Mai mulţi fermieri din jud. Hunedoara, ne-au semnalat faptul că, nu le-au intrat subvenţiile în cont din Campania 2015, deşi, ministerul şi conducerea centrală a agenţiei anunţau cu surle şi trâmbiţe începerea plăţilor generale în data de 8 aprilie 2016.  

Directorul general al Apia, Ioan Merca, fost dir. exec. adj. al APIA Cluj, a început să o dea cotită, ba că funcţionării lucrează la foc automat, ba că softul de plăţi funcţionează, dar nu la capacitatea maximă,etc.
Un lucru însă este adevărat: plăţile au început, modulele de plată sunt încă în testare, dar, cu siguranţă, toţi fermierii îşi vor primi banii până la data de 30 iunie 2016.
Pe bună dreptate, afirmaţia noastră nu poate fi pe placul fermierilor, presaţi în aceste momente de plăţile către furnizori pentru campania agricolă 2016, dobânzi la bănci, taxe, impozite, etc.
Cu toate acestea, o atenţie sporită trebuie avută în vedere la depunerea cererilor de subvenţie pentru Campania 2016.
Fermierii din jud. Hunedoara trebuie să ştie că sunt beneficiarii măsurilor de mediu şi climă ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020) astfel:
1-la completarea cererii trebuie să bifeze Măsura 10, Pachetul (P) 1–pajişti cu inaltă valoare naturală(HNV), simbolizată în IPA Online M10_P1
În afară de comunele Zam , Burjuc şi Lăpugiu de Jos, restul comunelor jud. Hunedoara beneficiază de pachetul M10_P1, dacă fermierii deţin pajişti în proprietate sau arendă, aşa cum se vede în harta M10_P1. Valoarea acestui pachet va fi de 93 €/ha/an.
 
2-doar fermierii din comunele Zam, Burjuc şi Lăpugiu de Jos şi care au pajişti în exploatare sau în arendă, beneficiază de Măsura 10, varianta 3.2–Lanius minor şi Falco vespertinus. Aici aveţi două variante de plată, dacă cosiţi manual pajiştea sau mecanizat, protejând cele doua păsări, Lanius minor şi Falco vespertinus: varianta 3.2.1–lucrări manuale, 159 €/ha/an şi varianta 3.2.2–lucrări cu utilaje uşoare, 80 €/ha/an. A se vedea harta M10_P32.
  
Fermierii judeţului mai beneficiază de Măsura 13-plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri, cu două sub-măsuri:
3-sub-măsura 13.1 – zonă montană (ANC ZM) cu o valoare a plăţii de 86 €/ha/an. Comunele beneficiare ale plăţii se văd în harta ANC_ZM
4-sub-măsura 13.2-zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN), cu o valoare a plăţii de 54 €/ha/an. Comunele beneficiare ale acestei măsuri sunt prezentate în harta ANC_SEMN şi sunt:Băcia, Mărtineşti şi Sântămăria Orlea.
După cum observaţi, fermierii jud. Hunedoara nu beneficiază de plăţile compensatorii prezentate mai sus, decât de una, maximum două, în funcţie de comuna în care se află exploataţia. Dacă o exploataţie se întinde pe mai multe comune ale judeţului, în care se află toate cele patru pachete, atunci fermierul poate beneficia de toate măsurile compensatorii.

No Comments on “Subvenţiile APIA în jud. Hunedoara ”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>