digitizare

Indemnul unor functionari ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), in anul de gratie 2014, de a obliga deponentii la ‘digitilizare’ si renunta la ‘reviziune’ in loc de digitizarea parcelelor si clauza de revizuire, face deliciul multor fermieri.

Fermierii romani nu sunt prosti. Unii dintre ei cunosc mai bine decat multi functionari APIA, reglementarile comunitare si limba romana scris si vorbit.

APIA, varful de lance pentru toti ministrii care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR), in loc sa ajute fermierii pe masurile de dezvoltare rurala, mai tare ii incurca. Nu intamplator. Pentru ca 25% din debitele recuperate pe aceste masuri raman la dispozitia ministerului, restul fiind returnate Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala(FEADR), Fondului European de Garantare in Agricultura(FEGA), respectiv bugetul national.

Fata de Campaniile 2012 si 2013, atunci cand APIA informa fermierii la pct. 18 din modelul de cerere unica de plata pe suprafata ca pot apela la clauza de revizuire, daca se schimba conditiile de eco-conditionalitate, fara vointa lor, in 2014, agentia nu aminteste faptul ca fermierii pot activa clauza in baza aceluiasi REGULAMENT (CE) NR. 1974/2006, art.46, fara obligatia de a returna banii din urma.

Sa vedem ce contine acest celebru pct. 18 din cererile de plata, pagina III.1 ANGAJAMENTE ŞI DECLARAŢII, de la cele trei campanii :

-2012, pct.18 : “Dacă o schimbare survenită în legislatia comunitară si/sau natională nu este acceptată de către solicitantul eligibil pentru măsurile de dezvoltare rurală, poate fi accesată clauza de revizuire pentru angajamentele de agro-mediu sau angajamentul aflat în derulare poate fi încheiat pentru Măsurile 211 şi 212 fără rambursarea plătilor efectuate anterior, conform P.N.D.R. 2007-2013, versiunea consolidată. Am luat la cunoştinţă că pentru anul 2012 s-au modificat cerinţele de eco- condiţionalitate, drept urmare, conform P.N.D.R., pot solicita în acest an completarea declaraţiei de revizuire/închidere a angajamentului de agro-mediu/zona defavorizată (ZMD, ZSD, ZDS) în derulare, pâna la data de 11.06.2012 inclusiv.”

-2013, pct.18 : “Dacă o schimbare survenită în legislaţia comunitară şi/sau naţională nu este acceptată de către solicitantul eligibil pentru măsurile de dezvoltare rurală, poate fi accesată clauza de revizuire pentru angajamentele de agro – mediu sau angajamentul aflat în derulare poate fi încheiat pentru măsurile 211 şi 212 tară rambursarea plăţilor efectuate anterior, conform P.N.D.R. 2007 – 2013, versiunea consolidată.”

-2014, pct.18 : “Declar că am fost informat asupra condiţiilor de eligibilitate şi am primit un exemplar din: III.1-ANGAJAMENTE ŞI DECLARAŢII, III.3-ANGAJAMENTE ŞI DECLARAŢII-CERINŢE DE ECO-CONDIŢIONALITATE, III.2-ANGAJAMENTE ŞI DECLARAŢII-MĂSURI DE AGRO-MEDIU (dacă este cazul), Anexa nr. 3 la formularul-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2014 Zone de interes ecologic.”

Totusi, in Campania 2014 APIA aminteste la pct.7 din cererea unica pe suprafata: “Dacă exploataţia a fost afectată de un caz de forţă majoră comunic acest fapt în scris la A.P.I.A. în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care pot face acest lucru (conform art. 75 alin. 2 din Regulamentul CE nr.1122/2009, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 31 din Regulamentul CE nr. 73/2009, cu modificările şi completările ulterioare) şi art. 47 din Regulamentul CE nr.1974/2006 şi prezint documentele doveditoare privind apariţia cazului de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale. Cazurile de forţă majoră sunt: „decesul agricultorului, incapacitatea profesională pe termen lung a agricultorului, un dezastru natural sever care afectează grav exploataţia agricolă, distrugerea accidentală a adăposturilor destinate creşterii animalelor aflate pe exploataţie, o epizootie afectând total sau parţial şeptelul agricultorului,exproprierea unei părţi importante a exploataţiei, dacă aceasta nu a fost previzionată la data la care angajamentul a fost semnat. ” .”, admitand existenta si valabilitatea Regulamentul CE nr.1974/2006.

Pentru o mai buna intelegere a situatiei de catre functionarii APIA, care trebuie sa informeze fermierii, dar mai ales pentru fermierii care au angajamente in derulare, amintesc faptul ca si anul acesta se poate activa clauza de revizuire, din punctul meu de vedere, chiar daca nu se specifica acest lucru in cererea de subventie pe 2014.

Fermierii care nu accepta faptul ca, fara voia lor, in 2014 fata de 2013, standardele de Bune Conditii Agricole si de Mediu(GAEC: Good Agricultural  and Enviromental Condition) s-au marit de la 12 la 13 iar Conditiile Legale in Materie de Gestionare(SMR:  Statutory Management Requirements-cerinte statutare de management) de la 9 la 15, pot activa clauza de revizuire in acest an, in baza art. 46 din Regulamentul CE nr.1974/2006.

APIA introduce pct. 18 cu alt continut in cererea pe 2014 pentru deruta fermierului, sterge de pe noul site modelul de cerere din campaniile 2013 si 2014 si explica indecis, „.. sub rezerva aprobării modificării PNDR 2014-2020 de către Comisia Europeană „, ca trebuie sa respecti eco-conditionalitatea daca soliciti prelungirea cu un an a contractelor pe agromediu si masurile 211 si 212, expirate in 2013, fara sa sufle un cuvant pentru fermierii care au contracte pe cinci ani incepute in 2013,2012,etc.

Cu un ochi mai atent, in cererea pe 2014, la pagina III.2 ANGAJAMENTE ŞI DECLARAŢII – MĂSURI DE AGRO-MEDIU se aminteste si de cei care au angajamente de un an, doi sau trei : ‘Se poate solicita prelungirea pe unul sau mai multe pachete cu obligativitatea mentinerii suprafetei aflate sub angajament la data expirarii pe pachetul respectiv’.


One Comment on “Cererea unica de plata pe suprafata 2014 si clauza de revizuire”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Andrei says:

    Bunaziua! ma scuza-ti ca postez pe langa subiect, dar am o nelamurire eu am facut masura 141 in anul 2012 si acuma mai pot accesa o alta masura care o sa apara de acuma ? Va rog sa ma lamuriti

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>