‘Mutilata’ anual de factorul politic, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, face din nou obiectul unor articole de presa.
Anual, mai pe intelesul fermierilor, beneficiari directi ai subventiilor europene, APIA plateste din banii nostri aceste subventii, dupa care, prezinta facturile la Bruxelles spre decontare.
Desigur, decontarile se fac pe caprarii, urmand o disciplina financiara impusa de Comisia Europeana. Lipsa unei discipline, datorate probabil unor intarzieri, nepriceperii, influentei factorului politic sau disfunctionalitati ale bazelor de date, produce sanctiuni financiare aplicate Romaniei.
Mihail Dumitru, dir. adj. la Directia Generala pentru Agricultura(DG-AGRI) si fost ministru al MADR, sesiza in 2017 agentia pentru ca nu a facut corect declaratia de cheltuieli, privitoare la inchiderea conturilor Fondului European de Garantare in Agricultura.
Dumitru era in 2010 ministru MADR, perioada in care APIA a fost ‘prinsa’din nou de Comisie pentru faptul ca platise masurile de agromediu de la AFIR, cu acelasi curs de schimb cu care facuse plata SAPS. Vina, bineinteles, era a predeceserolor sai, Ilie Sarbu si Dacian Ciolos.
Achim Irimescu, ani de zile sef la Reprezentanta permanenta a Romaniei la UE, a venit si el, mai intai ca secretar de stat la MADR, in mandatul lui Daniel Constantin, apoi a devenit ministru. Tot asa a invocat, printre alte nereguli, si lipsa unei discipline financiare la APIA.
Cu alte cuvinte, cei trei corifei ai agriculturii, Ciolos, Irimescu si Dumitru, cu stagii vechi la Comisie, unul fiind si comisar al acestei structuri, nu au reusit sa impuna o disciplina financiara coerenta la APIA, in raport cu legislatia europeana.
‘Las’c-a venit Daea’, vor zice fermierii care-i pupa mana si il au in suflet pe actualul ministru MADR.
In privinta lipsei de disciplina de la Apia, in contextul in care fermierii au pierdut bani, Daea declara pentru Agroinfo : ‘Toată lumea s-a ridicat și a spus: domle, 433 a pierdut România, 433 de milioane! Este suma la toate țările. României îi revine undeva la 17 milioane, nu a pierdut România nimic. Îi vin și României, și Croației banii pentru că sunt alte metodologii de lucru, și a Croației, și a României, care sunt diferite de celelalte state pentru că noi nu am intrat în exercițiul acesta decât din 2016 și procedura la noi este un pic întârziată față de procedurile celelalte, a țărilor care au exersat cu acest mecanism și care au primit banii înapoi. Nu-s pierduți banii!’
Procedura e intarziata, dom’le, la croati, recent intrati in UE, si la romani aflati in UE din 2007. Cum se face dom’le ca bulgarii au incasat 7.720.511 Euro din 433 de milioane!?
Va spunem noi: datorita disciplinei financiare respectate la descarcarea de conturile FEGA!
In realitate, sumele provenite din amenzi, penalitati, sanctiuni, dobanzi acumulate si venituri generate de acestea, APIA le-a inregistrat in mod eronat ca venituri bugetare. Comisia, dupa inchiderea conturilor, ramburseaza creditele neutilizate catre statele membre, in raport cu suma ajustarii corespunzatoare a disciplinei financiare. Or, daca tu raportezi eronat declaratia de cheltuieli, pe bani europeni, finantistii de la Bruxelles nu te iarta si te exclud de la plata.
Ceea ce s-a si intamplat cu suma de 433 mil euro, impartita membrilor UE, mai putin Romania.
Atata timp cat APIA nu este la prima ‚abatere’ in ceea ce priveste respectarea disciplinei financiare impusa de catre autoritatile europene, ne face sa credem ca cei care se ocupa de astfel de raportari nu se pricep sau au preocupari in a-si mentine politic functiile.
In 2014, dir. gen. APIA, Gheorghe Benu, a fost saltat de procurori, pentru ca in 2015 sa i se intample la fel. De aceasta data a fost saltat ‚’la pachet’, cu Melinda Kerekes, actualmente directoarea Directiei Economice a APIA.
Petre Daea nu poate face minuni , in sensul unor eventuale schimbari la varful APIA, pentru a avea o echipa competenta si coerenta in serviciul financiar. Sotia lui este director Directia Management Resurse Umane la APIA iar fiica angajata in AFIR.
Iar competenta, probabil, nu face parte din programul de guvernare al PSD-Alde.
Federatiile agricole, mai degraba cer cotizatii in plus de la fermieri, in loc sa apere interesul acestora, fiind preocupate de propriile venituri. Venituri se pot obtine si din accesarea programelor operationale comunitare, ajutand deopotriva si fermierii.
Nu-s pierduți banii!??
No Comments on “Lipsa disciplinei financiare de la APIA, ne afecteaza pe toti”
You can track this conversation through its atom feed.