In data de 11.03.2014 George Soros i-a facut o vizita neanuntata premierului Victor Ponta.
Raportul de activitate a fost finalizat la 31 dec. 2013 si a fost postat in 12 martie 2014 pe site-ul companiei si Toronto Exchange.
Intamplator sau nu, in data de 13.03.2014, Reuters il citeaza pe Chief Executive Officer de la Gabriel Resouces, Jonathan Henry, acesta spunand ca a trimis in somaj tehnic pentru doua luni un numar de 400 de muncitori urmand ca in data de 01.05. 2014 sa le desfaca contractul de munca. Acesta a mai spus ca nu poate aprecia un termen rezonabil pentru aprobarea proiectului.
Stirea a fost preluata in aceeasi zi in Romania de catre ziarele online.
Situatia RMGC asa cum rezulta din discutiile si analizele facute in cadrul managementului companiei si prezentate investitorilor, nu pare atat de critica:
‘Instabilitatea politica si schimbarile ministeriale efectuate recent, impreuna cu initiativele legislative din 2013, au dus la o lipsa de transparenta in procesul previzibil de autorizare a proiectului. Pana in momentul in care compania poate initia un dialog suplimentar si semnificativ cu ministerele de resort ale Guvernului, privind completarea autorizatiei de mediu precum si orice alte propuneri de procese legislative din parlament, care ar putea afecta proiectul , Gabriel Resources nu poate oferi nicio asigurare sau o estimare in timp pentru a aborda si rezolva problemele, cum ar fi cele invocate in Raportul Comisiei speciale sau cu privire la impactul evenimentelor recente asupra progreselor de autorizare a proiectului .
Avand in vedere intarzierile repetate ale guvernului de a aborda in mod adecvat evaluarea si procedurile de autorizare pentru proiect, a fost efectuata o analiza aprofundata a tuturor activitatilor asociate cu dezvoltarea proiectului, avand obiectivul de reducere a cheltuielilor suplimentare pentru a asigura companiei surse financiare, mentinand in acelasi timp, pe cat posibil, validitatea permiselor si autorizatiilor existente.
In urma acestei revizuiri, in februarie 2014, RMGC a initiat procedurile legale pentru reducerea semnificativa a numarului angajatilor sai . Incepand cu 1 martie 2014, aproximativ 400 de angajati ai RMGC , echivalentul a aproximativ 80% din forta de munca, au fost plasati in „somaj tehnic” pentru o perioada de doua luni , o procedura legala prin care contractele de munca pentru aceste persoane sunt temporar suspendate, consultarea facandu-se cu sindicatul local si autoritatile in cauza, cu privire la drepturile salariale. Daca nu exista nici un progres in dezvoltarea proiectului, contractele de munca in cauza pot fi reziliate de drept incepand cu data de 1 mai 2014 .
In viitorul apropiat, compania va continua sa urmareasca o strategie de angajament cu toate partile interesate, pentru a explica importanta critica a proiectului, ca parte a dezvoltarii economice durabile pentru Romania si angajamentul sau de a adera la cele mai inalte standarde in inginerie, mediu, aspecte culturale si sociale care vor permite proiectul de a deveni un exemplu pentru alte investitii in Romania si o mostenire durabila pentru poporul roman .’
Incepe o noua campanie agresiva de sponsorizare a institutiilor din Romania concomitent cu noi manifestatii de protest?
Manifestantii, considerati instigatori, care au apelat prin retelele de socializare pentru iesirea in strada impotriva proiectului au deja dosare penale. Probele sunt capturi de ferestre de pe Facebook si folosite in instante tocmai de catre acuzatori, strecurati cu grija de servicii in grupurile online care se opun proiectului.
Inseamna ca pisicul si marinarul vor mieuna la fel in noua configuratie politica iar lelitele din Rosia Montana vor mari viteza la ‘crosetat ciorapi, cearceafuri, futut buha si tras clopotele la morti’, schimband din nou harta pe Toronto Exchange in favoarea investitorilor Gabriel Resources.
Hă,hă,hă…hai, Romania!
No Comments on “Rosia Montana Gold Corporation-Raport de activitate 2013”
You can track this conversation through its atom feed.