Catalin Tolontan continua seria dezvaluirilor pe site-ul sau, privitoare la un controversat personaj, reprezentant al unui trader chinez, care a cumparat productie pe doi ani de la Cupru Min SA.
Din punct de vedere jurnalistic, ancheta este cu adevarat spectaculoasa, daca e sa privim doar sub aspectul controversatului personaj. Insa, demersul lui Tolontan, prin publicarea contractului comercial dintre Cupru Mun si traderul chinez, lezeaza interesele comerciale ale partilor, partea romana fiind reprezentata de insusi statul roman.
Statul roman ar putea fi acuzat de incalcarea propriilor reguli privind siguranta nationala pentru ca, initial, i-a ridicat cetatenia personajului cu pricina, pentru ca apoi sa-i permita intrarea in tara in postura de cetatean chinez reprezentant al trader-ului care face afaceri cu Cupru Min.
In aceeasi masura, cei care au dat presei si aceasta l-a facut public, fara acordul partilor, un contract confidential comercial intre o firma strategica si un partener comercial, ar putea sa fie acuzati la randul lor, de acelasi atentat la siguranta statului roman.
Din punct de vedere comercial, caci de aici a pornit toata tevatura, firma Ronefer a cumparat productia timp de opta ani de la Cupru Min, ajungand in 2017 sa se ‘lupte’ la licitatie cu Trafigura si Glencore, firme carora pana mai ieri le vindea concentratul de la Cupru Min, concentrat revandut pe piata chineza.
In momentul in care traderul chinez a aparut la licitatie, oferind un pret mai bun fata de tripleta Ronefer-Trafigura-Glencore, normal ca au aparut contestatii.
Consiliul Concurentei ar putea verifica daca nu cumva tripleta s-a inteles la pret, incercand sa-si mentina probabil pozitia dominanta.
Referitor la siguranta nationala, sintagma a fost scoasa la inaintare de servicii in toate institutiile publice. Astfel, angajatii de la stat erau si sunt obligati sa respecte confidentialitatea privind documentele cu asa-zisul caracter secret ce tin de siguranta nationala, pentru ca, in spate, cei care au impus aceasta sintagma sa-si faca nestingherit toate afacerile.
Tolontan acolo bate, dar nu spune decat jumatati de adevar.
Marea intrebare este de ce nu a cerut in demersul sau jurnalistic, inca de la inceput, un punct de vedere de la Cupru Min, mai ales ca presedintele consiliului de administratie al Cupru Min este nimeni altul decat fostul jurnalist Radu Cosarca ? De ce, Hotnews, care initial si-a constituit articolul pe ancheta lui Tolontan, a stiut sa ceara si sa i se raspunda, un punct de vedere de la Cupru Min ?
Preocuparea excesiva pe subiectul chinezului care ar incalca siguranta nationala, ar putea dovedi contrariul, si anume, faptul ca intreaga ancheta ar putea avea drept tinta recastigarea contractului de catre Ronefer si inlaturarea chinezilor din afacere.
E bine de stiut faptul ca Marc Rich(in poza, decedat) de la Glencore a facut afaceri cu regimul Ceausescu si a fost initiatorul ideii de a se face un muzeu in Israel, spre aducere aminte a suferintelor evreilor traite in Romania.
Cand l-am sunat in 2006, in apararea lui Paul Goma, pentru a-l intreba daca ar sustine ideea unui muzeu in Romania in memoria unor romani ucisi pe frontul in retragere sau in perioada comunistilor debarcati de Moscova, a inchis apoi a blocat imediat ‘masa rotunda’ de pe site.
Pana una alta, Cupru Min si trader-ul chinez trebuie sa-si apere contractul comercial, absolut legal, prin orice mijloace, peste manevrele de culise ale securistilor vechi si noi.
No Comments on “Romania neferoasa”
You can track this conversation through its atom feed.