Agricultorii care primesc plati directe trebuie sa respecte cerinte de reglementare in materie de gestionare, numite conditii statutare de management(SMR) si conditii de mediu, denumite GAEC-uri. Cam asa poruncesc toate reglementarile comunitare si nationale in materie de plati atunci cand e sa se dea bani bietului fermier. Ar trebui sa vedem daca sistemul complicat al platilor catre fermier nu are sincope si ce anume poate reprosa fermierul inainte de a pune mana pe bani.
Conceptul de ecoconditionalitate sau conformitate incrucisata, face legatura dintre platile directe pe suprafata(SAPS), platile nationale directe complementare(PNDC), platile pentru zonele montane defavorizate(ZMD), platile pentru zonele defavorizate, altele decat zona montana(ZDS,ZSD), platile de agromediu(AM) si respectare cu strictete de catre fermier a normelor de mediu(GAEC) precum si a bunastarii si sanatatii animalelor(SMR) la nivelul propriei exploatatii pentru care solicita sprijin.
In privina bunastarii animalelor, Romania a solicitat in repetate randuri Comisiei Europene amanarea implementarii acestui pachet, motivand costurile mari in contrast cu nivelul scazut al platilor directe la hectar, mult mai mici fata de vechile state membre.
Prima data de solicitatare a fost anul 2016, anul in care se vor uniformiza platile la nivel european, a doua data 2012 iar aplicarea efectiva a conditiilor de reglementare in materie de gestionare a devenit optionala pana la data de 31 decembrie 2011.
Ce a facut Romania?
A aplicat toate cerintele in conformitate cu reglementarile comunitare. E adevarat, defazat. Fermierii au solicitat la inceputul anului 2008 pachetele financiare suplimentare, ZDS, ZSD si AM. Inspectorii APIA de la controale pe teren au efectuat controale la aceste pachete financiare fara rapoarte de control, inspectorii APDRP au efectuat supracontroale, inspectorii SMR din cadrul APIA, neconstituiti inca la nivel local in serviciu, au efectuat controale la animale fara ca baza de date a animalelor sa fie functionala iar o firma specializata in teledetectie a facut controlul prin teledetectie. In data de 31 decembrie 2008 firmei dezvoltatoare de soft i s-a atribuit cu intarziere contractul ce prevedea includerea in baza de date a modulelor informatice care sa vizualizeze toate aceste controale. La data de 30.06.2009 s-a atribuit contractul unei firme care sa faca servicii de control al calitatii activitatii de control prin teledetectie al cererilor de plata pe suprafata pe 2008, data la care APIA anunta ca s-au facut plati pentru 93,63% din suma de 537,9 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricola alocat tarii noastre.
Masurile intempestive luate de Romania au aratat ca s-au facut plati fara sa se controleze consistenta si calitatea muncii prestate de catre toti actorii implicati.
Controalele incrucisate in baza de date au vizualizat la inceput erori justificabile, care au fost anulate la introducerea rapoartelor de control antedatate. Avantaj, statul roman.
Testarea noilor pachete informatice pe banii si cu functionarii statului i-a zmuls dezvoltatorului de soft o frumoasa exclamatie: o, ce vis!. Scanarea hartilor pentru teledetectie de catre statul roman, lipsa controlorilor prin teledetectie(CWRS) in loturile selectionate pentru acest control, a adus in avantaj firma contractoare a acestui serviciu.
Statul roman plateste dar si incaseaza. Ceea ce incaseaza este aproximativ 25% din cuantumul rezultat din nerespectarea cerintelor SMR si GAEC.
In anul de referinta 2008 Romania a putut completa orice plata directa, cu acordul Comisiei, pana la 60% din nivelul platilor directe din Comunitate stabilite la 30 aprilie 2004.
Raspunzatori pentru erorile aducatoare de sanctiuni nu pot fi fermierii care isi lucreaza pamantul. Cel putin la nivelul anului 2008. Reevaluarea tuturor dosarelor supuse teledetectiei este primordiala, controlul facand parte din conceptul de ecoconditionalitate. Cu acest prilej, se poate face si o prezentare puternic mediatizata, in randul fermierilor, a tuturor cerintelor amintite mai sus.
No Comments on “Conditionare, dar s-o stie si fermierul roman!”
You can track this conversation through its atom feed.
Ovidiu says:
Antoniu,
hai la mine pe blog, am pus doua poze cu Cristina Ursol – amanta fostului consul de Chisinau Ion Nuica.
EXCLUSIVITATE.
Posted on 18 iulie 2009 la 7:54 am.
Antoniu says:
@Elena-Prin proiectul S.C.O.R – ‘Sanse pentru comunitatea rurala’ se doreste sustinerea persoanelor din mediul rural, care vor sa demareze mici afaceri independente. Inteleg ca tu ai deja o afacere si vrei piata de desfacere. Incearca sa vinzi in regiunea unde traiesti. Fa-ti un site si vinde-ti produsele online. Inscrie-te intr-o asociatie care face aceleasi produse dar are un management mai bun. Inscrie-te la targuri si expozitii. E o munca grea si costisitoare dar sunt sigur ca vei avea succes.
Posted on 16 iulie 2009 la 11:24 pm.
Butucaru Elena says:
buna ma numesc Elena si de o luna de cand s-a vorbit despre proiectul S.C.O.R. ma chinui sa obtin o informatie si nu reusesc om trimis N Emailuri si nimeni nu mi-a raspuns .Eu nu vreau finantare vreau piata de desfacere si cum sa ma inscriu .Sunteti singura mea speranta. MULTUMESC Elena
Posted on 16 iulie 2009 la 9:48 pm.
Antoniu says:
@juliana-daca a depus cerere de subventie pe 2008 ca persoana fizica si nu a avut conflicte de supradeclarare in niciun bloc fizic, atunci a luat subventia fara ca persoana in cauza sa fie obligata sa prezinte acte de proprietate. Declaratia a fost pe proprie raspundere la care s-a cerut un cont activ deschis la orice banca si buletinul.
Apia nu rezolva litigii care tin de instantele judecatoreti.
Atentie! Incercati sa rezolvati amiabil cu banii primiti in asa fel incat sa respectati angajamentul semnat odata cu depunerea cererii de subventie, insemnand mentinerea activitatii agricola pe timp de cinci ani daca aveti zone defavorizate; la fel se intampla daca s-a aplicat si pentru pachetele de agromediu.
Posted on 13 iulie 2009 la 10:00 pm.
juliana says:
Buna!Inca nu sunt in masura sa fac comentarii pentru ca stiu doar foarte putine lucruri despre aceste subventii agricole.Asi dori sa aflu ce se intimpal in cazul in care mostenitorii terenului nu au iesit din indiviziune, dar unul dintre coproprietari a facut subventia fara stirea celuilat. Va multumesc
Posted on 13 iulie 2009 la 9:30 pm.
Antoniu says:
@simona-incerc sa ma gandesc cum ar fi daca rolurile s-ar inversa: eu fermier iar fermierul in locul meu. Ce asteptari as avea?
@Sorin-da, cu siguranta. In urmatorii doi-trei ani se va vedea mai bine acest lucru.
Posted on 13 iulie 2009 la 2:53 pm.
Sorin says:
Eu as vrea sa stiu daca prin platile facute fermierilor li s-a imbunatatit in vreun fel nivelul de trai…
Posted on 13 iulie 2009 la 2:03 pm.
simona says:
ecozi-le anto zi-le, că le zici bine
Posted on 11 iulie 2009 la 5:42 pm.