Miile de procese aflate pe rol in instantele din Romania, au ca obiect litigiile dintre arendas si arendator. Legea arendarii si Contractul de arendare au avut de-a lungul timpului mai multe modificari.
Pe scurt, arendasul este cel care lucreaza pamantul si indreptatit sa ia subventia comunitara. Arendatorul este cel care, pe baza unui contract cu arendasul ii da acestuia pamantul sa-l lucreze, contra unor plati in natura sau in bani. Contractul dintre arendas si arendator este contrasemnat de catre primarii, institutii aflate la indemana politicienilor si nu a comunitatilor locale.
In lipsa unui cadastru bine pus la punct, contractul de arenda si legea arendarii devin caduce. Spre exemplu, in caz de forta majora, in care culturile pot fi calamitate din cauze naturale, arendasul este obligat sa-i plateasca arendatorului drepturile stabilite prin contract. De ce nu se prevede o garantie din partea arendasului, pentru doi ani consecutivi de forta majora, bani din care sa isi poata plati arendatorul?.
Arendatorul, cu titluri de proprietate pe numele decedatilor, nu-si poate face succesiunea datorita taxelor ridicate, incheie contracte cu arendasul, primeste arenda apoi se judeca cu rudele mostenitoare. De asemenea, nerespectarea conditiilor contractului de arenda, in anii cu productii ridicate, da nastere unor procese in instanta in care arendatorul obliga arendasul sa-i dea arenda la valoarea convenita in contract.
Ce fac institutiile statului?
Ministerul Agriculturii abereaza, amenintand deopotriva arendasii si micii fermieri cu sanctiuni daca nu-si cultiva pamantul. Si unii si altii au obtiunea de a nu lucra pamantul cu conditia de a-l intretine in bune conditii agricole si de mediu. Pe de alta parte, eliminarea actiunii de cultivare obligatorie a terenurilor, poate avea efecte adverse asupra mediului. In acest caz, ministerul ar trebui sa aiba un plan bine definit in privinta habitatelor si mentinerii acestora.
APIA se spala pe maini si spune ca litigiile dintre arendas, arendator si primarii nu o privesc, desi ea gestioneaza fondurile de garantare in agricultura, fondurile de dezvoltare rurala si partea de cofinantare de la bugetul national. Agentia ar trebui sa contrasemneze contractele dintre arendas si arendatori si nu primariile, care in foarte multe cazuri solicita subventii europene. Ea poate verifica la fata locului lucrarile efectuate de catre arendas, nu arendatorul, iar pe masura ce contractul se respecta sa faca si platile aferente( Contract de arenda, CAP VI, art.7, lit.d, Drepturile si obligatiile arendatorului ). La fel, contractele de arenda poate sa le accepte daca exista declaratii notariale ale mostenitorilor prin care acestia denumesc o persoana care sa-i reprezinte, exact cum o face in cazul asociatiilor.Un alt argument ar fi acela prin care APIA poate sa supravegheze modificarea sau nu a categoriei de folosinta a terenului de catre arendas(Contract de arenda, CAP VI, art.8, lit.d, Drepturile si obligatiile arendasului ). Ea este aceea care in fata Comisiei Europene mentine constant raportul dintre suprafata pajistilor si suprafata agricola totala negociata cu Uniunea Europeana.
Pana la urma, cel care da banii face regula jocului si nu vesnicii ‘specialisti in agricultura’ care freaca mangalu’ prin primarii sau alte agentii ale ministerului.
134 Comments on “Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) si Legea arendarii”
You can track this conversation through its atom feed.
Camelia Rodica Grigore says:
Buna seara,
Am si eu o nelamurire si v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati ajuta. Am teren arabil (14ha) intabulat in judetul Timis si cei de la primarie nu vor sa ma inregistreze in registru agricol 2020. Secretaru imi spune ca nu ma poate inscrie inregistrul agricol, ca o sa imi dea o adeverinta la APIA mai tarziu, tot asa ma mintit si anul trecut; si nu am putut sa ma inscriu la APIA. Ce se fac ?
Posted on 16 ianuarie 2020 la 6:53 pm.
Jurca Emanuel-Florin says:
Buna ziua, mama impreuna cu alte patru surori, sunt proprietare pe un teren agricol care este lucrat de catre un nepot din anul 1991 pana in prezent 2019. Mentionez ca mama nu a fost intrebata si nici nu si-a dat acordul in vederea intocmirii unui contract de arenda si nici nu a incasat arenda niciodata. In prezent, arendasul a spus ca legea ii permite sa plateasca arenda doar pe ultimii trei ani. In ce masura si in baza la ce documente a incasat anual fonduri APIA, in lipsa unui contract de arenda autentic. Va multumesc.
Posted on 8 decembrie 2019 la 10:28 am.
Marculescu Ana says:
Detin in com.Apahida jud.Cluj terenuri, impreuna cu fratele meu,provenite din mostenire.Pentru a le inscrie la APIA, i-am dat procura fratelui meu , sa ma reprezinte cu puteri depline.Terenul nu poate fi divizat, deoarece nu ne-am mai incadra in suprafata minima impusa.De la primarie nu vor sa-i elibereze adeverinta fratelui meu pentru ca ei interpreteaza ca procura data m-ar face pe mine proprietar, desi eu nu doresc decat ca el sa poata actiona si pentru jumatatea mea, el sa fie proprietar declarat la APIA.Cum putem actiona legal?
Posted on 2 aprilie 2019 la 8:32 am.
Antoniu says:
Faceți un contract de arenda cu fratele și ați încheiat disputa cu Apia.
Posted on 2 aprilie 2019 la 8:57 am.
GUTU OVIDIU says:
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire si v-as fi foarte recunoscator daca m-ati ajuta. Am pamant luat in arenda.Titularii pamantului sunt decedati,iar cu unul dintre mostenitori am facut conventie ,asta pe anul trecut,i-am dat doar lui arenda.Intrebarea este…Anul acesta nu mi se mai poate da subventia daca trec pamantul in continuare la APIA ,CEILALTI MOSTENITORI NEFIIND DE ACORD?
Posted on 22 februarie 2019 la 10:58 am.
Claudia giangu says:
Continuare. Dar, neavand contract mai are prioritate? Bineinteles xa exista acte care dovedesc ca lucreaza acest pamant de multi ani de zile _ gen chitantele date de primqrie si altele_ dar nu exista contract. Intrebarea este daca vand altcuiva ma pot trezi ca mi face probleme dupa? Mentionez ca vresu sa vand cu promisiune de vanzare si cumparatorul se ocupa de toate actele apoi. Multumesc.
Posted on 15 iulie 2018 la 10:55 am.
Claudia giangu says:
Continuare.Mi s a transmis de la primarie ca aceasta persoana arendasul lua doar o chitsnta de la primarie cum ca nimeni nu lucreaza terenul. I am trsnsmis arendasului ca vrem sa vindem pamantul care il lucreaza el si impreuns cu alte terenuri si o casa. El este interesat doar de pamantul care il lucreazz el. Din cate am citit arendasul are prioritate la cumparare.
Posted on 15 iulie 2018 la 10:54 am.
Claudia giangu says:
Buna ziua. Am si eu o nelamurire si v as fi recunoscatoare daca m ati ajuta. Tatal meu a decedat. Am facut succesiunea. Are teren agricol la tara si il lucreaza un vecin de multi ani. Nu am cunostinta sa fie incheiat vreun contract. Am intrebat la primarie dacs exista vreun contract depus si mi a spus ca nu.
Posted on 15 iulie 2018 la 10:53 am.
Claudia giangu says:
Buna ziua. Am si eu o nelamurire si v as fi recunoscatoare daca m ati ajuta. Tatal meu a decedat. Am facut succesiunea. Are teren agricol la tara si il lucreaza un vecin de multi ani. Nu am cunostinta sa fie incheiat vreun contract. Am intrebat la primarie dacs exista vreun contract depus si mi a spus ca nu. Mi s a transmis de la primarie ca aceasta persoana arendasul lua doar o chitsnta de la primarie cum ca nimeni nu lucreaza terenul. I am trsnsmis arendasului ca vrem sa vindem pamantul care il lucreaza el si impreuns cu alte terenuri si o casa. El este interesat doar de pamantul care il lucreazz el. Din cate am citit arendasul are prioritate la cumparare. Dar, neavand contract mai are prioritate? Bineinteles xa exista acte care dovedesc ca lucreaza acest pamant de multi ani de zile _ gen chitantele date de primqrie si altele_ dar nu exista contract. Intrebarea este daca vand altcuiva ma pot trezi ca mi face probleme dupa? Mentionez ca vresu sa vand cu promisiune de vanzare si cumparatorul se ocupa de toate actele apoi. Multumesc.
Posted on 15 iulie 2018 la 10:46 am.
Daniela Big says:
Buna ziua, situatia noastra este disperata si poate ati putea sa ma ajutati sa lamuresc problema. Socrul meu a primit mai multi ani la rand subventie pe teren si pe animale. Inclusiv pe terenul nostru, cat timp am fost plecati si pentru care nu a avut de fapt semnatura si acordul nostru. De 3 ani eC plecat de acasa la o concubina, a vandut toate animalele si terenul l-a lasat in paragina, el avand o vrsta destul de inaintata si accidente vaculare. Noi am luat-o de la zero, am cumparat vitele, le-am crescut si acum avem 5 capete. Spre surpriza noastra am aflat ca el a fost si le-a inregistrat pe numele lui, probabil a pastrat pasapoartele vacilor vandute si acum cu ajutorul concubinei a depus actele pentru subventie din nou, desi el nu lucreaza terenul si nu are nici un animal. Deci noi lucram terenul, animalele ne apartin si doctorul veterinar ne-a spus ca totusi doar actele vorbesc si ca nu avem ce face. Nedreptatea asta ne omoara. Unde ne putem adresa ca sa ni se faca dreptate?
Stie tot satul situatia, stiu toti ca animalele le-am cumparat noi, ca noi lucram pamantul si concubina incaseaza subventia. Subventia asta nu e ca sa poti lucra pamantul? Nu se poate face o ancheta si stabili la fata locului daca el mai are animale sau nu, daca lucreaza pamantul sau nu? Nu inteleg. Ati putea sa ma ajutati?
Multumesc!
Posted on 10 mai 2018 la 2:00 pm.
indre maria says:
Buna ziua . Am o mare rugaminte la d-voastra. Cumnatul meu MICLEA VASILE a beneficiat de subventie pentru teren si a pierdut toate actele(titluri de proprietate)Nu stiu daca subventia s-a acordat pe numele lui sau pe Cuceu Gavril(tatal meu). As vrea sa stiu daca la d-voastra se gasesc copii dupa ele. Adresa este BARSAU DE JOS ,nr 135,jud. SATU MARE. Multumesc daca puteti sa-mi raspundeti.
Posted on 21 martie 2018 la 2:50 pm.
marcel oprea says:
In 10 ianuarie 2017 am incheiat contract de arendare pentru o suprafata de 28 ari de vie,pe perioada de 15 ani.Azi ,24 nov 2017,am mers sa-mi ridic produsele si…surpriza.Contractul imi este aruncat in fata cu motivatia ca ,contractele incheiate dupa luna decembrie 2016 nu sunt valabile pt ca a falimentat firma.In schimb pt o suprafata de 9 ari,contract incheiat in 2015 mi s-au dat produsele.Cine se ocupa de astfel de probleme:ministerul agriculturii sau apia
Posted on 24 noiembrie 2017 la 9:35 pm.
Eleonora says:
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: am incheiat un contract de arendare pentru o suprafata de 1,22 ha vie inregistrat la primarie. Contractul a fost facut pe 30 de ani pentru ca arendasul sa poate obtine fonduri europene prin programul de reconversie restructurare viticola. In contract exista o clauza privind promisiunea de cumparare a viei de catre arendas in cazul vanzarii viei, dar dupa ce a primit banii din fonduri europene acesta s-a razgandit. In titlul de proprietate sunt mai multi proprietari, dar contractul de arendare a fost incheiat doar de un proprietar. Cum se poate rezilia contractul? Multumesc anticipat.
Posted on 30 martie 2017 la 6:13 pm.
Antoniu says:
@Eleonora-La vanzare sau cumparare, arendasul are drept de preemtiune. Refuzand cumpararea, proprietarul poate vinde terenul altcuiva. Incheierea contractului de arendare se putea face de catre un proprietar doar avand imputernicire din partea celorlalti din titlul de proprietate. Anularea lui e stipulata probabil in contractul de arenda si se face cu acordul ambelor parti sau unilateral. Un avocat va poate lamuri si cred ca anularea contractului se va putea face doar in instanta.
Posted on 30 martie 2017 la 8:47 pm.
filip gheorghe says:
buna ziua . este posibil ca ptr un teren indevalmasie a obstii unii cetateni sa primeasca subvenctie si altii nu ? ce putem face in aceasta situatie . va multumesc .
Posted on 9 noiembrie 2016 la 5:26 am.
filip gheorghe says:
va salut . ma numesc gelu filip din sat dumbrava ,com timisesti , jud neamt si as dori o informatie . daca pe un teren indevalmasia obsti se poate construi case si daca inginerul cadastru avea voie sa faca masuratori cadastrale in acea zona . va multumesc , a r .
Posted on 9 noiembrie 2016 la 5:15 am.
Popescu Mircea says:
Buna ziua!
Am si eu o problema:lucrez o suprafata de teren a unui vecin care este proprietar si care are pamantul in asociatie,iar acum primaria nu imi da producator deoarece nu sunt eu proprietarul, ce pot face?
Posted on 11 iulie 2016 la 4:13 pm.
mircov dragan paul says:
Buna seara,in cazul in care cineva imi foloseste in mod abuziv terenul arabil(1,5 ha),de peste 15 ani,pamant despre care abia acum am aflat ca-l detinem(banuiesc ca cel care-l foloseste,stia acest lucru),care ar fi urmatorul pas de facut,in cazul in care sa zicem ca pe cale amiabila nu ne vom intelege,va multumesc anticipat!
Posted on 28 iunie 2016 la 6:29 pm.
mircov dragan paul says:
Buna ziua,de curand am aflat ca am o suprafata de 1,5 ha teren arabil,pe care mi-l foloseste altcineva de peste 15 ani,fara a primii nimic din partea lor.Ce ma indrumati sa fac,care ar fi primul pas,va multumesc anticipat!
Posted on 25 iunie 2016 la 10:34 am.
TACU LENUTA says:
Buna ziua,
Indraznesc cu rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea problema:
– suntem sapte frati care nu au dezbatut mostenirea in urma decesului parintilor.Din cei sapte, doar doi muncesc cele sapte hectare ramase in mostenire.Cum trebuie procedat pentru a primi amandoi subventie?
Va multumesc pentru raspuns!
Posted on 9 iunie 2016 la 6:33 am.
Antoniu says:
@Tacu Lenuta-Primaria Sa le elibereze adeverinta separat fiecaruia pt 3,5ha.
Posted on 9 iunie 2016 la 7:26 am.
silvia rad says:
Cum trebuie sa procedez pentru declararea terenului la APIA DUPA MOARTEA TATALUI MEU in data de 16 04 2016? Mentionez ca pana acum tot eu faceam cererile deoarece aveam inputernicire de la notar dar acum mi s-a spus ca nu mai este valabila.mai am o sora si nu mai avem nici timp nici posibilitate sa facem succesiunea.
Posted on 16 mai 2016 la 7:12 am.
Antoniu says:
@silvia rad-aveti calitatea de mostenitoare. cititi pag.66 de aici
Posted on 16 mai 2016 la 7:25 am.
magda says:
Cred ca am gasit cateva informatii! Dar devenisem asa putin comoda stiind ca existati dvs si am prins drag de pagina dvs care are multe informatii centralizate si de actualitate! Voi fi mai selectiva in intrebari! O zi frumoasa!
Posted on 13 februarie 2016 la 3:24 pm.
magda says:
Buna ziua!
Revin cu o intrebare de alta natura! Am inteles ca mai nou exista acea posibilate de creditare de catre o banca cu garantare prin acea adeverinta de la APIA! Dar cand se poate obtine acel credit odata cu inregistrarea la APIA sau mai tarziu si care ar fi conditiile pe persoana fizica: salariu, vechime la locul de munca sau vechime in agricultura, valoare credit! Daca stiti sau o trimitere catre legislatie.
Posted on 13 februarie 2016 la 12:43 pm.
alba stefania says:
Bună seara. De o săptămână am aflat ca pe numele străbunicii din partea tatălui exista un titlu de proprietate care nu a fost ridicat încă de la primărie (lucru confirmat am ajuns acolo și așa este) însă problema este alta arendasul la care avem și alte 2 parcele la folosit fără a ne spune de existenta lui.Cum pot afla ca el a ridicat subvenția de la APIA? Bineînțeles mă interesează ăsta pentru a-mi cere drepturile ce mi se cuvine pt folosirea acelui teren. Multunesc
Posted on 11 februarie 2016 la 7:45 pm.
Mariana says:
domnul Poenaru,
Va rog foarte frumos sa îmi indicați un Nr de telefon prin care va pot contacta , dorind sa va semnalez o situație de frauda cu fonduri europene săvârșită de CENTRUL JUDEȚEAN APIA TELEORMAN in cârdășie cu APIA CENTRAL BUCUREȘTI timp de 4 ani de zile.
Îmi este imposibila va pot da mai multe amănunte aici fiind implicate persoane de la un înalt nivel!
Va multumesc
Posted on 25 ianuarie 2016 la 10:00 am.
Tanasa Cristina says:
Buna Seara am 120de oi si am f la primarie si mi sa spus ca nu are de unde sa imi dea pasune ca din 2010 este arendat si arat se poate ca izlaju comunal sa fie arabil si eu sa nu am unde sa pasc oile.Astept un raspuns,va multumesc
Posted on 21 ianuarie 2016 la 9:18 pm.
gabi says:
buna seara,
am cumparat 3 ha de teren arabil de la o persoana care avea arendat terenul la o societate agricola. respectiva societate in calitate de arendas nu si -a exprimat dreptul de preemptiune, astfel ca terenul s-a vandut la liber.
este legal ca dupa ce vanzarea a fost efectuata cu respectarea legii in vigoare , societatea careia ia apartinut terenul sa nu imi dea respectiva suprafata de teren pana la expirarea contractului de arendare pe care l-a avut?
va multumesc
Posted on 11 ianuarie 2016 la 11:55 pm.
Bogdan says:
Sunt in situatia in care terenul meu este lucrat ilegal. Cum pot verifica daca in mod ilegal a beneficiat de subventie? Unde ma pot adresa sa gasesc sa il dau in arenda? Multumesc
Posted on 3 ianuarie 2016 la 7:32 am.
marcela says:
Suntem 2 mostenitori .matusa mea a bagat pamantul in arenda fara stirea mea.este normal?
Posted on 11 decembrie 2015 la 7:37 am.
FILIP GHEORGHE says:
VA SALUT DOMNULE POIENARU . VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE CE SE POATE ANTAMPLA CU CEI CE AU CONSTRUIT PE IMAS AN DEVALMASIE .
VA MULTUMESC . A R U VA ROG .
Posted on 24 noiembrie 2015 la 5:19 am.
Doina says:
am dezbatut mostenirea dupa 11 ani de cand tata a murit sunt proprietar si cel la care a avut tata in areda pamantul 5 h nu-mi raspunde la telefon si nici nu-l gasesc, tot timpul este plecat in cei 11 ani l-a pacalit pe fratele meu ,doresc sa stiu care sunt drepturile noastre de proprietear si cum asi putea obtine contractul incheiat intre tata si acest arendas ,eu nu am gasit asa ceva,va multumesc
Posted on 5 octombrie 2015 la 10:34 am.
Karla says:
Ma scuzati ca indraznesc, dar nu mai pot intra pe acest forum.Ati putea sa mi trimiteti un raspouns pe email? Va multumesc mult !
Posted on 22 iulie 2015 la 2:18 pm.
Karla says:
Buna ziua,
De curand, sunt proprietara unor terenuri ce se afla la aproximativ 70km de orasul in care locuiesc.Sunt livezi batrane si pasuni.Chiar si asa, nu pot eu sa ma ocup de ingrijirea acestora. Am gasit cu greu persoane dintr-un sat invecinat sa se ocupe de acestea, dar altii,care au tot pascut cu animalele in zona respectiva nu-i lasa pe
sa se ocupe de acel teren.E mijlocul verii, am depus actele ptr subventie la APIA si nu stiu cum sa procedez.
Va multumesc pentru raspuns ,
anticipat.Il astept cu nerabdare.
Posted on 22 iulie 2015 la 1:51 pm.
tinciu gheorhe says:
buna ziua ma numesc tinciu gheorghe din com chirpar si va aduc la cunostinta ca primaria de la noi nu vrea sa ne dea adeverinte pt apia .Pe mine ma facut sa platesc gunoiu si nu am niciu contract semnat cu iei va rog sami spuneti ce sa fac cum sa procedez
Posted on 26 mai 2015 la 11:41 am.
razvan-ionel says:
buna ziua! am si eu o nelamurire
Posted on 1 mai 2015 la 10:20 am.
Mihai Ion says:
Cati euro se pot oferi unei persoane, sub 40 de ani, care are masaura 141 pentru 5 hectare luate in arenda(pe animale)? Ce masuri i se da persoanei respective care i se cedeaza terenul in arenda?
Posted on 26 aprilie 2015 la 7:45 pm.
bucur d says:
Va rog sa ma informati si pe mine, in urma decesului bunici dupa succesiune am devenit proprietar unor terenuri intr-o zona defavorizata ,
la apia mi sa spus a am pierdut dreptul la plata pt zona montana defavorizata .care ar fi solutia pt am recapata dreptul
Posted on 5 aprilie 2015 la 6:50 am.
FILIP GHEORGHE says:
VA SALUT DOMNULE POIENARU PE CE SAIT VA MAI PUTEM CONTACTE . VA MULTUMESC .
Posted on 30 martie 2015 la 4:03 am.
Antoniu says:
@FILIP GHEORGHE-Ma puteti contacta pentru raspunsuri la intrebari, urmand instructiunile de pe pagina blogului.
Posted on 30 martie 2015 la 4:27 am.
Catalin marinescu says:
Buna ziua, saptamana asta am pus mana pe un titlu de proprietate a tatalui meu de care nu stiam, este vorbs de 1hectar teren arabil, intrebarea mea este: daca terenul este undeva in arenda pot cere despagubiri ? Mentionez ca nu stiu unde este si daca e in arenda la cineva nu am avut contract niciodata cu pers respectiva, multumesc.
Posted on 29 martie 2015 la 11:34 pm.
Andra Damian says:
Buna ziua,
Dupa revolutie tatal meu a convenit de comun acord cu o nepoate de-a lui sa-i lucreze pamantul mostenit de la parinti.
In acel moment tata nu a primit titlul de proprietate pentru ca s-a increzut in cuvantul nepoatei, care i-a spus ca poate veni oricand sa-si revendice mostenirea.
In tot acest timp, tatal meu nu a primit nici bani nici alte bunuri de la cei care folosesc pamantul.
Tatal meu a decedat in iunie 2014 si as dori sa intru in posesia titlului de proprietate.
Intrebarea mea este cum trebuie sa procedez si daca mai am acest drept?
Va multumesc anticipat,
Andra Damian
Posted on 9 martie 2015 la 4:23 pm.
rusu izvoranu says:
ma numesc rusu rifina din comuna baneasa stul roscani judetul galati am facut subventie pe anul 2013 si pe anul 2014 pe 1 hectar si 50 ari si acuma ni se opresc bani din ajutorul social care luam 255 lei din acesti bani ne mai da 161 lei cum putem trai cu acesti bani am fost la primarie din comuna baneasa judetul galati si am intrebat de unde se opresc acesti bani sau cine a dat legea sa ne opreasca bani nu nea dat nici un raspun au zis ca nu stie numeni dar bani se opresc si fara nici o chitanta va rog sa fiu contactat la nr.tel.0236338642 sa stiu si eu un rezultat daca trebue opriti acesti bani daca ni sa dat sa aram pamantu si sal semanam de ce se opresc. Va multumesc.
Posted on 30 ianuarie 2015 la 4:32 am.
Florin Nastel says:
Buna ziua. Pentru transferul exploatatii agricole de la tatal meu care sunt pasii pe care tre sa-i urmez?terenurile care fac parte din exploatie fiind sub contracte de arenda.
Posted on 21 ianuarie 2015 la 2:30 pm.
sandu elena says:
Bunaziua,sunt din judetul iasi.Anul trecut cineva din satul mihail kogalniceanu a mers pe la fiecare casa,care aveau vaci si le-a spus sa semneze ,spunand k isi declara (Cate vaci au,k sa le aiba in evidenta),,k la o bucata de vreme sa se descopere k el ea sucventii pe vacile oamenilor care au semnat.este posibil asa ceva,iar anul acesta vrea sa faca acelasi lucru cu pamantul oamenilor,el vrand sa iau faca o ferma,,,sustinut pe sub mana de primarie
Posted on 10 ianuarie 2015 la 7:55 am.
FARCĂU EDITH says:
Bună ziua.Aş dori să vă cer părerea şi dacă există şi cadrul legal într+o problemă.Două persoane încheie un contract de arendă.În Codul civil de stipulează că acesta se înregistrează la primăria pe raza căruia este terenul.Ce presupune această înregistrare?În concepţia mea înseamnă că pus ştampila de înregistrare a primăriei şi dat un nr.din registrul de înregisrare a Contractelor de arendă.Dar APIA nu primeşte contractul de arendă dacă nu este şi vizat de primărie.Din punctul de vedere ar dvs. cum ar fi corect şi legal procedat?
V[ mulúmesc pentru r[spuns anticipa.
Posted on 6 ianuarie 2015 la 11:49 am.
ilie ciobanu says:
am 3 ha dati in arenda si mi a venit impozit 640 lei iar cel caruia i am dat pamantul in arenda vrea sa i mi dea nici un ban acest an ca cica nu i a bagat apia
Posted on 6 ianuarie 2015 la 8:21 am.
ispas eugen says:
buna seara, va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta:detin fara acte(fiind mostenitor dupa bunica mea)o suprafata de teren.mostenitori mai sunt in viata-copii bunicii-unchii mei si un var.varul incaseaza subventia de la stat iar pămăntul (și partea mea și a lui) a dat-o in arenda.intrebarea mea este daca are acest drept si daca sunt masuri coercitive, intrucat nu este proprietar, ci pur si simplu, legal vorbind are exact aceiasi calitate ca si mine de mostenitor.ce trebuie sa fac eu pt. a fi pus in posesie in calitatea mea de urmas al mamei mele si fiica a bunicii-detinatoarea mostenirii(a se lua in calcul si un imobil-gospodarie si terenul agricol).va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.cu stima,
Posted on 3 ianuarie 2015 la 5:14 pm.
FILIP GHEORGHE says:
buna dimineata domnule poienaru pe ce sait mai dati relatii ?
Posted on 9 decembrie 2014 la 6:18 am.
FILIP GHEORGHE says:
BUNA DIMINEATA . VA ROG SA-MI SPUNETI CARE ESTE URMATORUL PAS DUPA CE SA-U DEFINITIVAT TOATE ACTELE DE ANFIINTARE A ASOCIATIEI DETINATORILOR TERENULUI AN DEVALMASIE . MENTIONEZ CA PE ACEL IMAS AN DEVALMASIE ESTE CONSTRUIT CAMINUL CULTURAL SI UN NUMAR DE 30 CASE ALE CETATENILOR , CUM SE VA PROCEDA CINE VA RASPUNDE DE TOATE ASTEA SI DE RESTUL TERENULUI APROXIMATIV 50 HA DE PASUNE . VA MULTUMESC .
Posted on 25 noiembrie 2014 la 4:52 am.
Eugenia Stroia says:
Buna ziua
Va rog frumos sa ma informati daca se poate cat este subventia pe ha. pentru pasuni in zonele defavorizate. Va multumesc.
Posted on 22 noiembrie 2014 la 5:01 pm.
SPANU CORINA says:
Buna ziua! vreau sa va intreb daca este specificat undeva ca, plata arendei in bani, trebuie sa fie mai mica, sau mai mare decat subventia incasata pe suprafata arendata, respectiv declarata la APIA.
Posted on 18 noiembrie 2014 la 11:51 am.
Antoniu says:
@SPANU CORINA-in contractul de arenda, cele doua parti, arendasul si arendatorul, stabilesc de comun acord cuantumul arendei. Arenda poate reflecta procente din plata subventiei incasata de arendas de la Apia.
Posted on 18 noiembrie 2014 la 12:01 pm.
adina says:
am rugamintea sa ma lamuriti si pe mine cum as putea rezolva doua probleme. prima am tenenul pe persoana fizica si m-am autorizata ca persoana fizica autorizata. trebuie sa fac contract de arenda sau ce ar trebui sa fac ca sa fiu in legalitate. a doua problema, i-am dat baiatului meu pamnat sa il lucreze, el a declarat la finante si la apia,plateste impozitul pe venit, ce fel de act trebuie sa fac intre mine si el, eu neavand nici o pretentie de la el.specific ca nu am bani sa fac un contract de vanzare cumparare.
Posted on 10 noiembrie 2014 la 7:52 am.
verginia enciu says:
Buna ziua !Doresc sa fiu informata .In urma decesului parintilor am intrat in posesia a 4 ha teren extravilan prin succesiune .Acest pamant este muncit de o persoana din localitate ,nu este asociatie deoarece este o zona cu dealuri deci defavorizata
Doresc sa stiu .Cine primeste bani dela APIA ?Cine plateste impozitul pe teren ,eu platindu-l in fiecare an ,ce obligatii are cel care munceste pamantul fata de mine ?De 2 ani nu am primit nici macar multumiri !????
Posted on 1 noiembrie 2014 la 8:42 am.
verginia enciu says:
Va rog sa ma informati si pe mine .Am titlu de proprietate obtinut dupa succesiune in urma decesului parintilor pentru 4 ha teren extravilan .Pamantul este muncit de o persoana di localitate . Ma intereseaza sa stiu .Cine ia banii dela APIA ?Cine plateste impozitul pe teren ? Ce obligatii are cel care munceste pamantul fata de mine ?de 2 ani nu am primit nimic dela el iar eu am platit impozitul . Multumesc
Posted on 1 noiembrie 2014 la 8:35 am.
buta marinela says:
Buna ziua, sunt proprietara unui teren de 5 ha pe raza comunei Recas ,care este lucrat de niste persoane necunoscute mie,care au ridicat si banii de la Apia .cum pot dovedi ca aceste persoane mi-au lucrat pamantul in perioada 2011_2013 si cum imi pot recupera banii?
Posted on 31 octombrie 2014 la 12:25 pm.
buta marinela says:
Buna ziua,sunt proprietara a 5 ha pe raza comunei Recas, teren nearendat din 2010 , a fost lucrat si a fost declarat la Apia de persoane juridice / fizice necunoscute mie .nu am primit informatii in plus de la apia pentru a putea face investigatii.cum pot sa obtin dovada ca s-au primit fondurile Apia de catre respectivele persoane,pe anii 2011-2013?
Posted on 31 octombrie 2014 la 12:11 pm.
FILIP GHEORGHE says:
VA ROG DACA SE POATE SA-MI DATI UN RASPUNS LA ANTREBAREA DIN 11 09 2014 . VA MULTUMESC .
Posted on 25 octombrie 2014 la 3:52 am.
marian says:
buna ziua, am in arenda 0,5 ha la care platesc impozit anual la stat si titlu de proprietate acum vreau sa scot terenul de la asociatie sa.l muncesc eu si sa l declar la apia la care asociatia i-mi zice ca nu il poate inapoia in acelasi loc ca il va mi.l va da in alta parte , ce pot face
Aceiasi persoana a avut probleme cu mai multi proprietari s-au judecat si a avut proces la care ia dat dreptate , multumesc
Posted on 17 octombrie 2014 la 9:14 pm.
Margareta says:
Buna ziua.As dori sa va intreb unde ma pot adresa cu aceasta problema?La Miercurea Ciuc pentru terenuri de sapte hectare nu avem titlu de proprietate.Cererea a fost depusa in 1991, aprobata de catre comisia locala.Terenurile sunt date pentru subventie la APIA, impozitele sunt platite la primarie.Deci totul se pare ca e in ordine, numai ca nu sunt impartite intre patru mostenitori,si la registrul agricol e introdus pe numele unui singur mostenitor.Noi avem toate actele necesare,primarul nu doreste sa schimbe ceva nici dupa cererea depusa.Noi suntem cu pagube de multi ani.Ce putem face? Nici titlul nu e o problema pentru noi, dar in acest caz cum putem face succesiunea si impartirea terenurilor.Va multumesc.
Posted on 4 octombrie 2014 la 6:26 pm.
Antoniu says:
@Margareta-apelati la instanta de judecata. doar asa veti putea rezolva.
Posted on 4 octombrie 2014 la 6:56 pm.
BULIGA ORTANTA says:
buna ziua. As dori sa va intreb urmatoarele:
Fiul meu a cumparat o suprafata de teren extravilan, Sotul meu si fica mea detin si ei teren extravilan si vor sa il de ca sa -l lucreze fiul meu, pentru ca impreuna sar aduna aproapre 20 ha teren si noi avind utilaje, fiul vrea sa se ocupe de teren si sa-l lucreze. Ca sa beneficieze de subventie de la APIA ( el deja are exploatatie declarata la APIA, pe persoana fizica neautorizata si asa vrea sa ramina) ce fel de intelegere, contract poate sa faca pentru terenul care il primeste de la tatal si sora lui?
Posted on 26 septembrie 2014 la 10:16 am.
silvia says:
vreau sa stiu si eu cat se da subventia pe ha si mai ales in zona defavorizata si cum as putea afla acest lucru ?ce lege e sau vreo publicatie in care e specificat acest lucru?
Posted on 11 septembrie 2014 la 9:24 am.
FILIP GHEORGHE says:
BUNA ZIUA . DUPA CE SA FACUT TOATE FORMELE LEGALE DE ANFIINTARE A ASOCIATIEI DE DETINATORI DE TERENURI DE VALMASIE PRIMARIA MAI ARE VREO ATRIBUTIE CU ACEL TEREN SAU NOII DETINATORI AI TRENULUI FOLOSESC TERENUL DUPA CUM DECID ANPREUNA CU DETINATORII , EI DECID CE FAC CU ACEL TEREN AL DAU AN CONCESIONARE PTR PASUNAT ,SAU O PARTE PE CARE DEJA SANT RIDICATE CASE AN CONCESIONARE PTR RIDICAREA DE LOCUINTE PTR TINERII CASATORITI SI CELOR CE NU AU PUTEREA FINANCIARA SA CUMPERE TERN PTR CASA . SAU PTR AMENAJAREA UNUI PARC CU FONDURI EUROPENE PTR COPII SI BATRANII SATULUI SAU EVENTUAL ALTE UTILIZARI AN FOLOSUL COMUNITATII.
LA ORA ACTUALA SE AFLA CONSTRUIT UN CAMIN CULTURAL CARE NU ESTE FINALIZAT DIN MOTIVE BIROCRATICE PE TERENUL ANDEVALMASIE SE POATE PRELUA CA BUN CE APARTINE COMUNITATII ,
. VA MULTUMESC .
Posted on 11 septembrie 2014 la 4:33 am.
Antoniu says:
@FILIP GHEORGHE-devalmasia conform dictionarului explicativ al limbii romane este un ‘drept de proprietate pe care două sau mai multe persoane numite devalmasi il au asupra aceluiasi bun nedivizat intre ele in cote parţi’. In consecinta, primaria nu are niciun drept asupra proprietatii asociatiei. Pentru o dezvoltare armonioasa este bine sa aveti o colaborare cu un avocat dar si cu primaria pentru a accesa fonduri europene pentru proiecte comune, in folosul comunitatii.
Posted on 25 octombrie 2014 la 8:25 am.
alina says:
Buna ziua. Avem 4,5 h de teren arabil ce au fost lucrate fara a avea un contract de arenda si fara sa fim instiintati, putem sa cerem subventia sau sa verificam daca a fost data vreunei persoane ? Va multumesc
Posted on 9 septembrie 2014 la 7:52 am.
cioica valer says:
Din pacate nu ne putem astepta la nimic bun cu aceasta guvernare pradatoare de bani publici.Cand se doreste sa nu poata fi tras la raspundere cine trebuie sau renumerat pe masura realizarilor se plimba sarcinile de APIA si pe la primarie doar asa s-a ajuns in multe ptimarii sa se calce pe picioare cat de multi sunt.
Daca tot am ajuns aici vin si mai intreb in 2014, cand se incep platile pe suprafata de teren declarat si lucrat,sau ramane in coada de peste precum e si cu publicarea ghidului cu fonduri europene 2014-2020,cu ajutorul celui de sus am ajuns in septembrie 2014 si nici vorba de acest ghid. Pe ministru Teodorovici l-a trimis Ponta sa isi faca siesta in Croatia,ve Doamne le face croatilor lectii in absortia fondurilor europene.Croatii sunt mai buni de cat noi la acest capitol.Rusinea e cat caru.Poate patim precum niste copii dinr-un sat langa Beius(tata nu ne-a adus bomboane de la targul din Beius pentru ca s-au batut bombonari).Se pare ca asa se va intampla.
Posted on 7 septembrie 2014 la 1:00 pm.
FILIP GHEORGHE says:
buna ziua ma numesc filip gheorghe din sat dumbrava com timisesti jud neamt si as dori sa stiu daca an momentul cand se face o asociatie a detinatorilor de terenuri an devalmasie a obstii se poate anscrie o parte din acel teren la APIA ptr a lua sunvenctie . va multumesc.
Posted on 30 august 2014 la 4:58 am.
Antoniu says:
@FILIP GHEORGHE-se poate.
Posted on 1 septembrie 2014 la 9:17 am.
Daniel says:
cum pot sa scot un teren agricol daca a fost pus in arenda cu contract pe 15 ani de catre unchiul meu. Unchiul meu nu avea nici un drept pe acel teren si mia falsificat semnatura exista vreo posiblitate de a rupe contractul facut si daca da cum?
Posted on 27 august 2014 la 3:14 pm.
Antoniu says:
@Daniel-puteti cu ajutorul instantei de judecata
Posted on 28 august 2014 la 6:29 am.
ion says:
Buna ziua,
Persoana fizica neautorizata poate sa ia pamant in arenda
Daca raspunsul este afirmativa ,va rog sa-mi spuneti ce impozit trebuie sa dea la organul fiscal si cum se calculeaza acest impozit?
Multumesc!
Posted on 13 ianuarie 2014 la 10:50 am.
Bogdana says:
Buna ziua am si eu o intrebare…daca dau spre arenda un pamant si eu nu platesc impozitul la acel teren timp de mai multi anii,el…adica arendasul poate deveni mostenitor pe pamantul meu?
Posted on 9 noiembrie 2013 la 8:17 pm.
Mihai says:
Buna ziua,
Am in derulare un contract de arenda cu Agomec Budesti si de o luna incerc sa-mi ridic banii dar acestia ma duc cu zaharelul.Unde ma pot adresa pentru acesta problema?
Multumesc anticipat!
Posted on 1 noiembrie 2013 la 9:20 am.
george says:
dupa darea unei suprafete de pamant in arenda ,arendatorul mai declara acea suprafata de pamant la a.p.i.a. ?
Posted on 15 octombrie 2013 la 1:27 pm.
Antoniu says:
@george-nu, pentru ca nu mai are ce declara; pamantul si l-a arendat si nu mai are drept de folosinta asupra lui ci arendasul.
Posted on 15 octombrie 2013 la 2:02 pm.
sisi says:
Buna ziua.O informatie as dori daca se poate.Daca exista un contract de arendare incheiat la primarie si inregistrat la consiliul local.Arendasul va beneficia de subventie?Contractul de arendare este trecut in extrasul de carte funciara? Arendatorul poate sa vanda terenul atat timp cat exista contractul de arendare?daca arendatorul a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o alta persoana fara al notifica pe arendas ce se intampla?
Posted on 12 septembrie 2013 la 2:02 pm.
Brasoveanu Tudorel says:
Buna ziua,am in arenda d ati din 1995 ,3 ha de pamant mostenire de la bunicii mei dar fara a avea succesiunea facuta.Arendasul mi a blocat dividentele justificand ca pot veni si alti mostenitori de drept sa ceara aceste dividente spunand intr un final ca trebuie facuta succesiunea sau a veni toti mostenitorii de drept existenti.Personal cred ca e un mare abuz..Un raspuns as dori.Multumesc
Posted on 30 august 2013 la 6:12 pm.
SILVIU MLS says:
Sunt asociatul unic al unei societati autorizate de cadastru si am incercat implementarea unui proiect de inventariere cadastrala a proprietatilor. Dupa parerea mea,toate suprafetele „valorificate” la APIA ar trebui masurate,iar cererea pentru subventii sa fie insotita de o schita a terenului,semnata de o persoana autorizata si vizata de primaria din localitate. Asa s-ar creea un sistem cadastral fara prea mare investitie si o precizie mai mare,acele parcele digitizate pe ortofotoplan au o precizie indoielnica. De ce este atata reticenta in privinta inventarierii cadastrale,cel putin a terenurilor pretabile pentru subventie din partea primariilor? Nu se vrea nimic bun in tara asta !!!
Posted on 16 iulie 2013 la 2:04 pm.
maria says:
un contract de arenda incheiat in 2008, in derulare,a fost inregistrat doar la o primarie desi suprafetele arendate apartin de doua uat-uri,pot sa inregistrez contractul si la cea dea a doua primarie, desi acolo nu am declarat terenul respectiv si nu figurez cu pozitie deschisa in registrul agricol?
Posted on 15 iulie 2013 la 11:45 am.
roxana says:
cand emite APIA adeverintele pe suprafata pentru a face credit la banca?
Posted on 12 iunie 2013 la 11:53 am.
nicu damsa says:
am arendat 2 parcele de 0,29 ha vecine. Primaria imi da adeverinta separat pe amandoua, nu cumulat pe 0,58 ha, iar APIA se ia dupa adeverinta si nu mi le cumuleaza. Cum fac ca sa pot lua subventie.
Posted on 23 mai 2013 la 8:36 am.
lia says:
Buna ziua,va rog sa-mi comunicati daca se incheie un contract de arenda si se negociaza ca subventia pe ha sa fie incasata de arendator este corect, repet atat timp cat ambele parti sunt de acord si se stipuleaza in contract.
Posted on 22 mai 2013 la 12:04 pm.
florea says:
eu am culturi bio(pachetul 5).Trebuie sa trec in contractul de arenda si obligatia arendatorului de a respecta termenul contractului pe perioada programului.Cum ar trebui sa sune clauza contractuala.
Posted on 8 mai 2013 la 4:44 am.
costel says:
O intrebare.Daca la o suprafata de teren sunt mai multi mostenitori,arendarea terenului se poate face numai dupa succesiune?S_au se poate arenda si ca urmare a intelegerii intre mostenitori,parafata eventual si cu o declaratie pe propria raspundere.? Va multumesc.
Posted on 22 aprilie 2013 la 4:15 pm.
înscriere conrracte arenda primarie says:
Bună ziua. Pt a fi înscris la primărie un contract de arenda, acesta trebuie autentificat la notar? Primăria nu vrea sa l înscrie dacă nu e autentificat. As vrea sa știu care i temeriul legal în care îmi solicita acest lucru.
Mulțumesc
Posted on 2 aprilie 2013 la 11:54 am.
negoita says:
Buna ziua,as dori sa stiu:
-cine trebue sa sa faca actele pentru subventie la terenul extravilan daca cesta este dat in arenda la o societate agricola si cine ia subventia;
-cine plateste impozitul anual pe teren ,daca subventia o ia cel care lucreaza terenul iar proprietarul primeste doar cota parte din venitul realizat.Va multumesc si astept un raspuns de la specialistii ministerului agriculturii.
Posted on 30 martie 2013 la 11:06 am.
mihaila costel says:
consiliul local imi poate da adeverinta ca muncesc o suprafata de teren fara sa am contract de arenda ? De exemplu fac o declaratie pe propia raspundere la notar ca lucrez 1 ha de teren , primaria sau mai exact agentul agricol verifica daca e asa si imi elibereaza adeverinta cu care eu inscriu pentru plata la apia acel ha de tren
Mai imi tre contract de arenda in acest caz ?
Posted on 26 martie 2013 la 11:42 pm.
cristian says:
multumesc.cine nu se inscrie in asociatia de crescatori nu va putea folosi pasunea comunala?
Posted on 18 martie 2013 la 1:03 pm.
Antoniu says:
@cristian-doar daca au intelegeri cu primaria, contra unei taxe de pasunat, fara a beneficia de subventie. Pentru subventie iti trebuie contract de arendare incheiat cu primaria. Asocierea este benefica pentru toata lumea, asta trebuie inteles, daca se gestioneaza corect banii din subventii.
Posted on 18 martie 2013 la 1:44 pm.
cristian says:
dupa ce criterii se alege presedintele unei asociatii si cine beneficiaza de subventia primita?asociatia?ce se fac cu acesti bani?va multumesc
Posted on 17 martie 2013 la 3:26 pm.
Antoniu says:
@cristian-pe criterii de competenta, asa ar fi de dorit. De subventie beneficiaza toti membrii asociatiei. Banii se folosesc strict pentru lucrarile agricole si de intretinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu.
Posted on 17 martie 2013 la 6:36 pm.
maria says:
am inteles,arenda oricum am platit-o dintotdeauna,pentru a nu ne creste majorari.insa ar fi trebuit sa merg la apia saptamana trecuta pentru a depune cererea de sprijin pentru suprafata.din moment ce insa de la primarie nu am primit adeverinta respectiva,pe motiv ca a expirat contractul,nu stiu ce as mai putea face.sa nu mai spun ca de fiecare data cand mergem sa cerem anumite informatii,ne lovim de o nejlijenta izbitoare din partea lor si de o aroganta idem.daca ,,deschizi gura” si spui ceva ce lor nu le convine,pe viitor s-ar putea sa ai ,,mici” inconveniente cand ai nevoie de ceva de la primarie.
Posted on 16 martie 2013 la 11:47 am.
alina says:
Domnul Antoniu,multumesc mult.domnul primar insa ne obliga sa dam banii la primarie.daca nu,anul acesta contractul expira si cine nu a dat banii nu o sa mai poata primi pasune pentru a iesi cu animalele,nu stiu ce as putea face,cui m-as putea adresa sau cine m-ar putea invata ce sa fac.este o situatie disperata as putea spune,din moment ce nu voi mai avea voie cu animalele pe islaz.
Posted on 16 martie 2013 la 10:45 am.
Antoniu says:
@alina-sa va platiti arenda. Primarul nu poate rezilia unilateral contractul. Faceti o adresa catre prefectura si consiliul judetean, in atentia departamentelor pentru agricultura, mentionand ca primarul nu respecta Legea pajistilor 214/2011, aflata in vigoare cu modificarile ulterioare, pana la aprobarea noii legi si a normelor de aplicare a ei.
Posted on 16 martie 2013 la 10:59 am.
alina says:
am si eu o intrebare si as dori un raspuns cat mai urgent va rog.daca am un contract de arendare a 15ha de pasune de la primarie,cine trebuie sa ia subventia de la apia?trebuie sa dam banii la primarie?asa ni s-a cerut.multumesc.
Posted on 15 martie 2013 la 9:01 pm.
Antoniu says:
@alina-dvs. trebuie sa luati banii pe subventie de la Apia. Restul sunt inventii.
Posted on 16 martie 2013 la 12:06 am.
BARBURA TEODOR says:
Nu stiu daca fara expertiza unui expert in domeniu n-i se va lua in considerare problele (foto).APIA n are o astfel de comisie de constatare sau n-ar fi valabil procesul verbal al aunei comisii din cadrul primariei ?
Posted on 7 martie 2013 la 7:35 am.
Antoniu says:
@BARBURA TEODOR-Apia are de toate, nu va faceti probleme! Dupa controlul APIA si eventual sanctionarea arendasului, se pune apoi problema rezilierii contractului dintre arendas si arendator, care nu mai este problema agentiei. Din acest motiv ziceam sa aveti si voi ca arendatori dovezile in instanta, pentru ca rezilierea se face doar acolo. Puteti de asemenea obtine si concluziile scrise ale unei comisii formate in cadrul primariei, mai ales ca primaria inregistreaza si semneaza orice contract de arendare. Succes!
Posted on 7 martie 2013 la 8:32 am.
BARBURA TEODOR says:
Asa este, se poate veni la fata locului si constata, cred ca nu enevoie nici macar de o comisie de specialitate noi confirmam si ne deplasam si in teren pentru a se constata acest lucru.
Constatam ca este cea mai simpla indeletnicire de urmat in Romania, fara costuri pentru a scoate profit frumos.
Va multumim pentru raspuns si sfat.
Posted on 6 martie 2013 la 12:50 pm.
Antoniu says:
@BARBURA TEODOR-mergeti urgent si faceti poze(dovezi la proces) si apoi in instanta reziliati contractul cu firma acestui individ care pe unde merge isi inregistreaza cate o firma si face exact la fel.
Posted on 6 martie 2013 la 1:09 pm.
BARBURA TEODOR says:
Am dat in arenda mai multe persoane pamant in arenda la o asa zisa societate S.C.BASIC MANAGEMENT SOLUTION OFFICE,cu sediul in Cluj-Napoca ,str.Piata 1 MAI NR 4 JUDETUL CLUJ, AVAND cif 18913080 inregistrat la ORC-CJ sub nr.J12/2222/2010,tel0756102886,sau 036730147reprezentata prin CHIS BOGDAN in calitate de arendas cu contract de arenda /10 ani pamantul fiind situat in localitaea Misca jud.Arad au depus actele la Apia fara a l-i se pune obligatia unei declaratie pe propria raspundere ca v-or respecta cele inscrie in contract, precum si faptul ca si-au ridicat subventia de la Apia fara sa stie macar unde-i situat pamantul, sa nu mai spunem ca nu l-au lucrat si nu v-or sa-si onoreze obligatiile contractuale fata de arendatori ,se stie ca in spatele acestor afaceri necurate sunt tot felul de oameni politici se aude ca sin cazul nostru e senatorul de Satu-Mare domnul BOTA .Intrebare daca noi arendatori depunem o plangere la Primarie cu rugamintea simpla ,de-a nu le mai elibera adeverinta pentru suprafetele respective ,cred ca este foarte legal si ok.,cu toate ca legile noastre sunt facute pentru a facilita furtul si ilegalitatea.
Posted on 5 martie 2013 la 10:05 am.
Antoniu says:
@BARBURA TEODOR- firma a fost a senatorului pesedist Bota Marius de aici. In 2008 administrator a devenit Chis Bogdan pentru ca Bota sa nu-si treaca in declaratiile de avere veniturile pentru ca s-a facut senator. Eu zic ca daca e in neregula si nu si-a respectat nici angajamentele fata de APIA sa anuntati imediat Directia antifrauda, control intern si supracontrol din cadrul APIA de aici.
Posted on 5 martie 2013 la 3:27 pm.
dragostin says:
va rog sami spuneti daca se mai elibereza adeverinte de la primariile locale precum ca lucrez pamantu si sub alte forme ? pt cine nu are contracte de arenda .multumesc
Posted on 14 februarie 2013 la 5:18 pm.
Antoniu says:
@dragostin-indiferent daca sunteti persoana fizica sau juridica, primaria este obligata sa va elibereaza o adeverinta pentru APIA in care sunt trecute suprafetele detinute in proprietate si categoria de folosinta a terenului(pasune,arabil,etc.). Persoanele fizice sau juridice care au in plus contracte de arenda, trebuie sa le inregistreze la primarie. O copie a contractului, in acest caz, se va depune la Apia in momentul solicitarii subventiei. In cazul dvs., daca nu aveti nimic in arenda, la Apia va prezentati doar cu adeverinta de la primarie pentru a face dovada ca aveti teren in proprietate si platiti impozit. Primaria este in slujba dvs. si trebuie sa raspunda la orice fel de solicitare pe care i-o adresati. Incercati!
Posted on 14 februarie 2013 la 7:09 pm.
marian says:
buna ziua. . el care incheie un anteconact de vanare cumparare sau conventie de vanzare cumpare asa zisul cumparator poate beneficia de subventie pentru suprafata?
Posted on 28 ianuarie 2013 la 6:06 pm.
Antoniu says:
@marian-Nu. Apia solicita fermierului o adeverinta de la primaria pe raza careia se afla terenul; adeverinta face dovada ca terenurile sunt inregistrate la pe numele dvs. si sunt impozabile. Pana la cumparare si transcriere, va recomand sa faceti un contract de arendare cu cel caruia ii veti cumpara pamantul apoi sa-l inregistrati la primarie, pentru a beneficia de subventia de la Apia. In contract, sa stipulati clar ca aveti conventii si pre-contracte de vanzare-cumparare cu arendatorul; de asemenea, arendatorul nu va avea pretentii la subventie si va respecta finalizarea contractului de vanzare cumparare. Succes!
Posted on 28 ianuarie 2013 la 6:28 pm.
giugiuca says:
am pamant in zona nefavorizata vaslui,la luat in arenda o societate din iasi de 2 ani 2011,2012 dar nu ma anuntat,am aflat iam contactat si au zis ca imi vor da arenda pe acesti ani,dar neavind contract cu ei cum pot sa fac.subventia nu stiu cine o ridica dar impozitul imi vine,datimi o solutie,ma gindesc sa il declar tot 1,68ha pasune deoarece cred ca impozitul e mai mic.pe cit timp se poate lua subventia retro,daca duc actele in 2013.
Posted on 14 ianuarie 2013 la 8:34 pm.
Antoniu says:
@giugiuca-din urma nu mai puteti lua subventie de la Apia. Doar daca o cereti celor care v-au lucrat abuziv terenul si au luat subvetie pe el, fara sa va spuna nimic.Luati legatura cu ei si faceti contract de arenda doar daca va vor da subventia din urma, daca nu, depuneti pe numele dvs cererea in 2013 pe 1,68 ha.
Posted on 15 ianuarie 2013 la 11:13 pm.
aura teofana says:
Buna ziua,
Se poate incheia un contract prin notariat prin care sa dau spre arendare-sa fie muncit de o alta persoana si pana la data de 1 oct.a fiecarui an sa primesc suma de ….lei.Contractul sa pe o perioada de 2-3 ani sau mai mult.Contractul ar fi pentru 1,3 ha de vie .Deci cu date foarte exacte si in caz de nerespectare a contractului sa pot apela la justitie fara probleme,fiind facut la notariat?
Multumesc.
Posted on 21 noiembrie 2012 la 7:32 pm.
Antoniu says:
@aura teofana- In primul rand, contractul trebuie sa fie bine facut pentru a apara corect atat arendasul cat si arendatorul. Contractele de arenda incheiate prin notariat se inregistrau inainte, obligatoriu, si la primarie, iar acum, in 2012, sunteti obligata sa-l inregistrati la organul fiscal de care apartineti.
Posted on 21 noiembrie 2012 la 8:32 pm.
paicu says:
in conditia ca in calitate de arendator primesti o suma de bani conforma drepturile contractuale,cine are obligatia sa plateasca impozitul pe venit ? ,arendasul pe venitul lui total si arendatorul e scutit pentru a evita dubla impozitare,sau arendatorul pe venitul declarat ?
Posted on 9 noiembrie 2012 la 1:17 pm.
Antoniu says:
@paicu- intrebarile dvs. nu fac parte din preocuparile acestui blog, dar, cred ca, pentru evitarea dublei impuneri, la plata impozitului pe venit, arendatorul trebuie sa faca dovada platii impozitului pe venit, printr-un certificat fiscal cerut de la arendas. Raspunsul corect vi-l poate oferi contabila primariei la care aveti inregistrate terenurile agricole.
Posted on 9 noiembrie 2012 la 4:19 pm.
miu says:
Mama mea in varsta de 79 de ani,a dat acum 6 ani contractul de proprietate unui nepot care s-a folosit de el pentru a lua fonduri de la apia.Nu a semnat nici
un act cu acest nepot.Mentionez ca noi copiii nu am stiut nimic pina anul trecut.Acest nepot s-a folosit de bani fara ca sa-i dea si mamei ceva.Nu i-a platit nici macar impozitul pe teren.Unde putem reclama acest
lucru si ce putem face sa oprim acest lucru?
Posted on 6 noiembrie 2012 la 4:08 pm.
Antoniu says:
@miu- Intrebati primaria de care centrul local Apia apartine. Apoi mergeti la acel centru local si intrebati care functionar raspunde de comuna in care se afla pamantul mamei dvs.
Posted on 6 noiembrie 2012 la 6:53 pm.
popa says:
se poate lua subventie pe orice suprafata cultivata cu vie sub 1ha?
Posted on 5 noiembrie 2012 la 8:07 pm.
Antoniu says:
@popa-da, se poate cu conditia ca trei parcele sa fie egale sau mai mari decat 0,3 ha, cultivate cu ce doriti dvs iar a patra cu 0,1 ha vie. Pentru a lua subventie, din declaratie trebuie sa rezulte ca aveti min. 1 ha de teren agricol. O alta varianta ar fi: 0,3 ha grau+0,7 ha vie, samd. Varianta minima v-am aratat-o cu o,1 ha vie. Restul le combinati cum doriti, adica, nici o parcela sub 0,3 ha, exceptie cea de 0,1ha vie aratata mai sus. Detalii gasiti la Art. 7 de aici
Posted on 5 noiembrie 2012 la 9:14 pm.
socaciu says:
multumesc pt raspuns . da sant an zona defavorizata si nu am nici un fel de sanctiuni anuale pt ca am declarat o parte fanat unde am cosit si o parte pasunat unde sa pascut siam antrtinut cat de cat sa nu fie cu maracini ansa problema e ca pana in anul 2009 pamantul a stat pe tatalmeu la registru de atunci sora lui la trecut pe ea atunci ne cerandumise nici un fel de adeverinta dor la andemnul primarului am acceptat sa fac pe mine pt ca tatal meu nu se putea descurca si eu aveam la acea data un nr de 90 de oi am inteles ca si acum se cere sa ai animale nu stiu daca e adevarat sau nu .dar aceasta doamna sta la oras si nici nu este detinatoare de animale dar mai am o antrebare pe mine ma poate obliga cineva sa fac transfer de pe mine pe ea daca ea nu vrea sami faca arendare pe un an
nu stiu unde trebuie sa ma adresez si sa ma prezint pt ca ea la declarat si anul trecut adica pe 2011 dar am inteles ca nu a primit bani pt a evita sanctiuni sa mai stiu eu ce alte nemultumiri trebuie sa fac ceva concret si sigur
va multumesc
Posted on 13 mai 2012 la 9:37 am.
Antoniu says:
@socaciu-solicitati primarului documentele care au fost atasate de catre sora tatalui dvs. prin care aceasta a facut dovada ca terenul este exclusiv al ei. In fond, e vorba despre mostenire. Daca pe extrasul de carte funciara(daca el exista cumva) apare numai sora tatalui dvs., ar trebui sa va retrageti cererea de la Apia, solicitand Cauza de revizuire. Motivul este ca, primaria nu va poate elibera o adeverinta, pentru ca nu puteti face dovada ca aveti teren. Pentru a evita conflictul cu Apia, faceti ce am zis mai sus, completand doar Clauza de revizuire, fara sa mai depuneti cerere pe 2012 si nu mai trebuie sa returnati niciun ban la Apia. Concomitent, incepeti in instanta procesul de succesiune cu rudele prin care sa obtineti dovada ca aveti teren. Asta va dura ceva timp si bani. La anul, avand animale, puteti participa la licitatia organizata de primarie, conform legii, si veti putea arenda teren pentru pasunatul animalelor. Apia si primaria nu se implica in procesele de mostenire. In lipsa cadastrului, institutiile statului, dupa cum se vede, mai mult te incurca decat te ..descurca.
Posted on 13 mai 2012 la 3:54 pm.
socaciu says:
am o problema an urma cu patru ani am declarat o suprafata de teren la apia ,acest teren atunci statea la registu agricol pe tatal meu iar dupa doi ani o sora dea lui la trecut in registru agricol pe numele ei problema e ca acum nu vrea sami dea nici un fel de act sa pot declara si in acest an ce se poate antampla la ce ma pot astepta daca nu mai declar pt ca de folosit eu am folosit si an angrijit terenu pana acum va rog cine stie sami dea un rezultat concret va multumesc
Posted on 12 mai 2012 la 5:48 pm.
Antoniu says:
@socaciu-daca sunteti in zona defavorizata si/sau zona cu pachete de agromediu si ati semnat angajamente cu Apia pe cinci ani sau daca aveti sanctiuni multianuale si incetati sa mai depuneti solicitare de subventie, atunci agentia isi va recupera sumele cuvenite pentru neindeplinirea angajamentelor. Pentru a evita acest lucru, mai ales ca adeverinta de la primarie nu se poate elibera pe numele dvs. si aveti angajamentele enumerate mai sus, puteti inceta relatia cu Apia, depunand o cerere numita Clauza de revizuire. Doar in Campania 2012. Astfel, nu veti mai returna nicio plata din urma catre agentie. Daca nu va aflati in zona defavorizata, in zona cu angajamente de agromediu si nu aveti niciun fel de sanctiuni, puteti oricand inceta relatia cu Apia.
Posted on 12 mai 2012 la 6:24 pm.
Sergiu says:
Pai in caz de calamitate nu exista asigurarile agricole ? De ce sa astepti bani din partea statului cand exista aceasta optiune ? Sunt sigur ca sunt firme de asigurari care asigura culturile agricole in caz de seceta si alte calamitati naturale.
Posted on 8 aprilie 2012 la 6:41 pm.
Antoniu says:
@Sergiu-fermierii solicita subventie pe suprafata din bugetul Comunitatii Europene si bugetul national. In caz de forta majora, ei pot primi subventia integral. Fermierii care isi asigura culturile, primesc despagubiri de la firmele de asigurare, firme care nu au nimic in comun cu subventia pe suprafata.
Posted on 9 aprilie 2012 la 5:25 pm.
zoro :)) says:
@windkush
Daca aloci mai multor parcele acelasi numar, atunci apare eroarea de care vorbeai tu, vizualizeaza din nou numerotarea parcelelor digitizate si asigura-te ca nu ai acelasi nr. de parcela de mai multe ori.
Posted on 22 martie 2012 la 10:42 am.
Simona says:
Am incheiat un contrct de arenda pe o suprafata de teren din categoria faneata in judetul suceava. Cei de la primarie nu au vrut sa imi inregistreze contractul, deoarece aceasta categorie de folosinta nu este trecuta in codul civil Bunuri ce pot fi arendate Art. 1.836. Secretarul de la primarie m-a trimis la un notariat sa autentific acest contract de arenda si abia dupa aceasta sa poata fi inregistrat la primarie. Va rog sa imi spuneti dace este vreo lege care sa precizeze aceste lucruri sau este doar o scapare a codului civil in care nu se precizeaza si aceasta categorie de terenuri agricole. Ma intreb si eu cum sa absorbim fonduri europene cand avem piedici de la cel mai mic nivel.
Posted on 22 martie 2012 la 8:19 am.
Antoniu says:
@Simona-intr-adevar, in art. 1836 se precizeaza doar categoriile de teren TA(arabil), CC(curti constructii) si CP(culturi permanente: vii, pomi fructiferi,etc) fara sa se aminteasca de PP(pasuni permanente:fanete si pajisti). Pasunea impadurita intra la alta categorie(NA). E o scapare a Codului Civil, semn ca cei care au facut art. nu au consultat APIA. ‘Pot fi arendate orice bunuri agricole’ spune alin 1 din art. 1836 si ’schimbarea cat. de folosinta art 1839′ puteau sa-i dea de inteles secretarului ca si PP intra in aceasta categorie. Oricum, vorba unui bun amic: ‘Codul Civil e facut pentru cei care au facut Dreptul, nu pentru secretari de primarii!’ Depuneti o cerere scrisa la primarie prin care solicitati inscrierea contractului. Sunt obligati sa va raspunda. Daca raspunsul este identic cu parerea secretarului, trimiteti-l scanat direct la Apia Central. Luati intre timp si de la notar confirmarea. Nu exista nicio prevedere care sa-l oblige pe secretar sa nu inregistreze un contract de arendare. Nu va faceti probleme, pentru ca veti putea depune la Apia cererea pe 2012, daca tineti cont de pasii de urmat sugerati chiar de secretar dar si de mine. Va rog sa ma tineti la curent.
Posted on 22 martie 2012 la 10:16 am.
ivan says:
buna ziua daca daca arendatorul da arendasului in arenda o sprafata de pamant si si animalele cine preimeste suventia si dupa cat timp de la darea in arenda se primeste suventia multumesc
Posted on 9 martie 2012 la 1:58 pm.
Antoniu says:
@ivan- sa spunem ca in anul acesta, 2012, dati suprafata de pamant in arenda. in perioada 16 octombrie- 30 noiembrie, 2012, arendasul va primi un avans. la 1 dec 2012 incep sa se faca plati, integral pentru cei care nu au fost pe lista de avansuri, si, diferenta pt cei care au luat avans, pana in 30 iunie 2013. anual se respecta aceste perioade de plata. daca dvs. ati dat si animalele, de pe acestea se obtin plati nationale complementare in anumite conditii stabilite de Apia, in functie de tipul de animale, numar, inregistrarea lor, sanatate, etc. La nivelul unei exploatatii compusa din pamant si animale se mai deconteaza facturi de motorina( cu acciza subventionata), utilizata la lucrarile exploatatiei. Atentie! animalele trebuie sa pasuneze intr-un numar prestabilit pe suprafetele de pasune pentru evitarea suprapasunarii si deteriorarea acestora. Toate informatiile pe care le solicitati, le puteti obtine facand o vizita la un centru judetean Apia, nicidecum la un centru local. la centrul judetean gasiti informatii la Serviciul Masuri de Sprijin si IT, despre teren, iar la Serviciul Autorizare CNDP si Ajutoare specifice,Comunitare, Masuri de Piata, informatii despre subventiile pt animale, motorina, etc. Un lucru este sigur: toate subventiile le incaseaza arendasul.
Posted on 9 martie 2012 la 3:54 pm.
nacu nicolae says:
am;suspiciuni;pentru ca eu ma ocup de contractele de arendare
Posted on 21 septembrie 2011 la 3:03 pm.
nacu nicolae says:
daca cineva a luat in arenda 700 ha,si declara la (APIA)900 ha,ce se intapla,sau unde se poate reclama,se abuzeaza
Posted on 19 august 2011 la 2:59 pm.
Antoniu says:
@nacu nicolae-In arenda poate avea oricat, iar diferenta e posibil sa fie in proprietate. Daca aveti suspiciuni asupra declaratiei false, puteti anunta serviciul Antifrauda Apia- http://www.apia.org.ro/relatii_publice_informatii.htm
Posted on 20 august 2011 la 9:00 am.
windkush says:
Buna din nou!
A venit perioada digitizarilor terenurilor pt campania 2011. Exista o problema. Atunci cand parcela a fost masurata si corect digitizata si se bifeaza campul de salvare apare mesajul „Eroare la salvarea parcelei digitizate”
Astept sfaturi, ponturi si alte cele.
Mii de multumiri anticipate!
Posted on 9 martie 2011 la 10:16 pm.