Ordonanta de Urgenta pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) si k) din Legea nr. 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, modificata prin Legea 149/ 2015 din 24.06.2015, ar trebui sa intre de urgenta in atentia DNA!
Suspendarea alin.(1) lit.c) de la art. 23 din Legea nr. 407/2006, <<c) pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie>>, intra in contradictie cu Bunele Conditii Agricole si de Mediu(GAEC 7 – Intretinerea pajistilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de pasunat de 0,3 UVM/ha si/sau prin cosirea lor cel putin o data pe an).
Prevederea de la alin.(1) lit.c) de la art. 23 din Legea nr. 407/2006, modificata prin Legea 149/ 2015 din 24.06.2015(promulgata), a fost intocmita conform Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, din 11.12.2013.
Art. 10 din aceste norme spune clar: ‘Introducerea animalelor pe pajisti este permisa doar in perioada de pasunat prevazuta in amenajamentul pastoral‘. Amenajamentul pastoral se afla in Ghidul-Cadru
pentru amenajamentul pastoral, anexa la Hotararea nr. 78/2015 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.064/2013
Ghidul-Cadru, in conformitate cu normele de ecoconditionalitate spune la paragraful 5.4.1:
‘5.4.1. Durata sezonului de pasunat
Se precizeaza data inceperii si incheierii pasunatului, stabilindu-se numarul zilelor de durata a pasunatului, pe fiecare trup de pajiste in parte. Pentru determinarea duratei de sezon se va tine seama de altitudine, factori limitativi, conditii climatice extreme, traditie locala.
Momentul inceperii pasunatului rational se face cand:
..
e) după 23 aprilie.
Durata sezonului de pasunat este determinata in primul rand de durata perioadei de vegetatie care este legata mai mult de perioadele de seceta la campie si deal si de temperaturi scazute pentru zona de munte astfel:
a) campie: 190-210 zile la irigat (aprilie – octombrie) sau 100-150 zile la neirigat;
b) dealuri: 140-180 de zile (mai-septembrie);
c) munte: 90-150 de zile (iunie-septembrie);
d) subalpin: 60-100 de zile (iunie-august).
Incetarea pasunatului se face cu 3-4 saptamani (20-30 de zile) inainte de aparitia ingheturilor permanente la sol.‘
Iata ce spune acest GAEC7, pag.15 din Ghidul de ecoconditionalitate : ‘Obiectivul acestui standard este evitarea deteriorării pajistilor permanente prin masuri de intretinere si exploatare rationala. Legat de intreţinerea si exploatarea rationala a pajistilor, fermierii trebuie sa mai respecte urmatoarele:
– primavara, sa nu inceapa pasunatul prea devreme, cand solul este inca umed, pentru
ca acesta se batatoreste si se pot forma gropi, se distruge vegetatia, iar pe terenurile in panta se produce eroziunea solului;
– pasunile inundate nu vor fi pasunate mai devreme de 2 saptamani de la retragerea
apelor;
– pajistile care nu sunt pasunate in cursul unui an calendaristic se cosesc cel putin o
data pe an;
– masa vegetala cosita trebuie adunata in maxim 2 saptamani de la efectuarea cositului;
– toamna, pasunatul sa inceteze cu aproximativ 25–30 de zile inainte de venirea
ingheturilor permanente prognozate.’
Acest standard GAEC7 trebuie respectat de catre fermieri. Altfel, inspectorii APIA de la controale pe teren sunt nevoiti sa aplice sanctiuni pecuniare fermierilor.
Prin suspendarea de catre guvern a unui articol de lege, care suspenda implicit acest standard, se aduce o atingere grava a intereselor financiare ale CE, prin aceea ca, APIA va acorda ilegal subventii in Campania 2015(perioada de plata 1 dec. 2015-30 iun.2016) pe terenuri care nu respecta standardele de ecoconditionalitate in integralitatea lor- considerand ca oierii incepand cu 2007 au respectat GAEC7.
Pe de alta parte, solicitarea oierilor de a ridica interdictia din legea vanatorii cu privire la pasunat, confirma faptul ca, niciun oier din aceasta tara nu a respectat pana acum GAEC7. Inseamna ca APIA a efectuat plati necuvenite catre toti oierii incepand cu 2007.
Ditamai fostul comisar pe agricultura, care a reformat, chipurile, agricultura europeana, Achim Irimescu, alt specialist in agricultura sau noul dir. gen. al APIA, Ioan Merca, cum de nu s-au sesizat?
De la ultimul nu te poti astepta la ceva pentru ca e de la APIA, dar de la primii doi care cunosc, dupa cum afirma, legislatia europeana si nationala in materie, ne-am fi asteptat mai mult.
Priviti cum motiveaza ‘specialistul’ in agricultura Achim Irimescu suspendarea articolului cu pricina: ‘ Interzicerea miscarii animalelor in perioada 6 decembrie – 24 aprilie, si
impunerea stabulatiei permanente, determina imbolnaviri ale ongloanelor(Copita care acopera complet ultima falanga a fiecarui deget-DEX), imbacsirea
cojocului de lana care genereaza boli ale aparatului respirator, conducand astfel la
pierderi majore in randul efectivelor de animale.
In cadrul raselor de ovine din Romania, rasa turcana este majoritara, fiind o
rasa creata de-a lungul secolelor in libertate, iar limitarea miscarii in ferestrele iernii
conduce, implicit, la degenerarea genetica a populatiilor de ovine din aceasta rasa,
fapt ce constituie o pierdere importanta a patrimoniului zootehnic national.
Avand in vedere ca majoritatea fermelor din Romania sunt ferme cu crestere
in sistem extensiv, care nu au surse de apa proprii, iar interzicerea deplasarii
animalelor la sursele de apa naturale, respectiv rauri, lacuri, izvoare, genereaza boli
metabolice cauzate de insuficienta consumului de apa si conduce la diminuarea
semnificativa a efectivelor de animale.’
Impactul asupra mediului, pentru care semneaza Cristina Pasca-Palmer de la Mediu, este unul fain-frumos. Citez: ‘Impactul va fi deosebit de benefic pentru ca are in vedere valoarea naturala
a terenului si mentinerea echilibrului ecologic intre speciile de animale,
domestice si salbatice.’
Ordonanta contra ongloanelor si imbacsirii cojoacelor este finalizata cu semnatura lui Dacian Julien Ciolos.
Eu stiam ca de Bunele conditii agricole si de mediu(GAEC) si de sanatatea animalelor se ocupa fermierii pentru care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) ii plateste din FEGA, FADR si bugetul national, nicidecum guvernantii.
Apai, no! sa-i iertam??
OLAF, DG AGRI, DLAF, DGA, DNA? hai, la treaba, ca tot o tineti langa-balanga cu controalele la fondurile comunitare!
No Comments on “Ordonanta de Urgenta a lui Ciolos, in atentia DNA”
You can track this conversation through its atom feed.