Recenta conferință LAPAR, un fel de bilanț al programului PSD, a scos la iveală aceiași ‘specialişti’ în agricultură, certați cu limba română și cu APIA : unul controlat la parcelă, prin teledetecție, altul cu perdele de fum, în loc de perdele forestiere de salcâm, altul care vrea să strângă câte un leu de la oieri pentru cercetare,etc.
Pentru primii doi, Irimescu s-a strofocat de ziceai că-s cei mai năpăstuiți fermieri din țară. Irimescu a intervenit la Apia pentru a-i verifica cererea aflată sub sancțiune, dar nu și-a permis să intervină peste procedurile agenției. Ceea ce este lăudabil. Pentru cel de-al doilea, a constatat că România nu ceruse la Bruxelles salcâmul, ca o componentă a perdelelor de salcâm.
Daea, în schimb, așa cum declara la conferința LAPAR, îl sună și se consultă zilnic cu președintele acestei organizații, cel controlat prin teledetecție, promițând fermierilor, ca să nu dea de bănuit, că toți cei care au avut controale prin teledetecție și au fost în regulă, nu vor mai fi controlați.
Tactica lui Irimescu seamănă mult cu a noului ministru MADR. L-a luat sub ‘areapa’ lui pe șeful LAPAR, s-a pus în prezidiu la penultima conferință, s-au sunat reciproc pentru a bloca din fașă orice revoltă a fermierilor, s-a dus în vizite de lucru. În loc să fi acuzat direct vechea conducere MADR, pe Daniel Constantin, aflat atunci și până de curând în mare dragoste cu PSD, Irimescu a declanșat totuși implementarea modulelor de plăţi la Apia și finalizarea lor.
Daea, alt politruc și mai șiret, împreună cu Dragnea , au încercat să-i tragă preșul lui Irimescu prin moțiunea de cenzură din 2016, cerându-i demisia, acuzându-l că nu a dat subvenția la timp în 2015. Cei doi șmecheri știau foarte bine faptul că pe Măsura 511, Asistenţă tehnică din PNDR, Constantin umbla cu caravana de informare fermieri prin țară, consolidandu-și de fapt structura de partid, în loc să implementeze modulele de plăți. Iar acum, pe munca lui Irimescu, Daea și Dragnea se laudă amândoi că au făcut plățile la timp. Noroc cu fermierii că pricep cum au stat lucrurile.
Noul ministru face din nou promisiuni fără acoperire spunând, peste procedurile Apia, că fermierii care au fost controlați și nu au avut probleme, nu vor mai fi controlați. El nu cunoaște procedurile Apia și nici nu-l interesează. După cum știm, soția lui este director la Direcția Resurse Umane din cadrul APIA Central. La controlul prin teledetecție și nu numai, se face o analiză de risc automat în baza de date, după care, se face o selecție aleatorie de dosare în plus de controlat. Apoi se emit automat ordine de control. În softul analizei de risc sunt introduși factori de risc : mărimea fermei, nereguli anterioare ale fermei,etc. La controlul prin teledetecție se achiziționează hărți cu înaltă și foarte mare rezoluție, constituind loturi de control, pe suprafețe de zeci de km². Chiar dacă sub aceste loturi se vor afla și fermieri controlați și fără probleme, nu există nicio posibilitate de a-i exclude de la un nou control. Selecția fermierilor de sub aceste loturi se face tot aleatoriu. Ar fi contrar procedurilor europene și ale Apia, iar nerespectarea lor ar produce automat sancțiuni aplicate României.
Daea face promisiuni de angajare la minister, câte doi pe un loc, unul la Bruxelles și unul acasă, pentru o mai bună negociere a viitoarei politici agricole comune.
Fermierii nu-s proști și își amintesc de Irimescu, care, a înființat posturi de atașați agricoli pentru a-și implanta oamenii pe la tarabele agricole prin Europa. Daea preia inițiativa și își va împlânta atașate pesediste peste tot, cu condiţia sa fie românce bune de tot, iar în țară, în buna tradiție dâmboviţeană, va angaja câte un bun român de la PSD și una şi mai bună de la Alde, pe un singur loc.
Angajarea nu ar fi o problemă atât de mare, dacă, cei doi pe un loc ar lucra în agențiile ministerului pentru dezvoltarea agriculturii și nu ar lucra la sediile PSD. Cazul ‘Bombonica’ este pe rol în instanțele de judecată și este un exemplu în acest sens.
Să mai amintim o altă problemă ridicată la conferinţa LAPAR de către Daea, cea a porcilor. Nu-i suficient că a pus la cale o subvenţie de 10.000 euro la fermele de porci, pentru a-l linişti pe fiul lui Dragnea, care anul acesta a declarat doar puţin peste 4.300 de porci la Apia. Ministrul a mers mai departe întrebându-se cum e posibil să cumperi de afară porci, sa-i creşti, apoi să-i vinzi. De ce, atâta timp cât avem şi noi porcii nostri?.
Corect! Dacă avem doar doi porci la ha, de ce porcii cu mii de ha de la ADS sa nu beneficieze de subvenţie de la PSD?. Numai că cei de la Comisie o sa-i dea lui Daea de ros şoriciul lor. PSD trebuie sa întelegă faptul că suntem în UE, nu în UIE!
Trist este că nici presa agricolă nu se lasă mai prejos, iar spălarea imaginii fiecărui ministru și pupatul clanțelor ministerului au devenit obiceiuri fireşti.
Zilnic, site-urile agricole l-au fotografiat și intervievat pe Irimescu din toate pozițiile, l-au sunat pentru exclusivități, pentru a-i introduce pe la ușile celor de la Apia sau Siveco.
Cu Daea se petrece la fel, la care se adaugă și promovarea ‘dronelor’ PSD din Slatina, Caracal și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Astăzi, lui Daea i se fac poze și poezii. El a devenit, precum muzele, o sursa de inspiraţie.
Mâine, când va fi într-un loc cu verdeață, i se vor scrie și cântecele.
The Show must go on , d-le Tucă!
No Comments on “D’aia merge prost agricultura!”
You can track this conversation through its atom feed.