‘Bulgaroii cu ceafa groasa’ au mintea mai ascutita decat a noastra. Recent au interzis firmelor cu sediul in paradisurile fiscale sa faca afaceri in Bulgaria.
La noi exista si in agricultura, firme care au sediul in astfel de paradisuri, cum ar fi SC INTERCEREAL SA MOVILA cu sediul in Belize.
Ar fi o nimica toata daca toate contractele de arenda, concesiune, in general, dovezile privind dreptul de proprietate sau de folosinta ar fi in regula.
Va inchipuiti cumva cam cati bani ar trebui sa recupereze APIA din subventiile date pana acum, daca se va face cadastrul general si se va constata ca mii de firme agricole nu au avut documente in regula-dovedite de instate-, privind dreptul de proprietate sau de folosinta?
Sau daca se va constata ca suprafata fermelor a fost constituita din informatii confidentiale obtinute din interiorul agentiei?
In plin scandal privind modul de arendare sau concesionare a terenurilor statului, detinute de ADS sau Academia Romana, se trece usor peste faptul ca SIVECO a beneficiat de subventii APIA. Aceasta firma a facut bazele de date alfanumerice si geospatiale ale APIA si ar putea fi banuita ca a ‘vazut’ suprafete libere, inaintea tuturor, pentru ca apoi sa solicite rapid contracte de arenda sau vanzare-cumparare. Pe site-ul de plati al organismului coordonator pentru FEGA si FEADR(apdrp.ro), SIVECO figureaza cu plati efectuate in 2012 si 2013 pentru campaniile agricole din 2011 respectiv 2012 cu o suma totala de peste 2 mil de euro.
De asemenea, exista suspiciunea ca o parte a expertilor straini, care au lucrat pe proiectul comunitar de constituire a agentiei APIA, sa stea ascunsi in diverse firme agricole din tara, beneficiare a unor importante subventii. Este moral acest lucru sau penal?
Inseamna ca firmele prietenilor sau rudelor lui Voiculescu, respectiv Basescu, sau alte cateva sute suspectate ca nu au avut contracte de arenda in regula, sunt floare la ureche.
In astfel de situatii, Apia trebuie sa recupereze, daca instantele de judecata anuleaza contractele de arenda, sute de milioane de euro, inainte ca cei de la OLAF sa se sesizeze.
Un alt aspect, care tine de siguranta nationala, ar fi situatia in care firme straine au in proprietate sau arenda intinse suprafete agricole de la frontriera de stat. Un exemplu ar fi firma italiana SC EMILIANA WEST ROM din vestul tarii sau firmele detinuta de cetateni arabi din sudul tarii, S.C. AGRO CHIRNOGI S.A. si S.C. MARIA TRADING S.R.L.
Dupa cum stim din 2011, actualizarea blocurilor fizice pentru APIA este executata, ca un serviciu externalizat, de catre Directia Topografica Militara.
Fara a fi prapastiosi in scenarii privind siguranta nationala, trebuie sa acceptam faptul ca tocmai pe granitele tarii exista suspiciuniile cele mai mari privind evaziunea fiscala.
A pune raul in fata este un scenariu menit mai degraba sa previna decat sa descrie posibile fapte de coruptie.
De aceea, ochii atintiti asupra celei mai mari agentii din tara, care efectueaza plati comunitare si din bugetul national, nu fac decat sa atraga atentia autoritatilor ca trebuie sa intram grabnic in legalitate cu toate procedurile: cadastrul general efectuat cat mai repede si intrarea in legalitate a proprietatii si a dreptului de folosinta asupra terenurilor, pentru a elimina toate suspiciunile privind platile APIA.
No Comments on “APIA, o vaca de muls bani comunitari”
You can track this conversation through its atom feed.