CalamitateAnual, cererea de subvenție se depune în perioada 1 martie-15 mai, fără sancțiune și 15 mai-10 iunie cu sancțiune de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai.

Cine a sugerat prelungirea datei?

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, anunța în 29 aprilie 2016 pe site-ul Comisiei Europene “decizia Comisiei de a extinde această perioadă de depunere a cererilor, datorită gravității situației economice pe anumite piețe agricole și unele dificultăti care rezultă din primul an de punere în aplicare a schemelor de plăti directe și măsurile de dezvoltare rurală. Se anticipează că această relaxare a regulilor va ajuta unii fermieri cu dificultăti specifice depunerii cererii / revendicărilor în timp. Statele membre care decid să amâne data limită pentru depunerea cererii de ajutor trebuie să se asigure în continuare că normele privind buna gestiune financiară sunt respectate”.

Ce a făcut guvernul?

Guvernul Cioloş doarme în papuci, după cum se vede. Recent, o investigație jurnalistică a pus în mișcare instituțiile statului, constatându-se un atentat la sănătatea populației României, cazurile de diluare a dezinfectanților din spitale.

Va trebui o nouă investigație jurnalistică pentru a convinge autoritățile că ceea ce se întâmplă acum este un atentat la siguranța naţională, prin lipsă banilor pentru ca fermierii să producă hrană pentru populația țării?

Autoritățile nu au intervenit în momentul în care noul ministru al agriculturii a găsit agenția în 2015, cu softul blocat, funcționari care i-au prezentat în mod eronat situația și cu o conducere decapitată de către DNA.

La agenţiile de plăţi s-au făcut numiri fără să se facă un control pentru a afla cauzele care au dus la blocarea plăților către fermieri și fără să se ceară parlamentului modificarea legii funcționarului public, pentru că apoi să se poată scăpa de toți neisprăviții implantați de fostul ministru al agriculturii..

În prima fază, pentru a plăti micii fermieri, s-a adus un cititor de tabele, pe post de director general APIA. Asta a nedreptățit marii fermieri care au început să vocifereze, amenințând cu mișcări de stradă.

Imediat ministrul agriculturii a schimbat cititorul de tabele cu un făuritor de vorbe, pentru a păcăli marii fermieri și a le promite și lor subvenții.

Abia a terminat APIA perioada negocierilor și de reducere la tăcere a guralivilor din agricultură, că vremea i-a lovit din plin pe fermieri, calamitându-le în unele zone ale țării, întreaga exploatație.

Care sunt argumentele?

Argumentele privind prelungirea datei de depunere a cererilor pentru Campania 2016 sunt multiple. Fermierii români, față de cei europeni, s-au trezit în plină campanie agricolă fără bani, unii dintre ei cu sancțiuni anuale, cu terenurile calamitate din cauza vremii, înglodați de datorii la bănci și cu o agenție decapitată de către DNA împreună cu administratorul firmei care face softul APIA.

Din aceste motive, prelungirea perioadei de depunere a cererilor de subvenție se justifică. Fermierul are timp să-și termine toate lucrările în exploatație, să anunțe APIA, după caz, apelând la forță majoră privind calamitățile naturale și să-și  corecteze cererea dacă parcelele declarate prin digitizare, produc supradeclarări, suprapuneri sau depășesc limitele blocului fizic.


No Comments on “Prelungirea datei de depunere a cererilor de subvenție la APIA. Argumente”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>