Acțiunea grefierilor brașoveni desfășurată în anul 2022 la o instanță brașoveană, a determinat Curtea de Apel Brasov să admită sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept: „Dacă în interpretarea şi aplicarea prevederilor art.6 lit. b şi lit. c din Legea nr. 153/2017, la stabilirea nivelului maxim de salarizare aflat în plată, se poate ţine de cont de majorările salariale acordate prin hotărâri judecătoreşti definitive, altor salariaţi care prestează aceeaşi activitate, în cadrul aceloraşi instituţii sau autorităţi publice.”
În data de 11.12.2023 ÎCCJ a decis: ” Decizia nr. 80 în dosarul nr. 2435/1/2023
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov – Secția civilă, în dosarul nr. 2710/62/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecință:
În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 6 lit. b) şi c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că principiile nediscriminării şi egalității pot fi invocate pentru egalizarea la nivel maxim a salariilor de bază, cu luarea în considerare inclusiv a majorărilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive, sub rezerva ca ele să aibă aplicabilitate generală la nivelul aceleiași categorii profesionale din cadrul aceleiaşi familii ocupaționale. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 decembrie 2023.”
Cu această ultimă sentință, Sindicatul APIA poate, să ceară instanței uniformizarea salariilor, încetând imediat greva. Într-un cuvânt, uniformizarea salarizării devine obligatorie și în APIA, cei din aparatul central având până acum, discreționar, salarii mai mari față de funcționarii din teritoriu, care prestau și prestează aceeași muncă.
Angajații APIA, membrii unui sindicat dezorganizat și politizat excesiv, afiliat Cartelului Alfa, au început de două zile să protesteze aiurea, fără că cineva să-i informeze despre decizia ÎCCJ devenită obligatorie.
Dar cine să-i informeze pe funcționarii publici de noua decizie a ÎCCJ, majoritari în APIA, care muncesc de le sar capacele, pentru a face posibilă plata miilor de fermieri?
Directorii de centre județene, care se pregătesc de alegerile politice, foștii șefi de centre locale, care-și strâng bibelourile de sticlă din fostele birouri luxoase, juriștii care pierd pe bandă rulantă procesele Apia împotriva fermierilor, șefii de sindicat locali, marionete ale directorilor de centre județene sau secretarele plătite ilegal cu suplimente salariale din FEADR?
Sindicatul a prins curaj după mutarea fostului dir. gen. de la conducerea agenției la remorca vărului lui Darius Vâlcov, cu nume de scenă Buși, actualul ministru MADR. Timid, sindicatul a început să anunțe protestul, cu voia directorilor de centre județene, afiliați „parteneriatului civil” PNL-PSD, scoțând disproporționat în fața instituției APIA din țară, persoane trezite parcă dintr-o letargie ancestrală.
Cerințele sindicaliștilor APIA erau cunoscute de mult timp de fosta conducere APIA, dar nu s-a luat nicio măsură.
Speriat de proteste, debusolat și cu a doua soție, fostă directoare Apia, aflată în anchetă penală, noul dir. gen. APIA a ieșit imediat în presă cu un comunicat, asigurând fermierii că toate plățile le vor fi achitate.
Hei, e timpul colinzilor, nu a protestelor!.
No Comments on “Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA) ar trebui să înceteze grevele”
You can track this conversation through its atom feed.