De cateva zile un jurnalist de la o publicatie sportiva, parte a grupului de firme detinut de celebrul Felix alias Varanul, o tine langa cu vanzarea productiei de minereu de cupru de la Cupru Min SA, catre un trader din Hong Kong, reprezentat de un presupus violator chinez, caruia i s-a ridicat cetatenia romana la recomandarea SRI.

Sa nu uitam ca Varanul si-a fixat ochii albatri inca de la inceput pe rezervele minerale ale tarii, sarea sau neferoasele, spre exemplu, dar si spre ministerul intreprinderilor mici si mijlocii.

Pe de-o parte, jurnalistul insista pe reprezentantul traderului chinez, certat cu legea sigurantei nationale in Romania, dar revenit ca cetatean chinez in tranzactia cu minereu, iar pe de alta parte se insinueaza faptul ca cei din conducerea Cupru Min SA vand productia de minereu a Romaniei unui infractor, secatuind resursele tarii noastre, invinuind indirect vechea conducere a exploatarii de neglijenta.

Scenariile apocaliptice le-am mai vazut si in cazul Hexi Pharma, caz in urma caruia patronul firmei s-a sinucis. Subliminal am putea crede ca se sugereaza si acum, intrarea intregii echipe a Cupru Min SA, cea care a semnat contractul de vanzare a concentratului de cupru pe doi ani cu traderul chinez, in concasorul giratoriu KKD de la Rosia Poieni.

Comunicatul dat de Cupru Min SA pentru Hotnews descrie foarte clar situatia :
La licitație au participat inițial companiile Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore, Ronefer Voluntari și Glencore International Elveția. După prima evaluare a ofertelor, comisia de licitație a decis descalificarea Glencore, din cauza neîndeplinirii prevederilor din documentația de atribuire. De asemenea, Comisia s-a declarat nesatisfăcută de valoarea ofertelor și a solicitat, în două rânduri, îmbunătățirea acestora. La ultima depunere de oferte îmbunătățite, până în data 18.08.2017, evaluarea acestora s-a realizat în raport cu cotațiile bursiere din data de 01.08.2017 și cu conținuturile definite de către ofertanți, pentru o cantitate licitată de 80.000 tone concentrat de cupru. În urma evaluării, comisia de licitație a constatat că prețul cel mai bun îl oferă Merlion Resources, 139,31 USD/tonă concentrat cupru uscat. Ca urmare, compania din Hong Kong a fost declarată câștigătoare a licitației. Cumpărătorul Merlion Resources Holdings a depus ulterior, în contul Cupru Min, 5 mil. USD, respectiv contravaloarea unei cantități de concentrat de cupru, livrabilă într-o lună. Livrarea a început în data de 25.10.2017.
Prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources s-a obligat la plăți anticipate pentru cantitatea de marfă livrată. Întrucât plata în avans a concentratului de cupru se face 100% la cantitatea livrată, aceasta constituie, de facto, garanția financiară a contractului. Astfel, cumpărătorul poate plăti anticipat cantități mai mari de concentrat de cupru, fără să aibă restricții de livrare lunară, în raport cu garanția constituită. Merlion Resources se obligă, sub sancțiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 mil. USD. Ca urmare, întrucât cumpărătorul plătește marfa anticipat și livrarea se face doar după achitarea integrală a cantității, Cupru Min încasează suplimentar cca. 5 mil. USD anual, comparativ cu vechiul contract.
În privința contestării în instanță a licitației, reamintim că Cupru Min a câștigat la Tribunalul Ilfov procesul intentat de către unul dintre perdanți, Ronefer Voluntari.
Referitor la calitatea dlui Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile române, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație deschisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul României, valabil până la 11.11.2019.
În privința celorlalte aspecte sesizate referitor la dl. Wang Yan, acestea nu sunt de competența CupruMin, ca urmare nu putem să ne pronunțăm asupra lor.’

Doar la o prima citire observam cum Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore si Glencore International Elvetia tranzactioneaza metale la bursele din Asia, Europa si America, cu echipe specializate in Shanghai, Londra si Geneva, fata de firma de apartament Ronefer Voluntari, a unei doamne fost functionar in Ministerul Metalurgiei si apoi pana in 2000 salariat al Conef, compania care preluase toate exploatarile de metale neferoase.

Doamna respectiva cumpara pana in 2017, prin Ronefer SRL Voluntari, tot cuprul de la Cupru Min si il vindea in China.

De data aceasta traderii autentici, cu o activitate globala in ceea ce priveste achizitiile de concentrate neferoase, au venit direct la licitatie, starnind mania doamnei . Ea a contestat licitatia si a pierdut.

Imediat intr-un cotidian din Alba Iulia au aparut comentarii de contestare a licitatiei si trazactiei cu traderul chinez, aparand chiar fragmente din contractul confidential incheiat intre Cupru Min si Merlion Resources Hong Kong.

Mai mult, jurnalistul de la publicatia sportiva, preia disputa din presa din Alba si publica integral contractul, care are o clauza de confidentialitate. Traderul chinez ar putea da in judecata ziarele in solidar cu jurnalistii pentru divulgarea contractului fara acordul partilor.

Astfel, in instanta s-ar afla cine este persoana/persoanele din interiorul Cupru Min SA care a/au dat presei un contract comercial, fara acordul partilor, doar pentru a diminua excesul de estrogen al firmei Ronefer.

Invocarea culpei, in care se afla reprezentantul trader-ului chinez, nu justifica publicarea unui contract comercial confidential.
In acelasi context, traderul chinez s-ar putea indrepta si impotriva Cupru Min SA, ceea ce ar fi un dezastru.

Ceea ce nu vor sa inteleaga sau nu pricep cei doi jurnalisti este faptul ca cei de la Cupru Min SA, joaca tare pe aceasta piata, iar tranzactia este perfect legala si apara interesele statului. Concentratul de cupru mai contine aur, argint, molibden, seleniu, telur, reniu si fier magnetic. Din cariera Rosia Poieni, proprietatea Cupru Min SA, s-ar putea extrage circa 0,9 mil. tone de cupru evaluat in prezent la 5,6 miliarde de euro si 36 de tone de aur, evaluate la 1,5 mld. Euro. Or, tranzactia cu oricare trader din lume se face tinand cont de produsele secundare extrase dintr-un concentrat livrat, produse cotate la bursele de profil in ziua livrarii.

Pana la pornirea unei eventuale instalatii de prelucrare metalurgica a concentratului de la Rosia Poieni, instalatie care ar costa aproape 500 mil euro, Cupru Min SA vinde perfect legal concentratul si la pretul corect.


One Comment on “Cupru. Mina de aur”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Mihai P says:

    Deci, ar fi important de clarificat penultimul paragraf legat de Aur: este oferta Merlion competitiva, favorabila, chiar si in cazul in care se iau in calcul produsele secundare care se pot extrage – in acest caz Aur si metale rare in procente relevante ? – astept un raspuns, cat de mic.

    De asemena, are CupruMin un plan clar, fezabil de ecologizare a Lacului Geamana, care este o bomba ecologica de ani de zile ? Acum cand in sfarsit se mai fac bani frumosi si din turism, ski si alte cele, de ce trebuie noi sa sfredelim si decopertam Muntii si otravii zone superbe cum sunt Apusenii ?

    Chiar saptamana trecuta s-a mai produs un dezastru eco la Targu Lapus in Maramures, de care abia se mentioneaza in presa, iar Ministrul Mediului se face ca ploua

    Minereurile ar trebui considerate rezerve strategice, puse la pastrare pentru zile „negre”, nu e moral sa le radem noi acum si termina, generatia noastra norocoasa, fara sa mai lasam ceva si la generatiile care vin din urma ! Tot ce le vom lasa sunt zone deshertice, care otravesc definitiv arii superbe, cum sunt Muntii Apuseni.

    Si ne mai pregatim sa pornim si alte exploatari, cum ar fi Rovina si Certej, de parca am uitat complet dezastrul si crima din 1971, cand la ruperea barajului au murit sute do oameni…. sa nu ne miram ca nu merg nicicum lucrurile in tara, e un fel indirect de bataie de la Dumnezeu.

    As invita orice factor de decizie in cazul acestor exploatari sa petreaca mai intai 1 saptamana cu rucsakul in spate prin Apuseni, Ponoare, Caile Galbenei, Cetatile Radesei, Scarisoara, Focul Viu, etc, sa se umple putin de sanatate, frumusete si aer curat, urmat de 2-3 zile pe malul lacului Geamana si in cariera de la Rosia Poieni,poate deciziile s-ar lua cu putin mai multa responsabilitate.

    Numai bine

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>