Bunastarea porcilor

Recent, APIA a facut o filtrare in imensa ei baza de date si a iesit cu o declaratie prin directorul sau general, Dorel Benu, afirmand ca lacasurile de cult si consiliile locale nu mai pot lua subventii in perioada 2014-2020 daca nu vor face dovada desfasurarii unei activitati agricole pe terenurile declarate pentru subventie.

Intr-un cuvant, trebuie sa devina fermieri ‘activi’.

Este prima declaratie a acestei institutii prin care recunoaste ca a dat moca milioane de euro din bani comunitari si bugetul national unor entitati ale statului.

Nu se spune daca aceste entitati au fost controlate, iar daca au fost, ce debite s-au recuperat pentru nerespectarea bunelor conditii agricole si de mediu.

Nu se aminteste un cuvant despre fermierii considerati ‘pasivi’, desi erau activi prin desfasurarea activitatilor agricole, fututi de ani de zile prin controale pe teren si teledetectie si facuti debitori ai bugetelor amintite mai sus.

La ora bilantului PNDR 2007-2013 nu se aminteste despre miile de procese pe care APIA le are in instanta cu fermierii sancionati, desi pe portalul de justitie poti afla acest lucru printr-o simpla filtrare.

Nu se spune nimic despre firmele protejate la cel mai inalt nivel, necontrolate vreodata, cunoscand faptul ca, factorul de risc cel mai important in analiza de risc, premergatoare controalelor clasice si prin teledetectie, reprezinta marimea firmei. Reglementarile comunitare spuneau ca in perioada 2007-2013 toti fermierii trebuiau controlati.

Dubla masura practicata de APIA este cunoscuta fermierilor ‘pasivi’, care au simtit pe propria piele si buzunar, ‘frectiile’ functionarilor agentiei si ‘caldura’ debitelor.

Procedand la o filtrare in baza de date a beneficiarilor de plati FEGA, FEADR si bugetul national, de pe portalul de plati, sa vedem ce sume au incasat pastorii Domnului si cei din alte institutii ale statului.

Incepand cu anul 2007, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), parohiile au luat subventii in valoare de 33.976.637,30 lei.
De asemenea, un numar de biserici au luat subventii in aceeasi perioada 2007-2010, in cuantum de 3.456.242,39 lei.

Mitropolia Moldovei fiind singura care a solicitat subventii pe suprafata, a luat suma de 111.295,49 lei.

La capitolul arhiepiscopii, care au luat in aceeasi perioada suma de 369.825,23 lei, Arhiepiscopiei Tomisului i-a revenit suma de 115.510,85 lei.

Protopopiatele au facut si ele solicitari de sprijin pe suprafata si au strans de la Apia pardalnica suma de 250.890,60 lei.

Daca i-ati vedea pe popi cu cata meticulozitate isi identifica parcelele si cum intreaba de bani, n-ati mai zice ca solicitarea ar veni din partea parohiei, bisericii, protopopiatelor, mitropoliei sau arhiepiscopiei.

Bani de la stat si subventii comunitare au primit si consiliile locale.

APIA a dat consiliilor locale, in perioada 2007-2010, subventia pe suprafata in valoare de 305.286.855,42 lei. Consiliile judetene Braila si Iasi au luat in perioada 2007-2009 suma de 421.014,39 lei.

Fostele oficii judetene de consultanta agricola Arad, Cluj, Hunedoara, Galati si Bihor au luat in 2007-2009 suma de 51.483,46 lei.

Cum ar fi ca noul statut de fermier activ sa genereze controale ale APIA la cei care au incasat ani de zile subventii fara sa faca nimic si sa lase in pace fermierii care-si muncesc pamantul cu buna credinta?


One Comment on “Fermier pasiv vs. fermier activ”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. ANA says:

    AVETI DREPTATE CU SEFII DE CENTRE LOCALE SI JUDETENE APIA.ZIC SI EU CA SINT PREA MULTI SEFI CU PREA MULTI BANI CARE NU FAC NIMIC.DE AS AVEA PUTERE AS SCHIMBA SEFII ACESTIA CORUPTI CARE NU LUCREAZA NIMIC,PUN PE ALTI FUNCTIONARI APIA SA FACA IN LOCUL LOR . EI FAC DOAR POLITICA, AR FII PERFECT SA FIE SCHIMBATI MACAR CATIVA ANI SI SA PRIMEASCA SI EI FERMIERI SA LE INDENTIFICE PARCELELE,SA DUCA DOSARELE PANA LA CAPAT SA INVETE SA LUCREZE CA SA STIE CE SA PRETINDA ,IN LOCUL SEFILOR SA FIE LA CONCURS DOAR OAMENI CARE AU EXPERINTA ,CARE STIU SA LUCREZE CU FERMIERI. VA ROG INCERCATI CE AM SCRIS MAI SUS.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>