermier, impreuna cu tatal sau, a intrat in analiza de risc, fiind selectionati ulterior la controlul clasic pe teren. Ambii detineau teren si animale. In urma controlului doar tatal fermierului a fost sanctionat. Imediat fiul acestuia a venit la responsabilul de dosar si l-a intrebat nedumerit: ” Cu ce-o gresit ticu!?”
In urmatorii ani, fermierii care au fost gasiti cu nereguli, au fost suspendati de la plata si li s-au recuperat banii din ultimii cinci ani de solicitare de subventie.
Intr-un limbaj colocvial, ca urmare a unei decizii a Curtii Constituționale a Romaniei(CCR) nr. 320, pronuntate in 12 mai 2021, APIA nu mai poate suspenda plata sau rambursarea sumelor solicitate de catre fermier decat in anul in care acesta a fost descoperit in neregula.
Altfel spus, nu se retrage plata si nu se aplica sanctiuni administrative in cazul neconformitatilor pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligatii care rezulta din aplicarea normelor privind:
a) schema de plata unică pe suprafata;
b) plata redistributiva;
c) plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu;
d) plata pentru tinerii fermieri;
e) schema de sprijin cuplat;
f) schema simplificata pentru micii fermieri.
g) ajutoarele nationale tranzitorii
h) Masura 10 – agro-mediu și clima;
i) Masura 11 – agricultura ecologica;
j) Masura 13 – plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice, ca urmare a identificarii de diferente de amplasament sau de marime a parcelelor agricole, din declaratiile din cererile de ajutor sau de plata si/sau in legatura cu cereri de ajutor sau de plata pentru anii anteriori.

Pe viitor, decizia CCR va reduce drastic procesele din instantele de contencios administrativ, în care fermierii cereau anularea debitelor constituite anterior datei la care au fost depistați cu nereguli. Asta nu înseamnă că fermierii nu mai trebuie sa respecte toate condițiile rezonabile pentru ca cererile lor de subventie sa intre la plata. Atenția lor trebuie sa fie sporita cu atât mai mult!.


No Comments on “„Cu ce-o gresit ticu?””

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>