Petre Daea, ministrul Agriculturii, trăiește a doua tinereţe. Dacă la început de mandat spunea că poate fi găsit zilnic la birou, începând cu ora 6 ale dimineţii, de la o vreme face vizite tovărășești de lucru prin județe pe la sediile Apia, aduce funcționari în toiul nopții pentru a-i număra și a le face program suplimentar pentru a primi cereri de subvenție, intră în solarii cu legume, mai admiră combine și bovine pe la câte o expoziție agricolă, stă de vorba cu fermierii.

Asta, asa, pentru a nu sta în birou. Precum birocrații !. El este un om de acțiune, devotat șefului, căruia îi umple și aprinde ciubucul, cum o făceau odinioară ciubucciii.

Nu are el nicio treabă cu fermierii, cărora le-a creat impresia că se luptă pentru interesele lor. Recent a declarat că nu prelungește data 15 mai 2017, ultima zi de depunere a cererilor de subvenții agricole, cu nici o oră în plus : „Puteţi să mă daţi în judecată, dar nu-mi voi încălca ordinul. Nu pentru că sunt căpos, ci pentru că trebuie să punem ordine în sistem. Pentru mine contează ca fermierii să primească subvenţiile la timp şi asta presupune să îşi şi depună cererile atunci când sunt programaţi să o facă, nu să vină cu toţii în ultimul ceas”.

Unde mai pui că, în ultimul moment, modifică proceduri și ordine pentru a complica şi mai mult accesul la subvenții.

Dacă știa puțin lucrul cu calculatorul sau își lua pur și simplu un funcționar Apia drept consilier, intra în bazele de date ale agenției și făcea câteva filtrări pentru a constata cum marii fermieri cu terenuri în arendă de la ADS, nu accesează măsuri de agromediu. Deși sunt voluntare, recomand vulcanicului ministru să modifice mai degrabă contractele pe care le are ADS-ul cu fermierii, introducând obligativitatea ca pe pământurile statului să fie accesate toate măsurile de agromediu. La rândul lor, arendașii cu un astfel de contract, nu mai pot invoca la Apia dreptul voluntar pentru a nu acceasa măsurile, având asupra capului teama de a le fi anulate contractele de arendă cu arendatorul ADS.
La fel, funcționarii Apia să aibă interdicția de a intra pe cererile fermierilor și a le digitiza parcelele, în timpul programului și în perioada de depunere a cererilor , singura lor misiune fiind de verificare și închidere a cererilor de subvenţie. Fermierii care nu se pricep la lucrul cu calculatorul, să fie ajutați din timp, în mod organizat de către DADR-uri sau Camerele Agricole, cu condiția ca funcționarii acestor instituții din subordinea MADR, să cunoască munca pe calculator și softul geografic Apia, IPA Online.

Să dispună dezvoltarea softului geografic Ipa Online prin multiplicarea funcționalităților lui și nu cum este acum, un soft banal și depășit, față de ceea ce există pe piață.

Să dispună prin ordin ca tuturor fermierilor cărora li s-au făcut rapoarte de debit, rezultate din actualizări de blocuri fizice prin micșorare sau eliminare, și, care, au contracte de agromediu pe aceste blocuri fizice, să nu mai fie sancționați ci să li se activeze automat clauza de revizuire.

Cu riscul de a rămâne cu o suprafață nesubvenționată de 1-2 mil. ha, gestul lui Daea de a nu prelungi data de depunere a cererilor de subvenție, este îndreptat nu numai împotriva fermierilor.

În afară de faptul că acceptă sedii vopsite în culorile secuiești şi fără însemnele româneşti şi europene, amprente ale identităţii oricărui sediu APIA din ţară, nu ține cont că în interiorul acestora lucrează oameni și nu roboți, indiferent că sunt maghiari sau români de origine. Nu-l interesează de decesele funcționarilor Apia, a căror număr a crescut îngrijorător, datorită stresului și muncii peste programul de lucru de ani de zile. Funcționarii sunt neplătiți pentru orele suplimentare și recompensați doar cu zile libere. Moartea nu ține cont de sex, religie sau origine, d-le Daea!.

Acest scenariu, în care un ministru își anunța la debut cu surle și trâmbițe un program de birou, punându-se chipurile la dispoziția fermierilor, apoi ieșind din birou, dând impresia că se îngrijește de funcționarii Apia, denotă o manifestare de jupân pe banii statului român. N-ar fi o prima constatare a acestei stări de fapt. Știm cu toții apucăturile partidelor, atunci când pun mâna pe puterea politică.

În timp ce fermierii sunt disperați că nu pot depune cererea de subvenție la timp, iar funcționarii mor încet și sigur din cauza epuizării, șefii Apia prosperă, chiar dacă au dosare penale sau sunt suspectați de nereguli. Despre ei nu suflă o vorba Daea. Pe biroul său zac o grămadă de sesizări privind abuzile unor derbedei din fruntea centrelor locale sau județene ale APIA.

Parcă am fi în filmele cu proști: un ministru al unei instituții publice, cu soția șefa la resurse umane în Apia, și care umblă de-a-n boulea prin țară, fără să facă curățenie în agențiile din subordine, nu lucrează în tandem cu DNA.
DNA ‚valseaza’ elegant printre tractoare furate, fonduri obținute ilegal, spăgi și scandaluri și arestează cuminte , azi, câte un șef de centru local și un primar, mâine, câte un funcționar sau fermier, poimâine, câte un director din APIA. Recent, în timpul unei vizite de lucru de-a lui Daea, DNA i-a încătuşat şeful Centrului Local Apia Hunedoara.

Directorul general APIA tace mâlc. La fel şi soția lui Daea, directoare la resurse umane. Ne așteptam ca Daea și noua lui soție să fie ca pita caldă la moraliate și profesionalism, cei doi fiind decorați de Iliescu cu medalii pentru merite deosebite aduse în slujba țării. Dar dacă aluatul nu-i bun, nici pita nu se coace!

Mai știm un fost ministru, care, cu gura pân’ la urechi, a preluat mandatul de ministru MADR, în 2015. Apoi a dat vina voalat pe ministrul căruia tocmai îi luase locul, pentru că nu mișcase un deget pentru finalizarea modulelor de plăți din softul APIA. Asta, la faza pe sector. La faza pe ‚muncipiu’ s-a luat de Siveco până ce firma cercetată penal l-a încurcat, punându-l la calculator. Siveco a dat vina pe Apia. Trezit la viață, Achim Irimescu, căci despre el este vorba, s-a pus pe schimbat directorii din Apia Central, sugerând pulimii că ăștia ar fi vinovați pentru blocajele plăților. Nu a mișcat un deget la sesizările de pe biroul său, privitoare la cazurile penale ale unor șefi de birou, funcționari sau șefi de centre județene Apia. A început să inventeze infestări de alimente aduse din exterior, furturi de miliarde de verzișori cu tirurile, asta că să arate cât de aproape este de fermier, după care s-a lăsat păgubaș și a intrat la nesfârșite taifasuri cu ‚laparii’, șefi peste miile de fermieri, pregătiți ca lupii, cu ‚oi mândre și cornute’ și arende de la ADS, să muşte noul ministru și funcționarii Apia. Irimescu i-a mângâiat pe creștet, potolindu-i şi promițându-le deschideri și conexiuni în lumea largă. A început și el vizite de lucru pe la fermieri, apoi pe la arabi. Unii mâncători de carne de oaie și de vită i-au întors vizitele, cu unul dintre ei având un stupid accident, fiind loviți amândoi în bot. După șocul accidentului și câteva declarații, într-o totală lipsă de caracter şi bun simţ, și-a dat demisia înainte de a preda ministerul și a sta la o discuţie, ’ bot în bot’, cum se spune, cu noul ministru Petre Daea.

Traseul lui Irimescu o să-l urmeze, după cum se vede și Daea. Cu pașaportul pe masă, parcă îl văd pe ‚piticul atomic’ cu ceata de slujbași în avion, cutreierând lumea și ‘muncind de zor, pentru țară și popor’.

Niciunul nu va răspunde pentru actualele sancţiuni şi cele viitoare, aplicate României si datorate neregulilor de la Apia, sancțiuni plătite din buzunarul nostru, fiind mai degrabă interesaţi de propria lor imagine şi de ceea ce presa a scris sau va scrie despre ei.


No Comments on “Munkaprogram, hazna ‘nexam’ !”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>