Teledetectie 2016_HD hd_2 hd_1La APIA Hunedoara se lucrează de zor la finalizarea controlului prin teledetecție și a celui clasic pe teren.
Întârzierea s-a datorat faptului că APIA nu a avut bani de achiziţionare a hărților de înaltă rezoluție și de foarte mare rezoluție. Cel puțin așa a afirmat conducerea agenției la data la care au acordat doar Lotul 1, firmei prestatoare de servicii de control prin teledetecție, SC Gauss Srl.
Sincopele apărute s-au datorat Centrului de Cercetări al Comisiei Europene, ulterior fiind acordat și Lotul 2, tot firmei SC Gauss Srl, pentru controlul prin teledetecție.

Începând cu această săptămână, APIA a încărcat pe IPA Online hărțile prin tedetecţie 2016 în două straturi geografice, hărți cu înaltă rezoluție și foarte mare rezoluție.
Fermierii își pot vizualiza aceste hărți, accesând propria cerere pe IPA Online, activând stratul de hărți teledetecție 2016, reglând scara la 1: 50.000.

Spre deosebire de Campania 2015, în care APIA Hunedoara a avut un lot mare de fermieri controlați prin teledetecție și mai puțini controlați pe teren, anul 2016 reprezintă un lot de teledetecție cu o suprafața mai mică dar cu mai mulți fermieri controlați prin controlul clasic pe teren.
În sprijinul APIA Hunedoara a venit și o vizită a unei delegaţii constituită din șeful MADR, Petre Daea și dir. gen. adj. al APIA, Cornel Turcescu, vizită desfășurată la centrele județene APIA Alba și APIA Sibiu.
Petre Daea a vrut să vadă la fața locului modalitatea în care se desfăşoară un controlul clasic pe teren în județele în care suprafața eşantionată este foarte mare, iar condiţiile de verificare sunt mai dificile, dar și de a afla care este stadiul efectuării plătilor către fermieri și alte activităti curente desfăşurate în această perioadă la nivelul APIA.
S-a constatat că încărcătura mare a eșantioanelor de control nu rezolvă la timp întârzierile privind plătile, astfel încât s-au detașat de la alte centre județene 262 specialiști cu atribuții de control pe teren, ce au fost repartizați în 131 echipe, formate din câte doi oameni.
Centrele județene APIA care au primit un sprijin sunt: centrul județean APIA Alba unde a fost detașat un număr de 50 de specialiști, centrul județean APIA Hunedoara unde au fost detașați 38 de specialiști, centrul județean APIA Caraș Severin cu 26 de specialiști, centrul județean APIA Bistrița Năsăud tot cu 26 de specialiști, centrul județean APIA Bihor cu 12 specialiști, centrul județean APIA Mehedinți cu 8 specialiști, centrul județean APIA Mureș cu 24 specialiști, iar la centrul județean APIA Dolj au fost detașate 18 persoane.

Controlul pe teren se realizează pentru toți fermierii care au fost selectați în eșantionul de control, selecție realizată în sistemul informatic al Agenției, pe baza unor factori de risc, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene în vigoare.
Scopul controalelor pe teren este de a verifica condițiile de acordare a sprijinului financiar. Pentru realizarea obiectivelor de control, inspectorii de teren verifică fiecare parcelă solicitată pentru sprijin direct, ce presupune verificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate, verificarea clauzei de “fermier activ”, conformitatea cu suprafața minimă a parcelei agricole, condițiile stabilite pentru a asigura faptul că parcelele declarate sunt într-adevăr parcelele pentru care fermierul este indreptăţit să solicite sprijin, cât și declararea tuturor parcelelor.


No Comments on “Controlul clasic și prin teledetecție 2016 în jud. Hunedoara, nefinalizate”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>