Multa lume se intreaba, ce anume inseamna ajutorul de minimis? Titlul acestui comentariu ar putea sugera fetelor de pe centura, un fel de ajutor pentru minijup, iar ‘limbricilor’ de la cultura, bani, numa’ buni de tocat.

Pentru taranul roman reprezinta bani in plus pentru semanaturile de toamna, primiti de la bugetul de stat, altii decit cei primiti de la Comunitatea Europeana in aceasta vara, pe suprafata de teren pe care a muncit-o. Valoarea este de 200lei/ha. O persoana fizica sau juridica poate infiinta culturi de toamna pe o suprafata de pana la 120 ha inclusiv. Culturi de toamna pot fi in principal: griu, orz, orzoaica si rapita. Valoarea totala a subventiei nu poate depasi 7500 de euro de caciula.

Aceasta suma, 7500 de euro, nu este una stabilita exclusiv de statul roman. Ea a fost negociata de catre toate tarile membre ale UE, in baza Tratatului de instituire a Comunitatii Europene. Daca se depaseste plafonul, Comisia va considera drept ajutor de stat ce ar putea deregla mecanismele de piata si dezavantaja alte tari din comunitate. Statul care nu respecta regulile jocului si incearca sa dea pomeni electorale, are obligatia sa notifice Comisia si sa se justifice. Daca nu o face si merge pe sest, celelalte state membre pot sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Sub acest plafon, nu se considera ajutor de stat. Asadar, suma de 7500 de euro este o suma de valoare mica sau de minimis, suma ce poate veni in sprijinul fermierului pentru a-si dezvolta afacerea in armonie cu reglementarile economiei de piata.

Cererile(click aici cerere.doc )se gasesc la sediile Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala(DADR) din fiecare judet  si se intocmesc in doua exemplare.  Ele se depun pana in data de 15 noiembrie 2008 tot la DADR. Un exemplar al cererii merge la dosar cu actele anexate iar al doilea se pastreaza  de catre solicitant. Dosarul contine: cererea, o copie dupa buletin sau codul unic de identificare, dupa caz,  si o adeverinta in original de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, care sa faca dovada ca aveti teren arabil pe care se pot infiinta culturile de toamna.

Pana la data de 15 mai 2009  reprezentantii DADR vor controla suprafetele in prezenta celor care vor beneficia de ajutoare de minimis si vor intocmi procese-verbale de receptie, compensare si restituire. Adica, vor face receptia culturii infiintate, vor plati culturile infiintate inainte de legiferarea acestei hotarari de guvern(click aici proiect_hg.doc )si va vor cere banii inapoi daca n-ati semanat nimic.

Formularele pentru control si raportare necesare DADR se gasesc aici: anexe_proiect_hg.doc


No Comments on “Ajutor de minimis pentru înfiinţarea culturilor agricole în toamna anului 2008”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Antoniu says:

    @Olga si Ioan Todiroaie-1. secara ,ovaz, triticale(nu, criticale!) 2. gata cu subventiile aiurea date de catre statul paternalist pentru trifoi cu patru si cinci foi. In Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, art 87 si 88 se spune ca ajutoarele se acorda in principal pentru grau, orz, orzoaica si rapita. Acestea doaaamnelor si dooomnilor dau papa la oameni si animale si energie verde; de asemenea sunt produsele care formeaza o piata pe care APIA poate interveni, ca de aceea e o agentie si de interventie pe piata. Niciun stat nu incurajeaza cultura de trifoi doar pentru a obtine o masa vedetala. Fiti linistiti, toate reglementarile trebuie adoptate in Romania dupa reglementarile comunitare. Aveti dreptate: multe dintre conditii se incearca a fi inventate din prea mult zel, insa, speram ca autoritatile sa inteleaga faptul ca mai intai trebuie sa dai, mai apoi sa verifici si sa sanctionezi daca nu se respecta ad literam reglementarile comunitare.

  2. Olga si Ioan TODIROAE says:

    Doamnelor si Domnilor,

    I) Va rugam fiti amabili si
    raspundeti-ne Dumneavoastra
    daca stiti
    la intrebarile urmatoare:

    ?Care sunt alte culturi agricole de toamna in afara de grau, orz, orzoaica si rapita
    pentru care se acorda Ajutor de minimis
    conform Hotararii nr. 1153 din 24 septembrie 2008 ?

    In toamna anului 2007
    si trifoiul a fost cultura de toamna.

    ?Trifoiul mai este cultura de toamna (anului 2008)
    pentru care se acorda Ajutor de minimis ?

    Cumva trifoiul in 2008 a devenit in Romania planta de apartament !!!

    De frica nu va precizez judetul, deci zona
    deoarece familia noastra a fost persecutata la concret
    de agenti SRI_APIA Targu Neamt & Timisesti & co
    cu urmatoarele:
    1) retragerea unui BON VALORIC emis in data de 3.10.2007
    pentru achizitionarea de motorina
    la cultura grau+trifoi
    de valoarea 370 lei noi (3.700.000 lei vechi),
    2) retragerea unui BON VALORIC emis in data de 3.10.2007
    pentru achizitionarea de seminte
    la cultura grau
    de valoarea 300 lei noi (3.000.000 lei vechi),
    3) O IMPUTATIE EMISA IN DATA DE 29.08.2008
    IN SUMA DE 850 lei noi (8.500.000 lei vechi).

    Pentru a plati imputatia de 8.500.000 lei vechi
    noi am fost nevoiti sa scoatem de la CEC Bank
    banii care erau rezervati acolo
    pentru prosoape, colaci, paini si altele …. (intelegeti Dumneavostra)
    cand va vrea Bunul Dumnezeu
    in cazul Mamei bolnave,
    imobilizata la pat
    (sta numai pe pat),
    nevazatoare (oarba),
    foarte slabita,
    in varsta de 88 de ani
    (fiind nascuta in data de 24.12.1919).

    Deci, intrebarile noastre:
    1) Care sunt alte culturi agricole de toamna in afara de grau, orz, orzoaica si rapita
    pentru care se acorda Ajutor de minimis ?
    2) Trifoiul mai este cultura de toamna (anului 2008)
    pentru care se acorda Ajutor de minimis ?

    Va multumim cu anticipatie.

    II) Avem o initiativa in avantajul tuturor agricultorilor din Romania:
    In orice Act, Hotarare oficiala etc emisa in Romania
    sa se specifice in detaliu la ce culturi agricole se refera si
    sa nu se mai foloseasca formule de exprimare de genul „alte culturi agricole”.

    Bunul DUMNEZEU sa ajute si milioanele de agricultori din Romania ! ….

  3. Antoniu says:

    @monica-absurd. adeverintele apia se elibereaza de la centrul judetean timisoara. noi la cluj avem un mic softuletz care scoate pe un format a4 adeverinta din baza noastra de date indiferent din ce parte a judetului esti, asa ca,monica, nu trebuia sa mergi la centrul local deta. mai mult,contrar hotararii de guvern, dadr-ul nu a inteles ca iti trebuie copie dupa buletin si adeverinta de la apia(conf cap IV ,art 7-alin.(1),b), inventind faptul ca iti mai trebuie exact suprafata din cerere pentru care ceri ajutorul de minimis, factura ca ai cumparat seminte, o alta adeverinta in original daca ceri motorina contrar capIV,art7-alin2, si, culmea, dovada cont bancar. asta este ‘la noi la romania’: taranul mai intai este un prezumtiv hotz ,mai apoi om de buna credinta, fata de atitudinea comunitatii europene care, spune la depunerea cererii ca, cel care lucreaza pamantul ia subventie, fara sa-i ceara explicit dovada ca detine teren.

  4. raia monica says:

    totul ar fi in regula daca nu ar fi nevoie de adeverinta APIA . cele doua institutii ar trebui sa comunice intre ele la verificarea suprafetei de teren arabil declarata la inceputul anului.
    Eu am in folosinta pamantul bunicii mele, este in comuna Liebling , sat. Cerna , jud. Timis, locuiesc in timisoara si pentru adeverinta APIA trebuie sa merg la centrul din orasul Deta, asta implica o zi libera de la servici, un drum timisoara – deta si invers.
    cand se putea da o declaratie pe proprie raspundere , iar cele doua institutii sa comunice intre ele .

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>