control-clasicÎntr-un interviu acordat revistei Agrointeligenţa pe data de 14.12.2016, dir. gen. APIA, Adrian Pintea, spunea că eșantionul de control aferent campaniei 2016, este format dintr-un număr de 83.648 de fermieri dintre care aproximativ 23.113 de fermieri sunt în eșantionul clasic iar 65.500 au fost eșantionați pentru a fi controlați prin teledetecție.
La cât pricepe Pintea cu ce se mănâncă un control pe teren, nici nu-i de mirare că inspectorii au sesizat primii neregulile și artificiile făcute de oamenii lui Irimescu implantați la conducerea APIA.

Dar ia să vedem ce s-a întâmplat?

După eșantionarea în baza analizei de risc și a selecției aleatoare la nivel de APIA central, fiecare centru județean APIA a primit lista fermierilor selectați, din modulul informatic, cu scopul de a fi controlați pe teren. Numai că, modulul informatic era unul de test. Când să se treacă pe modulul de producție, s-a constatat că rapoartele de control generate au alte parcele selectate la control, prin aceeași analiză de risc. Asta înseamnă că toate rapoartele de control de pe modulul de test și efectuate cu consumurile aferente(deplasări, combustibil, oameni alocați din alte județe,etc.) sunt nule, ele trebuind reluate de la zero pe modulul de producție. Făină treabă, nu!?

Un alt experiment pe care Pintea l-a făcut, și o spune cu gurița lui, făcând o mutare a fermierilor selectați la control prin teledetecție, la control clasic: ”Noi am luat această hotărare pentru că numărul total de fermieri care este stabilit prin eșantionul de control este stabilit prin niște reguli foarte clare și stricte, pe bază unor proceduri de eșantionare care sunt stabilite la nivelul agenției de plăti, pe baza documentelor de la Comisia Europeană (CE). S-a făcut acea solicitare pentru CE prin care deoarece este mult mai ușor să faci acel control prin teledetecție, spun ușor din punct de vedere al salariaților APIA și a muncii noastre. Nu s-au trimis acele imagini satelitare de la CE din lipsă de buget și atunci dar oricum acei fermieri erau în eșantion doar că, repet, s-a modificat această metodă de verificare. Fermierii nu sunt afectați în vreun fel pentru că tot sunt controlați și nu cred că prea mult contează metoda de verificare” .

Mai pe înțelesul tuturor: ‚Prin care deoarece’, zis Pintea, neavând bani să plătească hărțile de înaltă rezoluție și foarte mare rezoluție de la Centrul de Cercetări al Comisiei Europene, ca să dea de lucru lui Gauss SRL, câștigatoare a Lotului 1 de control prin teledetecție la APIA, s-a apucat el, cu de la sine putere, să controleze clasic și fermierii aflați la teledetecție. ‚Şi nu cred că prea contează metoda de verificare’, zice Pintea.

Ba, contează Pinteo! Ia pune mâna pe manualul de teledetecție și vezi cum procedura urmărește etapizat fazele de vegetație a culturilor, culturi care radiază într-un anumit spectru de culori, culori care se văd și se interpretează pe hărțile colorate cu înaltă rezoluție, certificând sau nu prezența culturilor, demonstrând astfel că fermierul a făcut o declarație corectă sau nu.

DNA, la cât pricepe ea cum stă treaba cu transparența licitațiilor la APIA, cu cheltuielile cu controalele pe teren și teledetecție,etc., i-ar trebui ani de zile să priceapă, asta după ce celebrul ‚câmp tactic’a a fost declarat neconstituțional.

Cum se face că Pintea n-a avut bani de achiziții de imagini satelitare când Irimescu mărește salariile la direcțiile agricole județene, plus mașină și combustibil, angajează 50 de oameni la APIA pentru actualizarea LPIS, peste Direcția Topografica Militară, care face același lucru, trimite 12 atașați agricoli în 12 țări cu mașină și consum de 300 l pe luna sau responsabilizează o agenție de trântori din subordine, ANZ, cu mașini și consumuri lunare de combustibili?. La ANZ numai dacă te uiţi la declarațiile de avere în fals a multora și te îngrozești.

DNA, te rugăm frumos să vezi care mai e dosarul viteazului director. Sau, de Bobotează ne spui că de pe ‘orbită’ ai intrat și tu la controlul clasic a lui Pintea!?

Hai, la mulți ani cu sănătate și subvenții când se poate!


No Comments on “La APIA, controlul clasic pe teren este compromis!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>