Consiliul European a adoptat in 2016 un regulament privind condițiile aplicabile ameliorarii, comertului si importurilor in Uniunea Europeana a animalelor de reproductie si a materialului lor germinativ. Regulamentul priveste recunoasterea organizatiilor care desfasoara activitati de ameliorare, inscrierea animalelor in registre genealogice si zootehnice, testarea performantelor si evaluarea genetica, precum si dispozitii privind efectuarea controalelor oficiale.

Am vizitat targul Agraria 2022 organizat la Jucu, jud. Cluj. Fata de alti ani, s-au marit standurile presei agricole, firmelor de consultanta, ale autoritatilor centrale si locale de management in agricultura, universitatii agricole clujene si forumurilor de prezentare. Fermierii, mult mai instariti fata de alti ani si mai stapani pe propriile afaceri, au devenit probabil mai circumspecti in achizitii de utilaje, asocieri viitoare, accesari de proiecte si subventii agricole, comercializarea propriilor produse, etc.

Pentru inceput am intrat la un stand de prezentari de bubaline, bovine, ovine si caprine. Animalele prezentate aratau ca in reviste, spalate, tunse, grase si frumoase. Intreband un fermier, care isi prezenta la stand cateva oi si un berbec, de ce berbecii din alte tarcuri au talie aproape dubla fata de a lui, acesta mi-a raspuns ca cei cu talie dubla sunt, probalil, „umflati” artificial.

Mi-am dat seama imediat de ce anume se umfla berbecii la fudulii pentru ca miza este mare: te lupti ca societate comerciala de ameliorarea rasei sa te avizezi ca sa conduci registrele genealogice, dupa care te avizezi in vederea comertului cu animale de reproductie de rasa pura din speciile ovina sau caprina si a comertului cu material germinativ provenit de la aceste animale.

Intr-un cuvant, daca ai monopolul pe toate cele trei paliere, registru, comert cu material genetic si comert cu animale de rasa si mai si umfli berbecii sau tapii cu chimicale la fudulii, facandu-le sperma neperformanta, faci la bani de-i intorci cu lopata.

Scandalurile din anii anteriori in aceasta privinta, vizitele la Bruxelles ale fermierilor, la ministrii de resort, la APIA, Olaf, la Parchet nu au linistit apele, dand impresia ca ameliorarea acestor rase este un sistem dereglat de tot felul de firme sau indivizi pusi pe capatuiala.

In loc sa rezolve aceste probleme, toate institutiile se „trag” in poze anual la toate targurile, glorificand oaia, capra, berbecul si tapul.

Poate Parchetul European va rezolva si aceasta problema.


No Comments on “Ameliorarea raselor din speciile ovina si caprina, un sistem parazitat”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>