De când a venit în fruntea MADR, Petre Daea face plăți, dă comunicate în numele APIA, semnează orice, se subtituie firmelor de consultanță și înființează cooperative private prin ordin de ministru, previzionează producțiile anului 2017 la tomate în km de tiruri, nu în tone, pentru că îi place riscul, așa cum rezultă din propriile declaraţii.
Un comunicat postat pe site-ul agenției de plăți ne spune că MADR, prin APIA, anunță demararea plăților la ANT1(Ajutoare Naționale Tranzitorii). Pentru necunoscători, ANT-urile sunt fostele PNDC-uri(Plăți Naționale Directe Complementare), plăți în sectorul vegetal pentru culturile aflate în teren arabil.
APIA a ajuns astfel o agenție tratată precum curvele de pe centură.
Întreaga conducere administrativă este actualmente provenită din MADR. Să ne amintim de ziua în care generalul Florian Coldea a fost înlocuit de la conducerea operativă a SRI, directorul general Siveco a ieșit la rampă, vorbind în numele Apia despre plăți. Fermierii și funcționarii cunosc bine ‘frăţia’dintre Siveco și firmele lui Sebastian Ghiţă în câştigarea licitațiilor pentru bazele de date ale agenției. Amintim că Sebastian Ghiță este cel care cânta ‘La Chilia-n port’, varianta statului de drept, cu Florian Coldea și Codruţa Kővesi. Ce a urmat se știe.
Într-un cuvânt, APIA este o agenție eminamente informatizată, la care fermierii vin să ceară bani, nu sfaturi despre metodele de gestionare a unei ferme, în numele căreia vorbește acum MADR și Siveco.
Toți specialiștii APIA au fost înlăturați discret, luându-le locul oamenii sistemului securist, pe partea de informatizare și manevrat bani publici, iar pe partea de sfaturi, consultanță și raportări producții ceauşiste de oamenii MADR-ului , condus de un celebru tovarăș de nădejde al vechiului regim comunist.
Comunicatul mai spune că plafonul aprobat pentru anul de plată 2016 este de 119.422.100 euro pentru 680.000 de fermieri, reprezentând echivalentul a 531.870.207 lei, și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/ha, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/ha, iar plătile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.
Nu se suflă niciun cuvânt despre restanţele anului de campanie 2015 sau de faptul că alte plăți din 2016 nu pot fi efectuate pentru că nu este finalizat controlul clasic și cel prin teledetecție.
Unii fermieri îmi spun că în Campania 2015 nu au avut vreun control, au decizie de plată, şi cu toate astea, cererile lor au fost întoarse în control administrativ. Apia se justifică prin erori care nu au fost luate în calcul inițial sau prin nerespectarea unor prevederi ale legii. Nu contează că fermierii astfel blocaţi la plată pe 2015, nu pot încasa nici plata pe 2016.
În privința teledetecției sau a controalelor clasice pe teren în 2016 este haos total. Unele judeţe au încheiat controalele, în altele se lucrează de zor. Atât de harnici au devenit inspectorii încât merg din casă în casă și îi pun pe bieții fermieri să semneze în alb rapoartele de control, motivând că nu mai au timp să meargă efectiv să măsoare sau să verifice parcelele pentru că așa li se cere de la centru.
Am încercat să aflu care este realitatea. Dacă ne uităm pe secțiunea ‚Achizitii’de pe site-ul Apia, vedem că agenția cauta prin licitație publică, la data de 10 februarie 2016, o firmă care să-i facă „Servicii de Control al calităţii prelucrării imaginilor satelitare suplimentare, achiziţionate de la Agenția Spațială Europeană-ESA, pentru finalizarea controlului prin teledetecție aferent anului de cerere 2016”. APIA negăsind încă firmă pentru astfel de servicii a trecut, probabil, la controale clasice pe teren , pe repede înainte, punând fermierii să semneze rapoartele în alb.
După efectuarea controlului calității controlului prin teledetecție, firma Gauss va putea livra către APIA toate rezultatele, declanșându-se astfel controalele administrative în baza de date și apoi toate plățile către fermieri, aferente anului de campanile 2016.
One Comment on “APIA autorizează la plată ajutoarele naționale tranzitorii(ANT1)”
You can track this conversation through its atom feed.
Ursu Stefan says:
Nu stiti daca as vrea sa accesez fonduri europene si nu am pamant sau pasune am doar 200 de oi si as vrea sa accesez fonduri europene as putea?
Posted on 1 martie 2017 la 6:26 pm.