Într-un articol din 10 aprilie 2016 din Cotidianul, Călin Marchievici îl citează pe un neica-nimeni, drept jucător pe piaţa aurului, de pe un site israelian, şi formulează un titlu sub care se ascunde, probabil, o publicitate mascată:” Cum se vede România prin ochii unui jucător pe piaţă aurului: Au un milion de euro în bancă şi vor aurul de la Rovina repede, pană în alegeri„
Aparent, textul este o traducere după israelian, care face o analiză în favoarea firmei Carpathian Gold Inc.. Marchievici preia cuvânt cu cuvânt spusele ‘expertului’, care, în final, pe site-ul Seeking Alfa, ne îndeamnă să încurajăm firma: „Carpathian Gold va reuşi să obtină dreptul de exploatare la Rovina şi acţiunile vor creşte considerabil. Chiar dacă riscurile sunt încă mari, este o companie care merită urmărită” sau „Cred că guvernul României va dori să evite un scandal şi să finalizeze procesul înainte de alegeri”.
Ne întrebăm pe bună dreptate, cum se face că, brusc, peste noapte, Cotidianul devine interesat de zăcământul de la Rovina din patrulaterul de aur, în care se găseşte şi licenţa de explorare a firmei Carpathian Gold Inc.? Nimic mai simplu. Orice informaţie ‘bună’, apărută în presa română, despre această firmă, aflată în pragul restructurării, nu face decât să-i ridice cotele la bursa din Toronto.
Pe bursa din Toronto toate firmele cu ‘gold’ în coadă sunt obligate să-şi prezinte activitaţile prin comunicate periodice, pentru ca investitorii să fie bine informaţi.
Aşa am aflat şi noi pe ce bază s-a construit articolul , preluat apoi de Cotidianul, fără să verifice direct de la sursă, pentru a nu fi suspectat că face publicitate mascată.
Carpathian Gold are două licenţe de explorare, în Brazilia şi România. În Brazilia a primit şi dreptul de exploatare. Imediat Macquarie Bank Limited le-a dat un împrumut de aprox 240 mil. dolari. Toate bune şi frumoase până când barajul de reziduri rezultate din procesul de flotaţie a cedat, iar guvernul brazilian le-a ridicat dreptul de exploatare.
Banca creditoare a reacţionat rapid, fără să renunţe la proiectul brazilian, aducând firma Brio Gold Inc. care a achiziţionat toate activele financiare ale Carpathian Gold Inc. din Brazilia şi a subsidiarelor ei.
Aşadar, Carpathian a rămas cu licenţa de explorare din România, urmând să cedeze 100% drepturile de exploatare din Brazilia către firma Brio Gold Inc. Brio îşi va pune şi conducerea proprie la Carpathian după restructurare şi va face o în comun o subscriere de acţiuni în valoare de 1 mil. de dolari, în conformitate cu regulile bursei din Toronto.
Ruperea barajului din Brazilia şi cesionarea acţiunilor sucursalei braziliene a Carpathian către Brio, ar putea fi un semnal de alarmă pentru statul român, prin aceea că, licenţa de explorare de la Rovina poate fi ridicată. Dacă până acum, în spatele Carpathian stătea drept paravan un membru al consiliului de administraţie, Alexandru Nicolici( director al SAMAX România SRL), vom avea certitudinea că Brio Gold Inc. va exploata aurul şi cuprul de la Rovina în condiţii de maximă siguranţă în privinţa securităţii barajului şi a păstrării mediului înconjurător?
Nu cred. După cum se vede, acţiunile Carpathian la bursa din Toronto sunt pe topogan, semnal clar pentru statul român de a anula orice licenţe de explorare sau exploatare, unor firme fără bani si fără experienţă.
No Comments on “Aurul de la Rovina ”
You can track this conversation through its atom feed.