Începând cu data de 1.03.2022 se pot depune cererile de subvenție prin IPA ONLINE la Apia în Campania 2022.
Aceste cereri sunt gestionate apoi în bazele de date Apia, în așa-numitul Sistem Integrat de Administrare și Control(IACS).
Conform ec.europa.eu/info, IACS constă dintr-o serie de baze de date digitale și interconectate, mai exact
-un sistem de identificare a tuturor parcelelor agricole din țările UE (LPIS)
-un sistem care le permite agricultorilor să indice grafic suprafețele agricole pentru care solicită sprijin (cerere cu informații geospațiale)
-o bază de date computerizată pentru animalele din țările UE în care se aplică scheme de ajutor în funcție de numărul de animale
-un sistem integrat de control care asigură verificări sistematice ale cererilor de ajutor bazate pe controale încrucișate informatizate și controale fizice la exploatație (controale la fața locului).
Prin IACS, autoritățile se asigură că sprijinul pentru venit este gestionat și controlat în mod standardizat în toate țările UE. De obicei, IACS acoperă un proces anual, care începe cu depunerea online a cererilor de sprijin pentru venit. Pentru a sprijini fermierii în acest proces, administrațiile naționale trebuie să le furnizeze informații prestabilite pe care ei le pot confirma, corecta sau completa.
Administrațiile naționale verifică dacă fermierii îndeplinesc condițiile de acordare a sprijinului pentru venit, prin controale administrative ale tuturor cererilor și controale la exploatație pentru un eșantion de fermieri.
Apoi efectuează plăți către fermieri, în funcție de constatările controalelor administrative și la exploatații. În cele din urmă, administrațiile naționale actualizează cererile de sprijin prestabilite pentru anul următor cu informații colectate în cursul anului curent.
Țările UE gestionează IACS prin intermediul agențiilor de plăți acreditate. Sistemul se aplică tuturor schemelor de sprijin pentru venit (obligatorii sau nu), precum și anumitor măsuri de sprijin pentru dezvoltare rurală care sunt acordate pe baza numărului de hectare sau de animale deținute de fermier. Țările UE utilizează IACS și pentru a se asigura că fermierii respectă unele dintre cerințele și standardele impuse de ecocondiționalitate.
Comentarii recente